logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suszarka kondensacyjna z pompą ciepła czy bez?

axpl 25 Paź 2014 10:38 474606 1248
Najlepsze odpowiedzi

Czy do Bosch WTW85460PL lepiej wybrać suszarkę kondensacyjną z pompą ciepła czy bez pompy, jeśli bardziej zależy mi na jakości suszenia i trwałości niż na samym zużyciu prądu?

Jeśli priorytetem są trwałość i prostota, forumowicze częściej polecają zwykłą suszarkę kondensacyjną bez pompy ciepła, a pompę ciepła raczej do małej, ciepłej i zamkniętej pralni [#14176503][#16074574][#16075550] Bezpompa suszy dobrze i szybciej, ale grzeje mocniej; modele z pompą ciepła suszą łagodniej dla ubrań, lecz zazwyczaj dłużej [#16052176][#17903189][#17904050] Przeciw pompie padają argumenty o drogiej naprawie (np. 1000–1850 zł), zapychaniu wymiennika i spadku sprawności wraz z zabrudzeniem [#15135750][#15325669][#16069129] Oszczędność prądu bywa realna, ale nie zawsze zwraca wyższą cenę zakupu, zwłaszcza przy mniejszej liczbie suszeń; przy intensywnym użyciu może mieć sens [#14466912][#17068373] Konkretnie Bosch WTW85460PL zebrał też pozytywne, wieloletnie opinie — jeden użytkownik pisał po 4 latach, że działa bezawaryjnie [#17585771]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #871 19192397
    jamiro1
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Dorilll napisał:
    Właśnie ten mam, lekko przymocowany taśma izolacyjna w rogach. Mam ten sam od kwietnia i wygląda jak nowy. Po 20-30 suszeniach płucze go obficie woda i tak wytrzepuje o wannę. U mnie zdaje ten egzamin, wymiennik o wiele mniej się brudzi, mam psa i zostaje na tym czarnym filtrze sporo kłaków 😊

Dzięki wielkie za pomoc. Właśnie też mamy pieska i do tego Beagla gdzie jego twarda sierść wbija się wszędzie. Już robię sobie zamówienie bo suszarkę mamy od Piątku i szkoda by mi było ją zaniedbać już od początku.
    Pozdrawiam.
  • #873 19192498
    jamiro1
    Poziom 14  
    Miał być Siemens, ale po wszystkich tutaj komentarzach zdecydowaliśmy się na Electroluxa EW9H378SP. Teraz była mega promocja w jednym z sieciówek AGD za 2600. Mamy juz drugie suszenie za sobą, w tym pościel i wysuszyło elegancko. Może jeden róg był lekko wilgotny, ale też się zawinął i być może dlatego. Czas suszenia był o 20 min dłuższy od czasu pokazanego w momencie startu suszenia. Zobaczymy jak się sprawi w dłuższej perspektywie. Jedyny minus, że jest znacznie głośna w porównaniu do pralki którą posiadamy. Ale, też nie mam porównania do innych suszarek. I ta dziwna praca agregatu czy pompy.... dźwięk jak jakiegoś dużego trafo.
    Pytanie odnośnie jeszcze tego filtra, czy nie wpływa jakoś negatywnie na pracę samej suszarki i czasów suszenia? Nie przydusza troszkę wymiennika?
    czy ten filtr masz dokładnie? Link
  • #874 19192614
    Dorilll
    Poziom 17  
    Ocena: 67
    Dobry wybór, trochę niepotrzebnie taki wysoki model bo tańsze maja praktycznie te same parametry. Nie, nic sie nie dzieje, ja mam prawie 3 lata electroluxa i od czasu zamontowania filtra nie zauważyłem zeby w jakikolwiek sposób suszenie bylo zakłócane, czas pracy nie wydłużyl sie w ogole. Zawsze ruszyło około 2 godzin i jest tak cały czas

Dodano po 2 [minuty]:

Akurat ma programie posciel wyciągam pranie 20 min szybciej, bo czas schladzania trwa az 35 min przez co posciel niepotrzebnie się gniecie. I też trzeba pamiętać, żeby pranie bylo dobrze odwirowane
  • #875 19193021
    jamiro1
    Poziom 14  
    Dorilll napisał:
    Akurat ma programie posciel wyciągam pranie 20 min szybciej, bo czas schladzania trwa az 35 min przez co posciel niepotrzebnie się gniecie.

A można tak przed końcem suszenia? Czy sygnalizowane jest jakimiś kontrolkami?

Dorilll napisał:
    I też trzeba pamiętać, żeby pranie bylo dobrze odwirowane

Z tym akurat nie ma problemu, ponieważ nasza pralka ma 1600 obr/min.
  • #877 19203407
    jamiro1
    Poziom 14  
    Filtr piankowy już założony na wymienniku i pierwsze z nim suszenie za nami. Po otwarciu drzwiczek do wymiennika zauważyłem lekkie ich przypocenie po stronie filtra jak i sam filtr lekki wilgotny. Czy tak powinno być? Czy jednak ten filtr blokuje prawidłową cyrkulacje powietrza?
  • #879 19205959
    jamiro1
    Poziom 14  
    Ale filtr jednak robi robotę. Bo mimo filtra kłaczków na tym założonym filtrze na wymienniku juz gromadzi się dość duża ilość psiej sierści która jakimś cudem przenika z górnej części. Gdyby nie ten filtr to nie wiem jak głęboko by te kłaki zalegały na wymienniku. Dzięki wielkie za radę.
  • #881 19249109
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 552
    Dzisiaj podczas rutynowego czyszczenia filtrów, wymiennika w Bosch WTR87TW0PL (półroczna) zauważyłem taką niepokojącą rzecz. Pod wymiennikiem po wyjęciu takiej plastikowej szuflady (nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale jest w załączeniu) zebrało się dość dużo wody. Czy to jest wynik kontaktu ciepłego powietrza z chłodną od podłogi spodnią obudową suszarki? Niestety w łazience nie mam ogrzewania podłogowego. Czy wyjściem z sytuacji będzie, np. postawienie suszarki na grubym dywanie? Czy to zupełnie nie od tego i trzeba zgłaszać na gwarancję?
    Załączniki:
    • Suszarka kondensacyjna z pompą ciepła czy bez? 20210211_123930.jpg (3.5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Suszarka kondensacyjna z pompą ciepła czy bez? 20210211_123434.jpg (3.57 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Suszarka kondensacyjna z pompą ciepła czy bez? 20210211_123446.jpg (2.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Suszarka kondensacyjna z pompą ciepła czy bez? 20210211_123505.jpg (2.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #882 19249326
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6852
    internick napisał:
    Pod wymiennikiem po wyjęciu takiej plastikowej szuflady (nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale jest w załączeniu) zebrało się dość dużo wody.

Tak ma być.
  • #883 19262828
    ptrkp
    Poziom 2  
    Witam,
    pytanie do @Dorilll .
    Czy rozwiązałeś już jakoś mocowanie tego dodatkowego filtra gąbkowego przed wymiennikiem w Elektroluxie, czy nadal doraźnie na taśmie ?:)
    Korzystam aktualnie z takiego rozwiązania i zastanawiam się jak to sprytnie i szczelnie zamocować, dorobić coś takiego, aby klapka dociskała po zamknięciu filtr po obrzeżach, a jednocześnie był swobodny przepływ od strony bębna.
  • #886 19284713
    piokrza
    Poziom 27  
    Ocena: 188
    Obecnie z suszarek z pompą to jedynie ten Bosch z filtrami samoczyszczącymi tuż przed kondensatorem i szufladą na kłaki wydaje się mieć jakikolwiek sens. Reszta to przeciez jednorazowy szrot, który zepsuje się najpóźniej po gwarancji. Oglądałem te cuda techniki jak dywagowałem 2 lata temu co kupić: pralko-suszarkę czy osobną suszarkę. To co przepuści w nich nawet dwustopniowy filtr pod drzwiami poleci na kondensator i go zapcha. Również stare technologie "samoczyszczenia" kondensatora spadającą wodą na niewiele sie zdawały, skoro Bosch/Siemens wymyślił że w końcu będzie można w nich wyciąć otwór inspekcyjny i dokupić klapkę do czyszczenia żeber wymiennika z kłaków których nie spłukało "samoczyszczenie" jak minie gwarancja, albo i wcześniej.
  • #887 19285760
    kamilo23
    Poziom 22  
    Ocena: 286
    Jaki to model boscha?
  • #888 19286105
    piokrza
    Poziom 27  
    wejść na stronę Bosch i poszukać, jest wiele modeli, technologia się nazywa AutoClean, na YouTube już też ktoś nagrał filmik porównujący
    stare modele mają SelfCleaning Condenser, ten który jest awaryjny i dużo filmów zostało też nagranych na YouTube, w tym różnych marek, ale zwłaszcza Bosch/Siemens
  • #890 19286530
    piokrza
    Poziom 27  
    ale Miele bazuje na starym rozwiązaniu, nawet bez tego pseudo samoczyszczenia w pierwszym wydaniu BSH/Siemens, wiec po co płacić za starą technologię gdy jest już nowa i lepsza?
  • #891 19286690
    Dorilll
    Poziom 17  
    Ocena: 67
    Bo miele sa sprzetami Premium i mimo że już trochę tez ich jakość spadła mysle, że jest większa szansa na to iż dłużej bedzie służyć niz konkurencyjne marki. Poza tym tak jak mówiłem ma gruby filtr na dole, którego inne suszarki nie mają. Sam mam pralke miele juz 10 lat i nie ma co porównywać z innymi pralkami, klasa sama w sobie. Co do Boscha brak ruchów rewersyjnych, totalna masakra. Wcześniej miałem wlasnie suszarke bosch i kiedy suszylem posciel, koce czy obrusy to zawsze to sie kończyło wielka kulą w środku.
  • #892 19286721
    Wallander
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Jaką suszarkę polecacie jeśli chodzi o modele bez pompy? Muszę coś kupić i zmontować znajomemu, który ma coś w rodzaju salonu piękności zwierząt. Odpadają z wymiennikiem bo ilości sierści tam się liczą na tony ;)?
  • #894 19288861
    klaudiuszd
    Poziom 2  
    Posiada ktoś z Was model SHARP KD-HHH8S7GW2? Szukam sprawdzonej suszarki do 2.000 pln.
  • #895 19288889
    mrice
    Moderator AGD
    Jak szukasz sprawdzonej suszarki, to spójrz na Bosch WTN lub WTG
  • #896 19308102
    Wallander
    Poziom 15  
    Dorilll napisał:
    Chyba w Boscha bym celowal, są 2 modele około 1500zl
    No tylko że wtrąciła się druga połówka i cytuję: "nie chcę żadnego bosha" - i bądź tu mądry człowieku :roll: . Muszę dalej szukać....
  • #897 19308269
    ptrkp
    Poziom 2  
    Wallander napisał:
    Dorilll napisał:
    Chyba w Boscha bym celowal, są 2 modele około 1500zl
    No tylko że wtrąciła się druga połówka i cytuję: "nie chcę żadnego bosha" - i bądź tu mądry człowieku :roll: . Muszę dalej szukać....

Zostaje Elektrolux serii 600. Mało już jest dostępnych modeli suszarek bez pompy ciepła.
  • #898 19308728
    mrice
    Moderator AGD
    Wallander napisał:
    No tylko że wtrąciła się druga połówka i cytuję: "nie chcę żadnego bosha"

To troche lipka, bo w sumie najlepsza konstrukcja odrzucona, nie wiedzieć dla czego. Miałem wcześniej WTXL (18lat) teraz wpadł mi nowy WTG w ręce i jestem mega zadowolony z nich.
    Generalnie gdyby nie BSH pewnie z grzałkowych wziął bym Electrolux EW6C428WP
  • #899 19308940
    Wallander
    Poziom 15  
    mrice napisał:
    Wallander napisał:
    No tylko że wtrąciła się druga połówka i cytuję: "nie chcę żadnego bosha"

To troche lipka, bo w sumie najlepsza konstrukcja odrzucona, nie wiedzieć dla czego. Miałem wcześniej WTXL (18lat) teraz wpadł mi nowy WTG w ręce i jestem mega zadowolony z nich.
    Generalnie gdyby nie BSH pewnie z grzałkowych wziął bym Electrolux EW6C428WP

Tak będzie. Co do "najlepszej konstrukcji" - może ale opinie na temat jakości suszenia przez BSH są bardzo złe. Tak samo jak o Szajsungach.
  • #900 19309006
    mrice
    Moderator AGD
    Co do Szajssunga się nie wypowiem, co do BSH i jakosci suszenia złego słowa powiedzieć nie mogę. Jak wspomniałem wcześniej, do niedawna miałem staruszkę BSH, teraz jest nowy Bosch WTG, suszy elegancko, nie gniecie, nie kurczy (mimo, że grzałkowy). Po suszeniu wyciągam rzeczy, chowam do szafy i jest wszystko ok. 100% tego co suszarka winna zaoferować jest spełnione.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru suszarki do prania: kondensacyjnej klasycznej z grzałką czy kondensacyjnej z pompą ciepła. Porównywano głównie koszty zakupu, zużycie energii, czas suszenia, awaryjność, żywotność oraz wygodę obsługi. Część uczestników odradzała pompę ciepła ze względu na bardziej złożoną konstrukcję, drogie naprawy, zabrudzanie wymienników i dłuższy czas cyklu, wskazując że klasyczna suszarka jest prostsza, tańsza i łatwiejsza w czyszczeniu. Inni podkreślali niższe zużycie prądu, niższą temperaturę suszenia i mniejsze ryzyko niszczenia ubrań w modelach z pompą ciepła. Pojawiły się też praktyczne uwagi o wpływie temperatury pomieszczenia, automatycznym czyszczeniu wymiennika, czujniku wilgotności, głośności, ustawieniu suszarki na pralce oraz konieczności regularnego czyszczenia filtrów i wymiennika. W końcowych wpisach dominowała opinia, że przy małej liczbie cykli i priorytecie niezawodności lepsza może być suszarka bez pompy ciepła, natomiast modele z pompą ciepła wybierano głównie dla oszczędności energii i niższej temperatury pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA