logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć stroboskop do kolorofonu z własną elektroniką?

CDMaster 07 Cze 2005 01:49 4288 11
REKLAMA
  • #1 1556183
    CDMaster
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Zrobiłem kolorofon wg schematu podanego na stronie http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_119026.html . jednocześnie mam w domu kupiony stroboskop ktory chcialbym podlączyc do tego kolorofonu tzn.... zamiast jednej z zarowek... czekam na pomoc... moge nawet zrobic nowa elektronike do tego strobo wykorzystujac z niego nawet tylko palnik. czekam na wszelkie sugestie:D zainteresowanym moge przeslac wszystkie szczegoly dotyczace tego kolorofonu ktorych jak zauwazylem nie ma na stronie (schemat plytki, programator, sterowniki itp)
  • REKLAMA
  • #2 1557953
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Witam

Jaki to jeste stroboskop? Czy to jabel-J23? Jak inny to muszisz podać schemat bo w czemno nic nie zrobimy. Muszisz zobaczyć we strobie gdzie i co przerywa tego stroba Diak czy neonówka. Zamiast przerzywacza dajesz optotriak i podłańczasz do tego układu z chipa i powinno byc ok. :)

Ps. Jak mozesz podeśli wszelkie info na temat tego układu z chipa :) jestem zainteresowany. i jak możesz to schemat strobo też i przerobimy go :)

Podaje meila: slawekm8(_at_)o2.pl

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1558917
    CDMaster
    Poziom 15  
    OK schemat strobo zamieszcze mam nadzieje jutro:D dzis jednak zamieszczam juz schemat kolorofonu:D (cala dokumentacja) mam tylko nadzieje ze nie czyta tego zaden redaktor chipa:D
    Załączniki:
    • Plug-in do Winampa.rar (1.98 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1562176
    CDMaster
    Poziom 15  
    moim strobo steruje dioda chyba zenera (bd 3 c130 czy cos takiego) i TYRYSTOR 1,5A 400V (MCR22-006) mam nadzieje ze wiecej juz nie musze dodawac:D
  • #5 1563517
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Witam

DB3 to diak a nie dioda :) wymontuj tego diaka i wstaw optotriak i bedzie chulać :)

Ps. jak na USB nie działa to polecam sterowanie przez LPT prostrze wykonanie :) ja zrobiłem i działa i jestem zadowolony a nie bawem powstanie nastepna konstrukcja :)

Zapraszam tu :) https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic243182.html

Jak będą problemy wal śmiało :) :) :)

Pozdrawiam
  • #6 1564910
    CDMaster
    Poziom 15  
    Dzieki za pomoc:D chetnie zobacze ten projekt:D hehe moze tamten dziala:P tylko wiesz.. kase juz wydalem na ten usb i glupio teraz wyszlo.. ze nie dziala... musze wszystkich przeprosic... ale sa jednak male problemy z tym kolorofonem... plugin do winampa nie dziala... wiec mimo trudu podczas konstruowania go nie otrzymamy niczego innego niz tylko ukladu ktory mozna zaprogramowac i z niego odczytac to co wgralismy do eeprom .... przepraszam ze ktos stracil juz punkty za to ale to wina redakcji chipa... napisalem juz stosowny do nich list i jak tylko otrzymam ospowiedz to zamiezcze dzialajacy plugin na stronce:D za zaistniale problemy przepraszam
  • #7 1566159
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 390
    A jak stroboskop jest podłączony do kolorofonu?
    Jakie napięcie robocze jest w kolorofonie?
    Jeżeli kolorofon jest niskonapięciowy tzn. zasilany jest z transformatora, to należy podłączyć stroboskop przez transformator 230/230V, lub zastosować transoptor lub optotriak do wyzwalania stroboskopu.
  • #8 1566548
    Popak
    Moderator na urlopie...
    żarówka rtęciowa napisał:
    A jak stroboskop jest podłączony do kolorofonu?
    Jakie napięcie robocze jest w kolorofonie?
    Jeżeli kolorofon jest niskonapięciowy tzn. zasilany jest z transformatora, to należy podłączyć stroboskop przez transformator 230/230V, lub zastosować transoptor lub optotriak do wyzwalania stroboskopu.

Hahaha :) czytaj dokładnie o czym sie pisze na forum, a zwłaszcza pytanie :) chodzi o sterownik diud LED przez port USB Komputera a co do połaczenia to ja juz napisałem odpowiedź. A co do rozwiązania transfotmatora to nie zbyt dobry pomysł. Dobry ale optotriak jest leprzym rozwiązaniem. :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 1567701
    CDMaster
    Poziom 15  
    Mam jeszcze jedno pytanie do DJpopak;) ... bo kazales mi: "wymontuj tego diaka i wstaw optotriak i bedzie chulać " tylko z czystej ciekawosci pytam jaka funkcje bedzie wtedy mial potencjometr
  • #10 1568320
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Witam

Potenciometr nie będzie miał żadnej funkcji. Chyba że zrobisz sobie przełącznik na prace automatycznom (praca będzie zalerzna od potenciometru) lub na wyzwalanie zewnetrzne a w tedy potenciometr nie bedzie potrzebny i strobo bedzie migał np. w rytm basu jak kolorofon mu rozkarze :)

Pozdrawiam
  • #11 1569884
    CDMaster
    Poziom 15  
    DJpopak;) doslownie jakbys czytal w moich myslach:D hehe Dzieki nie mam juz wiecej pytan i pozdrawiam:D hehe odezwe sie jak redakcja chipa mi da jakakolwiek odpowiedz.... mam nadzieje ze wogole cos odpisza.. bo jak narazie zero odpowiedzi....
  • #12 1583179
    CDMaster
    Poziom 15  
    Wkoncu kolorofon ruszyl:D okazalo sie... ze moja wersja winampa nie wykrywala tego pluginu teraz juz jest ok:D zainstalowalem 5,08:D jak ktos chce zrobic ten kolorofon to polecam:D na diodach ladnie swieci... jeszcze musze zobaczy co bedzie jak podlacze do zarowek i stroboskopu:D w razie problemow piszcie do mnie:D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia stroboskopu do kolorofonu z własną elektroniką, wykonanego według schematu z chip.pl. Stroboskop sterowany jest przez diak DB3 i tyrystor MCR22-006 (1,5A, 400V). Zalecane jest wymontowanie diaka i zastąpienie go optotriakiem, który umożliwi bezpieczne i skuteczne wyzwalanie stroboskopu z układu kolorofonu. Potencjometr w takim układzie traci funkcję, chyba że zastosuje się przełącznik trybów pracy (automatyczny lub zewnętrzny wyzwalacz). Podłączenie stroboskopu do kolorofonu niskonapięciowego wymaga zastosowania transformatora 230/230V lub optotriaka do wyzwalania. Dyskutowano również problemy z działaniem pluginu do Winampa, który po aktualizacji do wersji 5.08 zaczął poprawnie współpracować z kolorofonem. Wskazano, że sterowanie przez port LPT jest prostsze i bardziej niezawodne niż przez USB. Autor udostępnił dokumentację kolorofonu i schemat stroboskopu, zachęcając do dalszych modyfikacji i wymiany doświadczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA