Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LM3886 oraz LM4780 wzmacniacze 2x60W oraz 2x120W

zasoby 23 Feb 2005 18:11 26169 17
Renex
  • Dwie kostki LM3886 oraz LM4780 pochodzą od producenta National Semiconductor. Układ LM3886 to już poczciwy staruszek, jednak w momencie pojawienia się na rynku wywołał prawdziwą rewolucję i zapoczątkował erę wzmacniaczy monolitycznych dużej mocy. Pozwala na osiągnięcie mocy ponad 100W przy zachowaniu zniekształceń poniżej 1%. Wymagane jest dość wysokie napięcie zasilania +/-33V. LM4780 to układ zawierający w dużym uproszczeniu dwa LM3886 - zbudowanie wzmacniacza jeszcze większej mocy stało się bardziej prostsze, więcej można znaleźć tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic235794.html

W załączniku projekt na LM3886 oraz na LM4780

Cool? Ranking DIY
    About Author
    zasoby
    Level 23  
    zasoby wrote 784 posts with rating 413, helped 4 times. Been with us since 2002 year.
  • Renex
  • Renex
    DaCoPL
    Level 12  
    Panie Gulson albo ktos z forum: macie moze gotowy projekt PCB do koncowki mocy z LM4780 rownoleglej? Bardzo bym prosil o niego..
    ghazi
    Level 12  
    Ja o to samo co kolega wyzej ;)
    Anonymous
    Anonymous  
    conx
    Level 11  
    lm4780 to bardzo obiecujaca kostka, szczegolnie spodobal mi sie w mostku 2x120w. Wyprodukowanie tej plytki to jakies 25zl.
    Gulson- na schemacie brakuje elementow zasilacza, oczywiscie mozna je dobrac,ale wolalbym wiedziec co tam bylo w oryginale(zwlaszcza te rezystory). Przydalby sie rowniez jakis opis, uwagi, spostrzezenia autora- konstruktora. Jesli mozesz to podaj link do zrodla.
    Dzieki, pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    krzysiek994
    Level 2  
    a czy trudno jest samemu wykonac taki wzmacniacz bo mam juz kupione LM4780 i teraz jak dalej to ruszy?
    Anonymous
    Anonymous  
    Gibon007er
    Level 22  
    Spij elementów jest w google ..
    wystarczy w google grafika wpisać LM4780 i "klik" ... Szukanie nie boli :roll:
    Vaniliovy
    Level 18  
    może trochę offtopic ale jeżeli ktoś ma wątpliwości wobec tej kostki to rozwieję wątpliwości... Od około tygodnia jestem posiadaczem w/w kostek . Układy pracują w wersji równoległej czyli ~~100Watt RMS 2R przy zachowaniu niskiego THD (głośniki basowe połączyłem równolegle co dało kolumnom wypadkową 3 R ) . PCB i układy kupione od Veterana znanego z forum Audio :) Musze powiedzieć że bardzo się bałem ale naprawde sie opłacało . Kostki Grają REWELACYJNIE ! Technics SU-V570 którego spotkał niemiły wypadek z piwem nie był wcale lepszy, to zmotywowało mnie do budowy czegoś samemu i prostego a zarazem dobrej klasy . Teraz nie żałuję .sprzet cały czas sie wygrzewa i z każdą chwilą przychodzi coraz więcej zadowolenia. Dźwięk jest naprawdę SOCZYSTY , wspaniała stereofonia , Detale średnich ton i przejżysta delikatna góra. za te pieniądze i minimalny wkład własny jest to naprawdę budżetowy Hi-END. porównując do TDA7294 ten drugi wypada znikomo. Naprawdę polecam !
    kudlat_Y
    Level 2  
    Witam,

Z uwagi na możliwość uzyskania sporych napięć na wyjściu, chciałbym wykorzystać LM4780 do nieco innego celu niż wzmacniacz audio:)
    Jednak nie wiem, czy wzmacnia on stałe napięcia tj. 0Hz:)? W specyfikacjach wszystkie informacje są podane w zakresie 20Hz-20kHz (zresztą nic dziwnego:)). Może ktoś się orientuje w tej kwestii?

Mi osobiście wydaje się, że powinien przenosić stałe napięcia, ale lepiej spytać, bo jednak taka kostka 2zł nie kosztuje:)

Pozdrawiam
    Nefaus
    Level 18  
    Witam posiadam koluny 2x150 8R na kazda watt zastanawia mnie czy lepiej pracowaly by n 2 kostkach w parael czy w bridge mode. Co powinienem zastosowac?
    coolombo
    Level 29  
    Połącz w trybie bridge mode.
    Nefaus
    Level 18  
    Aha ok, ale z drogiej strony z tego co wiem to przy to zmostkowanego wzmacniacza nie mozna szybko zmienic na mono:/.. no nic zostane przy mostku :D
    aha i skorki za brak polskich znakow ale nie ejstem obecnie w Polsce :)
    Arek460
    Level 17  
    Ma ktoś może wzór pcb zestawu al-37 ? lub podobny żeby wszystko było na jednej płytce.
    Mateo18
    Level 11  
    mam pytanie co do schematów czemu na wyjściach układów nie ma kondensatorów elektrolitycznych (ok 2000uF) oddzielających od składowej stałej bo kupiłem gotowe moduły na alle....o i ich tez tam nie było i słabo grało dopiero po ich dodaniu był żądany efekt pozdrawiam..

Dodano po 8 [minuty]:

kudlat_Y (0Hz)? to sa parametry ogólne każdy modół ma inne parametry jedna może przenosić od 10Hz-22kHz inna 20Hz-100kHz 20Hz-20kHz to parametry które ma spełniać tzw norama aby uzyskać wzm pądu stałego trzeba zmodifikowac schemat sukaj w gogle wzmacniacz mocy prądu stałego takie coś przeważnie stosuje się w automatyce