logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zegarek na CMOSach z wyświetlaczem led

bertolbaleron 03 Maj 2014 18:39 5745 19
REKLAMA
  • Zegarek na CMOSach z wyświetlaczem led

Witam serdecznie, do zbudowania owej konstrukcji przymierzałem się od czasu znalezienia na stronie Instructables tego cuda. Ten zegarek jednak mi nie pasował gdyż jest znacznie za duży i w stosunku do tych małych wyświetlaczy wygląda zabawnie. Stwierdziłem, że układ na pewno da się uprościć - oczywiście że się dało. Następne na co zwróciłem uwagę przeglądając internet było to. Jakiś czas nawet zastanawiałem się czy nie zrobić aby binarnego zegarka ale szybko stwierdziłem, iż takowy nie byłby zbyt czytelny dla mnie jak i dla reszty domowników. Na dobry początek zaprojektowałem płytkę praktycznie całkowicie z tego schematu. Było to bezpieczne rozwiązanie bo nadal miałem opcje zrobić w razie czego zegarek binarny jak i normalny dziesiętny. Zaraz po tym zaprojektowałem drugą płytkę na której znajdowało się sześć układów CD4511, wyświetlacze segmentowe i prostokątne diody przedzielające. Obie płytki miały być prototypami jednak koniec końców użyłem ich w konstrukcji którą widzicie.

Zegarek na CMOSach z wyświetlaczem led Zegarek na CMOSach z wyświetlaczem led Zegarek na CMOSach z wyświetlaczem led

Cały układ zasilam ładowarką od telefonu (5v, 890mA) plus stabilizator LM317 wysterowany na 3v. Z braku miejsca na klasyczny radiator w żeberkami użyłem trzech kawałków kątowników aluminiowych z czego jeden wyprostowałem młotkiem (ten na górze). Kawałki radiatora skręciłem śrubkami 3mm - nie miałem innego pomysłu jak je połączyć w całość. Obudowa to jakiś Maszczyk, którego dostałem na zasadzie "masz tu pudło, jak Ci się jakąś uda złożyć to jest twoja", nawet się transparentny front znalazł :). Z LEDów oddzielających godziny od minut i minuty od sekund zrezygnowałem (wciąż tam są, w każdej chwili można je podłączyć), bo tylko rozpraszały uwagę i nie ułatwiały jakoś diametralnie odczytu godziny. Z tyłu obudowy znajdują się trzy przyciski: ustawianie godziny, ustawianie minut, zerowanie sekund. Ten trzeci także jest istotny bo zegarek się spieszy i co jakiś czas trzeba mu wyzerować sekundy (w razie czego jest trymer, można dostroić).

Zegarek na CMOSach z wyświetlaczem led Zegarek na CMOSach z wyświetlaczem led

Jedyne nie prawidłowości jakie zaobserwowałem to to, iż czasem po godzinie 23 nastaje 1, nie wiem dlaczego czasem tak się dzieje :cry: . Drugi: Przy nastawianiu godzin (naciśnięcie przycisku z tyłu obudowy - podanie sygnały 1hz na partie godzin) po poszczeniu przycisku na odpowiedniej godzinie często pojawia się nie wiadomo skąd godzina losowa. Np. Chcę ustawić godzinę 10 przytrzymuje przycisk, widzę ...7,8,9,10 - puszczam przycisk i pojawia się nagle 16. Może to problem odbijającego micro-switcha.

Całość kosztowała mnie niewiele bo większość rzeczy miałem skitrane po szufladkach, ale myślę, że gdyby kupować wszystko to koszt nie przekroczył by 50zł. Polecam początkującym zbudować taki zegarek bo sam wiele się na nim nauczyłem (Link). Przy okazji dziękuję kolegom Zpx oraz Rzuuf za pomoc.

Generalnie działa i to mnie cieszy bo zawsze taki zegareczek na CMOSach chciałem złożyć, wiadomo, że nie tak dokładny i pewnie koniec końców droższy niż taki nawet z "bajerami" ze sklepu. Ale ma to coś czego tamte zegarki nie posiadają... :D

Pozdrawiam i zapraszam do komentowania, to moja pierwsza praca publikowana na tym forum, liczę na uwagi, porady i sugestie.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    bertolbaleron
    Poziom 15  
    Specjalizuje się w: stare graty
    bertolbaleron napisał 490 postów o ocenie 131, pomógł 4 razy. Mieszka w mieście Wrocław. Jest z nami od 2013 roku.
  • REKLAMA
  • #2 13567308
    shadow0013
    Poziom 34  
    Ocena: 314
    Gratuluję zacięcia, ja bym jeszcze zapalił kropki (wg mnie było by czytelniej). Nie pokazujesz zdjęć płytki z obydwu stron ale układy cyfrowe CMOS i TTL są wrażliwe na filtrację napięcia zasilania, więc w praktyce na nóżkach (w pobliżu) każdego scalaka powinien być kondensator filtrujący (stosuje się zazwyczaj 100nF). Tak samo LM317 powinien być filtrowany, najlepiej wg karty katalogowej. Co do śmieci z micro-switcha to masz rację, poszukaj rozwiązania na elektrodzie (w internecie) jest napisane dużo o tym zagadnieniu.
  • REKLAMA
  • #3 13567391
    bertolbaleron
    Poziom 15  
    Ocena: 131
    shadow0013 napisał:
    Gratuluję zacięcia, ja bym jeszcze zapalił kropki (wg mnie było by czytelniej). Nie pokazujesz zdjęć płytki z obydwu stron ale układy cyfrowe CMOS i TTL są wrażliwe na filtrację napięcia zasilania, więc w praktyce na nóżkach (w pobliżu) każdego scalaka powinien być kondensator filtrujący (stosuje się zazwyczaj 100nF). Tak samo LM317 powinien być filtrowany, najlepiej wg karty katalogowej. Co do śmieci z micro-switcha to masz rację, poszukaj rozwiązania na elektrodzie (w internecie) jest napisane dużo o tym zagadnieniu.

Ahh, bałem się, że nikt nie skomentuje i będzie wstyd :D. Dziękuję, to zacięcie wynika trochę z tego, że nie bawiłem się jeszcze w programowania itp. - korzystam z zasobów jakie są mi dostępne. Kondensatory przy LM317 są 1µF i 100nF + na płytce zegarka chyba 100nF i 100µF (dokładnie nie pamiętam, jutro zajrzę i dołączę zdjęcia płytek). Ten proces z odśmiecaniem micro switcha to na przykład takie coś? Swoją drogą, gorąco polecam filmy tego Pana.
  • #4 13567431
    shadow0013
    Poziom 34  
    Co do odśmiecania przycisku i śmieciach na zasilaniu znajdziesz też na stronach o mikrokontrolerach np. http://mirekk36.blogspot.com lub http://mikrokontrolery.blogspot.com.
    Przypuszczam że po zastosowaniu eliminacji drgań styków i odfiltrowaniu napięcia zasilania zegarek będzie działał jak powinien.
  • REKLAMA
  • #8 13567484
    shadow0013
    Poziom 34  
    Niby od przybytku głowa nie boli, ale w przypadku niedziałającego linku jest na jego końcu o jedną kropkę za dużo.
  • #10 13568031
    sylwek tedi
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Swojego czasu też robiłem zegarek na układach TTL z serii 74 odzyskanych dosłownie ze złomu (oczywiście wszystko działało tak jak trzeba)

W moim rozwiązaniu do nastawy godziny oraz minut służyły 2 przyciski, oraz generator na NE555 + przerzutnik na 2 tranzystorach. (dosłownie kilka elementów na krzyż) Rozwiązanie działało w taki sposób, że jak wciskałem jeden z przycisków to przełączałem minuty albo godziny, ale jak już nacisnąłem np. odpowiednio minuty jako pierwszy + godziny, to uruchamiał się generator 5Hz i automatycznie przewijał minuty, natomiast jeśli jako pierwszy został wybrany przycisk godzin + przycisk minut, to generator z częstotliwością 5Hz przewijał mi godziny. (takie rozwiązanie bardzo fajnie działa)
  • #11 13568064
    bertolbaleron
    Poziom 15  
    sylwek tedi napisał:

W moim rozwiązaniu do nastawy godziny oraz minut służyły 2 przyciski, oraz generator na NE555 + przerzutnik na 2 tranzystorach. (dosłownie kilka elementów na krzyż) Rozwiązanie działało w taki sposób, że jak wciskałem jeden z przycisków to przełączałem minuty albo godziny, ale jak już nacisnąłem np. odpowiednio minuty jako pierwszy + godziny, to uruchamiał się generator 5Hz i automatycznie przewijał minuty, natomiast jeśli jako pierwszy został wybrany przycisk godzin + przycisk minut, to generator z częstotliwością 5Hz przewijał mi godziny. (takie rozwiązanie bardzo fajnie działa)

Pomysł ciekawy - ja jednak już nie chcę nic zmieniać poza "odśmieceniem" micro-switchy i rzeczy koniecznych do poprawnego działania. Poza tym miejsca mało jak widać na zdjęciach.
  • REKLAMA
  • #12 13568154
    sylwek tedi
    Poziom 13  
    bertolbaleron napisał:
    Poza tym miejsca mało jak widać na zdjęciach.

Weszło by spokojnie. Aż żałuję, że nie prowadziłem dokumentacji konstruktorskich, bo z marszu bym ci udostępnił to rozwiązanie. (zapomniałem dopowiedzieć że w mojej konstrukcji była jeszcze synchronizacja sekund. Czyli sekundnik się zerował jak był przyciśnięty któryś z przycisków)
    Jak ci to w czymś pomoże, to dokładność mojego zegarka zależała od generatora który wyciągnąłem z dokładnego zegarka na rękę. (zamiast cewki podpoiłem przez tranzystor parujący licznik sekundnika) (zasilanie płytki z zegarka zrobiłem po przez dwie szeregowe diody, rezystor, no i oczywiście kondensator filtrujący. Skojarzyłem to na wspólną masę. Układ śmiga jak tralala.)

Jak byś chciał kiedyś zrobić coś podobnego, to musisz pamiętać, że generator impulsów ma na wyjściu przebieg zmienny, a to oznacza iż licznikiem muszą kręcić dwie połówki. (można zrobić mostek z diodek o niskim spadku napięcia w kierunku przewodzenia.)
  • #13 13568536
    bertolbaleron
    Poziom 15  
    Też myślałem o użyciu generatora z jakiegoś sklepowego zegarka ale nie miałem żadnego pod ręką. Nie podoba mi się pomysł "synchronizacji sekund", czasem może tu utrudnić ustawienie godziny...
  • #14 13568581
    sylwek tedi
    Poziom 13  
    Wręcz przeciwnie.
    Synchronizacja Bardzo ułatwia taką nastawę 8-)
    Wystarczy ustawić minutę więcej i trzymać dowolny przycisk. (zegar nie odlicza sekund) Po synchronizacji czasu puszczasz przycisk i sekundnik twojego zegarka pracuje synchronicznie ze wzorcowym :wink:
  • #15 13568743
    bertolbaleron
    Poziom 15  
    sylwek tedi napisał:
    Wręcz przeciwnie.
    Synchronizacja Bardzo ułatwia taką nastawę 8-)

Masz rację ;) za pierwszym razem nie dokładnie zrozumiałem co masz na myśli.
  • #16 13568937
    sylwek tedi
    Poziom 13  
    U ciebie, synchronizacja sekundnika nie będzie trudna do zrealizowania. Wystarczy że się wepniesz w nóżki reset licznika sekund. :wink:
  • #17 13569596
    bertolbaleron
    Poziom 15  
    sylwek tedi napisał:
    U ciebie, synchronizacja sekundnika nie będzie trudna do zrealizowania. Wystarczy że się wepniesz w nóżki reset licznika sekund. :wink:
    Tak, masz rację. Poważnie zastanawiam się czy przy okazji odśmiecania przycisków nie wykorzystać Twojego pomysłu. Dziękuję za pomysł.
  • #18 13569733
    sylwek tedi
    Poziom 13  
    Z odśmiecaniem przycisków, to ja nie widzę żadnego problemu. Zastanowił bym się nad tą opcją z szybkim przewijaniem minut oraz godzin. (to o czym pisałem wcześniej)
  • #19 13569809
    bertolbaleron
    Poziom 15  
    sylwek tedi napisał:
    Z odśmiecaniem przycisków, to ja nie widzę żadnego problemu. Zastanowił bym się nad tą opcją z szybkim przewijaniem minut oraz godzin. (to o czym pisałem wcześniej)
    Nie widzisz problemu to znaczy nie robić? Czy może, że to żaden problem zrobić?
  • #20 13569933
    sylwek tedi
    Poziom 13  
    Żaden problem zrobić. (wystarczy zwykły filtr RC)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat budowy zegarka na układach CMOS z wyświetlaczem LED. Autor poszukiwał prostszego rozwiązania niż znaleziony na Instructables, a także rozważał możliwość stworzenia zegarka binarnego, jednak zdecydował się na klasyczny zegar dziesiętny. Uczestnicy forum podzielili się wskazówkami dotyczącymi filtracji napięcia zasilania, zalecając stosowanie kondensatorów filtrujących przy układach CMOS i LM317. Wskazano również na problem drgań styków w micro-switchach oraz zaproponowano różne metody ich eliminacji. Autor zamieścił zdjęcia prototypów, a inni uczestnicy podzielili się swoimi doświadczeniami z budową zegarków na układach TTL oraz pomysłami na synchronizację sekundnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA