logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mobilny internet LTE – Plus PowerLTE vs Orange, T-Mobile, Play, opinie o FUP i zasięgu

komandor64 13 Sty 2015 21:50 2652 4
REKLAMA
  • #1 14327182
    komandor64
    Poziom 25  
    Ocena: 80
    Witam Kolegów

Mam problem z moim dostępem do Internetu. Problemem jest brak dobrej oferty ;). Obecnie kończę moją przygodę z pewnym dostawcą internetu radiowego - olewanie klienta, słaba jakość łącza itp. (a to wszystko za 40 zł miesięcznie przy DL wahającym się od 100 kB/s do max 180 kB/s).

Od razu na wstępie zaznaczę, że nie mam porządnego zasięgu w Play - ani 3G ani 4G. Gdyby zasięg i jakość były ok to z chęcią bym skorzystał z oferty tego operatora. Kusi mnie Plus ze swoją ofertą "PowerLTE" mimo tego, że dość dużo negatywnych opinii jest o FUP (czy rzeczywiście jest aż tak źle z FUP czy po prostu łącze jest ograniczane typowym heavyuserom?). Z racji tego, że posiadam już telewizję od CP to za 35 złotych miesięcznie dostałbym 30GB z prędkością do 20Mbit/s w LTE. Do tego router Huawei`a za 3 zł ;). Pozostaje jeszcze Orange oraz T-Mobile jednak z zasięgiem również nie jest kolorowo (maksymalnie 3G). Plus akurat tutaj się wyróżnia bardzo dobrym zasięgiem LTE.

PS. Neostrada/Netia również mnie nie interesują ze względu na brak linii telefonicznej - a nie mam zamiaru płacić abonamentu w granicach 60 złotych + 35 złotych za utrzymanie samej linii.
  • REKLAMA
  • #2 14327568
    dasej
    Poziom 32  
    Ocena: 267
    Witam,

Orange ma w ofercie internet "Stacjonarny internet bezprzewodowy" nie działa poza swoją lokalizacją.
    Spróbuj z tym, to połowa ceny neostrada i przysyłają na testy.
    To proponowano mi z dwa lata temu. Może już tego nie mają.
  • REKLAMA
  • #3 14327827
    tukcio
    Poziom 10  
    Wydaję mi się, że każdy operator daje teraz sprzęt na tydzień na testy więc warto może spróbować czy z plusem , orange itd. Mój kolega ma stacjonarny internet plusa zasięg ma LTE na 4 kreskach (5 max) i wyciąga 40 Mb na 40 Mb. A modem nie pamiętam jaka firma ale wygląda całkiem niezłe przynajmniej z wyglądu (taki czarno-biały z niebieskimi lampkami).
  • REKLAMA
  • #4 14328230
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5808
    Internet z Plusa/CP oznacza lejek po przekroczeniu pakietu podstawowego. Przy 50-60GB jak nie wcześniej dostaniesz 0.5Mb/s i będziesz miał jak w darmowym BDI Aero2 a potem czeka na ciebie 32kb/s. Ten internet to rosyjska ruletka, to operator kształtuje limity i prędkości, oczywiście wg. własnego widzi mi się. Wpadniesz z deszczu pod rynne. Jesteś kolejnym użytkownikiem, który daje się nabrać na SmartDom. Skąd masz informację o słabym zasięgu LTE i 3G z Play na swoim terenie, robiłeś testy? Akurat w tym rejonie w Łobezie i Świdwinie posiada BTS-y LTE1800 oraz UMTS2100 i UMTS900. Oczywiście jeżeli mieszkasz w dalszej odległości od nich będzie potrzebna antena kierunkowa na wybrane pasmo. Ale to dotyczy wszystkich operatorów. Oferta Play bez limitu( gwarantowane limit podstawowy +100GB, potem możliwy lejek 2Mb/s ) na LTE i 3G zarówno w abonamencie jak i na kartę. oczywiście bez sprzętu, ten kupujesz sam. Tylko nie kieruj się przy wyborze kolorem i diodami. Istnieje też opcja tańszego internetu bez limitu, tylko na LTE. Nawet za 10 zł/m-c( dla obecnych abonentów Play, taryfa głosowa na 6 m-cy dla firm). Podaj dokładną lokalizacje. Warto zrobić oczywiście testy biorąc na próbę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 14335062
    komandor64
    Poziom 25  
    Ocena: 80
    Rzeczywiście, poczytałem trochę opinii o Plus/CP i odpuszczam. Najrozsądniej będzie chyba wybrać Play (oferta bez urządzenia) i dobranie odpowiedniego sprzętu.

Poniżej wrzucam zaznaczone umiejscowienie mojego domu (odległość od nadajnika LTE Play w linii prostej to 1.94 km):

Mobilny internet LTE – Plus PowerLTE vs Orange, T-Mobile, Play, opinie o FUP i zasięgu

Zrobiłem mały test: wsadziłem kartę SIM Play`a do swojej Lumii 1320 z LTE. Po wybraniu w ustawieniach "Sieć 4G" telefon automatycznie przełącza się na EDGE. Czyli zasięgu w budynku brak. Zostaje mi dobranie dobrej anteny i routera/modemu.

Czy antena tego typu: ANTENA spełni swoje zadanie? Przy wyborze urządzenia lepiej polować na typowy router LTE czy modem LTE/router z obsługą modemów? Dodam, że posiadam TL-WR1043ND od TPLinka i chciałbym przy nim zostać :).
REKLAMA