logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 307 anti pollution fault+catalytic converter fault+

Amino111 04 Sty 2015 14:59 41778 9
REKLAMA
  • #1 14290600
    Amino111
    Poziom 2  
    Ocena: 15
    Witam mam problem z samochodem marki peugeot 307 2.0 136km benzyna gdy odpali się silnik zaczyna nim lekko trząść i wyskakują błedy anti pollution fault+catalytic converter na komputerze obraz zaczyna migać raz pojawia się data z godzina a raz błąd na przemian jeden i drugi z góry dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 14290721
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6384
    Na początek diagnoza komputerowa.
  • #3 14291106
    Amino111
    Poziom 2  
    A jakieś pomysły co to możne być ? bo chce być przygotowany na ewentualne koszty.
  • REKLAMA
  • #5 14291189
    SzymonMeganeII
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Wygląda na to że masz zapchanego DPF-a, jeżeli jeździsz mało w trasie najlepszym rozwiązanie będzie wycięcie DPF-a
  • #6 14291206
    Amino111
    Poziom 2  
    Silnik benzynowy bez gazu 2.0
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 14291270
    Amino111
    Poziom 2  
    a czy jazda z zapchanym katalizatorem jest bezpieczna bo jutro pojechał bym sprawdzić go pod komputer
  • #9 14291272
    SzymonMeganeII
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    @Stefanek09 wiem, myślałem że to słynny HDI
    Co do błędu najlepszym rozwiązaniem będzie podpięcie pod komputer i przeskanowanie elektroniki silnika.

Dodano po 7 [minuty]:

bardziej niż katalizator obstawiał bym uszkodzony wtrysk może to być też czujnik położenia wału albo tez jakaś kostka po drodze zaśniedziała ale bez podłączenia pod komputer stawianie diagnozy jest jak wróżenie z fusów.
  • #10 19912842
    emzetemi
    Poziom 1  
    Panowie,
    Piszę aby podzielić się z Wami moim przypadkiem, bo podejrzewam, że mnóstwo osób nadal szuka rozwiązania. Miałem taki sam problem. Zaczął pojawiać się anti pollution + catalitic converter fault. Wymieniona cewka (wypadał zapłon) + świece zapłonowe, bez skutku. Samochód jeździł po usunięciu błędów, czasami tydzień, a czasami miesiąc. Zignorowałem jeden błąd który wykrył komputer (błąd czujnika powietrza dolotowego), majster mówił, że to napewno nie będzie to, prędzej katalizator, sonda lambda. Gdy spojrzałem pod maskę i zlokalizowałem czujnik (jest zaraz z przodu przy kolektorze, widoczny gołym okiem, nawet schylać się nie trzeba) to z jednej strony się zdenerwowałem, a z drugiej ucieszyłem. Okazało się, że czujnik ten nie trzymał się dobrze na swoim miejscu. Był luźny jak nie powiem co. Najwidoczniej ułamały sie kiedyś te plastikowe klipsy i nie było trzymania. Po naprawie tego czujnika, jak ręką odjął. Samochód nabrał mocy, nie szarpie na zimnym silniku, pracuje na wszystkie cylindry (nie pojawia się catalityc fault). Jeżdżę już długi czas, nie oszczędzając auta i nie ma żadnych symptomów, żeby usterka miała wrócić. Zostało mi jeszcze jedynie wymienic przekaźnik od pompy powietrza wtórnego (samochód na niskich obrotach muli) lecz do tego potrzebny jest elektryk samochodowy (dostęp do przekaźnika prawie niemozliwy) + konieczność zaprogramowania ponownego w komputerze. Dajcie znać czy ktoś też miał taki przypadek,
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Peugeot 307 2.0 136KM, który objawia się drżeniem silnika oraz błędami "anti pollution fault" i "catalytic converter fault". W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym zapchany katalizator, uszkodzony wtrysk, czujnik położenia wału, a także luźny czujnik powietrza dolotowego. Zaleca się przeprowadzenie diagnozy komputerowej w celu dokładnego zidentyfikowania problemu. W przypadku zapchanego katalizatora, rozważane jest jego usunięcie, jednak użytkownik pyta o bezpieczeństwo jazdy z takim uszkodzeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA