Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
HelukabelHelukabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] KAMERA COFANIA - Podłaczenie kamery cofania 2 kable nie wiem od czego sa .

25 Lut 2014 14:47 150402 65
  • Poziom 9  
    Witam,
    mam problem, ponieważ nie wiem jak podłączyć kamerę cofania.
    Chodzi mi o to, ze po co są te czerwone kable na kablu AV?
    Po podłączeniu czerwonego kabla zasilającego do + to obraz pokazuje się, ale skacze.
    Moje pytanie brzmi, do czego podłączyć te 2 czerwone przewody z kabla AV?
    I jak podłączyć te dwa czarny i czerwony?
    KAMERA COFANIA - Podłaczenie kamery cofania 2 kable nie wiem od czego sa . KAMERA COFANIA - Podłaczenie kamery cofania 2 kable nie wiem od czego sa .
  • HelukabelHelukabel
  • Poziom 9  
    no włąsnie podłączam sie pod temat, mam podobną kamerkę i tez te same kabeki, czy je trzeba do czegos podłączyć jeżeli z radia wychodzi osobny chinch na podłączenie kamery cofania.
    pozdr.
  • HelukabelHelukabel
  • Poziom 9  
    No tak jak widac na załączonym foto kabel z żółtymi chinchami który łączy kamer z radiem, po obu stronach zółty chinch i wystający czerwony kabelek długości około 15 cm do czego służy czy trzeba go pod coś podpinać???
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    michaskk napisał:
    No tak jak widac na załączonym foto kabel z żółtymi chinchami który łączy kamer z radiem, po obu stronach zółty chinch i wystający czerwony kabelek długości około 15 cm do czego służy czy trzeba go pod coś podpinać???


    Obadaj omomiarką - to jest zapewne przewód poprowadzony równolegle do przewodu ekranowanego, z przeznaczeniem do zasilania kamery.
  • Poziom 12  
    A to nie jest zworka do funkcji lustrzanego odbicja obrazu a drugi do naniesienia linii pomocniczych przy parkowaniu?

    Dzięki dwóm zworom, możesz decydować czy kamera ma przekazywać obraz odwrócony czy nie, oraz czy ma nanosić linie parkingowe. Przecięte obie zwory (fabrycznie) powodują że obraz jest odwrócony i z naniesionymi liniami odległości, co dedykowane jest do pacy kamery z tyłu pojazdu. Złączenie zwory powoduje brak funkcji lustrzanego odbicia i kamera może być zamontowana z przodu pojazdu. Zwarcie drugiej zwory powoduje zniknięcie z wyświetlanego obrazu linii odległości.
  • Poziom 31  
    @widmo82 Nie każda kamera ma tak. Nie wiemy co to za kamera ani nic a w instrukcji na pewno opisali.
  • Poziom 8  
    mam taka sama kamerke - jestem ciekaw jak koledzy rozwiazali problem...
    otoz dwa zolte cinche po prawej z tymi krotkimi czerwonymi kabelkami to kabelek video ze zworkami?

    a ten rozdzielacz po lewej to niby zasilacznie kamerki...

    Panowie jak to podlaczyliscie i rozwiazaliscie problem ?
  • Poziom 20  
    Obraz skacze bo jest zbyt duża strata sygnału na przedłużaczu lub kamera pracuje w innym systemie niż monitor pal/ntsc. Jeśli znajdziesz w menu monitora/radia zmianę systemu to zmień.
    Co do tych dodatkowych przewodów to pierwszy raz coś takiego widzę....
  • Poziom 8  
    ja podlaczam ten czerwony od zasilania do wstecznego i radio przeskakuje w tryb kamerki, ale pojawia sie "no signal"... czyli wykrywa. gdy podlacze drugi kabelek od zasilacznia (czarny) do masy lub drugiego pinu wstecznego to zalacza sie radio jakby nigdy nic... nie wiem co zrobic z tymi czerwonymi od video ?
  • Poziom 20  
    1 Radio z wejściem na kamerę cofania ma przewód sterujący revers+ który podłączasz do + świateł cofania razem z + zasilania kamery. Minus kamery na stałe do masy auta. Niektóre radia mają opcjonalnie drugi przewód revers- który łączy się z czujnikiem skrzyni biegów. Używasz tylko jednego typu podłączenia.
    Po wrzuceniu wstecznego radio powinno się przełączyć na kamerę, jednocześnie kamera zostaje zasilana i powinien z niej wychodzić sygnał video na żółtym rca który należy podłączyć do wejścia rca radia oznaczonego rear camera lub revers.
  • Poziom 8  
    radio do dignity ht 896 - nie ma tam takiego przewodu...

    Dodano po 3 [minuty]:

    podlaczam tak - zasilanie + do swiatel cofania (minusa nie podlaczam, bo wogole nie wykrywa kamerki), video do radia i video do kamerki. zostaja nieuzyte trzy kable - jeden masa od zasilania przy kamerce i dwa czerwone wystajace z kabelka video
  • Poziom 20  
    Kamera musi mieć podłączoną masę. Jeśli zwiera zasilanie to jest uszkodzona.
  • Poziom 31  
  • Poziom 12  
    Taką kamerkę można podłączyć pod smartphone lub tablet z użyciem adaptera?
  • Poziom 12  
    Nie wiem. Szukalem dziś i nie znalazłem. Pomyslałem, że ktoś może tutaj podpowie czy coś takiego wogole istnieje?
  • Poziom 10  
    witam

    Mam taką samą kamerkę jak na zdjęciach i nie mogę sobie poradzić z jej podłączeniem , podpowie ktoś jak to zrobić?
    Chodzi o te czerwone krótkie kable przy CHINCzach, gdzie je podłączyć?
    Bo jak rozumiem czerwony i czerwono-czarny kabel od kamery idzie to + od światła wstecznego oraz do minusa ?
  • Poziom 11  
    RolandV napisał:
    witam

    Mam taką samą kamerkę jak na zdjęciach i nie mogę sobie poradzić z jej podłączeniem , podpowie ktoś jak to zrobić?
    Chodzi o te czerwone krótkie kable przy CHINCzach, gdzie je podłączyć?
    Bo jak rozumiem czerwony i czerwono-czarny kabel od kamery idzie to + od światła wstecznego oraz do minusa ?


    Jeden czerwony kabelek przy Chinchach podłącz do zasilania + lampy wstecznego, a drugi kabelek przylutuj do wolnego kabelka w okolicy kostki ISO radia. Powinien być oznaczony Reverse trigger line albo jakoś podobnie. W momencie wrzucenia biegu wstecznego na czerwonym kablu pojawi się +12V i popłynie po kablu chinch do radia, które dostanie sygnał, żeby włączyć kamerę cofania i wyświetlić obraz.
  • Poziom 10  
    Cześć, dzięki za info. Mam już podłączone , teraz tylko problem polega na tym że obraz z kamery pojawia się tylko przy wyłączonych światłach, jak je wlączę to radio nie reaguje i nie przełącza się w tryb kamery. Mimo że napięcie jest takie samo. Tak jakby blokada byla w samym radiu.
  • Poziom 14  
    Ja mam inny problem. Wszystko dziala na włączonym zapłonie. Po uruchomieniu silnika obraz znika pojawia sie blue screen z napisem NO SIGNAL. Mam bezprzewodowe połączenie. Ktos cos sie z tym juz spotkal?
  • Poziom 6  
    Witam, mam ten sam problem co kolega virusexe jest ktos wstanie pomóc ?
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    virusexe napisał:
    Po uruchomieniu silnika obraz znika pojawia sie blue screen z napisem NO SIGNAL. Mam bezprzewodowe połączenie.


    Zapewne zbyt silne spektrum zakłóceń od zapłonu, wtrysków, alternatora (niepotrzebne skreślić), a zestaw ma zbyt chińską jakość.
  • Poziom 6  
    Dzieki za zainteresowanie, ale wydaje mi sie ze bardziej tu chodzi o blokade ogladania podczas jazdy czy jest jaka opcja aby to obejsc ?
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    Zgondzio90 napisał:
    ale wydaje mi sie ze bardziej tu chodzi o blokade ogladania podczas jazdy


    W zestawach kamera cofania + ekran do niej takich blokad nie ma, bo byłoby to bez sensu. Chyba ze ty masz co innego - ale nie raczyłeś opisać co (i jak to podłączyłeś)...
  • Poziom 6  
    No tak przepraszam, mam ta kamerke podlaczona do radia Zenec i na zaplonie dziala po wlaczeniu silnika juz nie. zasilanie podlaczone jest pod zarowke wstecznego jak to zwykle trzeba robic i podlaczona masa i kabel do radia na wejsciu "video in"
  • Poziom 6  
    https://www.caraudiocentre.co.uk/product_m-zenec-ze-mc2000_p-23718.htm# ten model


    The Zenec ZE-MC2000 A/V-connections

    2 x RCA composite video outputs (NTSC)
    1 x A/V-input (RCA) and 1 x front A/V-In (3.5mm jack plug)
    1 x RCA video input for rear view camera with automatic switching function
    Analog 5.1 RCA preamp line outputs (front, rear and subwoofer)
    1 x 2-CH RCA preamp line outputs without volume adjustment

    Domyslasz sie jak moze byc podpisane takie wejscie ? bo sa wejscie ale sa podpisane rear l i rear r wiec domyslam sie ze chodzi o glosniki ?
  • Poziom 6  
    Problem polega na tym ze nie znalazłem podobnego opisu na wejsciu, czy jest jakis skrot pod ktorym to sie moze kryc ?