logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat i wsady do samodzielnego wykonania interfejsu Euroscan (Uniscan)

przemkrzych 30 Mar 2005 15:04 575819 1543
Najlepsze odpowiedzi

Jak samodzielnie zbudować sprawdzony interfejs Euroscan/Uniscan i jakie wsady oraz poprawki zastosować, żeby działał?

Najlepiej złożyć Euroscana/Uniscana z paczki `UNISCAN_FINAL`/`uniscan_final 1.65`, bo zawiera schemat, PCB, rozstawienie elementów, wsady do AT90S2313 i 24C32 oraz program VISA, a kilka osób potwierdziło, że ta wersja działa [#1857624][#1913239] Przy montażu trzeba poprawić jedną zworę na PCB, doprowadzić zasilanie EPROM-u, połączyć 11. pin MAX232 z 7. pinem LM393 oraz zadbać o poprawne wyprowadzenia COM1/COM2 i linii K in/out oraz L in/out; w praktyce interfejs z PC działa przy zwartych K in–K out i L in–L out [#1824356][#1893447][#1913239] Sprawdzone elementy to 2N2222 (albo BC546B z uwagą na układ wyprowadzeń), szybka dioda SB160 zamiast zenerki 4,3 V, R3/R4 około 560 Ω, a przy kwarcu 10,240 MHz można dobrać kondensatory ok. 15 pF, żeby uzyskać 10,245 MHz [#1836296][#1856503][#1858808][#1917971] Wsady od aaru były potwierdzone jako działające z angielsko-polską VISĄ, natomiast starsze/ruskie wsady bywały błędne i pozwalały tylko wykryć interfejs bez komunikacji z ECU [#1857624][#1909326] Zestaw potwierdzono na wielu autach, m.in. Fiat Punto/Palio/Seicento/Multipla, Opel Corsa/Astra/Omega, Seat Leon/Ibiza i VW Passat/Golf; dla Renault potrzebny jest osobny speed adapter, który wpina się do Uniscana [#1913239][#1860057][#1923501][#1902848]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1052 3462521
    VANT
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Kondensatory mam na 25V więc raczej nie padły...

Cytat:
    Jak ktoś ma problemy z uruchomieniem układu to może sprawdzić w ten sposób:
    1 najpierw zewrzeć linie K-in z K-out i L-in L-out.
    2 zewrzeć do masy linie K i powinna się zapalić żółta dioda.
    3 zewrzeć do masy linie L i powinna się zapalić zielona dioda.
    4 sprawdzić miernikiem czy na wyjściach comów (nóżka 2) przy zwieraniu do masy linii K(com1) i L(com2) zmieniają się stany napięć z -8 do +8v.
    5 podpiąć +5v do comów (nóżka 3) i powinny się zapalać diody żółta com1, zielona com2.

Jeśli układ nie reaguje tak jak w punktach 2,3 to problem jest z układami wejściowymi lm393 albo 74hc04. Albo napięcia zasilania.
    Jeśli układ nie reaguje tak jak w punkcie 4 to problem jest z maxem.
    Jeśli układ nie reaguje tak jak w punkcie 5 to tranzystory albo 74hc04.

A więc
    Ad.2. Zwieram i zapala się dioda
    Ad.3. Zwieram i zapala się dioda
    Ad.4. Napięcia zmieniają się z -6.72V do 7.23V
    Ad.5. Przykładam 5V do com'ów i zapalają się diody

eeprom ponownie zaprogramowany bo okazało się że się skasował jak dostał na mase +12V
    Jakieś sugestie....bo trace siły....
  • #1054 3462930
    VANT
    Poziom 12  
    piwek9 napisał:
    proste siedzi stabilizator, jak masz wsawiony 78L05 to powinno być 4,75V chyba żę lepszy to będzie ok 5V al elektrolity taż pewnie siedzą boskacze napiecie więc muszą się ładować i zaraz się rozładowywują

ze stabilizatora wychodzi mi 5V więc niesądzę żeby był spalony
  • #1055 3462983
    Pfemek
    Poziom 24  
    Ocena: 337
    emilgaw napisał:
    gdy uruchamiam program visa często przy wyborze modelu auta pojawia mi się w lewym górnym rogu napis stack overflow. Wówczas zawiesza się cały komputer. Czy ktoś wie w czym tkwi problem? Dodam iż w momencie gdy ten napis nie wyskoczy interfejs działa poprawnie i komputer. komunikuje się z samochodem.

Usuń wpis o smartdrv.exe z pliku autoexec.bat. System musi być czysty, nawet bez buforowania dysku. U mnie pomogło...
  • #1056 3469039
    rpal
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    Małe pytanko czy ktoś z kolegów testował euroscana na Peugeot 307 HDI. Mam to ustrojstwo kupione gdzieś w USA jednak niestety nie ma żadnej komunikacji z moim samochodem.
  • #1057 3470310
    atlantis2
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Witam wszystkich drążących temat :) Kilkadziesiąt postów wcześniej ktoś wspominał o próbach uruchomienia programu visa pod windowsem. Otóż sam staram się zagłębić w ten temat. Udało mi się uruchomić Visę pod WinXP za pomocą DOSBox'a i zmapować mu porty - oto screen:

Schemat i wsady do samodzielnego wykonania interfejsu Euroscan (Uniscan)

Program łączy się z interfejsem i próbuje połączyć się z ECU - i wlasnie w tym momencie mam prośbę do forumowiczów, o przetestowanie tej konfiguracji z ECU, gdyż nie miałem jak tego sprawdzić (aczkolwiek na kontrolkach LED widać, że program usiłuje coś wysyłać na port). Załączam gotowe archiwum RAR'a z całością. Archiwum należy rozpakować do głównego folderu dysku C:\, przejść do folderu C:\box i uruchomić skrót EUROSCAN (gdyż w nim znajdują się parametry wiersza poleceń). Program mapuje porty com1 i com2 w WinXP, więc takowe muszą znajdować się w systemie i nie być zajęte przez inny program. W przeciwnym razie możemy zmienić rzeczywiste porty na inne w pliku C:\box\config.ini (serial1=directserial realport:COM1 oraz serial2=directserial realport:COM2). Zachęcam do testów, a być może wspólnymi siłami uda się coś osiągnąć :)
    Załączniki:
    • euro_win.part2.rar (1.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • euro_win.part1.rar (1.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #1058 3470691
    piwek9
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 22
    Nie przeglądałem twoich plików ale z doświadczenia wiem że visa z XP wystartuje , ale nawet gdyby połączyła się z autem to parametry odczytane o ile takie będą w co wątpię będą błędne , Visa jest pod DOS i musi pracować w czystym DOS a win nawet gdy odpali visę w dos to pozostawia rezydenta , a porty niby są ale to wirtualne porty a nie czyste , visa odpali się z win 98 pozapytaniu czy uruchomić w dos ale jest duże prawdopodobieństwo że też będą błędy pisałem jak odpalać VISA z dosa jak ktoś by nie znał poleceń dos to mogę mu pomuc ale myślę że każdy je zna pozdro piwek
  • #1059 3472050
    atlantis2
    Poziom 17  
    piwek9 napisał:
    Nie przeglądałem twoich plików ale z doświadczenia wiem że visa z XP wystartuje , ale nawet gdyby połączyła się z autem to parametry odczytane o ile takie będą w co wątpię będą błędne , Visa jest pod DOS i musi pracować w czystym DOS a win nawet gdy odpali visę w dos to pozostawia rezydenta , a porty niby są ale to wirtualne porty a nie czyste , visa odpali się z win 98 pozapytaniu czy uruchomić w dos ale jest duże prawdopodobieństwo że też będą błędy pisałem jak odpalać VISA z dosa jak ktoś by nie znał poleceń dos to mogę mu pomuc ale myślę że każdy je zna pozdrawiam piwek

Rozwinąłem ten temat gdyż byli/są zainteresowani tym... Pozatym nie mówie tu o "jakiejś" emulacji dos'a z winxp, ale o środowisku DOSBox, które to nie wiele ma wspólnego z DOS'em pod WIN! I jako jedyne chyba sie nie sypie pod WIN, pracuje stabilnie no i wykrywa interfejs - a to już cos :) Mój post jest skierowany do ludzi, którzy chcą kombinować, a nie z góry zakładać, że się nie da - gdybyśmy tak zawsze zakładali, to byśmy do niczego nie doszli :) Być może jakimś sposobem, byłoby zlogowanie transmisji miedzy ECU a portem i odpowiedzenie na pytanie "dlaczego" nie działa tamto czy siamto ;)

Ja drąże temat pod Windowsem, gdyż na laptopie pod czystym DOS'em i kartą SILICOM 2xRS232 nie widzi mi interfejsu, pomimo tego, że widać na kontrolkach LED, że wysyłane są dane przez porty jak i również program MSD pokazuje wszystko prawidłowo :/
  • #1060 3472069
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6409
    Jeśli uda Ci się wejść w DEMO na nieskrakowanej Visie, to z prawdziewym ECU też powinno działać, bo do wyboru ECU to dojdę na Windows 2000 bez żadnych kombinacji.
  • #1061 3472334
    atlantis2
    Poziom 17  
    tzok napisał:
    Jeśli uda Ci się wejść w DEMO na nieskrakowanej Visie, to z prawdziewym ECU też powinno działać, bo do wyboru ECU to dojdę na Windows 2000 bez żadnych kombinacji.

Udaje sie bez problemu wejsc w demo jak rowniez w inne - w przypadku normalnej proby polaczenia czeka na odpowiedz z ECU (nawet diody sobie mrygaja) tylko, ze nie mam teraz jak polaczyc go z ECU, gdyz nie mam narazie dostepu do warsztatu od znajomego i prosze Was o test ;)

I jeszcze jedno:

tzok napisał:
    (...)do wyboru ECU to dojdę na Windows 2000 bez żadnych kombinacji.

Do wyboru? A widzi interfejs?
  • #1062 3472473
    piwek9
    Warunkowo odblokowany
    Panowie z całym szacunkiem nie mam ,ani nie miałem zamiaru nikogo obrażąć , sam też jestem zajnteresowany tym tematem i to dość poważnie , możę powiem nie na temat ale po wypadku aby zarabiać jakieś pieniądze na utrzaymanie wróciłem do elektroniki a nie być w temacie kilka lat to trzeba się uczyć od nowa , podjołem temat dizgnozy aut aby coś zarabiać . Jeżęli chodzi o vise to w win xp odpala się , widzi fejs prubuje sie połączyć nawet nieraz się łączy ale na tym koniec ,problem w tym że każdy system operacyjny nawet gdy odpali się w dos pozostawia rezydenta , jak tego sie pozbyć ,raczej nie możliwe pewnie trzeba kupić laptopa z dwoma portam szeregowymi są takie całe mnóstwo za 200 zł i po sprawie , ale to nie rozwiązuje problemu o którym mowa . Możemy pokombinować . A możę ktoś przyłączył by się do pracy nad użądzeniem które obsługiwało by dobrze Opla oraz nowsze auta , opli jest mnóstwo a najwięćej problemów jest z diagnozą Pegota żadko kto ma fejs do tego .Znalazłem coś takiego prosił bym o ocenę . pozdrawiam ps Chciałbym Gorąco Pdziękować za pomoc przy budowie euroskana tazok i mirek jesteście wpożo goście pozdro
    Załączniki:
    • Interface Can Rs232.rar (507.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #1063 3473017
    tzok
    atlantis2 napisał:
    Udaje sie bez problemu wejsc w demo jak rowniez w inne - w przypadku normalnej proby polaczenia czeka na odpowiedz z ECU (nawet diody sobie mrygaja) tylko, ze nie mam teraz jak polaczyc go z ECU, gdyz nie mam narazie dostepu do warsztatu od znajomego i prosze Was o test ;)
    Sprawdziłem - program się faktycznie uruchamia pod DosBoxem ale działa baaaardzo powoli (mimo ustawienia dużej szybkości emulacji - 20K cycl.), nie ma mowy abym go uruchomił na swoim laptopie.

atlantis2 napisał:
    I jeszcze jedno:

tzok napisał:
    (...)do wyboru ECU to dojdę na Windows 2000 bez żadnych kombinacji.

Do wyboru? A widzi interfejs?
    Nie - "Error: unreliable clock"
  • #1064 3473204
    atlantis2
    Poziom 17  
    tzok napisał:
    Sprawdziłem - program się faktycznie uruchamia pod DosBoxem ale działa baaaardzo powoli (mimo ustawienia dużej szybkości emulacji - 20K cycl.), nie ma mowy abym go uruchomił na swoim laptopie.

Wiadomo - coś za coś ;) Z tymi cyklami procesora jest różnie - najlepiej eksperymentalnie je poregulowac za pomocą bodajże CTRL+F11 oraz CTRL+F12. Mi tez troche zamula na PC, ale gdy w tej samej konfiguracji wrzucilem go na laptopa (ASUS CELERON 1,5 GHz, 256MB RAM), to chodzil o wiele szybciej niz na PC ;) A bynajmniej "na sucho" (samo wykrywanie interfejsu) nie jest na chybił trafił, lecz za każdym razem jest połączenie z interfejsem ;)

A propo DOS'a i laptopa, to sie niestety troche przejechałem... Bo są karty SILICOM i AGROSY, ale nigdy nie mamy pewnosci, ze z naszym konkretnym laptopem beda wspolpracowac! Ja sam kupilem SILICOM'a, postawiłem sobie czyściutkiego DOS'a bez WIN, sam napisalem sobie CONFIG.SYS itd. Pierwszy problem byl taki, ze sterownik karty SILICOM nie rozpoznawal kontrolera PCMCIA w laptopie! Wiec znalazlem oprogramowanie CARDWARE pod DOS, ktore umozliwilo sterownikowi SILICOM'a dostep do magistrali PCMCIA - no i niby fajnie, karte wykrywa porty i adresy ladnie przydziela, ale na tym koniec. VISA widac, ze wysyla jakies smieci przez karte, ale nie widzi interfejsu - byc moze przyczyna w tym, ze CARDWARE uzywa programu DPMI (standard definiujący interfejs programowy do trybu chronionego dla programów działających pod kontrolą systemu DOS) - i w ten oto sposob kolko sie zamyka :/
  • #1065 3473278
    tzok
    Sprawdź adresy portów jakie zostały przydzielone karcie i sprawdź czy zgadzają się z tymi używanymi przez VISĘ.

P.S.
    Skąd wziąłeś ten program Cardware?
  • #1066 3473596
    atlantis2
    Poziom 17  
    tzok napisał:
    Sprawdź adresy portów jakie zostały przydzielone karcie i sprawdź czy zgadzają się z tymi używanymi przez VISĘ.

P.S.
    Skąd wziąłeś ten program Cardware?

Adresy na 100% dobre i w Visie też, co potwierdza fakt, ze kontrolki LED migaly przy probie polaczenia (czyli cos wysyla, ale nie widzi fejsu :/), a zeby bylo jeszcze smieszniej, to program terminalowy TERM95 z nortona commandera, laczy sie pod dosem przez porty bez problemu :>

Co do CARDWARE, to znajduje się tutaj:

http://www.tssc.de/download/prods Nalezy sciagnac wersje pod DOS: CardWare 7.0 for DOS/Windows 3.x :)

Program jest 14-to dniowy, ale jesli bedzie ktos zainteresowany, to moge na PW co nie co podpowiedziec ;)
    Aha:!: Sterownik karty musi obslugiwac cardware, ale SILICOM obsluguje napewno :)
  • #1068 3476260
    gonzo_102
    Poziom 11  
    Witam

Mam następujący problem z Visą (wersja od aaru):
    Visa sie uruchamia, widzi kabel poprawnie ale działa tylko w wersji DEMO, nie mam możliwości wyboru modelu samochodu itp. Czym to może być spowodowane? /schemat poprawny ze wszystkimi poprawkami/.
  • #1069 3476270
    tzok
    atlantis2 napisał:
    Mi tez troche zamula na PC, ale gdy w tej samej konfiguracji wrzucilem go na laptopa (ASUS CELERON 1,5 GHz, 256MB RAM), to chodzil o wiele szybciej niz na PC ;)
    To ja sobie mogę pomarzyć bo w laptopie mam 1/3 tego co Ty :(
  • #1070 3476619
    piwek9
    Warunkowo odblokowany
    Sciągnij sobię Visa za str 33 wszystko do euroscanu jest tam Visa która chodzi bez problemu jest tam również kod . Panowie potrzebuję schematu Interfejsu na multiplekserach - pilnie- A jeżeli chodzi o notebooki to aby visa działała to trzeb bezwarunkowo wyłączyć modem i podczerwień w biosie , przed instalacją karty PCMCIA/RS232 skonfigurować port jakoCOM1/3F8/IRQ4 , zainstalować karte nie wolno zmieniać parametrów domyślnych , nie instalować sterowników karty sieciowej . Wyłączyć komputer nigdy nie resetować , włączyć jak kartę wykrywa ok jak nie treba zajnstalować sterowniki kontrolera PCMCIA sprawdzić poprawność programem msd.exe nigdy nie resetować notebooka tylko wyłączać pozdro piwekps. Visa w tym pliku jest tak skonfigurowana że odpala się z windowsa
  • #1071 3485873
    VANT
    Poziom 12  
    Powracam ze swoim problemem....Podłączyłem teraz swojego fejsa pod silnik i o dziwo się skomunikował, i działało wszystko jak trzeba....ale....nie gada mi z poduszką....wcześniej wszystko gadało....sterownik poduszki nie miał prawa sięu szkodzić bo miałem go w domu po ostatnie próbie działania...wtedy działał a teraz ni uja....
    Jedyn dziwny objaw mojego euroscana to to że teraz nie mryga diodkami jak dotykam palcami lini L i K...wcześniej reagował na takie pieszczoty.

Cytat:
    Jak ktoś ma problemy z uruchomieniem układu to może sprawdzić w ten sposób:
    1 najpierw zewrzeć linie K-in z K-out i L-in L-out.
    2 zewrzeć do masy linie K i powinna się zapalić żółta dioda.
    3 zewrzeć do masy linie L i powinna się zapalić zielona dioda.
    4 sprawdzić miernikiem czy na wyjściach comów (nóżka 2) przy zwieraniu do masy linii K(com1) i L(com2) zmieniają się stany napięć z -8 do +8v.
    5 podpiąć +5v do comów (nóżka 3) i powinny się zapalać diody żółta com1, zielona com2.

Jeśli układ nie reaguje tak jak w punktach 2,3 to problem jest z układami wejściowymi lm393 albo 74hc04. Albo napięcia zasilania.
    Jeśli układ nie reaguje tak jak w punkcie 4 to problem jest z maxem.
    Jeśli układ nie reaguje tak jak w punkcie 5 to tranzystory albo 74hc04.

A więc
    Ad.2. Zwieram i zapala się dioda
    Ad.3. Zwieram i zapala się dioda
    Ad.4. Napięcia zmieniają się z -6.72V do 7.23V
    Ad.5. Przykładam 5V do com'ów i zapalają się diody

Jedynie w AD.4 inne są napięcia....
  • #1073 3486190
    VANT
    Poziom 12  
    piwek9 napisał:
    a pod który pin podpinasz do airbag ,sprawdzi birbag pod podobnym modelem auta. pozdrawiam

Linia K z prawej patrząc od przodu gniazda.....
    Sprawdzalem już pod innymi modelami i nic....

Całyczas niedaje mi spokoju to że nie reaguje na dotykanie lini L i K
  • #1075 3487667
    cvx22
    Poziom 1  
    atlantis2 napisał:
    Witam wszystkich drążących temat :) Kilkadziesiąt postów wcześniej ktoś wspominał o próbach uruchomienia programu visa pod windowsem. Otóż sam staram się zagłębić w ten temat. Udało mi się uruchomić Visę pod WinXP za pomocą DOSBox'a i zmapować mu porty - oto screen:
    ...

Program łączy się z interfejsem i próbuje połączyć się z ECU - i wlasnie w tym momencie mam prośbę do forumowiczów, o przetestowanie tej konfiguracji z ECU, gdyż nie miałem jak tego sprawdzić (aczkolwiek na kontrolkach LED widać, że program usiłuje coś wysyłać na port). Załączam gotowe archiwum RAR'a z całością. Archiwum należy rozpakować do głównego folderu dysku C:\, przejść do folderu C:\box i uruchomić skrót EUROSCAN (gdyż w nim znajdują się parametry wiersza poleceń). Program mapuje porty com1 i com2 w WinXP, więc takowe muszą znajdować się w systemie i nie być zajęte przez inny program. W przeciwnym razie możemy zmienić rzeczywiste porty na inne w pliku C:\box\config.ini (serial1=directserial realport:COM1 oraz serial2=directserial realport:COM2). Zachęcam do testów, a być może wspólnymi siłami uda się coś osiągnąć :)

może by i zadziałało, ale nie jest to proste. jakiś czas temu przeprowadziłem dużo różnych testów. podpinałem się do auta z laptopów. używałem zarówno laptopa z kartą argosy (na niej visa ładnie działa pod dos), jak i przejściówką US-RS232. i kiszka.
    zagrzebałem nawet w źródłach dosboxa :) monitorowałem, to co się dzieje na portach COM. w momencie komunikacji z autem visa wysyła adres ECU z prędkością 5bps. i tu pojawia się problem. po 2s od rozpoczęcia nadawania Visa powinna odebrać nadany adres (bo tak jest fejs zbudowany). ale go nie odbiera. dlaczego? odbiera ale po 10s!!! po takim czasie windows odbiera bajt przy 5bps.
    napisałem prosty program pod win, i zrobiłem próbę na gołym interfejsie. wysyłam bajt, wraca po 10s.
    podobne rzeczy będą zapewne z innymi sterownikami. jakieś niestandardowe prędkości, inne nietypowe użycie portu COM i windows leży.
    Nie jest powiedziane, że znajdzie się auto, a w zasadzie ECU, z którym Visa dogada się w ten sposób.

cóż, smutne to wieści. może ktoś będzie miał lepsze.
    osobiście nie wiem, czy będę dręczył temat, bo potrzebuje fejs tylko do mojego auta, sporadycznie może ktoś ze znajomych.
    odpalenie euroscana pod dosboxem ma swoje plusy. otóż. napisałem emulator klucza sprzętowego na fejsie. już nie muszę fejsa podpinac. visa spokojnie przechodzi do diagnostyki. napisałem sobie emulator mojego auta. wiedząc, że gada iso9141, używająć jakiś standardów SAE, nie pamiętam numerów, rozpykałem protokół, jestem chyba w jakiś 90%. zbudowałem prosty fejs, na 1go coma (zmodyfikowałem typowy fejs iso9141). no i laptop z 1comem + dos + C i gadam sobie z moim autem. ale z racji owego 5bps, cały czas jest to dos. w następnej wolnej chwili, zaprogramuje jakiś mikrokontroler, żeby dostać coś w rodzaju ELM323. wtedy wystarczy byle co, co ma COMa, i będzie poprawnie gadało np na 9600bps. tyle wystarczy bo iso9141 gada na 10400bps. a jak już będę miał ten mikrokontroler, to droga otwarta. na początek zbuduje komputer pokładowy :)

i jeszcze jedno. jak jest ktoś twardziel, to mając dosboxa, można spróbować zdebugować Visę ;) wystarczy dodać do dosboxa obsługę jakiegoś klawisza, podpiąć tam wykonanie zrzutu pamięci i jazda. otrzymujemy 640kB plik (standardowy dos), do tego zrzut aktualnego stanu rejestrów, i można symulować dalej. ale to chyba dla naprawdę prawdziwych twardzieli, bo trzeba by zanalizować każdy exe w katalogu diag_exe. taki mały reverse-engineering.

pozdrawiam,
  • #1076 3488795
    on_mayday
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    witam.
    ja tak wniose male sprostowanie do tego co napisal atlantis2.
    cardware jako sterownik (nie karty!!!) musi obslugiwac kontroler PCMCIA w laptopie aby wlasciwy sterownik karty rs232 mial dostep do magistarli pcmcia.
    nie wiem czy dobrze pamietam - masz karte pcmcia z dwoma portami tak?
    jak dobrze czytales temat to taka karta nie nadaje sie do dzialania z visa.
    sadzacz po danych twojego laptopa nie masz w nim fizycznego portu com wiec nie dziw sie ze visa nie dziala prawidlowo.
    niestety laptop musi posiadac jednego com'a a drugi bierze sie z karty pcmcia i to jednoportowej.
    pozdrawiam i zycze powodzenia w windzie ;)

daro

odnosnie czegos co obsluguje wiecej autek to tez visa ale pod winde i na jeden rs lub usb.chodzi oczywiscie o rosyjski klon ecu reader czyli uniscan3.
  • #1077 3489059
    tzok
    Są karty 2x RS-232 z którymi VISA działa, warunkiem jest aby każdemu z portów dało się przydzielić osobne przerwanie (IRQ) i adres bazowy (I/O).

To co na Allegro sprzedają jako VISA pod Windows na USB to jest jakaś podróba i obsługuje tylko ODBII. Prawdziwa VISA 3.x jest aplikacją pracującą nadal w trybie DOS (ale już pod Windowsem) i można sobie ściągnąć demo:
    http://www.tecnogmbh.de/4S-VisaPc.html

Oryginał wygląda tak:
    http://www.tecnotest.com/tcn/4012WIN_MULTIOPERATIVE_UNIT/prodotti_scheda.asp
  • #1078 3489895
    on_mayday
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    zadko sie zdarza aby taka karta dala rade - sam mialem to wiem ;)
    a odnosnie visy 3 to nie mowie o wynalazkach za 500zl ale o kompletnym klonie tecnotestu za ponad 1000zl.
    oczywiscie pracujacej pod dosem ale z mozliwoscia uruchomienia w srodowisku windy.
    pozdrawiam.
    daro

a co do fotki jak to wyglada to moje stanowisko wyglada podobnie i nie jest z tecnotestu ;)
    visa + ecu reader to tylko posrednik. reszta jest dowolna aby spelniala wymagania ;)
  • #1079 3490345
    tzok
    Pozostaje wię tylko czekać aż ktoś "rozpracuje" VISĘ 3.x, bo dodatkowe moduły na 100% można wyłączać - hasło do konfuguracji jest takie samo - TEC.
  • #1080 3500689
    VANT
    Poziom 12  
    c.d. moich bojów z euroscanem i airbagiem,
    A więc...moj fejsik działa pięknie z silnikiem ale już z poduszką nie chce się połączyć to wiemy, ale dzisiaj pożyczyłem innego euroscana i ten bez problemu połączył się z poduszką. Ten inny to też fejsik na attiny 2 comy itp....podłączony do tego samego kompa co mój.....
    Co zauważyłem to to że ten inny zgłasza się w visie kodem 61845, a moj innym (nie pamiętam teraz ale chyba 61848). Może to być przyczyną?? Co wy na to??

btw. Jeśłi ktoś ma wsad który zgłasza się jako 61845 to prosiłbym na maila...

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnego wykonania interfejsu diagnostycznego Euroscan (Uniscan) wraz ze schematami, wsadami do programowania procesora i pamięci oraz oprogramowaniem VISA. Uczestnicy wymieniają się różnymi wersjami schematów, w tym wersją rosyjską na mikrokontrolerze Atmel (AT90/AT2313) z pamięcią 24C32 oraz wersją angielską na mikrokontrolerze PIC16F84. Wskazano, że istnieje wiele klonów i odmian urządzenia, różniących się liczbą linii komunikacyjnych (1 lub 2 porty COM, linie K i L), co wpływa na kompatybilność z oprogramowaniem. Problemy techniczne obejmują poprawne połączenie linii K i L (często łączenie wejścia i wyjścia), zasilanie układu LM393 (5V lub 12V), dobór tranzystorów (np. BC547, 2N2222), diod (zenerki 4,3V, diody Schottky'ego zamiast 1N4558), oraz poprawne zaprogramowanie wsadów z odpowiednią sumą kontrolną CRC. Użytkownicy podkreślają, że wsady muszą odpowiadać wersji językowej oprogramowania VISA (rosyjska, angielska, polska), a niektóre wersje programu mają problemy z wyświetlaniem znaków. Wymieniono także problemy z wykrywaniem interfejsu przez program, błędy montażowe (np. brak masy dla układu 24C32, błędne połączenia na PCB), oraz konieczność stosowania odpowiednich rezystorów i poprawnego podłączenia zasilania. Pojawiły się propozycje wykonania płytek PCB w technologii SMD i klasycznej, a także oferty programowania procesorów i sprzedaży gotowych elementów. W dyskusji pojawił się również interfejs VagProg, który jest podobny, ale różni się funkcjonalnością i obsługą (działa na jednym porcie COM i innym oprogramowaniu). Uczestnicy proszą o kompletne pliki wsadowe i schematy, a także oprogramowanie VISA w wersji angielskiej. Podsumowując, do zbudowania Euroscan potrzebny jest sprawdzony schemat (najczęściej wersja rosyjska na Atmelu), odpowiednio dobrane elementy (tranzystory, diody, stabilizator 5V), poprawnie zaprogramowane wsady zgodne z wersją oprogramowania oraz właściwe połączenia linii komunikacyjnych i zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA