logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie pakietu akumulatorów 48V pod obciażeniem...

wegorz11 03 Wrz 2012 22:29 4413 10
REKLAMA
  • #1 11276369
    wegorz11
    Poziom 11  
    Witam serdecznie wszystkich. Potrzebuje rozwiązac problem ładowania pakietu akumulatorów 48V w czasie pobierania z nich pradu.
    Najprościej ujmując buduje- przerabiam starego klasyka Mini Morisa na pojazd elektryczny. Posiadam generator spalinowy który przewinąłem na 48V z 220V (Był to walizkowy generator w którym nawaliła przetwornica i nie byo żadnego napięcia na wyjściu - oryginalnie 240V 1000W) .Napięcia jakie uzyskuje na wyjściu 28V do 90V w zależności od obrotów rzecz jasna.
    Powinien generować około 15 do 20A. Uzwojenie zostało przewinięte profesjonalnie - zaznacze.
    Tak sobie planuje zrobić mini hybryde. W czasie jazdy będe miał odpalony
    generator i doładowywal akumulatory. Planowałem zrobic żródła prądowe po 1,2 A i połączyć okolo 12 takich rownolegle aby otrzymac te 15 - 20A. To takie moje przemyślenia.
    Dodam, że silnik do napędu autka ma moc 4KW szczytowo 13KW. Może ktoś z szanownych kolegów spotkał sie z takim problemem. Będe bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 11276401
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6651
    Na wyjściu z generatora powinieneś mieć ogranicznik prądu lub układ, który mierzy pobór prądu i odpowiednio zmniejszy wzbudzenie po przekroczeniu danego progu. Bez tego spalisz prądnicę lub udusisz silnik. Oczywiście układ powinien tez reagować na przekroczenie napięci, aby nie uszkodzić akumulatorów. Jeżeli będziesz to używał tylko podczas pracy układu to ewentualnie układ kontrolujący napięcie można pominąć, ale nie polecam takiego rozwiązania.
  • REKLAMA
  • #4 11276482
    wegorz11
    Poziom 11  
    Generator nie posiada wzbudzenia, nie działa na zasadzie alternatora. Posiada magnesy stałe i regulować moge jedynie obrotami silnika ( ma wbudowany silnik krokowy na gaźniku , ale taka regulacja jest zbyt powolna i nie precyzyjna). Dlatego myślałem nad żródłem prądowym. Napięcie na akumulatorach bedzie monitorowane tak czy inaczej i jak osiagnie nominalne to zmniejszy obroty lub wyłaczy silnik. Ma to mi też służyć jako ładowarka awaryjna jak by mi zabrakło prądu w polu :)
  • #5 11276483
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 11276498
    kkknc
    Poziom 43  
    wegorz11 napisał:
    Generator nie posiada wzbudzenia, nie działa na zasadzie alternatora. Posiada magnesy stałe i regulować moge jedynie obrotami silnika ( ma wbudowany silnik krokowy na gaźniku , ale taka regulacja jest zbyt powolna i nie precyzyjna).
    I to musisz wykorzystać. Taki układ jest tak szybki jak układ nim sterujący, bo sam silnikkrokowy w tym układzie jest bardzo szybki
  • REKLAMA
  • #8 11276540
    wegorz11
    Poziom 11  
    .sk napisał:
    W każdym samochodzie masz taki układ, generator ładuje obciążony akumulator...
    Regulator napięcia ustawiony na ~14,4V w instalacji 12V załatwia całą sprawę.
    U ciebie wystarczy taki sam regulator, który dodatkowo ograniczy prąd do możliwości tej prądnicy czy silnika ją napędzającego.

Dodano po 2 [minuty]:

Aha, nie ma wzbudzenia, to może jakiś mostek sterowany itd.

W kazdym samochodzie alternator dostarcza prądu do urzadzen a akumulator grzecznie sie ładuje i czeka na nastepna próbe odpalenia silnika albo zasila urzadzenia przy wyłączonym silniku - on nie jest obciążany w czasie normalnej pracy , chyba, że uklad ładowania ma awarie. Ja mam doczynienia z prądami do 300A i napięcie na bateriach spada chwilami do 42-43V .

Dodano po 3 [minuty]:

kkknc napisał:
    wegorz11 napisał:
    Generator nie posiada wzbudzenia, nie działa na zasadzie alternatora. Posiada magnesy stałe i regulować moge jedynie obrotami silnika ( ma wbudowany silnik krokowy na gaźniku , ale taka regulacja jest zbyt powolna i nie precyzyjna).
    I to musisz wykorzystać. Taki układ jest tak szybki jak układ nim sterujący, bo sam silnikkrokowy w tym układzie jest bardzo szybki

Ja wiem, że silnik krokowy jest bardzo szybki i precyzyjny ale nie moge go wykorzystac bo bezwładność na wale silnika spalinowego jest zbyt duża i nie pozwoli mi to na precyzyjną regulacje obrotów w tak krótkich czasach jakich by wymagała aplikacja.
  • REKLAMA
  • #9 11276599
    kkknc
    Poziom 43  
    W oryginale ten generator miał, 1000W więc podłączając i odłączając od niego obciążenie znamionowe układ musi być dość szybki i na to zareagować. Kolejna sprawa, że jak ten układ przewinąłeś na 1000% profesjonalnie to i tak tylko uzyskasz z niego tylko, 1000W więc nie przesadzaj ten układ nie musi być bardzo szybki. Nawet duża zwłoka nie wpłynie na działanie układu, bo akumulatory zadziałają jak bufor.
  • #10 16491065
    buszmen2900
    Poziom 9  
    Witam wszystkich widzę ze temat umarł chciał bym go wznowić mianowicie mam quada na 48v 4 aku 10ah do tego udało mi się zdobyć agregat ze spalona elektronika 2000w zrobiłem zapłon cdi ac silnik działa prądnica ma 9 cewek głównych po 3 na jedna fazę połączone szeregowo daje to napięcie 250v przy pełnych obrotach potrzebuje pomocy w zaprojektowaniu układu do ładowania tych aku prądem nie większym niż 1.5A żeby nie uszkodzić akumulatorów ale żeby tez jak prądnica będzie pracować żeby zasilała układ napędowy quada i teraz czy mogę cewki połączyć równolegle wszystkie 9 przez diody prostownicze da mi to ok tak myślę 80v do tego zrobić regulator napięcia oddzielić przez mostek prostowniczy zasilanie sterownika i podłączyć sterownik do regulatora napięcia i osobny układzik di aku zęby za duży prąd nie lądował aku proszę o jakieś podpowiedzi i rady czy dobrze myślę
  • #11 16491278
    kkknc
    Poziom 43  
    Ogranicznik napięcie, a nie prąd.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania problemu ładowania pakietu akumulatorów 48V podczas ich obciążenia w projekcie przeróbki Mini Morisa na pojazd elektryczny. Posiada generator spalinowy przystosowany do 48V, który generuje napięcie od 28V do 90V w zależności od obrotów. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące ograniczników prądu, regulatorów napięcia oraz możliwości cyklicznego ładowania akumulatorów poprzez odłączanie sekcji pakietu. Użytkownik planuje zastosować źródła prądowe oraz monitorować napięcie akumulatorów, aby uniknąć ich uszkodzenia. Wskazano na potrzebę szybkiej reakcji układu na zmiany obciążenia oraz na zastosowanie mostków prostowniczych i regulatorów napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA