logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Raspberry Pi w nowym wariancie A+ o wielkości 65 x 56 mm za 20 dolarów

pseven 11 Lis 2014 13:23 5379 16
REKLAMA
  • Raspberry Pi w nowym wariancie A+ o wielkości 65 x 56 mm za 20 dolarówFundacja Raspberry Pi wprowadziła do sprzedaży nowy wariant komputera o tej samej nazwie oznaczony symbolem A+.

Sercem Raspberry Pi w wariancie A+, podobnie jak w przypadku wariantu A, jest układ BCM2835 firmy Broadcom integrujący w sobie, taktowany częstotliwością 700MHz, jednordzeniowy procesor główny ARMv6 współdziałający z procesorem graficznym VideoCore IV.

Komputer w wariancie A+ posiada 256MB pamięci RAM, a jako pamięć Flash służyć może karta microSD.

Na płycie komputera znajdują się m.in.: 1 pełnowymiarowy port USB 2.0, 1 port microUSB 2.0 (służący do zasilania), 4-stykowe gniazdo jack 3,5mm pełniące rolę stereofonicznego wyjścia liniowego i kompozytowego wyjścia obrazu, gniazdo karty microSD, pełnowymiarowe wyjście HDMI, 1 złącze CSI, 1 złącze DSI oraz 40-stykowe złącze GPIO.

Wymiary płytki drukowanej wynoszą: 65 x 56 mm. Waga nie została podana. Komputer do zasilania wymaga zasilacza o napięciu wyjściowym 5V i wydajności 1,8A.

Cena modelu A+ na rynku amerykańskim wynosi 20 dolarów (ok. 70 zł).

Źródło:
    http://www.tomshardware.com/news/raspberry-pi-model-a,28044.html
    http://www.raspberrypi.org/blog/#raspberry-pi-model-a-plus-on-sale
    http://www.clubic.com/ordinateur-pc/actualite...ry-pi-model-a-plus-plus-petit-20-dollars.html

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pseven
    Tłumacz Redaktor
    Z wykształcenia - technik elektronik. Pasja - nowe technologie. Dla portalu Elektroda opracowuje informacje produktowe z dziedziny elektroniki, elektroniki przemysłowej.
    Specjalizuje się w: tłumaczenia, copywriting
    pseven napisał 8990 postów o ocenie 2020. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14122680
    __Maciek__
    Poziom 21  
    Ocena: 92
    Polska cena to ok. 85PLN ... już jest na farnelu .. więc lada moment będzie i w popularnym serwisie aukcyjnym ....
  • REKLAMA
  • #4 14122834
    maciek_1992
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    A dlaczego nie ma wytrzymać? W większości smartfonów są ładowarki ok 1-1.2A i nie ma najmniejszego problemu więc myślę, że 1.8A to nic takiego.
  • #5 14122898
    plati92
    Poziom 11  
    Sporo smartfonów ma ładowarki 2A, także spokojnie
  • #7 14123047
    flp
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    No i wprowadzili, mocniejsza jest cena. Od początku głównym założeniem jest dostępność dla każdego a nie benchmarki wydajności.
  • #8 14123310
    piotreks-89
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Uważam, że dobrze zrobili. Taka malinka lepiej spisze się w konstrukcjach, gdzie najbardziej krytycznym parametrem są wymiary. Ciekawe czy to jest traktowane jako przedsprzedaż, czy faktycznie wysyłka na drugi dzień (bądź tego samego dnia). Cena? Jeszcze powinna się ustabilizować.
  • #9 14123951
    treker
    Poziom 25  
    Ocena: 250
    DjExit napisał:
    Liczyłem, że wprowadzą w końcu coś mocniejszego..

Mocniejszych alternatyw jest całkiem dużo. Kolejne RaspberryPi zaplanowane jest dopiero na rok 2016 - może wtedy będzie jakiś przełom :)
  • #10 14124520
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 858
    Jak dla mnie powinni uwolnić klucze do kodeków sprzętowych i całkowicie odblokować platformę...

Kupiłem wersję B+ i chciałem na tym zrobić odtwarzacz multimedialny bez kluczy nie odtwarza nawet avi (raspXBMC).
  • REKLAMA
  • #11 14124594
    kasjo
    Poziom 26  
    Ocena: 88
    mkpl napisał:
    Jak dla mnie powinni uwolnić klucze do kodeków sprzętowych i całkowicie odblokować platformę...

Kupiłem wersję B+ i chciałem na tym zrobić odtwarzacz multimedialny bez kluczy nie odtwarza nawet avi (raspXBMC).

Klucze są potrzebne chyba tylko do dekodowania MPEG-2 i VC-1 które można bez problemu kupić jeżeli komuś potrzeba. Osobiście nie miałem takiej potrzeby i do tej pory wszystkie pliki odtwarzały mi się bez problemu.
    Osobiście podoba mi się pomysł z wersjami A+ i B+ myślę, że w 90% przypadków do domowych projektów w zupełności wystarczy a jak ktoś chce coś mocniejszego to na rynku jest tego pełno.
  • #12 14125107
    kaytec
    Poziom 20  
    Ocena: 311
    Z tego co widzę brakuje też złącza ethernet / modułu sieciowego. Dla mnie to była największa zaleta - gotowy miniserwer prosto z pudełka.
  • #13 14125311
    kasjo
    Poziom 26  
    Ocena: 88
    Wersje A są bez ethernetu
  • #14 14127294
    emer2
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 57
    Ethernetu brak, ale jaki problem podłączyć mini-kartę Wi-Fi na USB, która będzie wystawała kilka milimetrów ze złącza USB.
  • #16 14127719
    emer2
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 57
    DjExit napisał:
    Jak się uprzeć to można kartę Ethernet po SPI zapiąć ;)

Dokładnie, albo po prostu kupić model B.
  • #17 14131087
    treker
    Poziom 25  
    Ocena: 250
    Czasami wersja B może się najzwyczajniej nie zmieścić w projekcie, a inna/zewnętrzna karta zawsze może być zamocowana nad/pod RPI. Myślę, że RPI A+ znajdzie szersza zastosowanie w konstrukcjach mobilnych, szczególnie tych małych.

Podsumowanie tematu

✨ Fundacja Raspberry Pi wprowadziła nowy model komputera Raspberry Pi A+ o wymiarach 65 x 56 mm i cenie 20 dolarów. Sercem urządzenia jest układ BCM2835 firmy Broadcom z jednordzeniowym procesorem ARMv6 o częstotliwości 700MHz oraz 256MB pamięci RAM. Model A+ oferuje złącza, takie jak 1 port USB 2.0, port microUSB do zasilania, wyjście HDMI, gniazdo microSD oraz złącza CSI i DSI. Użytkownicy dyskutują o możliwościach zasilania przez microUSB, braku złącza Ethernet oraz alternatywach, takich jak BananaPi. Wiele osób zauważa, że model A+ jest bardziej kompaktowy i lepiej nadaje się do projektów, gdzie wymiary są kluczowe.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA