logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zegar wskazówkowy na silniku krokowym, sterownik na baterię

Doominus 16 Cze 2012 20:28 4257 9
  • #1 11008693
    Doominus
    Poziom 34  
    Ocena: 389
    Witam.

Czy jest układ sterujący zwykłym silnikiem krokowym na którym można by wysterować dokładne obroty ?

W google nie mogę za bardzo nic takiego znaleźć.
    Wystarczy mi prosty układ zasilany baterią który będzie sterował silnikiem.
    Potrzebna jest dokładność zegarowa silnik powinien wykonać 60 obrotów na minutę.

Chcę zbudować bezpieczne i dokładne urządzenie przenośne.
    W tej chwili mam silnik prądu zmiennego 60 obrotów na minutę 230 V.
    Ani to dokładne ani bezpieczne.
  • #2 11008802
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Napisz może co chcesz osiągnąć, do czego te dokładne obroty potrzebne. Z zasilaniem bateryjnym może być kłopot, jak bardzo ma być to mobilne ?
  • #3 11008876
    premorepa
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    no właśnie , ile to miałoby działać na baterii ??? sama elektronika to pikuś, gorzej z zasilaniem silnika krokowego, jaka "moc" potrzebna ?? bo okaże się że nie bateria a akumulator lub mała "elektrownia" okaże się potrzebna....
  • #4 11009010
    Doominus
    Poziom 34  
    :D Po prostu zegar .
    Z baterią jest ten plus że to jest w miarę bezpieczne.
    Potrzebuję zrobić coś większego i wskazówki dość sporo mogą warzyć (jak na zegar)

Problem jest też z sekundnikiem bo przy standardowym nie mogę dorobić wskazówki bo trzeba mieć taki specjalny trzpień.
  • #6 11012014
    fvnl
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Doominus napisał:
    wskazówki dość sporo mogą warzyć
    Doominus napisał:
    Silnik wytrzyma pracę non stop przez kilka lat ?

Z takim pytaniem to do wróżki
    Doominus napisał:
    przy standardowym nie mogę dorobić wskazówki bo trzeba mieć taki specjalny trzpień.
    Wszystko jasne...

Te wskazówki są powiązane jakimiś przekładniami ? Normalnie wypadało by je powiązać reduktorami zębatymi o przełożeniu równym 60. Napędzać wskazówkę sekund i np. co minutę kontrolować jej pozycję. Bądź dla większej dokładności użyć enkodera. W razie odchyłek korygować prędkość.
    Tu nie jest potrzebny napęd który będzie zapewniał dokładność zegara. Dokładność trzeba zrealizować elektronicznie, nawet użyć sygnału DCF77. Mechanikę wykorzystać tylko jak wskaźnik...

Dodano po 5 [minuty]:

Doominus napisał:
    Myślę żeby silnik robił jakieś 240 RPM a potem przekładnia 1:4 i sekundnik w miarę płynnie powinien chodzić.
    240/4=60 obrotów na minutę. Sekundnik robi jeden obrót na minutę :lol:
  • #7 11016800
    Doominus
    Poziom 34  
    Ok mały błąd z tym przełożeniem.

Mechanikę mogę sam wykonać tylko z elektroniką i silnikiem jest problem bo się kompletnie na tym nie znam.

W zwykłych zegarkach są mini silniczki które potrafią napędzić nawet trochę większe i cięższe wskazówki.

Wieć szukałbym małego silnika pewnie najlepiej z demontażu bo tanio.
  • #9 17905853
    romulus73
    Poziom 28  
    Ocena: 252
    a dlaczego podchodzisz w ten sposób silnik krokowy 400 daje 0.8 stopnia,daj microstep 32 do tego radełko 4/1 lub dowolnie i masz dokładność jaką sobie życzysz. drukujesz zębatkę na drukarce,
    Dla przykładu robiłem extruder gdzie otrzymałem 385 kroków na mm

Dodano po 1 [minuty]:

A zegar wskazówkowy robi się na serwomotorze przy 359 stopniach zerujesz układ

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje prostego układu sterującego silnikiem krokowym, który umożliwi precyzyjne wykonanie 60 obrotów na minutę, zasilanego baterią, w celu stworzenia przenośnego zegara. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące zasilania silnika, konieczności zastosowania przekładni oraz możliwości wykorzystania enkodera do poprawy dokładności. Użytkownik rozważa użycie silnika z demontażu oraz mini silniczków z zegarków. Wskazano również na możliwość zastosowania mikrosterowania dla uzyskania większej precyzji obrotów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA