logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić silnik i dodać kontroler w autku na akumulator?

pulkownik 18 Cze 2014 21:44 17592 9
  • #1 13719819
    pulkownik
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam, ostatnio mój syn stał się szczęśliwym posiadaczem autka na akumulator. Niestety jest ono wolne a aku starcza na max. dwie godziny zabawy. Trochę czytałem w necie na ten temat i w większości przypadkó ludzie dokładają drugi aku. Nie chiałbym tego robić ze względu na żywotność silnika. Sam natomiast wpadłem na inny pomysł, niestety z elektroniką u mnie jest średnio więc proszę o radę.

Wymysliłem, żeby wymienić silnik na mocniejszy i z większą prędkością obrotową - patrzyłem na stronie hobbykinga i jest tam tego dużo.
    Następny problem to zasilanie takiego silniczka - chińszczyzna prawdopodobnie szybkoby sie spaliła więc do tego przydłby się kontroler. Myślałem, żeby zrobić dwa biegi w przód - wolny i szybki.

Proszę o opinię na temat takiej modyfikacji.
  • #2 13719874
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    pulkownik napisał:

Wymysliłem, żeby wymienić silnik na mocniejszy i z większą prędkością obrotową
    Jak zmienisz silnik na mocniejszy, to skrócisz czas działania autka. Natomiast dołożenie akumulatora (równolegle) w żaden sposób nie wpłynie na żywotność silnika, ale wydłuży czas ładowania.
  • #3 13719899
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Autko to lipa! Jedynym sensownym wyjsciem z sytacji jest dołżenie drugiego akumulatora (szeregowo z pierwszym) i wymiana silnika na 24V. Na silnikach 24V autko zyska przede wszystkim siłę, a prędkosc się za wiele nie podniesie. Sam się w to bawiłem i efekty były zadowalające :D nawet mnie uwiozło :D
  • #4 13719998
    pulkownik
    Poziom 14  
    To autko jest na 6V. Napisz jak dokładnie wyglądała przeróbka, jaki silnik wsadziłeś do tej maszyny.

Jeszcze apropos ładowania - czy jest możliość skrócenia czasu ładowania poprzez uzycie mocniejszej ładowarki. Znalzłem gdzieś na stronie specyfikację tego aku i jest tam napisane, że maksymalny prąd ładowania do 0,5A. A ładowanie przez 8 godzin, żeby dziecko miało frajdę na godzinkę czy dwie to trochę mija się z celem.

Znalazłem taki silniczek - B20-30-31S Brushless Inrunner 2920kv

Na mój chłopski rozum by pasował.
  • #5 13720214
    kassans
    Poziom 32  
    Ocena: 411
    Dolicz do tego silnika sterownik i to że on jest przystosowany do modeli RC więc do autka się nie nada. Silnik można zaadoptować od wkrętarek akumulatorowych lub dokupić drugi 6v z przekładnią na drugie koło wtedy autko będzie miało napęd na dwa koła.
  • #6 13720280
    pulkownik
    Poziom 14  
    Patrzyłem na specyfikację silniczka który jest fabrycznie zamontowany w tym autku i jest on słabiutki w porównaniu do tego co podałem w linku.
    Zdaję sobie sprawę z tego, że sterownik musi być bo to jest silnik bezszczotkowy, ale tym się bym nie martwił.
  • #7 13720394
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    Nas razie to Twoim zmartwieniem jest to, że próbujesz zrobić perpetuum mobile. Koszt przeróbki przekroczy wartość takiego autka.
  • #8 13720662
    jsk3
    Poziom 14  
    Prosty sposób to zaadaptowac do tego celu akumulatory z wkretarki/wiertarki. najczęściej w zestawie są dwa więc jeden się ładuje, drugi używa. Od razu jest też silnik przystosowany do tego napięcia. Problem tylko przerobienia całości tak aby dało się łatwo zmienić akumulator. No i nie jest to tanie, bo koszt zakupu takiego elektronarzędzia średniej jakości (te chińskie supermarketowe zabawki za 80zł nie nadają się do niczego) I prawdopodobnie trzeba będzie wybrać taką z silnikiem odpowiedniej klasy zapewne 540, to akurat standard w tych prostszych.

Dodano po 1 [sekundy]:

Prosty sposób to zaadaptowac do tego celu akumulatory z wkretarki/wiertarki. najczęściej w zestawie są dwa więc jeden się ładuje, drugi używa. Od razu jest też silnik przystosowany do tego napięcia. Problem tylko przerobienia całości tak aby dało się łatwo zmienić akumulator. No i nie jest to tanie, bo koszt zakupu takiego elektronarzędzia średniej jakości (te chińskie supermarketowe zabawki za 80zł nie nadają się do niczego) I prawdopodobnie trzeba będzie wybrać taką z silnikiem odpowiedniej klasy zapewne 540, to akurat standard w tych prostszych.
  • #9 13721785
    kassans
    Poziom 32  
    Ocena: 411
    Zrozum że te silniczki to są modelarskie silniczki które ciągną max ciężar o wadze do 2-3kg zależne czy to samochód czy samolot a ty chcesz taki silnik wsadzić do samochodu żeby uciąg ciężar około 25kg. Lepiej kupić gotową przekładnię z silnikiem na 12v.
    ewentualnie zobacz tu : klik
  • #10 13722478
    jsk3
    Poziom 14  
    I tak tam w samochodziku jest przekładnia. Kwestia wymiany silnika aby dopasować go do napięcia zasilania. Silnik 6V podłączysz pod 12V czy 18V, ale w końcu się on zagotuje i klops. A taki silniczek z odpowiednią przekładnią uciągnie nawet T34 z psem, ale to bedzie tempo centymetra na dobę. Ale się da.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany silnika i dodania kontrolera w akumulatorowym autku. Użytkownik zauważył, że oryginalny silnik jest zbyt słaby, a czas pracy na akumulatorze wynosi maksymalnie dwie godziny. Proponowane rozwiązania obejmują wymianę silnika na mocniejszy, np. B20-30-31S Brushless Inrunner 2920kv, oraz dodanie kontrolera, aby dostosować zasilanie. Użytkownicy zwracają uwagę, że wymiana silnika na mocniejszy może skrócić czas działania autka, a dodanie drugiego akumulatora równolegle nie wpłynie negatywnie na żywotność silnika. Sugerowane są również akumulatory z wkrętarek, które mogą być bardziej odpowiednie do tego celu. Wskazano na konieczność przemyślenia całej konstrukcji, aby uniknąć problemów z przegrzewaniem silnika oraz dostosowaniem do odpowiedniego napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA