Witam serdecznie. Po wielu latach użytkowania postanowiłem pochwalić się na forum swoim pierwszym, samodzielnie wykonanym nagłośnieniem do kina domowego.
Kolumny powstały ok 9-10lat temu. Z założenia miały być one budżetowymi kolumnami.
1. Subwoofer akywny.
Projekt powstał w oparciu o głośnik Jamo wraz z całym osprzętem (wzmacniacz+ tunel br). Dawcą był potrzaskany subwoofer JAMO. Pojemność skrzymi jest taka jak w oryginale. Calość zostala pokryta fornirem. Pierwszy raz miałem styczność z takim materiałem, w dodatku kupiłem wąskie pasy (ok 15cm) i bardzo dużo casu pochłonęło mi docieranie i pasowanie krawędzi. Całość była trzykrotnie lakierowana i dwukrotnie szlifowana papierem ściernym 1000. Ogólnie jestem zadowolony z rezultatów, brakuje tylko podfrezowania na głośnik, ale podczas budowy dysponowałem jedynie wyżynarką i wiertarką. Nie chciałem się porywać z motyką na słońce.
Co do brzmienia to bas jest mięsisty, dość nisko schodzi. Podczas oglądania filmów potrafi poruszyć meblami w pokoju.
Oto kilka zdjęć subwoofera, niestety nie posiadam żadnych z czasu budowy.
Całość stoi na stalowych kolcach wykonanych przez znajomego.
Przybliżone koszty:
głośnik + elektronika ok 150zł (alle...)
fornir ok 30zł
płyty miałem
reszta w granicach 50zł.
Kolumna centralna+ frontowe
Kolumny powstały w oprarciu o przetworniki STX, a dokładnie GDN14-50-8SC oraz GDWK10-100-8. Skrzynki kolumn frontowych mają ok 12l netto, centralna ok 25l netto. Obudowy zamknięte. Zwrotnice pochodzą również od STXa, podział w okolicach 4kHz (tak mi się wydaje).
Całość również została pokryta fornirem jak subwoofer.
Brzmienie mnie całkowicie zadowala, grają dosyć ciepło, podoba mi brzmienie wysokotonowca. Całość stoi na kolcach wykonanych przez znajomego.
Przybliżone koszty:
głośniki+zwrotnice i terminale ok 320zł
fornir ok 30zł
kleje i lakiery ok 50zł.
Zachęcam do oceny.
Fajne? Ranking DIY