Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

piecyk CW i czad w pomieszczen -

stasiu1971 12 Jan 2015 23:20 3594 43
  • #1
    stasiu1971
    Level 11  
    Panowie mam taki problem a właściwie moi rodzice postanowiłem sobie nabyć dzisiaj detektor czadu bo mam 3 piece węglowe w domu , ale że musiałem pojechać po syna do moich rodziców wziąłem ów detektor do rodziców po włączeniu (po odczekaniu 15 min) odczyt 200 ppm :crazyeyes: rodzice mają tak zwaną termę czyli przepływowy ogrzewacz wody na gaz z wylotem spalin do pomieszczenia w tym przypadku na kuchnię , okno zawsze jest uchylone (24h) kratka wętylacyjna ma duży ciąg (co roku sprawdzana przez kominiarza , wiatraczek z urządzenia kręci się jak szalony) co zrobić żeby nie mieli tego czadu tym bardziej że piecyk od paru godzin nie pracował do czasu pomiaru , przewietrzyłem całe mieszkanie rodzicom przez otwarcie wszystkich , okien stężenie spadło do 0 ppm po załączeniu termy na około 15 sek stężenie znowu podskoczyło do 30 ppm
  • #2
    Magister_123
    Level 36  
    stasiu1971 wrote:
    termę czyli przepływowy ogrzewacz wody na gaz z wylotem spalin do pomieszczenia w tym przypadku na kuchnię

    Że jak?! Ty sobie zdajesz sprawę co napisałeś?! Czy oficjalnie jaja sobie z nasz robisz?
  • #3
    stasiu1971
    Level 11  
    tak ten piecyk został tak zainstalowany w 1978 roku przez instalatorów którzy zakładali gaz do budynków , oczywiście to jest już 3 szt ale dalej tak samo zainstalowana i u większości mieszkańców jest tak samo
  • #4
    serwisszulborski.pl
    Heating systems specialist
    Proponuję jak najszybciej ten zabytek techniki zdemontować i zastąpić np. małym bojlerem elektrycznym...Kiedyś takie wynalazki egzystowały zgodnie z obowiązującym wówczas prawem ale w dzisiejszych czasach należy je czym prędzej eliminować...Ciekawy jestem opinii kominiarza.
  • #5
    Magister_123
    Level 36  
    Czyli nad termą nie ma komina tylko wszystkie spaliny zostają w pomieszczeniu?
    Daj zdjęcie bo uwierzyć nie mogę.
    Jeżeli to wszystko jest prawdą to jedynym rozwiązaniem jest dołożenie komina do termy. Tak żeby spaliny wylatywały na dach. Dołożyć należy również kratkę nawiewową przy podłodze o powierzchni nie mniejszej niż 200cm2.
  • #6
    stasiu1971
    Level 11  
    tak spaliny wylatują górą na kuchnię do najbliższego komina jest ok 3 metry (i są wolne dopiero od 4 lat bo zlikwidowano piece węglowe) , a teraz jest centralne z sieci mówię wam że większość mieszkańców tak ma (ci którzy jeszcze nie robili remontów od tych 4 lat) pewnie 3/4 Nikiszowca , bo tam mieszkają rodzice.
    Co do kominiarza i gazownika (są co roku na przeglądzie) mówią tylko żeby był czas to zmienić , ale wiadomo jak u każdego z kasą w szczególności u emerytów.
  • #7
    mirrzo

    Moderator on vacation ...
    Ten piecyk ma zapewne moc ok 8 kW. Kiedyś to była norma, a i dzisiaj nie odbiega. Zauważcie, że kuchenka 4 palnikowa z piekarnikiem gazowym pracuje z mocą większą i nikt nie robi z tego larum. Ważne jest tylko jedno: obciążenie cieplne pomieszczenia, które nie może przekraczać 930 W/m2 Jeżeli ten warunek jest spełniony, to wszystko jest OK.
  • #8
    stasiu1971
    Level 11  
    kuchnia jest 4m x 3m zajrzałem dzisiaj na górę piecyka i okazuje się że tam nawet nie ma możliwości podłączenia go do komina bo na górze jest prosta blacha z ponacinanymi wąskimi wylotami (coś ala kratownica na masce poloneza) i widać ten wylot oryginalny tak jest , dzisiaj zabrałem po raz kolejny czujkę i załączyłem piecyk (czujkę dałem na wysokość około 2 m) po 30 sek pracy piecyka 400ppm a w pozostałych pomieszczeniach 200ppm po otwarciu wszystkich okien po 3 min 0 ppm , nie wiem czy doraźnie nie zapodać wentylatora do kratki wentylacyjnej
    a tak to wygląda (zdjęcie z netu) http://piecgazowy.pl/2012/07/14/gazowy-grzejnik-wody-piec-predom-nowy-typ-g8-7-01/
  • #9
    -west
    Heating systems specialist
    Kolego, to są dawki śmiertelne przy dłuższej eksplatacji. Urządzenie musi być brudne na palniku i wymienniku skoro tyle tlenku wali.
    Odłacz je z eksploatacji! W to miejsce zamontuj normalny podgrzewacz jeżeli jest komin lub wstaw bojler elektryczny. Zawsze jak spotykam termy tego typu wpisuję zalecenie wymiany.
  • #10
    grzesiek234
    Heating systems specialist
    O ile jest możliwość wymień rodzicom to urządzenie na jakiekolwiek z odprowadzeniem spalin do komina. Delikatnie cały czas są podtruwani.
  • #11
    stasiu1971
    Level 11  
    -west wrote:
    Kolego, to są dawki śmiertelne. Urządzenie musi być brudne na palniku i wymienniku skoro tyle tlenku wali.
    Odłacz je z eksploatacji! W to miejsce zamontuj normalny podgrzewacz jeżeli jest komin lub wstaw bojler elektryczny. Zawsze jak spotykam termy tego typu wpisuję zalecenie wymiany.

    Próbuje ich namówić na wymianę ale wiadomo jak to starsi ludzie po 70-tce mówią że to funkcjonuje ponad 30 lat to dalej będzie ojciec zdejmuje to ustrojstwo co 4 miesiące i całe czyści od lat więc sadzy na 100 % nie ma . Mi też przypominają się czasy tak z 20 lat temu jak mnie bolała głowa od czego ??????? byłem u kilku lekarzy i nic nie stwierdzili a to pewno było od tego cholerstwa
  • #12
    grzesiek234
    Heating systems specialist
    to zrób im prezent i jak gdzies pojadą to wymień. będziesz miał czyste sumienie że sprawdziłeś i wymieniłeś truciciela.
  • #13
    pasorzytek
    Level 16  
    moja Babcia miała podobny piec i do tego był specjalnie dorobiony taki trójkąt (bardziej trapez) i rura karbowana dociągnięta do komina.
  • #14
    stasiu1971
    Level 11  
    a mam pytanie czy ów piecyk można podłączyć na zewnątrz budynku bo znajduje się pół metra od okna myślałem o zrobieniu dziury na zewnątrz nad oknem i o rurze elastycznej plus właśnie taki okap nad kuchenkę , niestety mnie na prezenty nie stać :not: z wiadomych przyczyn ekonomicznych
  • #15
    pasorzytek
    Level 16  
    a dlaczego byś nie mógł go podłaczyć? skoro czy tak wietrzysz mieszkanie? Spaliny z pieca wraz z ogrzanym powietrzem polecą rurką na zewnątrz i problem będiesz miał z głowy (ważne tylko by była jakaś kratka nawiewowa)

    proponuje zdjąć górną obudowę to sie okaże że jest tam już gotowy lej i wystarczy założyć rurę
  • #17
    pasorzytek
    Level 16  
    To teraz daj do zrobienia ten "okap" i zrób rurke na zewnątrz pomieszczenia, Na pewno pomoże w zredukowaniu CO w pomieszczeniu
  • #18
    stasiu1971
    Level 11  
    myślę że uda coś się znaleść w odpowiednich sklepach (w końcu to nie komuna) i będę działał , dzięki za sugestie i wypowiedzi w temacie
  • #19
    mirrzo

    Moderator on vacation ...
    stasiu1971 wrote:
    ...niestety mnie na prezenty nie stać :not: z wiadomych przyczyn ekonomicznych

    A na kwiaty wystarczy ?
    Nie jestem za takimi urządzeniami, dlatego też namawiam do wymiany. Mimo, że był on dopuszczony do użytkowania. Ciekawi mnie, jakie warunki zmieniły się od czasu jego zamontowania na ścianie. Jaka była, a jak jest kuchenka do gotowania? Jak jest kubatura kuchni?
  • #20
    stasiu1971
    Level 11  
    można powiedzieć że się nic nie zmieniło od 1978 roku po za wymianą sprzętu na nowszy model ściany stoją tak jak stały. co do wymiany/przerobienia wszystkiego to koszt około 3 - 4 tyś zł (przerobienie wody , gazu , nowy piecyk itp i z tego co słyszałem potrzebna kwasówka w komin) to niestety moje 2,5 wypłaty a z czegoś sam z rodziną muszę żyć , ale na razie zrobię jak pisałem powyżej
  • #21
    jack63
    Level 43  
    mirrzo wrote:
    Mimo, że był on dopuszczony do użytkowania.

    Czyżby wtedy podgrzewacz też tak truł tlenkiem węgla ???
    Przecież ci ludzie żyją tam ponad 30 lat!
    Komin kominem, ale czy nie powinno sie go o prostu naprawić???
    stasiu1971 wrote:
    Co do kominiarza i gazownika (są co roku na przeglądzie) mówią tylko żeby był czas to zmienić

    I na mówieniu sie kończy??? Administracja nie reaguje?
    Moja mama została ZMUSZONA do przeniesienia podgrzewacza gazowego z malutkiej łazienki do kuchni, choć nic złego się nie działo. Alternatywą było zamontowanie podgrzewacza elektrycznego, co niektórzy lokatorzy zrobili.
    mirrzo wrote:
    A na kwiaty wystarczy ?

    Na pewno. Jak tanie jest życie ludzkie i jak wielka jest głupota urzędników i mieszkańców?
    A potem media będą miały kolejny news o zatruciu tlenkiem węgla. Choć takie informacje powszednieją gdy ich jest za dużo. :cry:
  • #22
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Kiedyś powszechnie montowano małe termy bez odprowadzania spalin do komina. Niestety, dochodziło do podtruwania się ludzi (czasem do silnego zatrucia). Trudno przy 20-stopniowym mrozie mieć w kuchni otwarte okno podczas mycia naczyń. . Istnieją kominki do założenia nad taką termą (rura spalinowa ma średnicę 90 mm. a nie 130 mm. jak do pieca łazienkowego), ale musiałaby być w pomieszczeniu instalacja spalinowa. Obecnie powszechnie stosuje się szczelne okna plastikowe, więc te podgrzewacze stały się bardziej niebezpieczne.
  • #23
    mirrzo

    Moderator on vacation ...
    Pisałem już, że każda kuchenka gazowa z piekarnikiem gazowym ma większą moc, niż ten piecyk.
    Należy jednak zawsze zapewnić sprawną wentylację pomieszczenia i można żyć. Jak napisał Zbigniew Rusek dzisiaj zamyka się szczelnie oknami i drzwiami mieszkania i stąd jest wiele nieszczęść. Każda termomodernizacja i indywidualny remont mieszkań przez użytkowników skutkuje zamykaniem otworów nawiewowych. I bez względu na to, czy jest to z odprowadzeniem spalin, czy bez, powietrze nie będzie się przemieszczało do komina zabierając to zużyte.
  • #24
    jack63
    Level 43  
    stasiu1971 wrote:
    ogrzewacz wody na gaz z wylotem spalin do pomieszczenia w tym przypadku na kuchnię , okno zawsze jest uchylone (24h) kratka wętylacyjna ma duży ciąg (co roku sprawdzana przez kominiarza ,

    A co wy na o panowie?
    mirrzo wrote:
    Pisałem już, że każda kuchenka gazowa z piekarnikiem gazowym ma większą moc, niż ten piecyk.

    Ale jak jest sprawna(!) to nie generuje CO ! W każdym razie w takich ilościach aby sprawna wentylacja sobie nie poradziła.
    @stasiu1971 Deliberujemy tu już dłuższy czas. Czy nie prościej wezwać serwisanta do diagnozy/ naprawy??? Czyżby życie Twoich bliskich było tańsze od usługi fachowca?
  • #25
    mirrzo

    Moderator on vacation ...
    jack63 wrote:
    Ale jak jest sprawna(!) to nie generuje CO !

    Każda generuje. Sprawna również. Kuchenka może być sprawna, ale pomieszczenie szczelne, więc następuje niepełne spalanie gazu, przez co produkuje się CO.
    Podstawa, to prawidłowa wentylacja: otwór nawiewny niezamykany o przekroju nie mniejszym niż 200cm2 i umieszczony nie wyżej, niż 30 cm od podłogi, oraz otwór wywiewny o tej samej powierzchni, usytuowany możliwie blisko sufitu. I możesz żyć spokojnie.
  • #26
    jack63
    Level 43  
    mirrzo wrote:
    Kuchenka może być sprawna, ale pomieszczenie szczelne, więc następuje niepełne spalanie gazu, przez co produkuje się CO.

    Po raz drugi przypomnę:
    stasiu1971 wrote:
    okno zawsze jest uchylone (24h) kratka wętylacyjna ma duży ciąg (co roku sprawdzana przez kominiarza ,

    Więc to chyba nie ten przypadek.
    Rozumiem Twoją dbałość o bezpieczeństwo. Sam za podobne "nauki" dostaję tu na forum po głowie od ludzi to bezpieczeństwo lekceważących, ale to chyba nie ten kierunek rozwiązywania problemu.
  • #27
    stasiu1971
    Level 11  
    właśnie staram się namówić ojca na wymianę tego ustrojstwa , musi się namyśleć , co do tych piecyków z tego co pamiętam były one na gaz koksowniczy/miejski jak zmienili gaz na obecny to był gazownik który przerabiał tą kuchenkę , może nie zbyt dobrze ?? jedno jest pewne ten obecny gaz to większy syf od koksowniczego , przy obecnym użytkowaniu tej termy sufit , ściany i firanki żółknieją po 3 miesiącach przy koksowniczym takiego efektu nie było , co do wentylacji tak jak pisałem :
    Okno uchylone 24 h nie rozszczelnione tylko uchylone
    spodem drzwi wyjściowych na klatkę schodową szpara około 0,5 cm jest spory ciąg
    kratka wentylacyjna u samej góry 10 cm od sufitu średnicy fi80 na sam dach w plastyku , jak kominiarz przykłada taki wentylatorek to się kręci jak szalony
  • #28
    mirrzo

    Moderator on vacation ...
    Prokurator nie pyta, czy okno było otwarte, tylko jaki jest nawiew i wywiew. Możesz mi wierzyć. Kilka takich "tematów" przerabiałem.
    Na temat tzw. "kominiarzy" nie wypowiadam się. Mógłbym za dużo złego powiedzieć, np.:
    stasiu1971 wrote:
    spodem drzwi wyjściowych na klatkę schodową szpara około 0,5 cm jest spory ciąg
    kratka wentylacyjna u samej góry 10 cm od sufitu średnicy fi80 na sam dach w plastyku , jak kominiarz ...

    ...bo nie spotkałem jeszcze DOBREGO KOMINIARZA,
  • #29
    jack63
    Level 43  
    stasiu1971 wrote:
    to był gazownik który przerabiał tą kuchenkę , może nie zbyt dobrze ?? jedno jest pewne ten obecny gaz to większy syf od koksowniczego , przy obecnym użytkowaniu tej termy sufit , ściany i firanki żółknieją po 3 miesiącach przy koksowniczym takiego efektu nie było ,

    Nie mów, że gaz ziemny, czyli metan jest syfem. Nim nie można się otruć. Ew można sie udusić.
    Podgrzewacz musiał być źle przezbrojony i wyregulowany. Z resztą, kiedy to było ???
    Nie wiadomo czy opisane efekty wynikają ze złej regulacji czy z niedomiaru powietrza? A może z jednego i drugiego?
    mirrzo wrote:
    bo nie spotkałem jeszcze DOBREGO KOMINIARZA,

    Ja też. Może tacy są. Może? Swoją drogą ktoś, może lobby kominiarskie(?), przydzielił prostym chłopom od przetykania komina ekspertyzy z dziedziny wentylacji. Przecież "muszą" z czegoś żyć. :cry:
    O ekspertyzach zdalnych lepiej nie wspominać.
  • #30
    stasiu1971
    Level 11  
    postanowiono remont łazienki z zamontowaniem nowego piecyka z odprowadzeniem spalin do komina , co prawda za 3 miesiące ale dobre i to .Pozdrawiam i dziękuje za informacje rady itp