logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk przenośny - Partycja wymaga formatu, jak odzyskać dane bez utraty?

sourise 08 Lut 2014 12:10 3039 27
REKLAMA
  • #1 13275842
    sourise
    Poziom 9  
    Witam serdecznie.

Kilka dni temu doszło do "awarii" jednej z partycji na moim dysku przenośnym. Jako kobieta, jak ktoś to już kiedyś ładnie napisał, zagubiona w świecie informatyki :) zamiast panikować przeszukałam elektrodę w poszukiwaniu odpowiedzi. Problem odnalazłam i jestem pełna uznania dla członków forum, którzy już wiele razy pomogli w podobnych przypadkach i również chciałabym tym razem prosić o pomoc. Znalazłam wiele wątków, ale wyselekcjonować te "najbezpieczniejsze" jest dosyć trudno, więc zwracam się do Was.

Dysk podzielony był na dwie partycje. Jedna z nich działa bez problemu, druga jest widoczna po podłączeniu, jednak próba wejścia na dysk kończy się komunikatem o konieczności sformatowania dysku. W żadnym razie nie chciałabym stracić zapisanych tam danych, więc format oczywiście odpada. Po podłączeniu dysku do systemu XP dzieją się cuda, komputer ma trudności z włączeniem, system się zawiesza. Przy Viście problemu tego nie zauważyłam.

Jak wyczytałam gdzieś z postu Linuksa, pierwsze, co powinnam zrobić to wykluczyć użycie testdisku oraz wykonać skan dysku za pomocą Smart Vision, prawda to? Jak konkretnie się zabrać za rozpracowanie tego "obrazu" dysku?

Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi i pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13275899
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    sourise napisał:
    pierwsze, co powinnam zrobić

Wpierw należy zamieścić screen ze SMART np z CrystalDiskInfo by wykluczyć uszkodzenie.
    Jeśli jest uszkodzony to najlepiej kopia posektorowa i odzyskiwanie danych z kopii - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2749941.html#13265279
  • REKLAMA
  • #3 13275951
    sourise
    Poziom 9  
    CrystalDiskInfo zainstalowane. Jak rozumiem ten SMART to nic innego, jak odczyt tego programu? Odczyt w załączniku niżej.
    Załączniki:
    • Dysk przenośny - Partycja wymaga formatu, jak odzyskać dane bez utraty? odczyt.jpg (486.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 13276038
    sourise
    Poziom 9  
    Na zrobienie kopii jestem już przygotowana, zresztą po tej sytuacji zrobiłam od razu back-up dwóch pozostałych dysków. Tylko jak teraz "dostać się" do tej partycji?
  • #6 13276942
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 118
    Po zrobieniu kopii, DMDE powinien pomóc w odzyskiwaniu
  • REKLAMA
  • #7 13277041
    sourise
    Poziom 9  
    Ale jak mogę zrobić kopię, kiedy nie mam dostępu do partycji?
  • #8 13277057
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Kopia posektorowa partycji. W DMDE można zrobić.
    Pozdrawiam
  • #10 13283542
    sourise
    Poziom 9  
    Witam ponownie.
    W końcu chciałabym się zabrać za wykonanie tej kopii posektorowej, choć jest to dla mnie "czarna magia". Czy mogę najpierw skopiować normalnie partycję, która jest dostępna, czy będzie to miało wpływ na odzysk danych z "niewidocznej" partycji?

Jak rozumiem kopia posektorowa tworzona jest na drugi dysk, potrzebuję program DMDE i reszta jak w wyczytanej instrukcji?

http://dmde.com/download.html
    Pobieram GUI oraz Console?

A dalej...

Cytat:
    A) Należy ściągnąć odpowiednią wersje DMDE i utworzyć dyskietkę startową lub też CD startowe. Opis jak zrobić dyskietkę startową tu

B) Uruchamiamy DMDE z dyskietki na komputerze z podpiętymi dyskiem źródłowym i dyskiem docelowym
    Uwaga : Dysk docelowy musi być co najmniej o pojemności takiej samej jak dysk źródłowy . Warto też wpinać dyski w taki sposób aby je łatwo identyfikować (np. wpinając dysk SATA źródłowy w SATA 1 a docelowy w SATA 2) i nie pomylić się przy robieniu kopi zamieniając źródło z celem.

C) Po uruchomieniu DMDE ukazuje się okienko wyboru dysku "Select drive" wybieramy dysk źródłowy dajemy ok. W wersji 2.0.0 beta 8 (testing) naciskamy klawisz ESC lub przyciskamy "Cancel" i przechodzimy do punktu "F"
    Uwaga : Starsza wersja ma niestety tę wadę ,że nie pozwala pominąć tego etapu co przy dyskach mających problem z odczytem może uniemożliwić ich kopię. Dodatkowo w wersji beta 2.0.0. beta 8 jest możliwość wykonania kopii wstecznej od końca do początku dysku co przy uszkodzonych sektorach początkowych dysku daje szanse na jakiś odzysk danych.
    D) Następnie ukazuje się okno "Detect volume letters" ,tu klikamy na no
    E) Kolejne okno to okno znalezionych partycji "Partitions" , tu klikamy na cancel lub wciskamy ESC.
    F) Następnie wybieramy Menu "Copy sectors to ..." w wersji 2.0.0 beta 8 wybieramy Menu "Tools" i opcja "copy sectors ..." skrót klawiszowy Alt+W
    G) Teraz ukazuje się okienko "Write Object/Sectors to ..." klikamy na przycisk "Partytion" wybieramy cały dysk wpisze się nam od LBA 0 do ostatniego LBA.
    W wersji beta pokazuje się okienko "copy sectors" gdzie w sekcji "Source" wybieramy przyciskając na przycisk "Devices" dysk źródłowy, po czym w sekcji "Destination" naciskamy "Devices" i wybieramy dysk docelowy i przechodzimy do punktu J. W tej wersji mamy również możliwość zaznaczenia kopiowania wstecznego aby wybrać tą opcje należy zaznaczyć opcje "Backward copy"
    H) Teraz zaznaczamy opcje Disk Sectors... klikamy na Next
    I) Na ekranie "Select drive" wybieramy dysk docelowy klikamy ok
    Uwaga : Przy wyborze dysku możemy użyć opcji "ATA Interface" , "BIOS service" , "DOS service" . W niektórych przypadkach warto użyć opcji "ATA Interface" daje to większa stabilność dostępu do dysku.
    J) Po tym w oknie "Write to disk sectors" klikamy OK
    W wersji beta też pokazuje się okno potwierdzenia kopiowania nie ma jednak ono nazwy
    K) Potwierdzamy klikając na YES ,chęć zapisu nadpisania danych z dysku na dysk sprawdzając czy wszystko jest ok.
    Uwaga : To ostatni moment kiedy możemy zrezygnować i wycofać się

Kopia się wykonuje.

L) W wersji beta ukazuje się okno kopiowania w którym mamy opcje "Abort" (przerwij) "Retry" (ponów) "Ignore" (ignoruj) "Ignore All" (ignoruj wszystkie). W momencie natrafienia na sektor ,który ma problemy z odczytem możemy odpowiednio wybrać opcje możemy też zaznaczyć (domyślnie zaznaczone) lub odznaczyć opcje oczekiwania na reakcje w przypadku braku odpowiedzi dysku lub błędu odczytu.
    "Wait for user choice if error occurred"
    "Wait for user choice if device not ready"
    Mamy też przycisk "Modify" gdzie możemy zmodyfikować ilość prób odczytu w wyniku błędów CRC lub odczytu (Domyślnie nastawione na dwie próby)
    "Auto retries number on CRC Error"
    "Auto retries number on Seeak Error"

Czy po ewentualnym skopiowaniu partycji działającej mogłabym liczyć na ewentualne wsparcie poprzez TeamViewer? Cała operacja jest dla mnie dosyć skomplikowana i nie chciałabym zrobić jakiegoś błędu, by uniemożliwić sobie dalsze działanie.

Pozdrawiam
  • #11 13283759
    linuks
    Spec od komputerów
    Dane z partycji widocznej możesz skopiować klasycznie. Lepiej by jednak było zacząć ok kopi posektorowej bo w czasie kopiowania plików ze zdrowej partycji stan dysku może ulec pogorszeniu.
    Będziesz miał nowy dysk na który będziesz kopiować to daj znać. Kopia posektorowa prosta jest tylko czasu zajmuje. Jak będzie trzeba pomogę zdalnie. Drugi dysk też ma problemy. Pokaż SMART tego drugiego.
    Pozdrawiam
  • #12 13283863
    sourise
    Poziom 9  
    Dokładnie o to mi chodziło, czy zaczynając od tej "zdrowej" nie ryzykuję pogorszenia stanu. Na dwóch pozostałych dyskach mam wystarczająco miejsca, by zrobić kopie na jeden z nich.
    A skąd wniosek, że drugi dysk może mieć również problemy? Mogę zrobić SMART obu, tak zapobiegawczo chociażby by sprawdzić ich stan.
  • Pomocny post
    #13 13284424
    linuks
    Spec od komputerów
    Na foce ze SMART widać że drugi tez ma problemy. Ten z partycjami C D E czyli systemowy. Podaj jego SMART bo kopiowanie z jednego uszkodzonego dysku na drugi uszkodzony jest bez sensu i może spowodować utratę danych.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 13284780
    sourise
    Poziom 9  
    Bystre oko! Dziękuje Linuks. Kopiowanie akurat miało by się odbywać na inny dysk zewnętrzny. Póki co, podrzucam SMART dysku systemowego, bo może faktycznie i z nim coś jest nie tak (a przynajmniej będę wiedziała, że coś się tu dzieje źle).
    Za moment podrzucę również dwa pozostałe SMART dysków. Dziękuję za pomoc!

Dysk przenośny - Partycja wymaga formatu, jak odzyskać dane bez utraty? Dysk przenośny - Partycja wymaga formatu, jak odzyskać dane bez utraty?
  • #16 13284842
    sourise
    Poziom 9  
    Dodatkowe dwa SMARTy. Na jeden z dysków robiona będzie kopia posektorowa. A porządek... na pewno się przyda :)

Dysk przenośny - Partycja wymaga formatu, jak odzyskać dane bez utraty? Dysk przenośny - Partycja wymaga formatu, jak odzyskać dane bez utraty?
  • #17 13284865
    linuks
    Spec od komputerów
    Te są ok. Musi być porządek zrobiony bo pewnego pięknego dnia system nie wystartuje lub będą do odzysku dane z 2 dysków a nie z jednego.
  • #18 13284896
    sourise
    Poziom 9  
    Dokładnie. Ostatnio nauczyłam się jednej rzeczy, albo się robi backupy, albo będzie się je robiło. Tym pięknym sposobem większość danych już jest skopiowanych. Dysk, którego partycja padła, akurat jest tym "mniej ważnym" stąd jest jeszcze przed kopią, dlatego nie chcę formatować. A ten systemowy, który "zbadałeś", to akurat nie mój, bo u mnie samo podłączenie dysku (tego zepsutego) powodowało częściowe zawieszenie systemu. Właściciel jednak ucieszy się, że przyczynie się w jakimś stopniu do uratowania jego danych. Po całej akcji sprawdzę jeszcze mój dysk systemowy w komputerze stacjonarnym. Przezorny zawsze ubezpieczony :) Tak na marginesie zapytam tylko, czy podobnie można sprawdzić żywotność kart pamięci? Jestem fotografem, więc pewnie spałabym spokojniej gdybym wiedziała, czy którąś kartę mogę bez wyrzutów sumienia odesłać w cholerkę i wiedzieć, że nie sprawi psikusa.

Ok, tak więc teraz mogę zabrać się za dalsze rozwiązywanie problemów, czyli kopia posektorowa. Mogę liczyć na Twoją pomoc? Co mogę zrobić samodzielnie do czasu "zdalnej pomocy", by oszczędzić Ci czasu? :)
  • #19 13284930
    linuks
    Spec od komputerów
    Kopię możesz zrobić samodzielnie. Ewentualna pomoc to jutro bo wychodzę.
    Pozdrawiam
  • #20 13320549
    sourise
    Poziom 9  
    Witam ponownie.
    Nie było mnie online jakiś czas, ale problem "padniętego" dysku jeszcze nie został do końca rozwiązany. @linuks, mogę liczyć na Twoją pomoc?
  • #21 13320741
    linuks
    Spec od komputerów
    sourise napisał:
    @linuks, mogę liczyć na Twoją pomoc?

Tak
  • #22 13320789
    sourise
    Poziom 9  
    Cieszę się niezmiernie. Przygotowałam już wszystko, pobieram ten DMDE Gui jak i Console. Kolejne kroki?
  • #23 13320794
    linuks
    Spec od komputerów
    Skopiuj w DMDE do pliku partycję której kopię posektorową chcesz zrobić.
  • #24 13320812
    sourise
    Poziom 9  
    Czy możemy wskoczyć na GG, albo Team Viewer? Myślę, że wtedy kontakt będzie ułatwiony.
  • #25 14016468
    darson76
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    szkoda, że wątek nie dokończony, bo nie dowiedziałem się co dalej należy robić, tzn jak zrobić kopię posektorową ?
  • #27 14020553
    daniello1704
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Można też tak :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330304.html
    Kopię uszkodzonych dysków/partycji wykonujemy spod systemu odpalonego z płyty /pamięci usb bo kopiowanie partycji systemowej z poziomu uruchomionego systemu to nie jest dobry pomysł. Tutaj masz do nagrana na płytkę/pendrive :
    https://www.dropbox.com/s/p5z4baxu4yea8r1/lubuntu-migol.iso
    Ustawiasz w biosie booowanie z cd i korzystasz np z dmde.
  • #28 14044288
    darson76
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Thx za (p)odpowiedź.
    Powalczę z tym, choć orłem nie jestem.
    Najwyżej jeszcze popytam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z partycją na dysku przenośnym, która wymaga formatu, co grozi utratą danych. Po analizie stanu dysku za pomocą programu CrystalDiskInfo, okazało się, że dysk ma uszkodzone sektory. Użytkownik został poinstruowany, aby wykonać kopię posektorową uszkodzonej partycji przy użyciu narzędzia DMDE, co pozwoli na odzyskanie danych bez formatowania. W trakcie dyskusji podkreślono znaczenie tworzenia kopii zapasowych oraz monitorowania stanu innych dysków, aby uniknąć dalszych problemów. Użytkownik zyskał wsparcie w zakresie wykonania kopii posektorowej oraz analizy stanu innych dysków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA