logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obniżyć temperaturę TMPIN1 na płycie głównej?

Lukas49 06 Sie 2014 18:46 6291 27
REKLAMA
  • #1 13856581
    Lukas49
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Jak w tytule, wciąż mam zbyt wysoką temperaturę TMPIN1. Dotyczy ona płyty głównej ale jakiego elementu, to dokładnie nie wiem.
    Dziwi mnie, że inne temperatury są OK, tylko ta jedna jest wciąż za wysoka.
    Wentylatory są już na maksa. Gdy otworzyłem ściankę obudowy i dostawiłem w celu sprawdzenia wentylator biurowy, temperatura spadła do 60-65 i to wszystko.
    Że dzieje się tak przy grach potrafię jeszcze zrozumieć, ale przy normalnej pracy komputera temperatura ta osiąga też 60 stopni. Oczywiście bez dodatkowego wentylatora i przy zamkniętej obudowie.
    Pozostałe temperatury, nawet przy największym obciążeniu nigdy nie przekraczają 50 stopni. Może wskazania dla TMPIN1 są nieprawidłowe, bo jak inaczej to wytłumaczyć?

• REKLAMA
  • #2 13856603
    lucky512
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    TMPIN1 w płytach Gigabyte to czujnik temp. CPU.
  • #3 13856637
    Lukas49
    Poziom 10  
    Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.
    W załączonym screenie niżej jest podana temperatura procesora i wynosi maks. 35 stopni.
    Czego więc dotyczy czujnik temp. CPU? Czyją temperaturę pokazuje?
  • #4 13856679
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1654
    lucky512 napisał:
    TMPIN1 w płytach Gigabyte to czujnik temp. CPU.

Skąd taka pewność?
    Czujnik ten jest także do mierzenia temperatury mostka.
    Wszystko zależy od modelu płyty głównej, o której nic nie wiemy.
    Na razie to jak wróżenie z fusów.
  • #5 13856688
    czarek1234567
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Możliwe że to mostek północny, czemu możliwe? TMPIN często są pomiarami z kosmosu.
  • #6 13856723
    jan288
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    ten program jest niewiarygodny
  • REKLAMA
  • #7 13856807
    Lukas49
    Poziom 10  
    Nie sądzę, aby program podawał niewiarygodne dane.
    Sprawdzałem je na innych programach diagnostycznych minn. EasyTune, Speedfan, Aida i wyniki wszystkich temperatur były identyczne.
    Prędzej podejrzewał bym błędne wskazania czujnika. Pokrywa się to z opinią czarek1234567, który także wyjaśnił mi że temperatura może dotyczyć mostka północnego.

Wracając zaś do danych podaję w uzupełnieniu, że posiadam płytę GA 78LMT-S2PT.
  • #8 13857050
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 13857088
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 551
    Na razie, to we wskazaniach widzę pik. Wzrost tylko chwilowy.
    Proponuję, byś pokazał, jak wyglądają temperatury podczas stanu idle i stanu full-stress. Wtedy będziesz wiedział, od czego w tej płycie ten czujnik jest.
    Wzrost temperatury przy układzie mostu północnego przy normalnej pracy pomiędzy bezwładem, a uciążliwym przetwarzaniem danych, nie jest zauważalny, a przynajmniej nie w tak dużym zakresie, jak CPU.

Obstawiam,że jest to czujnik od CPU. TMPIN0 będzie od NB.
  • #10 13857305
    Lukas49
    Poziom 10  
    A więc dotykałem radiatorów obydwu mostków i stwierdzam, że North Bridge (AMD 760G) jest bardziej gorący od South Bridge (AMD SB710).

Wracając do temperatur, oto ich dane (po odkręceniu ścianki obudowy):
    TMPIN0 = 42 motherboard?
    TMPIN1 = 49 northbridge?
    TMPIN2 = 42 southbridge?
    Są to temperatury przy normalnej pracy komputera. Radiator procesora przy nich jest wręcz chłodny (25 stopni).
    Po odpaleniu gry Diablo III temperatury wzrosły do:
    TMPIN0 = 46
    TMPIN1 = 69
    TMPIN2 = 54
    Moim zdaniem temperatury TMPIN1 i TMPIN2 są za wysokie. Prawdopodobnie ten typ płyty głównej już tak ma i nic na to nie poradzę. Nawet gdybym zamontował w obudowie dodatkowe 2 wentylatory wymuszające obieg powietrza niewiele to pomoże przy wysokiej temperaturze zewnętrznej. Musiałbym jeszcze w domu zainstalować klimę. :P

Na koniec jeszcze tylko prośba do fachowców z branży komputerowej. Czy mój opis powyżej temperatur TMPIN0, 1, 2 jest poprawny.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie moim problemem i chęcią pomocy.
  • #11 13857332
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Lukas49 napisał:
    TMPIN1 = 49 northbridge?

Lukas49 napisał:
    TMPIN1 = 69

To jest CPU.

Lukas49 napisał:
    TMPIN0 = 42 motherboard?

Lukas49 napisał:
    TMPIN0 = 46

To jest NB.

69stC to nie tragedia i być może wystarczy wymienić pastę na IHS procesora poprawnie.

Pozostałe w normie.

Lukas49 napisał:
    Radiator procesora przy nich jest wręcz chłodny (25 stopni).

A ma być ciepły/gorący. Ot i cały problem. Pasty za dużo lub za stara. Sprawdź po wymianie.
  • #12 13857496
    Lukas49
    Poziom 10  
    Czegoś nie rozumiem w wyjaśnieniu swiercm. :(

CPU to skrót od central processing unit. Czego zatem dotyczącą temperatury w części AMD Athlon II X4 640? Czyżby jakiegoś innego procesora?
    Jeśli także centralnego procesora to skąd tak duże różnice pomiędzy temperaturą procesora i temperaturami jego rdzeni?

Spójrzmy w załączony screen. CPU miałby temperaturę 81 stopni a rdzenie 24 ?!
    Dotykałem radiatora procesora AMD, był zaledwie ciepły co pokrywa się z temperaturą rdzeni. Gdzie więc ta wysoka temperatura? Moim zdaniem zaprzecza to twierdzeniu, że TMPIN1 to temperatura CPU.

Mostki natomiast służą do przekazywania danych, zwłaszcza northbridge odpowiedzialny za komunikację procesor - grafika - pamięć. Więc ma prawo się grzać ponieważ ma tylko radiator, bez wentylatora.

Zastrzegam, że to tylko moje domysły ponieważ nie jetem informatykiem i mogę się mylić.
  • #13 13857556
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2343
    CPU- procesor (w twoim przypadku AMD Athlon) Temperatury rdzeni a całego cpu mogą się różnić, a 81 stopni to była wartość maksymalna, na screenie jest 45 stopni. Najlepiej jak odpalisz OCCT na test CPU a potem sprawdzisz na wykresach. Temperatura rdzeni szybko zacznie wzrastać tak samo jak któreś z TMPIN, occt korzysta z tego samego źródła danych (domyślnie program ustawiony jest na wbudowany hwmonitor) U mnie na płycie gigabyte (to może nie być reguła) TMPIN1 to właśnie procesor lecz w twoim wypadku może być inaczej
  • #14 13857962
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Lukas49 napisał:
    Czegoś nie rozumiem w wyjaśnieniu swiercm.

CPU to skrót od central processing unit. Czego zatem dotyczącą temperatury w części AMD Athlon II X4 640? Czyżby jakiegoś innego procesora?
    Jeśli także centralnego procesora to skąd tak duże różnice pomiędzy temperaturą procesora i temperaturami jego rdzeni?

Spójrzmy w załączony screen. CPU miałby temperaturę 81 stopni a rdzenie 24 ?!
    Dotykałem radiatora procesora AMD, był zaledwie ciepły co pokrywa się z temperaturą rdzeni. Gdzie więc ta wysoka temperatura? Moim zdaniem zaprzecza to twierdzeniu, że TMPIN1 to temperatura CPU.

Weź pod uwagę fakt, że w CPU masz pomiary w dwóch miejscach. Na rdzeniach i bezpośrednio na IHS.

swiercm napisał:
    Na razie, to we wskazaniach widzę pik. Wzrost tylko chwilowy.

I wykonaj:
    sylweksylwina napisał:
    Najlepiej jak odpalisz OCCT na test CPU a potem sprawdzisz na wykresach.
    i z w tle odpalonym HWmonitor.
    Ustaw OCCT na 20 minut w opcji OCCT:CPU.
    Będziesz widział, jak w czasie wzrasta temperatura i zdiagnozujesz, który czujnik za co odpowiada. Pomijam w tym przypadku fakt przekłamań odczytu, bo to także dość często się zdarza.
  • #15 13858137
    rradek01
    Poziom 25  
    Ocena: 52
    AIDA 64 ściągnij i tam masz temperatury podane na tacy co i do czego.
  • REKLAMA
  • #16 13858163
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2098
    lucky512 napisał:
    TMPIN1 w płytach Gigabyte to czujnik temp. CPU

Potwierdzam.
    Według uwag kol. swiercm, odpaliłem OCCT i temperatury rdzeni i TMPIN1 zaczęły szybko wzrastać. Jednak temperatura TMPIN1 jest niższa od temperatur rdzeni w spoczynku i w stresie (świeża pasta)
  • #17 13858632
    sylweksylwina
    Dokładnie tak samo jest u mnie: w idle- rdzenie 50 pare stopni, TMPIN1 34 stopnie
    W stresie jak na screenach (u mnie TMPIN1 opisane jako CPU)
    Jak obniżyć temperaturę TMPIN1 na płycie głównej? Jak obniżyć temperaturę TMPIN1 na płycie głównej?
  • #18 13859581
    Lukas49
    Poziom 10  
    Programu AIDA64 nie instalowałem ponieważ to wersja trialowa.
    Zainstalowałem OCCT 4.4.0 i odpaliłem 1-godz. test przy maks. zestawie danych.
    Poniżej przedstawiam ekran ogólny testu oraz wykresy wszystkich temperatur.

Jak obniżyć temperaturę TMPIN1 na płycie głównej? Jak obniżyć temperaturę TMPIN1 na płycie głównej? Jak obniżyć temperaturę TMPIN1 na płycie głównej? Jak obniżyć temperaturę TMPIN1 na płycie głównej? Jak obniżyć temperaturę TMPIN1 na płycie głównej?

Nadal nie wiem z tego, która z temperatur czego dotyczy. :(
    sylweksylwina i kokapetyl mają TMPIN1 niższą od temperatur rdzeni i to dla mnie logiczne przy założeniu, że TMPIN1 dotyczy procesora. Temperatura rdzeni będzie wyższa niż pozostała część procesora, która jest efektywniej schładzana przez radiator z wentylatorem. A więc prawdopodobnie przyczyną jest rzeczywiście problem z pastą. Będę więc musiał jak najszybciej nałożyć świeżą pastę.

Jeśli macie inne opinie i wnioski, bardzo proszę o kontynuację tego wątku.

Edit: Nie wiem skąd sylweksylwina miał wykres temperatury CPU. Nie znalazłem takiego w folderze wyników całego testu. Wiem, że istnieje możliwość nadawania własnych nazw dla TMPIN0, 1 i 2 ale nie mając pewności czego one dotyczą, pozostawiłem nazwy oryginalne. Był natomiast wykres TMPIN0 (2), nie wiem czego on dotyczył. Załączam go dodatkowo.

• #19 13859833
    sylweksylwina
    Ja nadałem sobie nazwę cpu dla TMPIN1, bo po testach byłem pewny że u mnie to procesor, TMPIN0 (2) możliwe że to karta graficzna (sprawdzisz porównując z temperaturą karty).
  • #20 13859846
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    sylweksylwina napisał:
    TMPIN0 (2) możliwe że to karta graficzna (sprawdzisz porównując z temperaturą karty).

Nie wydaje mi się. Zwykle GPU jest zupełnie osobno przedstawiane, a nie wspólnie z czujnikami z MoBo.
  • REKLAMA
  • #21 13859939
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    Ocena: 247
    sylweksylwina napisał:
    możliwe że to karta graficzna

Karta graficzna (GF620) jest widoczna na pierwszym obrazie. Różne modele płyt (nawet tego samego producenta) mogą mieć różnie skonfigurowane czujniki - to, że jest to płyta Gigabyte nic tu nie stanowi, tym bardziej, że ich inżynierowie często pokazywali fantazję w tym temacie ;)

Lukas49 Podaj dokładną specyfikację sprzętu. Sprawdź sekcję zasilania procesora oraz pozostałe układy scalone - czujniki nie kończą się na CPU/chipset.
  • #22 13859947
    Lukas49
    Poziom 10  
    sylweksylwina ma jednak rację.
    Po wybraniu testu GPU:3D natychmiast zaczął mi rosnąć parametr TMPIN0 (2)
    Przynajmniej tego jestem pewny, że TMPIN0 (2) dotyczy karty grafiki. :)

• #23 13859967
    sylweksylwina
    Może być inaczej ale u mnie occt pokazuje w TMPIN0 (2) i TMPIN(3) temperaturę karty (obie wartości są takie same) Możesz spojrzeć na screen z pierwszego postu że temperatura gpu jest opisana jako TMPIN0

• #24 13859975
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Odpal w tle GPU-Z zakładka Sensors i porównaj wskazania temperatur. Myślę, że to rozjaśni wiele.
  • #25 13860046
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1654
    Parametry pracy urządzeń możesz podejrzeć w programie SIV.
  • #26 13860062
    Lukas49
    Poziom 10  
    Kaczor_84 napisał:
    sylweksylwina napisał:
    możliwe że to karta graficzna

Karta graficzna (GF620) jest widoczna na pierwszym obrazie. Różne modele płyt (nawet tego samego producenta) mogą mieć różnie skonfigurowane czujniki - to, że jest to płyta Gigabyte nic tu nie stanowi, tym bardziej, że ich inżynierowie często pokazywali fantazję w tym temacie ;)

Lukas49 Podaj dokładną specyfikację sprzętu. Sprawdź sekcję zasilania procesora oraz pozostałe układy scalone - czujniki nie kończą się na CPU/chipset.

Jeśli chodzi o płytę główną, poniżej jest wszystko co było na fabrycznym kartoniku:
    GA-78LMT-S2PT
    AMD 760G/SB710/rev.4.0
    AM3+/PCI-E2.0x16/Micro ATX
    2 DDR3 2-CH/HD Audio
    GbE LAN/6 SATA 3Gb/s/8 USB2.0

LA72 napisał:
    Parametry pracy urządzeń możesz podejrzeć w programie SIV.

Dzięki za link. W tym programie jest rzeczywiście krótkie info, czego dotyczą poszczególne temperatury. Poniżej załączam ekran.

Porównując dane programu OCCT z SIV i Speedfan wygląda to tak:
    TMPIN0 > TMPIN1 = system
    TMPIN1 > TMPIN2 = cpu (central processing unit) czyli procesor
    TMPIN2 > TMPIN3 = aux (auxiliary) - dodatkowy, pomocniczy

Jednoznaczne jest dla mnie cpu, natomiast określenia system i aux nadal mi niewiele mówią. Dotyczyć mogą wielu elementów komputera czy płyty głównej w tym przypadku. :/
  • #27 13860288
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Lukas49 napisał:
    TMPIN0 > TMPIN1 = system

swiercm napisał:
    Lukas49 napisał:
    TMPIN0 = 42 motherboard?

Lukas49 napisał:
    TMPIN0 = 46

To jest NB.

Lukas49 napisał:
    TMPIN2 > TMPIN3 = aux (auxiliary) - dodatkowy, pomocniczy

Ten czujnik, to jest niewiadoma. Często zdarza się, że pokazuje bzdury po prostu i nie bierze się go w ogóle pod uwagę. Na niektórych systemach, potrafi pokazywać -120stC lub nawet 120stC, a nawet i inne kosmiczne wartości. U Ciebie jednak, może działać poprawnie.
  • #28 13949733
    Lukas49
    Poziom 10  
    Informuję, że jeśli chodzi o wysoką temperaturę to po zmianie pasty spadła ona zaledwie o kilka stopni.
    Nadal jednak nie mam pewności czego dotyczą poszczególne oznaczenia temperatur.

Dziękuję wszystkim za pomoc w problemie. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysoką temperaturą TMPIN1 na płycie głównej GA-78LMT-S2PT, która osiąga 60-69 stopni Celsjusza podczas normalnej pracy i gier, podczas gdy inne temperatury są w normie. W dyskusji wyjaśniono, że TMPIN1 może dotyczyć mostka północnego lub CPU, a różnice w odczytach mogą wynikać z błędnych wskazań czujników. Użytkownik przeprowadził testy temperatury przy użyciu programów diagnostycznych, takich jak OCCT, Speedfan i AIDA64, które potwierdziły wysokie wartości. Zasugerowano sprawdzenie radiatorów mostków oraz wymianę pasty termoprzewodzącej, co przyniosło niewielką poprawę. Ostatecznie użytkownik nadal nie ma pewności co do dokładnych oznaczeń temperatur.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA