Witam serdecznie, do zbudowania owej konstrukcji przymierzałem się od czasu znalezienia na stronie Instructables tego cuda. Ten zegarek jednak mi nie pasował gdyż jest znacznie za duży i w stosunku do tych małych wyświetlaczy wygląda zabawnie. Stwierdziłem, że układ na pewno da się uprościć - oczywiście że się dało. Następne na co zwróciłem uwagę przeglądając internet było to. Jakiś czas nawet zastanawiałem się czy nie zrobić aby binarnego zegarka ale szybko stwierdziłem, iż takowy nie byłby zbyt czytelny dla mnie jak i dla reszty domowników. Na dobry początek zaprojektowałem płytkę praktycznie całkowicie z tego schematu. Było to bezpieczne rozwiązanie bo nadal miałem opcje zrobić w razie czego zegarek binarny jak i normalny dziesiętny. Zaraz po tym zaprojektowałem drugą płytkę na której znajdowało się sześć układów CD4511, wyświetlacze segmentowe i prostokątne diody przedzielające. Obie płytki miały być prototypami jednak koniec końców użyłem ich w konstrukcji którą widzicie.
Cały układ zasilam ładowarką od telefonu (5v, 890mA) plus stabilizator LM317 wysterowany na 3v. Z braku miejsca na klasyczny radiator w żeberkami użyłem trzech kawałków kątowników aluminiowych z czego jeden wyprostowałem młotkiem (ten na górze). Kawałki radiatora skręciłem śrubkami 3mm - nie miałem innego pomysłu jak je połączyć w całość. Obudowa to jakiś Maszczyk, którego dostałem na zasadzie "masz tu pudło, jak Ci się jakąś uda złożyć to jest twoja", nawet się transparentny front znalazł
Jedyne nie prawidłowości jakie zaobserwowałem to to, iż czasem po godzinie 23 nastaje 1, nie wiem dlaczego czasem tak się dzieje
Całość kosztowała mnie niewiele bo większość rzeczy miałem skitrane po szufladkach, ale myślę, że gdyby kupować wszystko to koszt nie przekroczył by 50zł. Polecam początkującym zbudować taki zegarek bo sam wiele się na nim nauczyłem (Link). Przy okazji dziękuję kolegom Zpx oraz Rzuuf za pomoc.
Generalnie działa i to mnie cieszy bo zawsze taki zegareczek na CMOSach chciałem złożyć, wiadomo, że nie tak dokładny i pewnie koniec końców droższy niż taki nawet z "bajerami" ze sklepu. Ale ma to coś czego tamte zegarki nie posiadają...
Pozdrawiam i zapraszam do komentowania, to moja pierwsza praca publikowana na tym forum, liczę na uwagi, porady i sugestie.
Fajne? Ranking DIY