logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suszarka kondensacyjna z pompą ciepła czy bez?

axpl 25 Paź 2014 10:38 474582 1248
Najlepsze odpowiedzi

Czy do Bosch WTW85460PL lepiej wybrać suszarkę kondensacyjną z pompą ciepła czy bez pompy, jeśli bardziej zależy mi na jakości suszenia i trwałości niż na samym zużyciu prądu?

Jeśli priorytetem są trwałość i prostota, forumowicze częściej polecają zwykłą suszarkę kondensacyjną bez pompy ciepła, a pompę ciepła raczej do małej, ciepłej i zamkniętej pralni [#14176503][#16074574][#16075550] Bezpompa suszy dobrze i szybciej, ale grzeje mocniej; modele z pompą ciepła suszą łagodniej dla ubrań, lecz zazwyczaj dłużej [#16052176][#17903189][#17904050] Przeciw pompie padają argumenty o drogiej naprawie (np. 1000–1850 zł), zapychaniu wymiennika i spadku sprawności wraz z zabrudzeniem [#15135750][#15325669][#16069129] Oszczędność prądu bywa realna, ale nie zawsze zwraca wyższą cenę zakupu, zwłaszcza przy mniejszej liczbie suszeń; przy intensywnym użyciu może mieć sens [#14466912][#17068373] Konkretnie Bosch WTW85460PL zebrał też pozytywne, wieloletnie opinie — jeden użytkownik pisał po 4 latach, że działa bezawaryjnie [#17585771]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1201 21697084
    kemysz1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Dla zainteresowanych tematem: w galerii zdjęć wnętrze suszarki Bosch z pompą ciepła po niecałych 3 latach użytkowania.
    Załączniki:
    • Suszarka Bosch-1-001.zip (100.95 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #1202 21698193
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    Co sądzicie o marce qilive, a konkretnie o suszarce qilive q.6166, w gazetce marktetu A.., jest za 1399zł?
  • #1203 21698618
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6852
    Marka krzak, bodaj konstrukcja wspóldzielona z Sharpem, ale jak będzie wyglądała dystrybucja części pewności nie ma.
    Może się okazać, że za 3 lata nie bedzie szło zamówić doń niczego.
  • #1204 21726867
    piokrza
    Poziom 27  
    Ocena: 188
    kemysz1 napisał:
    Witam. Dla zainteresowanych tematem: w galerii zdjęć wnętrze suszarki Bosch z pompą ciepła po niecałych 3 latach użytkowania.

jaki to model suszarki i w jakiej klasie skraplania? widać duże nieszczelności, więc na pewno nie klasa A
  • #1205 21727709
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Jestem po czyszczeniu wymienników, niby jest lepiej ale szału nie ma.

Zastanawiam się nad zakupem, co polecacie? Zauważyłem że dużo suszarek nie ma gąbki/filtra przed wymiennikiem. Jak zapytałem o to sprzedawcę, to stwierdził, że akurat ten model jest samoczyszczący.

Co sądzicie o samoczyszczących?
  • #1206 21727896
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2766
    piokrza napisał:
    w jakiej klasie skraplania?

Co to jest ta "klasa skraplania" ???
    lukiiiii napisał:
    Zauważyłem że dużo suszarek nie ma gąbki/filtra przed wymiennikiem

Po co męczyć klienta czyszczeniem filtra i wkurzać ew zatrzymaniem urządzenia gdy filtr się zatka???
    Lepiej napisać, że jest "samoczyszczący". Nie wiadomo co się samo czyści, ale ...samo jest słowem klucz.
    Do tego ...może się zatka na amen ... po gwarancji...
    lukiiiii napisał:

Ściema czyli oszustwo. Nie ma jak wyczyścić ani schowanego filtra ani tym bardziej wielorzędowego wymiennika.
    Wszystkie "technologie" samoczyszczące, poza laksigenem oczywiście, okazywały się ściemą.Od żelazka poczynając a na filtrach klimatyzatora kończąc.
  • #1207 21728211
    mrice
    Moderator AGD
    lukiiiii napisał:

Jeden czort, kit marketingowy.
  • #1209 21730686
    mrice
    Moderator AGD
    Myjką ciśnieniową nie da się prawidłowo ogarnąć urządzenia, będzie to efekt "na chwile"
  • #1210 21731145
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ja leciałem szczotką, chyba od butów, pod prysznicem. Ale nie było efektu "wow", coś tam wyleciało, działa trochę lepiej.
  • #1211 21731537
    mrice
    Moderator AGD
    Raz jeszcze w tym temacie podlinkuje inny, który zreszta sam opisywałem, ale nie o to chodzi. Jeśli tak nie wyjmie się układu pompy to wszelakie inne czyszczenia to klepanie syfa pudrem, AMEN.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3864613.html
  • #1212 21737906
    gggggggggggg
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    >>21331285 >>21331285 Ma pompę ciepła czy grzałkową?
  • #1213 21833412
    drboczek
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    lukiiiii napisał:

Tak jak już zostało napisane - ściema i tyle.

Ja kupiłem 2 lata temu jakiegoś tam Boscha serii 4 (z pompą ciepła) - ma filtr z gąbki, więc od razu zakupiłem drugi na podmianę. Gdzieś na yt znalazłem patent z flizeliną - docina się flizelinę w kształcie gąbki i zakłada przed gąbką. Trochę sceptycznie początkowo, bo teoretycznie obieg powietrza słabszy, ale suszarka działa tak od 2 lat i nic się nie dzieje. Ale... pierwszy filtr kłaczków czyszczony jest po każdym suszeniu - początkowo go myłem, ale stwierdziłem, że się może kamień z wody na nim osadzać (pewnie przesadzam), a potem zacząłem używać odkurzacza - 2 minuty roboty i filtr gotowy do pracy, bez zbędnego suszenia.

Flizelinę odkurzam raz w tygodniu i podmieniam. Wymiennik czyściutki - może ze 2 razy wodą destylowaną go spryskałem, żeby kurz spłynął (ale były to śladowe ilości).
    Nie wiem na ile te moje ceregiele pomogą w żywotności suszarki, ale na razie mam wymiennik czysty (przynajmniej ten pierwszy). Jakoś teraz kończy mi się gwarancja, więc poczekam do wiosny i ściągnę obudowę, żeby syf ze środka odkurzyć - bo na pewno jakiś jest.
  • #1214 21833415
    mrice
    Moderator AGD
    drboczek napisał:
    Nie wiem na ile te moje ceregiele pomogą w żywotności suszarki

W żywotności nic, w kwestii czystości wymiennika sądzę, że niewiele. Podstawowy problem to niemożnosć oczyszczenia drugiej części wymiennika i układu odpływowego kondensatu. Znając życe 5- 8 lat i trzeba będzie i tak rozbierać na czyszczenie.
  • #1215 21833426
    drboczek
    Poziom 9  
    mrice napisał:
    Podstawowy problem to niemożnosć oczyszczenia drugiej części wymiennika i układu odpływowego kondensatu.

Zgadza się, dlatego zaznaczyłem, że pierwszy wymiennik jest czysty. A czy będę się babrał w rozbieranie, to wątpię - ja mam najtańszą opcję budżetową i te wszystkie rurki wymiennika aluminiowe - mam wrażenie, że to wszystko jest delikatne i lepiej tego nie ruszać. Jeśli wytrzyma jeszcze z rok, to już będzie bardzo dobrze.
    Ja mam na to prosty rachunek 1800 zł / 36 msc = 50 zł miesięcznie za szybko wysuszone pranie, brak ceregieli z suszeniem na powietrzu i zaoszczędzony czas.
  • #1216 21833439
    mrice
    Moderator AGD
    drboczek napisał:
    Ja mam na to prosty rachunek 1800zł / 36msc = 50zł

Bardzo wysoki.

Dajmy a to tak, Suszarka Bosch/Siemens, niech kosztuje 2500zł.
    Zakładając czyszczenie po 7 latach przez serwis w dużym mieście (mowa o porządnym czyszczeniu), niech będzie 800 zł.
    Czyli do następnego czyszczenia mamy 120 miesięcy.
    Niech dojdzie po drodze jeszcze jakaś naprawa, np 400 zł.

Znakomita większość suszarek tej marki dosłuży do 15 lat. Powiedzmy ze to będzie jej kres i drugiego czyszczenia się już nie robi.

Cały koszt 3700 zł / 168msc = 22zł miesięcznie. Poza tym masz dobrej jakości urządzenie które dobrze suszy i sprawia mało problemów.
  • #1217 21833447
    drboczek
    Poziom 9  
    mrice napisał:
    drboczek napisał:
    Ja mam na to prosty rachunek 1800zł / 36msc = 50zł

Bardzo wysoki.

Nie no, za flaszkę najtańszej whisky suszyć przez cały miesiąc to chyba dobra oferta?
    Jak będziemy tak skrupulatnie liczyć i oszczędzać, to wrócimy do linek i promieni słonecznych.

A tak na serio to ja trochę sceptycznie podchodziłem (i chyba nadal podchodzę) do suszarek z pompą ciepła - wcześniej miałem zwykłą grzałkową, która nadal działała - łożyska bębna trochę hałasowały, ale wymieniłem na nowe, wyczyściłem, postała rok w garażu i w końcu oddałem ją znajomym, gdzie nadal służy - natomiast filozofia wymiany polegała na tym, że w łazience miałem gniazdo z zabezpieczeniem 16 A i nie kazałem żonie włączać jednocześnie pralki i suszarki - suszarka z pompą rozwiązała ten problem - no i przestała hałasować, grzałkowa znowu suszyła szybciej, ale widocznie w nieco wyższej temperaturze, bo ubrania bardziej kurczyła. Nie dogodzisz.
    Nie wierzę, że będą produkować coraz trwalsze urządzenia, ale jak kupowałem to dużo ludzi (przy stosunkowo małej popularności tych urządzeń) narzekało na awarie po gwarancji i wysoki koszt naprawy - stąd decyzja o zakupie najtańszej opcji - no może nie najtańszej, ale najtańszego Boscha.

Z drugiej strony, jak kupowałem 10 lat temu najtańszą pralkę (Bosch seria 4), to też zakładałem, że posłuży 3-4 lata.
  • #1218 21833511
    pacpaw
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    To ten Bosch Autoclean z samoczyszczącym się wymiennikiem? Wymiennik ciepła w jakim stanie był, bo na zdjeciach nie mogłem dojrzeć.
  • #1219 21833532
    Zukes
    Poziom 10  
    Ocena: 64
    Trzeba sobie jasno powiedzieć, że jak ten post był zakładany Bosch i Siemens nie radzili sobie z czyszczeniem i po 2-3 latach konieczne było wezwanie serwisu. Tak wyglądał ich autoclean. Nie wiem jak jest dziś, trzeba poprosić aby pokazali jak czyścić po autoclean. Jak powiedzą, że nie można samemu czyścić, trzeba szukać innej suszarki chyba, że ktoś chce co 2-3 lata rozbierać sam suszarkę.
  • #1220 21833566
    shyhan777
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    >>20249791
    Ciąg dalszy... Raport po 8 latach. Suszarka i Bosch WTG86400PL Serie 6 Avantixx nadal działa, bez żadnej awarii czy błędów, pomimo zwiększonego zużycia (powiększyła mi się rodzina i teraz jest 2 3, w tym trzylatek).
    Filtr czyszczony po każdym cyklu. Wymiennik ciepła dokładnie czyszczony co 2-3 miesiące.
    Na zużycie prądu już dawno przestałem zwracać uwagę... trzeba jakoś żyć.
  • #1221 21833571
    puniek71
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Parę lat temu kolega co serwisuję AGD powiedział mi żeby z suszarniki z pompą ciepła nie wolno do końca wylewać wody dlatego żeby miała się czym umyć do tego raz w roku za pomocą programu czyszczę z dodatkiem chloru chyba ACE albo jakoś tak i jest spoko
  • #1222 21833736
    mikenapiorkowski
    Poziom 3  
    Wg mnie, to problem jest gdy na dworze lub pomieszczeniu jest plus 25°C i więcej. Która metoda wtedy wydajniej działa?
  • #1223 21833770
    Borutka
    Poziom 29  
    Ocena: 411
    puniek71 napisał:
    nie wolno do końca wylewać wody

W AutoClean na stałe jest ponad litr i użytkownik nie ma dostępu do spuszczenia tej wody
  • #1224 21833973
    mrice
    Moderator AGD
    drboczek napisał:
    Nie no, za flaszkę najtańszej whisky suszyć przez cały miesiąc to chyba dobra oferta?

ale po co, skoro można taniej i lepiej ?

drboczek napisał:
    Nie wierzę, że będą produkować coraz trwalsze urządzenia,

Jest w tym ziano prawy, kupując tanie urzadzenia będa one często "w sam raz na raz", ale są marki oferujące nadal produkty na przyzwoitym poziomie, tylko trzba dziś niestet troszkę się zdoktoryzować przed wyborem, ale zaprocentuje to na przyszłość

drboczek napisał:
    jak kupowałem to dużo ludzi (przy stosunkowo małej popularności tych urządzeń) narzekało na awarie po gwarancji i wysoki koszt naprawy

Właśnie tak jest przy tanich urządzeniach. Czy pralka jest za 200zł czy za 2200zł to koszt wymiany podzespołu X bedzie porównywalny. To generalnie temat na niezły laborat.

puniek71 napisał:
    Parę lat temu kolega co serwisuję AGD powiedział mi żeby z suszarniki z pompą ciepła nie wolno do końca wylewać wody dlatego żeby miała się czym umyć

To kolegasię doedukuje, że starcza wody z cyklu do tego, poza tym czy wymiennik na spłukiwanie czy nie to co do zasady nic nie wnosi, do czyszczenia i tak będzie po takim samym czasie.

Borutka napisał:
    W AutoClean na stałe jest ponad litr i użytkownik nie ma dostępu do spuszczenia tej wody

Że co ? :lol:
    Wymiennik jest spłukiwany wprost z pojemnika na kondensat który użytkownik moze wyjąć w każdej chwili poza momentem spuszcznia wody.
  • #1225 21834034
    Borutka
    Poziom 29  
    mrice napisał:
    Borutka napisał:

Że co ?
    Wymiennik jest spłukiwany wprost z pojemnika na kondensat który użytkownik moze wyjąć w każdej chwili poza momentem spuszcznia wody.

??
    Na dole jest basenik praktycznie przez całą głębokość suszarki. Osadnik kłaczków (czyli drugi filtr) jest w nim na stałe zanurzony.
    Oczywiście wymiennik jest spłukiwany z góry no bo woda tak ma, ale z płukaniem suszarka nie musi czekać na wodę z suszenia. Woda krąży góra-dół i tej cyrkulacji w trakcie suszenia jest dość dużo, tzn tyle ile spłukiwań. Zrzut wody do pojedynczego spłukania wymiennika jest duży i czasem pewnie większy niż stan kondensatu po niejednym całym cyklu suszenia.
    Raz na jakiś czas (może na rok) wysysam częściowo tę wodę z dołu żeby wyssać luźne kłaczki które wypadną z osadnika. I wtedy woda podczas suszenia nie gromadzi się w pojemniku na kondensat, a w pierwszej kolejności zostaje na dole do uzupełnienia stanu.
  • #1226 21834105
    puniek71
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Po gruntownym czyszczeniu suszarki i stosując się do zaleceń kolegi żeby tylko połowę wody wylewać to już mija 6 rok i jest wsio OK TFU TFU TFU

Jak zaczyna coś świrować z czyszczeniem to tylko stosuję ACE i to wsio co robię a suszę prawie codziennie po parę prań
  • #1227 21834114
    Borutka
    Poziom 29  
    >>21834105
    puniek71 napisał:
    stosując się do zaleceń kolegi żeby tylko połowę wody wylewać to już mija 6 rok

Bo to jest inny system spłukiwania
  • #1228 21834325
    mrice
    Moderator AGD
    Borutka napisał:
    Na dole jest basenik praktycznie przez całą głębokość suszarki. Osadnik kłaczków (czyli drugi filtr) jest w nim na stałe zanurzony.

To nie jest żaden basenik czy osadnik tylko z założenia odprowadzeenie wody do pompy, inna kwestia, ze woda tam stoi jak urządzenie jest już zasyfione.
  • #1229 21834336
    Borutka
    Poziom 29  
    mrice napisał:
    woda tam stoi jak urządzenie jest już zasyfione.
    Woda stoi od nowości i raczej nie da się wypompować, choćby dlatego że smok pompy jest na pewnej wysokości.
    AutoClean i poprzedni SelfCleaning Condenser to dwa różne systemy, co internet niestety ze sobą myli. Suszarki z AutoClean miały takowy duży napis na drzwiach. Ale obecne produkcje Bosch również określa jako SelfCleaning Condenser, co w sumie oznacza ogólnikowo samoczyszczenie.
  • #1230 21836381
    mrice
    Moderator AGD
    Borutka napisał:
    Woda stoi od nowości i raczej nie da się wypompować, choćby dlatego że smok pompy jest na pewnej wysokości.

Mówisz o komorze pompy czy o miejscu z przodu pod wymiennikiem ?

Borutka napisał:
    AutoClean i poprzedni SelfCleaning Condenser to dwa różne systemy

Zaś ciekaw jestem czym się różnią. Trochę ich w życiu narozbierałem i różnic w budowie nie znalazłem....

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru suszarki do prania: kondensacyjnej klasycznej z grzałką czy kondensacyjnej z pompą ciepła. Porównywano głównie koszty zakupu, zużycie energii, czas suszenia, awaryjność, żywotność oraz wygodę obsługi. Część uczestników odradzała pompę ciepła ze względu na bardziej złożoną konstrukcję, drogie naprawy, zabrudzanie wymienników i dłuższy czas cyklu, wskazując że klasyczna suszarka jest prostsza, tańsza i łatwiejsza w czyszczeniu. Inni podkreślali niższe zużycie prądu, niższą temperaturę suszenia i mniejsze ryzyko niszczenia ubrań w modelach z pompą ciepła. Pojawiły się też praktyczne uwagi o wpływie temperatury pomieszczenia, automatycznym czyszczeniu wymiennika, czujniku wilgotności, głośności, ustawieniu suszarki na pralce oraz konieczności regularnego czyszczenia filtrów i wymiennika. W końcowych wpisach dominowała opinia, że przy małej liczbie cykli i priorytecie niezawodności lepsza może być suszarka bez pompy ciepła, natomiast modele z pompą ciepła wybierano głównie dla oszczędności energii i niższej temperatury pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA