logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

60% nowych nabywców telefonów smartphone wybiera urządzenia z systemem Android

pseven 29 Lip 2012 11:28 6349 30
  • 60% nowych nabywców telefonów smartphone wybiera urządzenia z systemem AndroidZ raportu z badania przeprowadzonego przez ComScore wynika, że w okresie od stycznia do kwietnia 2012 roku prawie 50% osób wymieniających telefon komórkowy typu feature phone na nowy zdecydowało się na wybór telefonu typu smartphone. Oznacza to wzrost o 10% w stosunku do tego samego okresu w roku 2011.

Analiza wykazała, że trzy z pięciu osób (61,5%) nabywających pierwszy telefon typu smartphone wybrały urządzenia pracujące pod kontrolą systemu Google Android. 25,2% zdecydowało się na zakup telefonu z systemem iOS (iPhone), 7,1% z Windows Phone, a 4,8% z BlackBerry OS. Równolegle wśród osób wymieniających telefon typu smartphone na nowy, inny 54,2% wybrało urządzenie z systemem Android, 33,5% telefon z iOS (iPhone), 9,6% urządzenie z BlackBerry OS, a 3% telefon pracujący pod kontrolą systemu Windows Phone.

Źródło:
    http://www.netbooknews.com/52085/most-new-smartphone-owners-opt-for-android-comscore

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pseven
    Tłumacz Redaktor
    Z wykształcenia - technik elektronik. Pasja - nowe technologie. Dla portalu Elektroda opracowuje informacje produktowe z dziedziny elektroniki, elektroniki przemysłowej.
    Specjalizuje się w: tłumaczenia, copywriting
    pseven napisał 8990 postów o ocenie 2020. Jest z nami od 2009 roku.
  • #2 11155348
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1654
    I to nie dziwi. "$phone" są drogie. Za co ciekawsze oprogramowanie trzeba słono płacić, biorąc pod uwagę nasze polskie realia.
    WP7 raczej nie potrafią zawojować rynku, nie tylko u nas.
  • #3 11156439
    Gregyyy
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Leszcz72 napisał:
    I to nie dziwi. "$phone" są drogie. Za co ciekawsze oprogramowanie trzeba słono płacić, biorąc pod uwagę nasze polskie realia.
    WP7 raczej nie potrafią zawojować rynku, nie tylko u nas.

A Android jest w co drugim nowym telefonie...
  • #4 11156474
    PatrykP100
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Miałem telefon z Androidem około pół roku. Teraz wiem, że już nigdy nie wybiorę tego systemu, obecnie mam Symbiana i bateria trzyma mi tydzień przy częstym używaniu, Android wytrzymywał w porywach 12 godzin.
  • #5 11156844
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    PatrykP100 napisał:
    Teraz wiem, że już nigdy nie wybiorę tego systemu, obecnie mam Symbiana i bateria trzyma mi tydzień przy częstym używaniu, Android wytrzymywał w porywach 12 godzin.
    Jak w Windows w laptopie nie ustawi się kilku opcji to też jest lament "bateria trzyma 2 godziny!". Stary LG GT-540 z Android 2.3 i podkręcony do 800MHz trzymał minimum dwa dni, a najczęściej trzy lub dłużej. Wszystko przy korzystaniu z internetu i wielu połączeniach. 12 godzin? Chyba z modemem i GPS aktywnymi bez przerwy i to w czymś pokroju Galaxy (duży wyświetlacz) i niesformatowaną baterią. Ale co ja tam wiem, miałem przecież tylko kilka telefonów z Androidem w ręku. Za to miałem jedną Nokię i zbił się wyświetlacz! Nigdy już nie kupię Nokii! [/sarcasm]

Teraz tak poważniej. Dzisiaj do wyboru mamy właściwie albo drogi iOS albo beznadziejny Win Phone albo popularnego Androida albo telefony bez systemu, których możliwości wypadają marnie w porównaniu do w/w. Pomijam niszowe Bada czy stare Symbiany. Android swoją popularność zawdzięcza temu, że trafia na urządzenia wszelkich producentów. Ktoś "lubi" Samsungi? Kupi z Androidem. Ktoś "lubi" LG czy HTC? Kupi z Androidem.
  • #6 11157062
    agrafek
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    daavid117 napisał:
    LG GT-540 z Android 2.3

Jaki ROM wgrałeś i jakie z nim były problemy ? Przydał by mi się 2.3 bo chciał bym zostawić gt540 jako modem wifi (przez FoxFi).
  • #7 11157080
    daavid117
    Poziom 42  
    agrafek napisał:
    Jaki ROM wgrałeś i jakie z nim były problemy ? Przydał by mi się 2.3 bo chciał bym zostawić gt540 jako modem wifi (przez FoxFi).
    Cyanogenmod. Który dokładnie, to już nie pamiętam. Problemy? Żadne. System dużo żwawszy i stabilniejszy niż wcześniejsze wersje, a już tym bardziej niż "zwykłe" ROMy.
  • #8 11157089
    Samezrp1
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    PatrykP100 napisał:
    Android wytrzymywał w porywach 12 godzin.

To nie jest kwestia systemu a telefonu ORAZ systemu, który ma np. źle napisane sterowniki, ale to zależy od producenta a nie twórcy systemu.
    Używam dwukartowego telefonu z androidem, baterią 1250mAh, trzyma spokojnie 2 dni a mało nie rozmawiam. Ok, wiem że z N6310i nie mam co wchodzić w zawody, natomiast jak napisałem wyżej, to nie jest cecha systemu operacyjnego.
  • #9 11157107
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 11157325
    daavid117
    Poziom 42  
    cefaloid napisał:
    A co ma piernik do wiatraka? Jaki jest związek systemu (jaki by nie był) z pojemnoscią zamontowanej baterii jakiegoś jednego urządzenia ktore miałeś?
    A no kolego ma... Zależnie od softu zaimplementowane są różne programy/funkcje dotyczące oszczędzania energii przez - automatyczne zwalnianie pamięci RAM, wyłączanie komunikacji bezprzewodowej (poza GSM oczywiście) gdy telefon jest zablokowany/uśpiony, całe schematy zasilania, zmniejszanie taktowania procesora głównego, automatyczną zmianę ustawień podświetlenia itd, inteligentne zarządzanie modułem wlan. Soft ma wiele do rzeczy, ale oczywistym jest, że każdy da się skonfigurować tak by działał optymalnie długo, czy to przy pomocy ustawień wbudowanych, czy doinstalowanych aplikacji (chociażby pakiet Go).
  • #11 11157347
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 11157445
    xanio
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    daavid117 napisał:
    ... i to w czymś pokroju Galaxy (duży wyświetlacz) i niesformatowaną baterią...

Czy kiedyś skończy się to gadanie o 'formatowaniu' baterii?
    Ja rozumiem, że jakiś niedouczony sprzedawca w salonie operatora takie błędy popełnia ale chyba na forum powinniśmy jakiś poziom trzymać?

Baterie raz, ze się formuje a nie formatuje a dwa, że robiło się to w przypadku baterii NiCd i nie powinno się tak robić z akumulatorami Li-Ion.
  • #13 11157475
    simoon87
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Miałem telefon z Androidem, oraz dwa iPhon'y wcześniej, już nigdy nie popełnię tego błędu i nie kupie nic z Androidem. Mega niedopracowane oprogramowanie którego nie rekompensuje nawet bardziej rozbudowany Hardware telefonu. Niestety sprzęt Apple przerasta każdy telefon z Androidem pod względem działania mimo gorszych parametrów technicznych z których i tak nikt nie wykorzysta w pełni na telefonie.

Wniosek prosty za dopracowany sprzęt w każdym detalu płaci się więcej. Wychodzę z założenia ze jak mnie nie stać smartphone'a to go nie kupuje. Nie uznaje półśrodków jakim jest Android...
  • #14 11157539
    neo-koncept
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Android i tylko android nie ma sensu przepłacać za iOS. Do tego IDE i konto developera jest prawie darmo. Łatwo można zacząć przygodę z pisaniem oprogramowania na telefony. W przypadku iOS od razu trzeba zakupić komputer z iOS bo według nadgniłego jabłka to jedyny słuszny system operacyjny i tylko na to udostępniają narzędzia. Ale dzięki takiej postawie już 60% udział androida w sprzedaży więc tak trzymać!:) Wyznawcom appla nie zabraniam niczego niech kupują ale rynek i tak zweryfikuje co jest lepsze.
  • #15 11157752
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    [quote="daavid117"]
    PatrykP100 napisał:
    Jak w Windows w laptopie nie ustawi się kilku opcji to też jest lament "bateria trzyma 2 godziny!". Stary LG GT-540 z Android 2.3 i podkręcony do 800MHz trzymał minimum dwa dni, a najczęściej trzy lub dłużej. Wszystko przy korzystaniu z internetu i wielu połączeniach. 12 godzin? Chyba z modemem i GPS aktywnymi bez przerwy i to w czymś pokroju Galaxy (duży wyświetlacz) i niesformatowaną baterią. [/sarcasm]

Dysk się formatuje, akumulator formuje.

Również posiadałem Androida na Motoroli XT T720. Ogólnie tragedia. O ile system jeszcze jakoś funkcjonował, to niektóre jego przypadłości były tragedią-konieczność kopiowania kontaktów z sim do telefonu, śledzące aplikacje, pobieranie danych na siłę, aktualizacje na siłę itd. Do tego technicznie telefon kiepski, aparat tragiczny do granic możliwości - dzisiejsze wszystkie androidy mają tragiczne aparaty w porównaniu z tym co było. Jakość muzyki na słuchawkach bardzo słaba-sprawdzane na oryginalnych i Philipsach. Przy wyłączonym GPS, GPRS, UMTS (telefon jedynie za na zakresie GSM), WiFi, podświetleniu na 5 sek,sporadycznym korzystaniu z telefonu - około 10 minut rozmów i wifi na poziomie - sprawdzę pocztę i odrazu wychodzę - czas czuwania na uformowanym akumulatorze (ładowarka z balanserem wykazały pojemność wyższą od deklarowanej o 60 mA) - telefon trzymał około jednej doby, ledwo. Zasięg maksymalny (widzę z domu nadajnik), telefon okrojony maksymalnie a i tak tragedia.

Potem trafił mi się Galaxy S2, było lepiej, ale dwa dni (niepełne) nie są czymś wielkim, wręcz zwykłym a dla mnie tragedią.

W momencie kiedy jechałem na zajęcia, zdarzały się sytuacje że posłuchałem trochę muzyki, wykonałem kilka dłuższych telefonów, dzień zbliżał się do końca a telefon już był martwy...

Obecnie mam telefon z innej bajki, też posiada dotyk, też ma wifi i inne pierdoły, jednak jest tak zrobiony że system jest zoptymalizowany do platformy i akumulator przy sporadycznym użytkowaniu wytrzymuje spokojnie 7 - 8 dni. Do tego mogę słuchać muzyki, dzwonić i mieć ładowarkę z dala od siebie przez 3 - 4 dni.

A dlaczego 60% ludzi wybiera androida ? Bo nie ma alternatywy...
  • #16 11158565
    simoon87
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    skaktus napisał:
    A dlaczego 60% ludzi wybiera androida ? Bo nie ma alternatywy...

Bo jest tańszy a każdy małolat musi mieć na czym grac w gierki na lekcjach:P Liczy się posiadanie, nie ważne ze g...o ale mam.
  • #17 11158649
    agrafek
    Poziom 17  
    Odnośnie fanów jabłka... Gdybyście tyle zapłacili za telefon i okazał się gorszy to też na siłę byście sobie wmawiali że on jest najwspanialszy na świecie :-)

daavid117 napisał:
    Cyanogenmod. Który dokładnie, to już nie pamiętam.

Podążałem tropem i udało mi się zainstalować (pierwszy raz bawię się z ROM-ami) andka 4.0.3 :-D Dzięki za hint-a, nie sądziłem że ktoś jeszcze myśli o GT540.
  • #18 11158883
    fgfg
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    A ja tam lubię mojego HTC HD2. Można wgrać m.in. WM6.5, WP7, Androida, Linuxa. I do tego mogą być wgrane jednocześnie.
  • #19 11159290
    rafbid
    Poziom 33  
    Ocena: 417
    cefaloid napisał:
    Sprawdź sobie pojemność baterii E52 (1500mAh)
    To telefon biznesowy musi trzymać.
    cefaloid napisał:
    Problemem są malutkie baterie by smartfon był płaski i malutki. Bo ludzie wybiorą ten cieńszy a nie ten z większą baterią.
    Myśle że to jest cięcie kosztów produkcji. Poza tym np samsunga z androidem można wziąć w mix-e za 1zł i mamy taniego smartfona który tylko podchodzi pod smartfona a np za nokie już trzeba sporo dopłacić bo to nokia.
  • #20 11159939
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 11160147
    daavid117
    Poziom 42  
    xanio napisał:
    Czy kiedyś skończy się to gadanie o 'formatowaniu' baterii?
    Ja rozumiem, że jakiś niedouczony sprzedawca w salonie operatora takie błędy popełnia ale chyba na forum powinniśmy jakiś poziom trzymać?

Baterie raz, ze się formuje a nie formatuje a dwa, że robiło się to w przypadku baterii NiCd i nie powinno się tak robić z akumulatorami Li-Ion.
    Nie jestem specem od GSM. Dziwnym jednak trafem rozładowanie do zera baterii w telefonie i naładowanie jej do 100% wydłuża czas działania na tejże i pomaga odświeżyć nieco. To, że użyłem złego słowa już wytłumaczyłem.
    simoon87 napisał:
    Bo jest tańszy a każdy małolat musi mieć na czym grac w gierki na lekcjach:P Liczy się posiadanie, nie ważne ze g...o ale mam.
    Wypraszam sobie. Używam smartphone od czasu kiedy o Apple myślało się tylko w kontekście marnego i niepopularnego Macintosha. Wtedy przodkowie smartphone byli często nazywani PPC. Zaczynałem na Motorola A1000, a później były różne, mniej lub bardziej udane wynalazki typu HTC Universal, SE P1i. Wtedy były to jedyne urządzenia posiadające normalnie działający moduł WiFi oraz w miarę znośną (jak na tamte czasy) przeglądarkę internetową. Zrootuj proszę swojego iPhone, zainstaluj sobie konsolę, używaj go do tetheringu, czy operacji na sieciach, używaj go jako serwera plików w domu. Oj, zapomniałem iOS nie jest tak otwarty.
    Jeśli wszyscy "przeciwnicy" Androida swoją wiedzę czerpią z krótkich recenzji brandowanego softu to nie dziwię się, że nikomu się to nie podoba, bo systemy nie są optymalizowane specjalnie pod każde urządzenie. Radzę zapoznać się z Cyanogenmod lub innymi projektami, które zajmują się stricte optymalizacją tego systemu pod konkretne modele telefonów.

Ah no i jeśli ktoś uważa, że iOS nie wysyła poufnych danych bez wiedzy użytkownika, to musi być kompletnym ignorantem. Robi to równie często co brandowane Androidy.
    agrafek napisał:
    Podążałem tropem i udało mi się zainstalować (pierwszy raz bawię się z ROM-ami) andka 4.0.3 :D Dzięki za hint-a, nie sądziłem że ktoś jeszcze myśli o GT540.
    Z 4.0 nie próbowałem. Wydaje mi się, że może to nie działać zbyt ciekawie.
  • #22 11160461
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    Baterii li-ion nie wolno rozładowywać za mocno a już na pewno nie "do zera" co zresztą jest normalnie niemożliwe bo zabezpieczenie baterii zadziała dużo wcześniej. Widać mity z czasów nokii 3210 mają się ciągle dobrze w internetach i salonach sprzedaży.
  • #23 11160976
    Trzyzet
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Po to, żeby szybciej kupić nowy akumulator ;)
  • #24 11161214
    agrafek
    Poziom 17  
    daavid117 napisał:
    Z 4.0 nie próbowałem. Wydaje mi się, że może to nie działać zbyt ciekawie.

Nie jest źle, tylko nie można dopychać do oporu miejsca na programy bo nagle mocno spowalnia. Szczęśliwie ja potrzebuje tylko FoxFi i programu do udostępniania GPS przez BT.
  • #25 11162207
    rafbid
    Poziom 33  
    cefaloid napisał:
    rafbid napisał:
    Poza tym np samsunga z androidem można wziąć w mix-e za 1zł i mamy taniego smartfona który tylko podchodzi pod smartfona a np za nokie już trzeba sporo dopłacić bo to nokia.

Hej hej, pobudka! Mamy rok 2012 a nie 2002, przespałeś jakieś 10 lat. Nie ma już tamtej firmy. Nokia plajtuje a Samsung robi dobre telefony. Nikt już nie dopłaca za Nokie a już na pewno nikt nie dopłaci za ich logo na ich badziewnym telefoni

Chodziło mi o to że ceny nie są proporcjonalnie co do produktu np oferta mojego operatora jak bym przedłużał umowę byłem w salonie z miesiąc temu wiem że nokia E52 to nie smartfon o których mowa ale dla przykładu cena jest z kosmosu.
  • #26 11162285
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Wyniki były by na pewno inne gdyby dowolny smartphone był dostępny z dowolnym wybranym przez użytkownika OS. Jeszcze inne wyniki były by gdyby na wszystkie smartphone ustalono ustanowiono jednakową cenę.
  • #27 11164734
    Adam1617
    Poziom 10  
    Android jest dobry ,jednak trzeba troszkę się z nim pobawić ,żeby było naprawde OK.Najlepiej jest wgrać ROM ,który jest przystosowany typowo pod nasze telefony.Np mój lg p970 z oryginalnym oprogrogramowaniem ,uzyskiwał 1900pkt w antutu ,po wgraniu ZEUSA ,wynik podskoczył do 3200pkt ,a z OC do 3600pkt.
    Co z tego ,że bateria trzyma 2dni ,nie mam wi-fi w domu ,przyjeżdza kolega z laptopem włączam tethering w telefonie i można grać.Nie ma mnie w domu ,a mimo to mogę sterować komputrem bezpośrednio z telefonu ,mam darmowe GG ,navigację od Google z widokiem satelitarnym ,no i gry to jest to MaxPayne,DeadSpace,Nova3 itp.
  • #28 11164766
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Adam1617 napisał:
    Android jest dobry ,jednak trzeba troszkę się z nim pobawić ,żeby było naprawde OK.Najlepiej jest wgrać ROM ,który jest przystosowany typowo pod nasze telefony.Np mój lg p970 z oryginalnym oprogrogramowaniem ,uzyskiwał 1900pkt w antutu ,po wgraniu ZEUSA ,wynik podskoczył do 3200pkt ,a z OC do 3600pkt.
    Co z tego ,że bateria trzyma 2dni ,nie mam wi-fi w domu ,przyjeżdza kolega z laptopem włączam tethering w telefonie i można grać.Nie ma mnie w domu ,a mimo to mogę sterować komputrem bezpośrednio z telefonu ,mam darmowe GG ,navigację od Google z widokiem satelitarnym ,no i gry to jest to MaxPayne,DeadSpace,Nova3 itp.

Co z tego, na innych systemach jest podobnie, ba, na symbianie i dawnych windowsach też to było dostępne, nie widzę tutaj żadnego super rozwoju. Android to klon innych rozwiązań, do tego zero optymalizacji
  • #29 11165446
    Pentryt
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Jak ktoś jest zwykłym użytkownikiem telefonu, idzie do salonu i kupuje byle smartfona z Androidem, sam nie wie jakim, to faktycznie może narzekać. Bateria krótko trzyma, za dużo ikonek itp. Do tego dochodzą niedopracowane Launchery i aplikacje od producentów. Ja aktualnie korzystam z Cyanogen mod 7 (Android 2.3.7 Gingerbread) na HTC Wildfire S, skonfigurowany dokładnie pod moje potrzeby. Niczego więcej mi nie potrzeba. Przy częstym korzystaniu z GPS i Wi-Fi bateria trzyma kilkanaście godzin. Wieczorem, kładąc się spać, podłączam telefon pod ładowarkę - to nie jest żaden problem. Dostęp do SMS czy połączeń mam już z poziomu ekranu blokady (2 kliknięcia i dzwonię). Wystarczyło poświęcić trochę czasu na konfigurację.

I nie porównujcie tego do iPhone-a bo te smartfony dzieli 1,5 tys. zł. Android 4 jest już dużo bardziej dojrzałym systemem od poprzednich a hardware też nie stoi w miejscu.
  • #30 11173025
    rafbid
    Poziom 33  
    pseven napisał:
    Ciekawe ilu z tych nabywców jest zadowolonych z wyboru?

Podsumowanie tematu

✨ Z raportu ComScore wynika, że w pierwszym kwartale 2012 roku 61,5% nowych nabywców smartfonów wybrało urządzenia z systemem Android, co stanowi wzrost w porównaniu do roku 2011. Użytkownicy podkreślają, że Android jest powszechnie dostępny w wielu modelach telefonów, co przyczynia się do jego popularności. W dyskusji pojawiają się różne opinie na temat wydajności systemu Android w porównaniu do iOS, Windows Phone i BlackBerry OS. Użytkownicy zwracają uwagę na problemy z baterią w telefonach z Androidem, ale także na możliwość dostosowywania systemu poprzez wgrywanie niestandardowych ROM-ów, co poprawia wydajność. Wiele osób zauważa, że wybór Androida często wynika z jego dostępności i ceny, a niekoniecznie z jakości oprogramowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA