logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrale i sieci kablowe telefonii stacjonarnej

30 Cze 2015 23:25 485040 5196
Najlepsze odpowiedzi

Jak nazywa się stary telefoniczny słupek kablowy TP z pomarańczową „puszką” na górze i co znajduje się w jego środku?

To jest TSK, czyli telefoniczny słupek kablowy; nie istniał jeden jednolity model, bo stosowano różne wykonania zależnie od okresu montażu i producenta [#14855492] [#14818901] W środku znajduje się głowica kablowa / zakończenie kabla rozdzielczego, a w opisywanym przykładzie słupek był podłączony do szafy kablowej M1B i miał 10 par, czyli 10 łącz [#14820560] W innym wątku pokazano też, że takie słupki bywają po prostu zakończeniem kabla rozdzielczego, a kable z nich biegną do abonentów w okolicy [#14955527] Na większych osiedlach lub w innych rejonach mogły stać różne warianty takich punktów dostępowych, także z oznaczeniami MP1D/1, więc lokalny wygląd i oznaczenia nie muszą być identyczne [#14955906] [#15034160]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #511 15167164
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Ocena: 232
    OK. Tory fantomowe lub inaczej tory pochodne to nic innego jak wykorzystanie zasady braku sprzężenia między obwodowego w pewnych sytuacjach. Aby uzyskać tor pochodny na dwóch parach należy wziąć dwie pary i wyposażyć w transformatory liniowe po obu stronach,zarówno u nadawcy jak i u odbiorcy. Transformatory te na środku uzwojeń włączanych w linię powinny mieć odczep ( symetrycznie) aby ... Otóż ktoś odkrył że mając takie transformatory zarówno u nadawcy jak i u odbiorcy można na dwóch parach do każdego środka uzwojenia podać jeszcze jeden trzeci sygnał niosący informację np. telex i żaden z obwodów nie zostanie zakłócony! Taki sygnał jest po prostu podzielony na cztery różne drogi i "poupychany" na czterech żyłach tak ze nawet pojedynczy użytkownik nie zorientuje się po czym rozmawia. Narysujcie sobie na kartce dwa obwody ( pary) i zapnijcie na każdej po dwa transformatory, na początku i na końcu. Mamy po stronie liniowej cztery środkowe odczepy? Czyli na początku i na końcu mamy jeszcze jedną tę trzecią parę. I to jest tor pochodny. Krótko bez zbędnej matematyki i innych "całek" opowiedziałem Wam jak to wygląda. :D daje to radę nawet na VDSL w profilu 17A, do 30 MHz
  • #512 15167515
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    W załączeniu zdjęcie przykładowego transformatora do tworzenia torów pochodnych oraz jeden z wielu sposobów tworzenia torów pochodnych. Transformatory były wykonywane w trzech odmianach:
    1. TrL 800/1600Ω
    2. Trl 800/800Ω
    3. Trl 800/400Ω
    Załączniki:
    • Tor_pochodny.pdf (18.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Centrale i sieci kablowe telefonii stacjonarnej Transformator_liniowy.jpg (1.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #513 15168780
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Zutket - jak zwykle jesteś niezawodny. Ja miałem taki opis ale w "Biblioteczce Telemontera" ale musiałem to oddać do firmy bo było wypożyczone. A po pół roku całą bibliotekę wywalono do kotłowni. Wariactwo kompletne. Chińczycy mają powiedzenie "obyś żył w ciekawych czasach". Spełniło się - cholera... :D
  • #514 15168918
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 551
    Dziękuję koledze Radiowiec 2 i koledze Zutket za wyjaśnienie zagadnienia i pokazanie jak wygląda transformator.

Dodano po 2 [minuty]:

Radiowiec 2 szkoda ,że nie udało ci się przechwycić co ciekawszych publikacji z biblioteki przed zniszczeniem.
  • #515 15168958
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #516 15169509
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    Radiowiec 2 napisał:
    Zutket - jak zwykle jesteś niezawodny.

Jak widzisz, ja się nie obrażam. Staram się przekazać wiedzę jaką posiadam o łączności. Podobnie jak Ty zaczynałem od pomocnika montera kabli, ale szybko doszedłem do wniosku, że ciekawsze jest podejmowanie decyzji o tym jak mają być "kręcone" złącza, niż je kręcić. Dlatego postanowiłem odejść od Telekomunikacji jako przedsiębiorstwa, ale nie od telekomunikacji. Dzięki temu wiem znacznie więcej o łączności niż nie jeden użytkownik, czy szeregowy pracownik Telekomunikacji, a szczególnie o łączności wydzielonej. Czasy się zmieniły, zobowiązania o zachowaniu tajemnicy przestały być aktualne, bo już ani systemów, ani sprzętu nie ma. Została tylko pasja która cały czas towarzyszyła mi w pracy zawodowej. Żałuję tyko, że tak mało udało mi się zachować materiałów związanych z łącznością, nie tylko cywilną. Jak widzisz, ktoś musiał podejmować decyzję, jakie pary i w jakim złączu należy przekierować i nie zawsze było to logiczne z punktu widzenia montera. Ale takie były czasy.
    A wracając do tematu torów pochodnych, to kiedyś miałem zadanie zestawić łącze telefoniczne MB na odcinku około 30km. Telekomunikacja odmówiła, o dziwo, zasłaniając się brakiem torów na linii napowietrznej. Właśnie wtedy zaproponowałem zastosowanie toru pochodnego. Niestety, beton w Telekomunikacji nie mógł zrozumieć jak to działa i wybudowali dodatkowy tor na istniejącej podbudowie. Jak się później dowiedziałem, nie wiedzieli jak zakwalifikować tor pochodny do rozliczenia i woleli wybudować tor macierzysty.
  • #517 15172555
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Zutket - no ja nie wiem czy jako mistrz od kabli i majster w kolumnie mam mniejszą wiedzą jak Ty, ale nie licytujmy sie kto ile wie tylko sie tą wiedzą dzielmy z innymi. Ja osobiście jestem zdania ze np. samo skończenie studiów bez praktyki ale DOBREJ to strata czasu podobnie jak skończenie najlepszych studiów i odejście od zawodu "za biurko". Po trzydziestu latach jest sie wtórnym analfabetą tyle że z dyplomem. Pełno takich buców siedziało w TEPSie wtedy i siedzi teraz. Myślisz że zmieniło się na lepsze?? Ni cholery! Jeszcze za komuny to fachowiec był przynajmniej szanowany. Kierownik działu jak Mu zrobiłeś dobrze robotę (i wszyscy dostali premie) to na uszach stawał aby pomóc i ułatwić pracę. Nie było "to tamto". Teraz jak masz wiedzę to jesteś wrogiem największym, a jeszcze jak paru debili wypunktujesz to już zupełnie. Ja nigdy nikomu nie zazdrościłem ani wiedzy ani dyplomów. Ale w każdej firmie znajdzie się takich paru... co pokończyli jakieś kursy wieczorowe i wydaje im się ze są inżynierami. Od razu łeb wysoko i na innych z góry.Nie trawię tego patologicznie. Zawsze na takich stosowałem jedna metodę - "trzy fachowe pytania". Zadane od niechcenia w luźnej dyskusji. Oj zdziwił byś się jak niektórzy potrafią interpretować rzeczy oczywiste... abstrakcja do bólu! I potem się dziwisz ze firma spada na psy, jak takie buractwo nia kieruje. Dyplomy , licencjaty tratatata a jak " dziewczynki byli w lesie" tak "zostali w tym lesie te dziewczynki" do końca studiów. Żenada po prostu. :cry:
  • #518 15172645
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #519 15172669
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Z tego co wiem od nauczycieli którzy mnie kiedyś uczyli to samo dzieje się w Gdańskiej Łącznościówce...

A żeby nie było kompletnego off-topic. Czy wiadomo co TPSA/Orange zrobi z stara infrastruktura po położeniu kabli światłowodowych u nas na osiedlu? Jeden z monterów coś mówił o tym ze będzie do zwinięcia ale co wtedy z abonentami którzy maja telefon lub ADSL po miedzi?
  • #520 15172673
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #522 15172691
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #523 15172698
    Alana
    Poziom 37  
    Koleżanka...
    Wiem co siedzi w jednej ze studzienek kablowych bo byłam ja zakładali - zwykła mufa światłowodowa podobna do tych jakie mieliśmy w osiedlowce. W tej skrzyni nie wiem/jeszcze nie wiem ale może się dowiem jeżeli zdecyduje się na internet światłowodowy.
  • #524 15172712
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #525 15172716
    Alana
    Poziom 37  
    Na 100% mają pełną kanalizację kablową w rurach bo nic nie kopali żeby te światłowody położyć. Informacja o możliwości zdjęcia miedzi od montera który wtedy zakańczał światłowód "od centrali" w/w mufa połączeniową. Światłowód chyba 12x12 czy coś koło tego. W każdym razie na ścinkach które mam w domu nie ma oznaczeń.
  • #526 15172724
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #528 15172751
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #529 15172936
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Co siedzi w takiej szafie "przejściówce"? A no takie urządzonka sprytne które nazywają się transoptory, wraz z układami pomocniczymi czyli takimi co pozwalają zamienić sygnały np. stu abonentów w obie strony na sygnał laserowy. Transoptor jest najprostszym i najczęstszym rozwiązaniem ale nie tylko. Dużo by gadać ale ten moduł w odpowiednim wykonaniu pozwala na przenie sienie pasma od pojedynczych Hz do THz. A przy tłumieniu równym 1 dB na km daje to radę na sporych odcinkach. W dalszych transmisjach stosuje się lasery modulowane maksymalna moc takiego lasera wynosi 5 mW( pięć mili Watów). Więcej się nie podaje bo w traktach światłowodowych występuje coś takiego jak mody wyciekające i większa moc potrafi światłowód upalić. Poza tym trzeba jeszcze jedną rzecz wyjaśnić a mianowicie czystość szkła i tłumienie czyli dyspersję sygnału. Szkło użyte do światłowodu jest tak czyste że szyba przez którą widzicie podwórko pozwalająca tak samo widzieć wykonana ze szkła światłowodowego mogła by mieć grubość 16 km. Niespotykana czystość szkła. Te "światłowody akustyczne " do aparatury dźwiękowej wykonane z tworzywa sztucznego to przy tych telekomunikacyjnych... jakaś prowizorka. :D
  • Pomocny post
    #530 15172976
    bodek66
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    W skrzynce z postu #521 nie ma nic ciekawego. Jest tam zwiniętych kilkanaście metrów włókna światłowodowego z kabla łatwego dostępu. To widać po oznaczeniu na skrzynce SZKLD.
    S - skrzynka, Z - zapasu, K - kabla, L - łatwego, D - dostępu.
    Później jest oznaczenie kabla i ilość włókien.
  • #531 15173009
    Alana
    Poziom 37  
    Czyli wchodza swiatlowodem do mieszkania. Ciekawe co zrobia jak kot skoczy na kable i pozrywa [tak, mam kota i wiem co potrafia].
    A jak wyglada mediaconverter i jakie ma opcje? Osobiscie zalezalo by mi na takim na ktorym da sie wylaczyc funkcje routera.
  • #532 15173081
    gumis3477
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Światłowody wciągane do mieszkań są związane z projektem FTTH. Orange oczywiście się tym chwali. Konwersja na miedź jest tu zbędna. A co do ADSL sprawa prosta, sama się rozwiąże, abonenci dostaną ofertę przejścia na światłowód i po sprawie. Jak ci w podobnych pieniądzach zamiast 1Mbit zaoferują 100Mbit to się nie zdecydujesz?
  • #533 15173109
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    Do mnie właśnie ostatnio często wydzwaniają i naciskają na przejście na zintegrowaną ofertę (ten cały funpack czy jak się to zwie). Nie chcę tego póki co, bo mam własne urządzenia sieciowe, nie korzystam z badziewia od Orange i nie mam gdzie podłączyć telefonu VoIP - mam zwykłego analoga. Podczas ostatniej rozmowy zostałem już postraszony, że może wkrótce i tak będę musiał się ewakuować ze starszej oferty, ponieważ analog po prostu zniknie. Zastanawiam się czy właśnie powoli nie przymierzają się do pociągnięcia światłowodów do domów, całkiem niedaleko już to robią, a lokalny mniejszy dostawca ma od dawna.
  • #535 15173549
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #536 15173684
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 551
    Wyklęty napisał:
    Wie kolega co, nie chcę kolegi martwić, ale to co się teraz dzieje to jest jeszcze nic w porównaniu z tym co będzie się dziać za kilka lat w branży :( Jestem w technikum, na drugim roku teleinformatyki, w jednej z dwóch klas teleinformatycznych na Śląsku (w dwóch szkołach na całe województwo są po 4 roczniki). Klasa ma masakryczne podejście do nauki, na nieco ponad dwadzieścia osób w klasie tylko ja i jeszcze dwie osoby tak na poważnie interesują się swoim zawodem, reszta to zrzutki w stylu "Nie dostałem się do liceum" czy "Nie dostałem się na informatyka". Wolą uciekać z lekcji niż się uczyć, przymknąłbym nieco oko gdyby jeszcze tylko narzekali na humanistyczne a przykładali się do przedmiotów zawodowych typu elektronika, sieci, telekomunikacja itd., ale nawet te przedmioty sobie bagatelizują :!: Ledwo zdają, ja się zastanawiam jak ta klasa zda egzaminy zawodowe i matury... :( Niestety, nie znam sytuacji na innych rocznikach, ale też trafiają się tam ciekawe przypadki z tego co mi wiadomo. I to ma być przyszłość teleinformatyki? No to będziemy mieli ciężko w pracy, oj ciężko :(
    Sorry za offtopic, ale musiałem się wręcz wypowiedzieć.

To co opisałeś to jest smutne, ale prawdziwe. Pocieszające w tym wszystkim jest to ,że ty i dwóch twoich kolegów chce się uczyć z pasją. Zastanawiające jest jak oni zdają i przechodzą do następnej klasy skoro uciekają z zajęć . Pewnie nauczyciele są bardzo wyrozumiali dla nich :wink: . Myślę ,że oni egzaminu zawodowego nie zdadzą. Bo aby go zdać to trzeba mieć wiedzę. A matury chyba pisać nie muszą. Bo sądząc po ich podejściu do nauki to się na studia nie wybierają. Mały offtopic , ale też mnie takie podejście denerwuje.
  • #537 15173695
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #538 15173976
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 305
    Dzieki "gumis" 3477 i jego info dowiedziałem się ,że skrót FTTH oznacza :
    "włókno do domu ".
    U mnie -w klatce schodowej -siec ftth ma już pierwszego klienta .Jak go spotkam to się zapytam co on ma -może obejrzę ?
    Z informacji o FTTH wynikałoby ,że może będzie to sięć pasywna .Wtedy w demultiplekserze strumień info będzie dekodowany -i po potwierdzeniu adreu odbiorcy - nastąpi uruchomienie rozdziału wg info na zamówione usługi.
    To sa luźne uwagi -ze względu na brak materiału w jęz. polskim
  • #539 15174009
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Najfajniejszą "zabawą" z takimi inżynierami jest moja autorska gra pod nazwą "trzy fachowe pytania". Oj boki nie raz można zrywać :D. Ja się nie lubię wyzłośliwiać ale granie w kulki niektórych ludzi na niektórych stanowiskach po prostu było irytujące nazywając rzecz bardzo kulturalnie. No bo jak nazwać taki obrazek - jedzie "serwisant" na aparat na kartę ( budka telefoniczna) kompletnie nie ubrany w żaden strój montera, z teczką z drugim śniadaniem, mając TYLKO kartę serwisową, nie mając nawet mikrotelefonu monterskiego ( czyli innymi słowy słuchawki służbowej) co jest PODSTAWOWYM wyposażeniem każdego serwisanta (a nawet śrubokręta!) po czym opowiada w biurze ze sygnał nie dochodzi. A my jeździmy jak pier* i sprawdzamy że jest po czym sytuacja się powtarza jeszcze dwa razy... Wziąłem w końcu klucz od tych aparatów i zrobiliśmy to sami (co do nas nie należało) to zadzwonił i powiedział że ON MUSIAŁ JESZCZE RAZ SIĘ SPECJALNIE FATYGOWAĆ i oczywiście wyszło że to MY nie umiemy zrobić kabla. No to zaczęliśmy Go trochę "egzaminować". Na początek publicznie ot niby przypadkiem zadaliśmy pytanie : Jeden Neper ( Np) ile to jest decybeli? I usłyszałem odpowiedź : ... trzy z groszami... No to ja bardzo podziękowałem :D Kierownik słyszał i wystarczyło. Gdyby powiedział "dziewięć z groszami" to może bym się nie śmiał. wiem ze przypomina to przysłowiowe kopanie leżącego ale w pewnych sytuacjach inaczej się po prostu nie dało. A teraz... jest jeszcze gorzej. Znajomości, koneksje rodzinne, prywatne interesy... Wiedza ??? A komu to potrzebne!? Jak masz kumpla prezesa lub kierownika to możesz być najgorszym matołem a i tak będziesz traktowany jak inżynier. Jak się coś naprawdę stanie dostaniesz prawdziwego inżyniera na pomocnika i to ON zrobi za Ciebie czarną robotę, tobie pozostanie zadzwonić do szefostwa i zebrać laury. Panie Prezesie to i to zrobiłem a tego ... patrz Pan ch...je nie zrobili! Rzygać się chce po prostu. Czasami łapię się na tym ze się cieszę że już tam nie pracuję, ale tęsknota do zawodu pozostała i do starych dobrych lat. :cry:
  • Pomocny post
    #540 15174071
    Maciej1387
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    W ftth w naszym wydaniu (nie orange, powiem że osiedlówka z aspiracjami żeby o reklamę mnie nie oskarżali :) )
    Do klienta trafia od podobnej szafki jak ta ze zdjęcia światłowód taki :
    http://fttx.elmat.pl/produkt/vc-dcy,280.html

zakończony gniazdem montowanym na ścianie. Do gniazda patchcord, światłowodowy oczywiście, do urządzenia np. takiego
    http://active.elmat.pl/produkt/gpon-ont-wifi-h640gw,13.html#opis

Daje to urządzenie internet po kablu i wifi, opcjonalnie iptv i telefon zwykły na rj11.

Przepraszam za linki do strony konkretnego producenta ale inaczej nie da sie wyjaśnić o co chodzi. nie wiem kto dostarcza sprzęt dla orange ale podobne rozwiązania do dasana mają inne firmy (huawei, netis).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła identyfikacji starego słupka przyłączeniowego TP/Orange stosowanego w sieci telefonii stacjonarnej. Ustalono, że jest to telefoniczny słupek kablowy (TSK), a w różnych regionach występowały różne wykonania i brak było jednego standardu. Opisano budowę takich punktów: metalowa rura lub betonowy słupek z głowicą kablową, łączówkami i oznaczeniami kierunku do szafy kablowej, często z pojemnością rzędu 10 par. Omówiono też szafy kablowe, głowice kablowe GKM, KRONE i starsze rozwiązania typu Onus, a także zależność między szafą magistralną a rozdzielczą oraz sposób prowadzenia kabli do abonentów. W dalszej części rozmowy poruszono zagadnienia central telefonicznych, numeracji abonenckiej, planu adresowego, wybierania lokalnego i strefowego, ISDN, SDI, ADSL/VoIP, modemów dostępowych oraz historycznych usług takich jak teleks, telegraf i radiofonia przewodowa. Wspomniano również o ochronie katodowej kabli ołowianych i stalowych, punktach pomiarowych, starych centralach elektromechanicznych oraz o przechodzeniu sieci na rozwiązania cyfrowe i światłowodowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA