logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrokomputer COBRA 1

coberr 08 Maj 2013 03:28 310263 2337
  • #1951 21550197
    eskwadrat
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Czy istnieje jakas lista zmian do publikowanych wsadów, co było zmienione w stosunku do poprzedniej wersji?
  • #1952 21550254
    zdzis_ek
    Poziom 18  
    Ocena: 229
    Wielkich zmian nie ma, jedynie obrazki menu i kombinacje programów w nich zawartych z umieszczaniem nowych jak się pojawiają.
    Różnica jest natomiast w stosunku do pierwszych wsadów monochromatycznych.
    Obecnie dany wsad można uruchomić z gniazda cartridge jak i z płyty głównej.
    Wcześniejsze wersje miały w oznaczeniu wsadu literkę C - gniazdo cartridge lub M - płyta główna.
    Opis Dual-Ram oczywiście wykorzystuje tą pamięć w części programów lub w całości.
  • #1953 21551150
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 398
    W załączniku umieściłem wersję 3 gry ELECTROBODY, która przeznaczona jest dla płyt DUAL-RAM i nowej wersji emulatora COBRY.
    Jedyną różnicą w stosunku do wersji 2 jest umieszczenie wewnątrz gry tablicy zawierającej zmodyfikowany generator semigrafiki, przepisanie jej do pamięci RAM
    od adresu F000hex i przełączenie generatora podstawowego na nowy.
    Przed zakończeniem gry przywracam podstawowy generator semigrafiki.
    Nie wiem, czy jest to konieczne.
    Czy hardware płyty lub emulator nie robi tego samodzielnie przy powrocie do adresu C000hex ?
    Adres startowy G:100
    Zawartość RAM: od adresu 100 hex do adresu 2280 hex (czyli 8832 bajty)
    (przed uruchomieniem nowego emulatora należy skasować plik COBRA.CFG
    emulator sam go sobie utworzy)
    Załączam podziękowania dla Kol.andrzejlisek za porady na PW.
    Załączniki:
    • ELECTROBODY-100.hex (24.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ELECTROBODY-100.asm (17.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #1954 21554237
    eskwadrat
    Poziom 15  
    Pierwsza przymiarka
    Fragment klawiatury mechanicznej zamontowanej w prototypowej obudowie retro na jasnym biurku.
    Zbliżenie na klawiaturę retro komputera z kolorowymi klawiszami funkcyjnymi i kartą SD wsuniętą z boku.
  • #1955 21555497
    jackfinch
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Witam

Jak dla mnie to wygląda to rewelacyjnie, odrazu widać ze przykładasz dużo uwagi do estetyki urządzenia. Fajnie ze po tylu latach jest jeszcze grono ludzi którzy dalej próbują coś robić z tym komputerem. Wiele osób w tym i ja w tamtych czasach niestety nie miało możliwości zbudowania tego komputera, i teraz te wspomnienia odżywają czytając o nowych ulepszeniach sprzętowych i oprogramowaniu które się ukazuje. Bardzo dobrze prezentuje sie też pcb Cobra 1 które przedstawiłeś kilka postów wcześniej. W ciągu tych kilku lat od założenia tematu, dołączyło kilkanaście bardzo dobrych fachowców, którzy cały czas coś nowego wnoszą do tematu.

Pozdrawiam
  • #1956 21556566
    eskwadrat
    Poziom 15  
    Dzisiaj odpaliłem Cobre 1 na przeniesionej do Altium już 4-warstwowej płycie Dual RAM 2023 z zmienionym dekoderem I/O i z wsadem 14 Zdzisława.

Czerwona płytka PCB COBRA1-COLOR 2023 z zamontowanymi układami scalonymi, kondensatorami i rezystorami.

Po naprawieniu oscylatora i uzyskaniu 6.5MHz, na wyjściu composite ukazał się taki obraz.

Wyświetlacz CRT pokazuje zniekształcony, monochromatyczny obraz z interfejsem graficznym systemu komputerowego.

Regulacja P1 pomogła i obraz stał się czytelny, żyleta.
    Menu startowe systemu Cobra 1 CP/M wyświetlone na czarno-białym ekranie, z grafiką głowy i listą programów po prawej.

Zero poprawek na PCB. Jutro sprawdzę wyjście RGB. To chyba najszybciej uruchomiony układ od jakiś dwu dekad. W większości użyłem układów serii ALS, zaś wszystkie przerzutniki 7474 w wersji F. Ale mi ulżyło, teraz powinno być z górki. Pozdr, Sławek
  • #1957 21556901
    zdzis_ek
    Poziom 18  
    Moje szczere gratulacje !
    Bardzo się cieszę, że zaprojektowałeś płytę główną PCB bez żadnych błędów.
    Dobrą wiadomością jest też bezproblemowe uruchomienie.
    Faktycznie to się nie często zdarza.
  • #1958 21557574
    eskwadrat
    Poziom 15  
    @zdzis_ek dziękuję
    Dzisiaj wyjście RGB odpaliło także z buta.

Ekran startowy komputera retro Cobra1 CP/M z menu programów i stylizowaną grafiką twarzy po lewej stronie.

Klawiatura PS2 również bez problemu.
    @atmega8 dzięki za pliki.
  • #1959 21557936
    marwu
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    @eskwadrat Płyta wygląda imponująco, obudowa i klawiatura robi wrażenie… bardzo ładny projekt!

Zamieszczam do przetestowania oprogramowanie do Atmega88 PS2.
    Po wykonaniu adaptera JOYx2 i prostej modyfikacji na płycie komputera, Cobra obsługuje dwa JOYSTICK’i
    Schemat elektroniczny adaptera JOYx2 i interfejsu klawiatury PS2 z układami Atmega88 i MT8808.
    Układ Atmega88 RESET - można pominąć. W mojej Cobrze mam zworkę zamiast diody DR1.

Klawiatura PS2 funkcjonuje jak klawiatura łączona PC i Cobra.
    Schemat klawiatury pokazujący przypisania klawiszy oraz funkcje joysticków dla oprogramowania Atmega88 i Cobra1.
    Zestawianie połączeń w matrycy nie jest impulsowe. Połączenie w MT8808 jest aktywne na czas naciśnięcia lub trzymania klawisza, za wyjątkiem kilku klawiszy funkcyjnych np.: Backspace. Naciśnięcie kilku klawiszy zestawia kilka połączeń w matrycy. Podobnie z Joystick’ami. Wychylenie po skosie aktywuje dwa połączenia na czas wychylenia Joystick’a. Można zaprogramować wychylenia Joystkick’a własnymi znakami. Brak problemu kasowania Shift po naciśnięciu znaku, Shift może być stale naciśnięty.
    Dokładniejszy opis zamieszczam w pliku tekstowym.
    Oczywiście program działa bez adaptera z jednym joystick'iem, ale na PB4 musi być stan wysoki.
    Załączniki:
    • Atmega88 PS2_JOYx2_marwu_v1.0.zip (624.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #1960 21560384
    sq2bvn
    Poziom 21  
    Ocena: 49
    Projekt staje się bardzo ładny.

2 dżoje to super sprawa.
  • #1961 21562894
    sq2bvn
    Poziom 21  
    marwu napisał:
    Dokładniejszy opis zamieszczam w pliku tekstowym.

Co sądzisz o dodaniu myszy PS2 do kompletu? W tym ATMEGA protokół PS2 już jest... tylko 2 linie i można czytać pozycję myszy.
  • #1962 21562935
    sajmosia
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    > tylko 2 linie i można czytać pozycję myszy.

No nie do konca. W przeciwieństwie do klawiatury mysz sama nie podaje nic dopóki nie zostanie skonfigurowana.
    Nawet jeśli wepniesz mysz do portu PS2 to nie będzie wysyłać żadnych danych, dopóki nie przejdzie procesu inicjalizacji i konfiguracji.

Tutaj jest krótki opis jak to się robi:

https://wiki.osdev.org/PS/2_Mouse
  • #1963 21564700
    sq2bvn
    Poziom 21  
    >>21562935 >>21562935
    sajmosia napisał:
    Nawet jeśli wepniesz mysz do portu PS2 to nie będzie wysyłać żadnych danych, dopóki nie przejdzie procesu inicjalizacji i konfiguracji.

Wobec tego mysz zainicjalizować. Zgodnie z duchem myszy można pykać klawiszami strzałek aby przemieszczać kursor.
  • #1964 21564726
    sajmosia
    Poziom 17  
    > Wobec tego mysz zainicjalizować.

To nie jest takie proste, zwłaszcza ze podczas inicjalizacji po wysłaniu każdej komendy do myszki trzeba czekac na odpowiedz, także albo trzeba to zrobić na przerwaniach i zbudować mały "state machine" w kontrolerze, albo wysyłać komendy powoli i modlić się o pozytywny wynik ignorując odpowiedzi myszki.

Potem gdy mysz już zacznie wysyłać dane, czyli zmiany stanu przycisków i deltę ruchów X i Y, to jak chcesz to interpretować w Cobrze? Sprzętowo, czy programowo ?

Jeśli sprzętowo, to kilka pytan:
    - jak chcesz przebudować układ wyświetlania tak, zeby wskaznik myszki przesuwal sie wzgledem tego co wysyla kontroler ?
    - Co chcesz zrobić kiedy mysz nie jest potrzebna i wskaźnik ma być niewidoczny ?
    - czy wskaznik myszki chcesz tylko przesuwac sprzetowo, czy mieć też możliwość przesuwu programowo ?
    - czy jeśli programowo też, to mozna miec wiecej wskaźników i nazwać je duszkami ?
    - Jeśli jednak tylko programowo, to w ROMie czy tylko w programach, które piszą użytkownicy ?

Tak na marginesie odnośnie duszków to w Commodore 64 uklad VICII sklada sie w 75% z systemu obsługi duszków i nie jest to prosty układ.

Aczkolwiek jeśli ktoś potrafi taki zaprojektować i wcisnąć do Cobry to jestem za.

Pozdro.

PS: Kiedy przychodzi do mnie dyrektor i zaczyna pytanie od "can we just quickly..."
    Reszta to poezja :/
  • #1965 21564849
    zdzis_ek
    Poziom 18  
    Może to jeszcze nie myszka a jedynie jej kursor.
    W roku 2020 poczyniłem próby sterowania kursorem myszki klawiszami W, S, A, D.
    Ponieważ nie jestem mocny w pisaniu programów w kodach maszynowych, całość demo napisałem w programie Basic.
    Tak to wyglądało :

Sześć zrzutów ekranu z programu „Cobra 1” przedstawiających czarno-biały interfejs z siatką ikon oraz widocznym kursorem myszy.
    Znacznie trudniej wydaje się napisanie jakiegoś programu (gry) z takim sterowaniem.
    Więc dalsze starania w tym kierunku zaniechałem.

Ale może takie rozwiązanie kogoś zainspiruje do napisania programu z wykorzystaniem kursora.
    Później pojawił się kolor i czas poświęciłem na kolorowanie programów monochromatycznych.
  • #1966 21565502
    sq2bvn
    Poziom 21  
    zdzis_ek napisał:
    Może to jeszcze nie myszka a jedynie jej kursor.

Ale może takie rozwiązanie kogoś zainspiruje do napisania programu z wykorzystaniem kursora.

UUU widzę piękny COBRA OS na CP/M. Te kafelki idealnie sprawdzą się w gęstym trybie graficznym w roli skrótów do programów na dysku...
    A może nawet taki player PT3 by zrobić, gdzie kolejne muzyczki to takie kafelki.... widzę moc.

Dodano po 16 [minuty]:

sajmosia napisał:
    - jak chcesz przebudować układ wyświetlania tak, zeby wskaznik myszki przesuwal sie wzgledem tego co wysyla kontroler ?
    - Co chcesz zrobić kiedy mysz nie jest potrzebna i wskaźnik ma być niewidoczny ?
    - czy wskaznik myszki chcesz tylko przesuwac sprzetowo, czy mieć też możliwość przesuwu programowo ?
    - czy jeśli programowo też, to mozna miec wiecej wskaźników i nazwać je duszkami ?
    - Jeśli jednak tylko programowo, to w ROMie czy tylko w programach, które piszą użytkownicy ?

- kontroler może przetworzyć odpowiedź myszy na kobrowe XY, np. 25x64... następnie takie wartości wystawić na porty ATMEGA, które będzie mieć więcej końcówek, czyli np następne ATMEGA 644 zamiast ATMEGA88... (czyli będzie to lokalny kontroler klawiatury PS2, 2 dżoje i mysz PS2) na portach gdzie są wartości X i Y podłączone komparatory cyfrowe 74LS688. Komparatory miałyby z drugiej stromy podłączony licznik kolumn i wierszy układu graficznego. Czyli zgodzenie się X i Y z licznikami aktywowałoby wyjście komparatorów. Dzięki temu uzyskujemy sygnały za komparatorami "grafika na kursorze".
    Te 2 sygnały ORujemy i później ANDujemy z 7 bitem układu 6116 koloru. Wyjście to ORujemy z sygnałem za 74LS165.... tak więc dostajemy kwadrat... albo XORuejmy aby dostać negatyw obrazu pod kursorem. Tak więc zapisanie 1 do bitu 7 do rejestru koloru aktywuje kursor, a 0 deaktywuje kursor dla danego znaku na ekranie. Odczyt pozycji przez program... 2 kolejne scalaki 74LS245 podłączone do szyny danych i dekodera GAL. Z drugiej strony zapięte do wyjść ATMEGA/wejść komparatorów w celu umożliwienia stanu bieżącego. Jakby pokombinować to i się zrobi kursor na więcej znaków, ale o tym można później by nie zaciemniać. Więc mamy w miejscu kursora negatyw/kwadrat i możliwość odczytu myszy IN A....

- pierwsza wersja wizji obejmowała odbiór danych z myszy i przemieszczanie kursora sprzętowego po ekranie. Jeśli kwadrat 8x8 nazwiemy duszkiem to będzie duszek

- kursorów można mieć tyle ile się chce, ale pytanie czy da się kopić tak duże PCB aby pomieścić tyle logiki

- odczyt myszki miał być prostym rozkazem IN A, (adres_myszy_) i IN (adres_myszy_Y). Jak więcej takich wskaźników to więcej tych IN A,()

Jak na moje realizacja to ze 3-4 scalaki więcej (jakieś luźne bramki tam widziałem na schemacie) + przeróbka ATMEGA88 i będzie trykało... czyli kursor będzie przemieszczał się po kafelkach kolegi Zdzisława...
  • #1967 21570656
    marwu
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    sq2bvn napisał:

Co sądzisz o dodaniu myszy PS2 do kompletu?

… modyfikacja płyty głównej:
    Schemat modyfikacji płyty głównej komputera przedstawiający połączenia joysticków, myszy PS2 oraz układów ATmega88 i MT8808.
    Sygnały z myszy zestawiają połączenia w matrycy MT8808, symulując klawiaturę W,A,S,D. Przyciski to ENTER, X, SPACE. Niestety jest tu poważne ograniczenie wynikające z procedury odczytu klawiatury przez Cobrę. Wprowadziłem regulację czasu trwania połączenia w MT8808 w zakresie 5-99ms, w ten sposób można regulować czułość myszki.
    Na oscylogramie przesuwanie myszki po skosie: czas trwania impulsu 60ms(może być regulowany) oraz odstęp pomiędzy impulsami 28ms (najmniejszy, wynika z programu w Atmega88, może być większy w zależności od przesuwania myszy).
    Zrzut ekranu z oscyloskopu Siglent pokazujący dwa przebiegi czasowe, żółty i niebieski, obrazujące impulsy o czasie trwania 60ms i odstępach 28ms.
    i 16ms pomiędzy zestawieniem połączeń z różnych kanałów
    Zrzut ekranu z oscyloskopu pokazujący dwa sygnały cyfrowe o różnym czasie trwania impulsów.
    Czułość myszy po wejściu w tryb programowania klawiszem ScrollLock można regulować klawiszami:
    Schemat klawiatury PC z opisem funkcji przycisków dla sterowania Cobry, joystickami oraz regulacji myszy przez Atmega88.
    Po wejściu w Basic na ekranie wyświetlane są aktualne wartości czasu trwania impulsu, np.:
    Ekran startowy komputera z napisem „Memory size? *Basic COBRA* Ready” oraz wpisanymi wartościami „60 61 62 63”.
    Poruszanie się po menu we wsadach do Cobry kolegi zdzis_ek wygląda tak:

Niestety granie w gry przy takim rozwiązaniu myszy jest nie komfortowe, ponieważ w matrycy zestawiane są połączenia impulsowe gryzące się z procedurą odczytu klawiatury w grach. Podobnie będzie z poruszaniem kursorem po ekranie, procedura odczytu klawiatury w Cobrze jest za wolna, widać na filmie wstawianie znaków na ekran, trwa to dość długo w stosunku do ruchu myszki… nie wiem czy da się bez problemowo przyspieszyć procedurę odczytu klawiarury w Cobrze, czy iść w tym kierunku:
    sq2bvn napisał:

- odczyt myszki miał być prostym rozkazem IN A, (adres_myszy_) i IN (adres_myszy_Y). Jak więcej takich wskaźników to więcej tych IN A,()

Na filmie poniżej CPU pracuje z zegarem 6,5MHz, czas zestawienia połączenia w MT8808 ustawiłem na 22ms i działa już całkiem akceptowalnie.

Ze względu na ograniczenia czasowe odczytu klawiatury przez Cobrę nie mogłem uzależnić prędkości poruszania myszy do prędkości kursora (znaków) na ekranie. Na filmie znaki na ekran wysyłane są możliwie najszybciej, nie da się tego przyspieszyć. Tu pojawia się pytanie: jeśli da się tą procedurę przyspieszyć do komfortowego posługiwania się myszką, to czy klawiatura mechaniczna będzie jeszcze działała prawidłowo?
    Załączniki:
    • Atmega88 PS2_JOYx2_MOUSE marwu_v2.zip (445.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #1968 21571200
    sq2bvn
    Poziom 21  
    marwu napisał:
    sq2bvn napisał:
    Co sądzisz o dodaniu myszy PS2 do kompletu?

Niestety granie w gry przy takim rozwiązaniu myszy jest nie komfortowe

Aby było bardziej elegancko, pozycja wskaźnika myszy powinna być dostępna dla pętli sterującej grą.
    Stąd też dawałem 2 rejestry do odczytu. W przypadku wolnych komputerów, sprzętowy wskaźnik położenia myszy nie jest przesadą. Taki z jednym duszkiem zupełnie by wystarczył. Wówczas ruch wskaźnika myszy na ekranie będzie niezależny od pracy samego CPU, ale mimo to CPU będzie odczytywać gdzie jest wskaźnik i odpowiednio reagować.

Można też zrobić większego duszka jako wskaźnik, ale to powiększy układ, szczególnie jeśli te duszki miały by być modyfikowalne z poziomu CPU.
    Najłatwiej byłoby dodać pamięć z odpowiednim wsadem z duszkami i po numerze je aktywować. Danie DUALRAMu na duszki to jednak znaczna przebudowa układu wizji i raczej nie ma kamikadzów co się tego podejmą...

Schematy blokowe i elektryczne interfejsu sprzętowego wskaźnika myszy z możliwością odczytu pozycji przez CPU w komputerze retro.

Co do przycisków myszy można zostawić jak jest czyli wduszać klawisze lub na przyciski wykorzystać bity D7-D5 na portach ATMEGA644.
    Ale wówczas trzeba będzie wejścia komparatorów XY R7-R5 z ATMEGI podłączyć do 0...

Albo w ogóle dać możliwość ustawienia jak mają działać myszy... w trybie klawiatury, czy w trybie XY.

Po takiej przebudowie kursor myszy będzie biegać po kaflach jak szalony...

W przypadku takiego rozwiązania program PAINT będzie banalny do zrobienia szczególnie w CP/M. Gdzie można stworzyć obraz i zapisać obraz do pliku. W pętli czytasz IN A(addr_mysz_X) oraz IN A(addr_mysz_Y) i ustawiasz znak jako zapalony... Pozostaje pytanie jak rysować w trybie pixel zapixelem?

Można też zrobić jeszcze inaczej. Do liczników w ATMEGA zapodać takt wideo i liczyć pixele w pionie i w poziomie.... wówczas kursor byłby jednym punktem. Wówczas na X będzie 256 pozycji X oraz 200 Y. Wówczas stany klawiszy trzeba dodawać ponad 200... a CPU musiałby odejmować INowaną wartość od 200 aby wiedzieć jakie były klawisze oraz odwrotnie dla pozycji Y
    Załączniki:
    • bvn-mice1.pdf (788.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #1969 21574463
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 398
    Oto program demonstracyjny działający na każdej wersji COBRY i emulatorze.
    Używa wyłącznie standardowy zestaw semigrafiki.
    Dżwięk można wybrać:
    1- AY-3-8910/12
    2- KATARYNKA (porty 00 hex i 08 hex)
    3- GENERATOR (port FE hex)
    Zajmuje pamięć RAM od adresu 5000 hex do 8BE8 hex (czyli 15 336 bajtów)
    Adres startowy G:5000
    Większość pamięci zajmują spakowane 16 ekranów oraz dane dla nut dla trzech trybów generowania dźwięku.
    Screeny ekranów:

Trzy ekrany programu BLOODY ANGEL (intro) na emulatorze COBRA, przedstawiające pikselową postać kaczki na żółtym lub białym tle obok opcji wyboru dźwięku.

Tytuł BLOODY ANGEL pochodzi od intro utworu muzycznego o takim tytule. Oryginał jednak brzmi o wiele ciekawiej. Ja przeliczałem dane nut z internetu
    i dopiero po przeliczeniu wszystkich nut okazało się, że nie jest to wierna kopia.
    Animacja była przygotowana już wcześniej i nie ma żadnego związku z muzyką.

Załączam program skompilowany od adresu 5000 hex: BLOODY.hex
    oraz skompilowany od adresu 100 hex: BLOODY100.hex
    Załączniki:
    • BLOODY.HEX (42.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • BLOODY100.HEX (42.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #1970 21574716
    sq2bvn
    Poziom 21  
    wieswas napisał:
    Oto program demonstracyjny działający na każdej wersji COBRY i emulatorze.

2-kanałowy dźwięk brzmi ciekawie. Do zestawu przydałaby się perkusja... ups ups ups
  • #1971 21576713
    sq2bvn
    Poziom 21  
    Kurs C na COBRA1 część 1. Przewodnik jak od 0 uruchomić swój pierwszy program w języku C na COBRA1.
    Jak widać, tworzenie w C jest banalne i o niebo łatwiejsze od pisania programów w asemblerze. Na dodatek, dzięki C można próbować przenosić programy z Arduino na COBRA1.

Mikrokomputer COBRA 1

Kurs to plik szablonu najprostszego projektu C oraz teoria w PDF.

Ewentualnie proszę o jakieś sugestie, czy robić dalsze części, czy nie tracić czasu.
    Załączniki:
    • KURS1.pdf (611.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • KURS1.zip (6.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #1972 21576833
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 705
    sq2bvn napisał:
    Ewentualnie proszę o jakieś sugestie, czy robić dalsze części, czy nie tracić czasu.

Myślę, że robić, ale bardziej skupić się na "bibliotece API", która zawierałaby wszystkie funkcje potrzebne do Cobra1, jak malowanie na ekranie, granie dźwięku, odczyt klawiszy itp. charakterystyczne dla Cobra1, a także zrobić lub znaleźć bibliotekę, która umozliwia programowanie poprzez API CP/M, czyli wywołania niezależnie od Cobra.

Dodano po 1 [minuty]:

Dodaję wiekową "bibliotekę", którą kiedyś sam pisałem na swoje potrzeby, jak coś próbowałem napisać dla Cobry w SDCC. Może się przyda do budowy bibliteki i tutoriala? Oczywiście nie zawiera katarynki, AY, czy innych wynalazków, które zaistniały później.
    Załączniki:
    • Lib.zip (3.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #1973 21576835
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    sq2bvn napisał:
    Co sądzisz o dodaniu myszy PS2 do kompletu? W tym ATMEGA protokół PS2 już jest... tylko 2 linie i można czytać pozycję myszy.

Tak czytam, jak rozwinie się temat myszki, o ile w ogóle. O ile sama obsługa myszki (odbiór przemieszczenia i naciśnięć przycisków) może nie jest jakimś wielkim problemem, o tyle problematyczny może być kursor i ja to "widzi" Z80, jak tego użyć w grach i programach.

Ale z drugiej strony, jak już się ma myszkę PS2, a program może odbierać przemieszczenia, to można pójść dalej: Można poszukać starą myszkę kulową, rozbebeszyć ją i ma się dwa impulsatory, czyli pokrętła emitujace impulsy (inaczej enkodery). Jedynie potrzeba jakoś dorobić przewody do płytki od myszki, bądź też na ATMega zrobić od zera takie coś, co ma 2 przyciski (czy tam tyle, ile przewiduje PS/2) i dwa pokrętła, z których jedno to przemieszczanie myszki w pionie, drugie to przemieszczanie myszki w poziomie.

Takie coś, co udaje myszkę nie wymagałoby osobnych bebechów w przypadku, gdy istnieje interfejs PS/2 do myszki. Zastosowań może być wiele. Regulacja głośności, ustawianie jakiś parametrów liczbowych "od-do", ruch paletki w grze podobnej do Breakout, Pong, prymitywna aplikacja do malowania typu "Etch A Sketch" lub "Magicka Tabulka" (choć rozdzielczość graficzna będzie jedynie 64x72 piksele).
  • #1974 21576955
    sq2bvn
    Poziom 21  
    >>21576835

Czy ograniczenie się do mysz kulowych to dobry kierunek?
    PS2 można mieć nawet w wersji optycznej, nawet są przejściówki USB->PS2 więc w sumie każdą mysz można zastosować, nawet bezkablową.
  • #1975 21576978
    sajmosia
    Poziom 17  
    @andrzejlisek jesli chodzi o implementacje myszki to mysle, ze najprosciej by bylo stworzyc trzy bajtowy rejestr, w ktorym zapisywane by byly sprzetowo dane przychodzace z myszki i maskowalne IRQ, zeby procesor wiedzial, kiedy te nowe dane od myszki przychodza.

Zeby rozszerzyc to troche, to mozna ustawic kilka takich rejestrow rownolegle tworzac maly bufor, ale to juz troche bardziej komplikuje sprawe.

Co do sprzetowego wyswietlania wskaznika, czy innego duszka sterowanego programowo lub prosto z powyzszego rejestru to mozna sie przyjzec jak zbudowany jest uklad VERA w Commanderze X16. To powinno przyblizyc chocby zarys tego jak sprzetowo wyswietlac obiekty inne niz sam ekran.

Wyswietlanie wskaznika i to i kiedy co robi procesor z danymi przychodzacymi z myszki to sa dwie osobne kwestie i mozna je zaaplikowac niezaleznie od siebie.

Co do ograniczania sie tylko do myszek typu stolokulotoczny manipulator, to kwestia indywidualna. Problem jest tylko taki, ze tych kulkowych myszek praktycznie nie ma skad wziac, a i ogolnie myszki z wtyczka PS2 robia sie coraz rzadsze.
    Osobiscie uwazam ze lepiej jest mozliwosci rozwijac niz ograniczac, ale jak kto lubi.
  • #1976 21576985
    sq2bvn
    Poziom 21  
    andrzejlisek napisał:
    Myślę, że robić, ale bardziej skupić się na "bibliotece API", która zawierałaby wszystkie funkcje potrzebne do Cobra1, jak malowanie na ekranie, granie dźwięku, odczyt klawiszy itp. charakterystyczne dla Cobra1, a także zrobić lub znaleźć bibliotekę, która umozliwia programowanie poprzez API CP/M, czyli wywołania niezależnie od Cobra.

W pliku cobra1.lib właśnie dodawane są kolejne pliki COBRA1 API. Z założenia preferowane są wywołania CP/M BIOS. Akurat za dużo tych wywołań nie ma w CP/M 2.2 ale to co jest będzie wykorzystane, łącznie z obsługą plików. Lib.zip się przyda, można będzie zawartą funkcjonalność do biblioteki CORBA1.h. Obecnie korzystamy z biblioteki z80.lib z SDCC oraz cobra1.lib.

Po 10 częściach kursu można będzie robić fajne programy dla COBRA1 tym bardziej, że jak już ktoś zbudował komputer to zapewne będzie chciał robić na niego również programy. Dodatkowo, język programowania C jest stosowany na nowe komputery, więc nauka przyda się do działania z innymi nowymi komputerami.

Dodano po 20 [minuty]:

andrzejlisek napisał:
    Może się przyda do budowy bibliteki i tutoriala?

Te funkcje graficzne są całkiem całkiem...
    Obsługa ekranu w trybie XY też można by dodać do kursu. Wtedy można robić program w stylu BASIC.

Procedury core jest już w BIOS CP/M...
  • #1977 21577132
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    sq2bvn napisał:
    >>21576835

Czy ograniczenie się do mysz kulowych to dobry kierunek?
    PS2 można mieć nawet w wersji optycznej, nawet są przejściówki USB->PS2 więc w sumie każdą mysz można zastosować, nawet bezkablową.

Nie chodzi o ograniczanie do konkretnego typu myszy. W przypadku użytku myszy jako myszy, czyli zgodnie z przeznaczeniem, nie ma znaczenia, jaka ona będzie, byle by miała PS/2. Ja pisałem o tym, że mając rozpracowany interfejs do myszy, można bez dalszych modyfikacji zastosować "manipulator" z jednym czy dwoma enkoderami zrobionymi z części od myszy kulowej lub od podstaw.
  • #1978 21577139
    sq2bvn
    Poziom 21  
    andrzejlisek napisał:
    manipulator" z jednym czy dwoma enkoderami zrobionymi z części od myszy kulowej

Czy ktoś podejmie się podłączenia manipulatora z jednym czy dwoma enkoderami zrobionymi z części od myszy kulowej do systemu?

Jak to będzie wyglądało w postaci schematu/algorytmu?

Mój układ XY jest realizowalny praktycznie przez każdego (4 dodatkowe układy TTL-LS i tryka). Czy zastosowanie samych enkoderów nie będzie za trudne?

Dodatkowo nie wiadomo, czy źródła pisane w PLM uda się skompilować z procedurami myszy. Programy przejściowe MTA CP/M były robione właśnie w PLM.
  • #1979 21577993
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    sq2bvn napisał:
    Czy ktoś podejmie się podłączenia manipulatora z jednym czy dwoma enkoderami zrobionymi z części od myszy kulowej do systemu?

Jak to będzie wyglądało w postaci schematu/algorytmu?

Chyba zaszło małe nieporozumienie. Nie chodzi o budowę jakiegokolwiek urządzenia z części od myszy, tylko o to, że dysponując już gotowym interfejsem zrobionym na użytek myszy PS/2, można ten sam interfejs i protokół wykorzystać do ewentualnego manipulatora z enkoderem, bez robienia kolejnego interfejsu. Protokół PS/2 jest raczej prosty i można go obsłużyć na ATMEGA32 lub ATMEGA328, a urządzenie podłączone do interfejsu myszy PS/2 niekoniecznie musi być myszą, może być czymkolwiek, co emituje takie same sygnały, jak mysz.

O myszy kulowej wspomniałem tylko dlatego, że jak się wyjmie kulkę, to właściwie już jest gotowy manipulator z dwoma enkoderami, tylko, ze jego obsługa nie jest wygodna ze względu na kształt urządzenia, w końcu mysz nie jest przeznaczona do użytkowania w taki sposób.
  • #1980 21578005
    sq2bvn
    Poziom 21  
    andrzejlisek napisał:
    obsługa nie jest wygodna ze względu na kształt urządzenia

Czyli przerobić mysz na jakiś czujnik położenia i podłączyć do COBRA1? Takie kobruino? Sterowanie jakimiś zabawkami DIY za pomocą COBRA1 jest to ciekawy kierunek rozwoju.

Jakieś tam DIY peryferiały do COBRA1 widziałem... był chyba już CUBE 4x4x4 oraz jakieś sterowniki lampek...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchomienia i rekonstrukcji mikrokomputera COBRA 1 opartego na Z80A, opisanego w latach 80. w czasopiśmie AUDIO VIDEO. Omawiane są błędy w oryginalnej dokumentacji, ręczne przerysowywanie PCB, problemy z uruchomieniem układu wizyjnego, generatora znaków, pamięci ROM/EPROM oraz magistrali, a także sposoby zastępowania trudno dostępnych elementów nowszymi układami HCT, EEPROM, FLASH, FRAM i CPLD. W wątku pojawiają się doświadczenia z budowy COBRY, CA80 i klonów ZX Spectrum, propozycje uproszczenia konstrukcji, wykonania wersji SMD, FPGA lub emulatora na PC/STM32, a także informacje o formacie zapisu na taśmie magnetofonowej, dostępnych programach BASIC i archiwalnej dokumentacji. Rozmowa kończy się potwierdzeniem działania emulatora COBRY oraz dalszymi planami modernizacji i rekonstrukcji sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA