a kondensatory elektrolityczne sprawdzałeś , sprawdź napięcia na scalakach , sprawdx pobór prądu i napisz
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamCytat:Jak ktoś ma problemy z uruchomieniem układu to może sprawdzić w ten sposób:
1 najpierw zewrzeć linie K-in z K-out i L-in L-out.
2 zewrzeć do masy linie K i powinna się zapalić żółta dioda.
3 zewrzeć do masy linie L i powinna się zapalić zielona dioda.
4 sprawdzić miernikiem czy na wyjściach comów (nóżka 2) przy zwieraniu do masy linii K(com1) i L(com2) zmieniają się stany napięć z -8 do +8v.
5 podpiąć +5v do comów (nóżka 3) i powinny się zapalać diody żółta com1, zielona com2.
Jeśli układ nie reaguje tak jak w punktach 2,3 to problem jest z układami wejściowymi lm393 albo 74hc04. Albo napięcia zasilania.
Jeśli układ nie reaguje tak jak w punkcie 4 to problem jest z maxem.
Jeśli układ nie reaguje tak jak w punkcie 5 to tranzystory albo 74hc04.
piwek9 napisał:proste siedzi stabilizator, jak masz wsawiony 78L05 to powinno być 4,75V chyba żę lepszy to będzie ok 5V al elektrolity taż pewnie siedzą boskacze napiecie więc muszą się ładować i zaraz się rozładowywują
emilgaw napisał:gdy uruchamiam program visa często przy wyborze modelu auta pojawia mi się w lewym górnym rogu napis stack overflow. Wówczas zawiesza się cały komputer. Czy ktoś wie w czym tkwi problem? Dodam iż w momencie gdy ten napis nie wyskoczy interfejs działa poprawnie i komputer. komunikuje się z samochodem.
piwek9 napisał:Nie przeglądałem twoich plików ale z doświadczenia wiem że visa z XP wystartuje , ale nawet gdyby połączyła się z autem to parametry odczytane o ile takie będą w co wątpię będą błędne , Visa jest pod DOS i musi pracować w czystym DOS a win nawet gdy odpali visę w dos to pozostawia rezydenta , a porty niby są ale to wirtualne porty a nie czyste , visa odpali się z win 98 pozapytaniu czy uruchomić w dos ale jest duże prawdopodobieństwo że też będą błędy pisałem jak odpalać VISA z dosa jak ktoś by nie znał poleceń dos to mogę mu pomuc ale myślę że każdy je zna pozdrawiam piwek
tzok napisał:Jeśli uda Ci się wejść w DEMO na nieskrakowanej Visie, to z prawdziewym ECU też powinno działać, bo do wyboru ECU to dojdę na Windows 2000 bez żadnych kombinacji.
tzok napisał:(...)do wyboru ECU to dojdę na Windows 2000 bez żadnych kombinacji.
atlantis2 napisał:Sprawdziłem - program się faktycznie uruchamia pod DosBoxem ale działa baaaardzo powoli (mimo ustawienia dużej szybkości emulacji - 20K cycl.), nie ma mowy abym go uruchomił na swoim laptopie.Udaje sie bez problemu wejsc w demo jak rowniez w inne - w przypadku normalnej proby polaczenia czeka na odpowiedz z ECU (nawet diody sobie mrygaja) tylko, ze nie mam teraz jak polaczyc go z ECU, gdyz nie mam narazie dostepu do warsztatu od znajomego i prosze Was o test
atlantis2 napisał:Nie - "Error: unreliable clock"I jeszcze jedno:
tzok napisał:(...)do wyboru ECU to dojdę na Windows 2000 bez żadnych kombinacji.
Do wyboru? A widzi interfejs?
tzok napisał:Sprawdziłem - program się faktycznie uruchamia pod DosBoxem ale działa baaaardzo powoli (mimo ustawienia dużej szybkości emulacji - 20K cycl.), nie ma mowy abym go uruchomił na swoim laptopie.
tzok napisał:Sprawdź adresy portów jakie zostały przydzielone karcie i sprawdź czy zgadzają się z tymi używanymi przez VISĘ.
P.S.
Skąd wziąłeś ten program Cardware?
atlantis2 napisał:To ja sobie mogę pomarzyć bo w laptopie mam 1/3 tego co TyMi tez troche zamula na PC, ale gdy w tej samej konfiguracji wrzucilem go na laptopa (ASUS CELERON 1,5 GHz, 256MB RAM), to chodzil o wiele szybciej niz na PC
Cytat:Jak ktoś ma problemy z uruchomieniem układu to może sprawdzić w ten sposób:
1 najpierw zewrzeć linie K-in z K-out i L-in L-out.
2 zewrzeć do masy linie K i powinna się zapalić żółta dioda.
3 zewrzeć do masy linie L i powinna się zapalić zielona dioda.
4 sprawdzić miernikiem czy na wyjściach comów (nóżka 2) przy zwieraniu do masy linii K(com1) i L(com2) zmieniają się stany napięć z -8 do +8v.
5 podpiąć +5v do comów (nóżka 3) i powinny się zapalać diody żółta com1, zielona com2.
Jeśli układ nie reaguje tak jak w punktach 2,3 to problem jest z układami wejściowymi lm393 albo 74hc04. Albo napięcia zasilania.
Jeśli układ nie reaguje tak jak w punkcie 4 to problem jest z maxem.
Jeśli układ nie reaguje tak jak w punkcie 5 to tranzystory albo 74hc04.
A więc
Ad.2. Zwieram i zapala się dioda
Ad.3. Zwieram i zapala się dioda
Ad.4. Napięcia zmieniają się z -6.72V do 7.23V
Ad.5. Przykładam 5V do com'ów i zapalają się diody
piwek9 napisał:a pod który pin podpinasz do airbag ,sprawdzi birbag pod podobnym modelem auta. pozdrawiam
atlantis2 napisał:Witam wszystkich drążących tematKilkadziesiąt postów wcześniej ktoś wspominał o próbach uruchomienia programu visa pod windowsem. Otóż sam staram się zagłębić w ten temat. Udało mi się uruchomić Visę pod WinXP za pomocą DOSBox'a i zmapować mu porty - oto screen:
...
Program łączy się z interfejsem i próbuje połączyć się z ECU - i wlasnie w tym momencie mam prośbę do forumowiczów, o przetestowanie tej konfiguracji z ECU, gdyż nie miałem jak tego sprawdzić (aczkolwiek na kontrolkach LED widać, że program usiłuje coś wysyłać na port). Załączam gotowe archiwum RAR'a z całością. Archiwum należy rozpakować do głównego folderu dysku C:\, przejść do folderu C:\box i uruchomić skrót EUROSCAN (gdyż w nim znajdują się parametry wiersza poleceń). Program mapuje porty com1 i com2 w WinXP, więc takowe muszą znajdować się w systemie i nie być zajęte przez inny program. W przeciwnym razie możemy zmienić rzeczywiste porty na inne w pliku C:\box\config.ini (serial1=directserial realport:COM1 oraz serial2=directserial realport:COM2). Zachęcam do testów, a być może wspólnymi siłami uda się coś osiągnąć