logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Auto na Holzgas (gaz drzewny) z instalacją LPG sekwencyjną

waskiganja 01 Mar 2015 18:29 3717 13
REKLAMA
  • #1 14490242
    waskiganja
    Poziom 2  
    Mam pytanie - gdybym zrobił generator gazu drzewnego i jakimś cudem ten holzgas zatankował do butli w samochodzie z instalacją gazową sekwencyjną takie auto z taką sekwencją by jeździło na holzgas??
  • REKLAMA
  • #2 14490372
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6402
    Kolego jeszcze nie jest po 19.00 więc nie czas na bajki.
    Lpg tani jak barszcz z torebki a ryzyko wybuchu gazu drzewnego wysokie.
  • #3 14490485
    waskiganja
    Poziom 2  
    teraz mamy ''TVP abc'' więc bajki są całą dobe :) nie chce sie kłucić sie tylko pytam czy auto z sekwencją pojedzie na holzgas jeżeli nie wiesz po co odpisujesz "kto pyta nie błądzi"
  • REKLAMA
  • #4 14490526
    Poziom 43  
    Pewno by pojechało, ale ze względu na niewiadome parametry i skłąd gazu parametry będą niewiadome i szybko zawalone filtry.
  • #5 14490652
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6660
    Jeżeli jakimś cudem to wyprodukujesz, kolejnym cudem oczyścisz. Następnym cudem to skroplisz i kolejnym cudem zatankujesz. To ja nie widzę żadnego problemu by stał się kolejny cud i to wszystko działało.
  • #6 14490657
    waskiganja
    Poziom 2  
    Czyli nie będzie działać? wyprodukowanie najmniejszy problem problem to zatankowanie tego i czy wogóle to bedzie funkcjonować. Czytałem że trzeba zmienić parownik bo LPG to gaz podciśnieniowy a holzgas nadciśnieniowy czy tam na odwrót
  • REKLAMA
  • #7 14490914
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    kkknc napisał:
    .....Jeżeli jakimś cudem to wyprodukujesz, kolejnym cudem oczyścisz......
    Tu nie są potrzebne cuda tyko troszkę wiedzy. A tej wiedzy jest pod dostatkiem.
    kkknc napisał:
    ...Następnym cudem to skroplisz...
    A któż mówi o skraplaniu. Istnieje proces sprężania, do tego cuda też nie są potrzebne a odpowiednia sprężarka i wysoko ciśnieniowa butla.
    kkknc napisał:
    ....To ja nie widzę żadnego problemu by stał się kolejny cud i to wszystko działało.
    W Szwecji widziałem kilka pojazdów jeżdżących na takim paliwie. Jak również generatory tak pracujące. I nikt się przy nich nie modlił o cuda. Reduktor od LPG się nie nadaje, musi być taki od LNG plus komputer sterujący wtryskami. Kwestie finansowe pomijam, nie o to w tym temacie chodzi.
  • #8 14490957
    waskiganja
    Poziom 2  
    A do takiej butli gazowej jaka jest w każdym domu spokojnie spręże holzgas??? a reduktor do CNG by sie nadał???
  • #9 14491123
    Poziom 43  
    waskiganja napisał:
    A do takiej butli gazowej jaka jest w każdym domu spokojnie spręże holzgas???

Tak ale prawie nic tam nie wejdzie, bo potrzebujesz butle i sprężarke 315bar.

Jak masz zboczenie na puncie metanu to sprężaj gaz z instalacji kuchenkowej, dużo bardziej realne niż gaz drzewny .
  • #10 14491154
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    Do kazdej butli sprężysz - do takiego ciśnienia jakie jest ciśnieniem roboczym butli - jak wykorzystasz butlę lpg to starczy może na przejechanie kilkuset metrów.Tyle że z uwagi na obecność wodoru w mieszaninie trzeba liczyć że w miarę upływu czasu skład będzie się zmieniał.
    Pojazdy które kiedyś jezdziły na holzgaz miały generator gazu "na sobie" - z uwagi na słabą wartość opałową tego gazu jego sprężanie i przechowywanie jest nieekonomiczne.
  • #11 14491181
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    waskiganja napisał:
    A do takiej butli gazowej jaka jest w każdym domu spokojnie spręże holzgas???....
    Nie wiem jakie butle są w każdym domu, ja nie mam żadnej :D
    Ale zapewne chodzi o 11kg butle propan-butan. No niezbyt się do tego nadają, te z którymi ja się spotykałem były na ciśnienia robocze 150-200 Bar.
    waskiganja napisał:
    ...a reduktor do CNG by sie nadał???
    Wkradła się mała literówka, chodziło właśnie o CNG. LNG to też gaz ziemny tyle że w stanie ciekłym. Ostatnio robiłem na przepompowni tegoż LNG i stąd pomyłka.
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    ..Jak masz zboczenie na puncie metanu to sprężaj gaz z instalacji kuchenkowej, dużo bardziej realne niż gaz drzewny .
    Dokładnie, to jest o wiele lepszy pomysł niż gaz z drewienka. Gaz ziemny ma stałą (w miarę) wartość opałową, o gazie z drewna nie można tego powiedzieć. A jest również wykonalne. No i do instalacji CNG są dostępne wszelkie potrzebne "zabawki".
  • REKLAMA
  • #12 14492223
    kkknc
    Poziom 43  
    Tomasz.W napisał:
    kkknc napisał:
    .....Jeżeli jakimś cudem to wyprodukujesz, kolejnym cudem oczyścisz......
    Tu nie są potrzebne cuda tyko troszkę wiedzy. A tej wiedzy jest pod dostatkiem.

Cytuj w całości bo inaczej traci to sens
    Tomasz.W napisał:
    kkknc napisał:
    ...Następnym cudem to skroplisz...
    A któż mówi o skraplaniu. Istnieje proces sprężania, do tego cuda też nie są potrzebne a odpowiednia sprężarka i wysoko ciśnieniowa butla.

waskiganja napisał:
    do butli w samochodzie z instalacją gazową sekwncyjną takie auto z taka sekwncją by jeździło na holzgas??

Czytasz że autor pisze o standardowej butli. To jaki to będzie miało zasięg w metrach. Chcesz wymienić na inną to pokaż taką.
    Przypominam ci jeszcze o załączniku nr3 Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 01.02.1993 + Późniejsze zmiany. Bo o tym to chyba w ogóle nie czytałeś.

Tomasz.W napisał:
    kkknc napisał:
    ....To ja nie widzę żadnego problemu by stał się kolejny cud i to wszystko działało.
    W Szwecji widziałem kilka pojazdów jeżdżących na takim paliwie. Jak również generatory tak pracujące. I nikt się przy nich nie modlił o cuda.

A ja widziałem na starych niemieckich kronikach wojennych. Przed wojną w Warszawie też jeździło parę autobusów na to paliwo. Tyle że ten gaz jest produkowany i na bieżąco zużywany a nie magazynowany Bo przy tak niskiej wartości opałowej nie opłaca się go magazynować bo sam proces jego magazynowania w sensownej objętości dla samochodu przekroczy jego zysk użyteczny. Nie wspominam o tym, że nadaje się to do prostych silników gaźnikowych a nie do skomplikowanych współczesnych silników na max oczujnikowanych gdzie drobna niejednorodność mieszanki prowadzi do przejścia silnika w tryb awaryjny.

.
    Tomasz.W napisał:
    Reduktor od LPG się nie nadaje, musi być taki od LNG plus komputer sterujący wtryskami. Kwestie finansowe pomijam, nie o to w tym temacie chodzi.
    LNG to skroplony gaz ziemny a przecież sam pisałeś.
    Tomasz.W napisał:

Tak więc całe te twoje wypociny to się nadają na towot do czołgów.....
  • #13 14492303
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    kkknc napisał:
    ...Cytuj w całości bo inaczej traci to sens..
    A niby jaki sens mają te twoje brednie o cudach ? No chyba tylko że chciałeś coś napisać.
  • #14 14492343
    kkknc
    Poziom 43  
    Tomasz.W napisał:
    kkknc napisał:
    ...Cytuj w całości bo inaczej traci to sens..
    A niby jaki sens mają te twoje brednie o cudach ? .

Przeczytaj jeszcze raz, jakie cuda chce autor tego postu to może zrozumiesz, o jakich cudach ja mu napisałem. Bez tego nie ruszysz dalej.

Tomasz.W napisał:

No chyba tylko że chciałeś coś napisać.

Jak przeczytałem twoje wypowiedzi to mam o nich powyższe zadanie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zasilania samochodu z instalacją LPG sekwencyjną gazem drzewnym (holzgas). Uczestnicy podnoszą kwestie techniczne związane z produkcją, oczyszczaniem i przechowywaniem holzgasu, wskazując na trudności związane z jego niską wartością opałową oraz koniecznością użycia odpowiednich komponentów, takich jak sprężarki i butle wysokociśnieniowe. Wskazano, że gaz drzewny nie nadaje się do nowoczesnych silników, które wymagają stabilnej mieszanki paliwowej. Zamiast tego, sugerowane są alternatywy, takie jak gaz ziemny (CNG), który ma lepsze właściwości i dostępność odpowiednich technologii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA