logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

socet 939 - Jak ( czym) odkleić procesor od radiatora ?

KOMPAD 15 Cze 2013 20:21 1989 5
REKLAMA
  • #1 12420289
    KOMPAD
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Naptkałem na dziwną sytuację :
    Aby przczyścić / wymienić chłodzenie ( hałasowało niemiłosiernie) zdjąłem zapinki a następnie nieco siły musiałem użyć aby zdjąć chłodzenie z procesora . I ku mojemu zdziwieniu : okazało się że procek amd ( socet 939 ) przyklejony jest do aluminiowego radiatora .
    Tego jeszcze nie spotkałem . Czyli osoba która składała komputer odsunęła dźwignię gniazda , włożyła procesor do gniazda a następnie przykleiła radiator do procesora . Teraz pytanie jak założyć procesor spowrotem ? Z gniazdem w stanie off - z odsuniętą dźwignią - nie da się . Czym odkleić procesor od radiatora , czy wystarczy tylko zwykły rozpuszczalnik ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12420296
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    A skąd MY mamy wiedzieć czym to jest przyklejone??
    Równie dobrze tak może się zachowywać wyschnięta tandetna pasta.
  • REKLAMA
  • #3 12420300
    KOMPAD
    Poziom 10  
    No tak , ja też nie wiem , może ktoś spotkał się już z taką sytuacją
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12420304
    alagner
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Strzelam, że to pasta silikonowa i nikt niczego nie kleił, tylko na skutek ciepła samo się połączyło. Wychłodzić, podważyć procesor śrubokrętem (powinien odpaść) i wyczyścić izopropanolem albo rozpuszczalnikiem. A na następny raz dać lepszą pastę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 12420468
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1655
    Jeśli radiator jest montowany zaczepem do gniazda w płycie głównej to jest to pasta.
    W innym przypadku jest to specjalistyczny klej, który puszcza po podgrzaniu hotem.
  • #6 12421496
    KOMPAD
    Poziom 10  
    Mieliście rację , była to zaschnięta pasta , po wychłodzeniu podważyłem minimalnie śrubokrętem procesor , a potem spróbowałem nie odrywać go tylko przekręciłem wokól osi "zgodnie z ruchem wskazówek zegara" :) i puściło a pod prockiem i na radiatorze nadmiar - wyschniętej pasty . Uff , dzięki :)
REKLAMA