logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic KX-TC1000 - Słuchawka nie łączy się z bazą po naprawie po burzy

fantasta 15 Cze 2005 17:36 2531 13
REKLAMA
  • #1 1580171
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Witam. Dostalem od kolesia telefonik do sprawdzenia wiec sie za niego zabralem. Po zajzeniu do bazy zauwazylem wybuchniety dlawik wiec go wymenilem. Padnieta byla jeszcze zenerka na 30V i stbilizator na 8V. Na ladowaniu tez dlawik przepalony wiec tez wymienilem. Po zlozeniu telefon zaczal niby dzialac, sluchawka sie naladowala ale nie moze sie polaczyc z baza. Po wcisnieciu TALK daje jeden sygnal pare sekund ciszy w sluchawce 3 szybkie sygnaly i sie wylacza. Sygnaly za z buzera zeby bylo jasne wszystko a nie z glosnika. Wcisniecie przycisku wyboru kanalow nie przynosi efektow.

Koles twierdzi ze telefon umarl po jakies burzy. Wszystkie elementy jakie wymienilem wczesniej mialy widoczne uszkodzenia jak po jakims konkretnym strzale. Przy okazji poszedl zasilacz ale jest juz nowy.
  • REKLAMA
  • #2 1580688
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Sprawdź styki na bazie, które służą do ładowania i dodatkowy do przekazywania kodu. Spróbuj podmienić zasilacz, tak na próbę, bo też mógł ucierpieć po burzy. Zorientuj się następnie czy baza przekazuje paczki impulsów (kody) do słuchawki gdy się ją położy na bazie.
  • REKLAMA
  • #3 1580807
    fantasta
    Poziom 29  
    W jaki sposob to sprawdzic te impulsy?? Zasilacz jest nowy.
  • #4 1580951
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Dołącz do środkowego styku bazy kondensator np. 10nf lub podobny i daj to na wejście wzmacniacza m.cz. i jeszcze połącz masę z masą wzmacniacza (nie jest to tak bardzo konieczne). Gdy położysz słuchawkę na bazie to usłyszysz wysyłanie kodów "cyfrowo". Najlepiej jakbyś miał podobny, sprwny aparat to byś sobie to spróbował zrobić. Jeżeli usłyszysz już te kody, to będziesz musiał otworzyć słuchawkę i dalej śledzić drogę tych impulsów. Myślę jednak, że uszkodzenie jest w bazie. Może to być tranzystor najbliższy temu stykowi (dojdziesz po ścieżkach). Oczywiście może to być jakiś scalak i wtedy naprawa może być nieopłacalna.
  • #5 1580985
    fantasta
    Poziom 29  
    OKi zrobie jak mowisz. A czy zamiast takiego wzmacniacza moge podpiac oscyloskop ?? Wydaje mi sie ze bez problemu??
    Sadzisz ze to ze nie ma polaczenia z baza to sprawa nie poprawnego ustawienia kodow?? Nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale gdy wlacze sluchawke nie pali sie dioda sygnalizacyjna kolo przycisku. Moim zdanie powinna sie zapalic w momecie wlaczenia sluchawki.

Mam na stle jeszcze jednego panasonica ale tego starego taki kwadraciajk jeszcze i tez ma podobny problem. Tylko ze tam dioda sie pali, w glosniku jest szum i przycisk zmieniajacy kanaly dziala lecz po dlugiej zabawie ze zmiana kanalow nic nie daje, ciagle szum jak w radiu :/
  • #6 1581234
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Zabawa ze zmianą kanałów nic nie da. Przycisk zmiany kanałów służy do tego, że w przypoadku zakłóceń w trakcie rozmowy, możemy zmienić kanał na inny, ale musi słuchawka widzieć się z bazą. Jeżeli chodzi o oscyloskop to jest to rozwiązanie optymalne, lecz w tej kwestii musisz sam sobie poradzić. Ja niestety nie mam oscyloskopu i radzę sobie domowymi sposobami. Mam prościutki wzmacniacz m.cz. i często nim szukam sygnału przy różnych naprawach. Metoda ta którą opisałem wcześniej, już w kilku przypadkach niezawodnie pomogła mi znaleźć przerwę na wspomnianej drodze przekazywania kodów. Kiedyś to była zwykła przerwa mechaniczna na druku, innym razem (nawet w dwóch przypadkach) uszkodzony tranzystor.
  • REKLAMA
  • #7 1581285
    fantasta
    Poziom 29  
    Ehhhhhhhhh....nie mam takiego wzmacniacza a mam oscyloskop. Po to on jest zeby z niego korzystac chyba nie ;) wiec moim zdaniem tez powinienem zobaczyc jakiec impulsy. A jak jest z ta dioda?? Pali sie tylko wtedy jak jest polaczenie z baza?? Czytalem w innych tematach ze jak dlugojest rozladowana sluchawka a tu byla przez pare dni (aku na zero) to sie cos rozstraja i trzeba ustawiac. Kurcze nie robilem nigdy telefonow i nie mam pojecia co jest grane :( Bardziej wole energoelektronike bo taki mam zawod.

A co sadzisz o tym drugim przypadku. Tam sie wszystko swieci i jest szum w sluchawce.
  • #8 1582933
    fantasta
    Poziom 29  
    Oki, wiec sprawdzilem tak jak pisales. Sprawdzilem na dwa sposoby. Jeden to zamaist tego wzmacniacza podlaczylem poprostu pod wejscie LINE w komputerze. Slychac bylo sygnaly (chyba 5 czy 6) Oscyloskop takze pokazac mi te impulsy. Wszystklie te impulsy dochodza ladnie od sluchawki :O
    Lecz dalej nic nie dziala, co to moze byc :(
  • Pomocny post
    #9 1590103
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1232
    Witam
    Sądząc po rozmiarze opisanych wcześniej uszkodzeń przyczyną było wyładowanie atmosferyczne. Najczęściej do linii telefonicznej.
    Obwód prądu zamyka się wówczas poprzez obwody wejściowe aparatu; dalej przez zasilacz do sieci energetycznej.
    Rzadko w takich przypadkach udaje się przeżyć procesorowi.
    To tylko przypuszczenie w Twoim przypadku, ale po analizie opisanych spostrzeżeń jestem prawie pewien.
    Wartość tego aparatu jest dość niska więc i naprawa bardziej dla przyjemności.
    To dobrze, że dysponujesz oscyloskopem. W takich przypadkach to narzędzie nieodzowne. Jednak bez schematu...
    Co do diodki - to świeci przy ładowanii oraz po nawiązaniu połączenia.
    Przykro mi, że nie pomogłem.
    Pozdrawiam
  • #10 1590531
    fantasta
    Poziom 29  
    Tego sie wlasnie obawialem. Bylo to wyladowanie atmosferyczne. I tak jak piszesz droga pradowa wlasnie tak sie zamknela.

Dzieki wszystkim za pomoc.
  • REKLAMA
  • #11 1590943
    jacekc3
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Jeżeli po wymianie spalonych elementów telefon "żyje" to jest duże prawdopodobieństwo , że będzie działał.
    Proszę po włączeniu zasilania sprawdzić czy grzeje się procesor w bazie.
    Jeżeli będzie mocno ciepły to jest uszkodzony.
    Jeżeli nie , to proszę odkręcić moduł z wyłącznikiem ładowania (czarna skrzyneczka ze stykami do ładowania dla słuchawki) rozebrać ją i zlikwidować wyłącznik łądowania , wyjąć czarny plastik trzy sprężynki
    (odlutować je od kabelków) i przylutować kabelki bezpośrednio do blaszek w środku(nie pomylić kolejności kabli) prawdopodobnie nie łączy środkowy styk jest to częsta usterka w tych telefonach .
    Proszę zmierzyć napięcie zasilacza te telefony są wrażliwe na zbyt wysokie napięcie a objawem będzie brak łączności słuchawki z bazą.
  • #12 1590961
    fantasta
    Poziom 29  
    Ale styki sa oki i nie ma sensu ich lutowac na stale. Polozenie sluchawki na bazie powoduje wlaczenie ladowania i przeslanie kodu do sluchawki.
  • #13 1591070
    jacekc3
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Jeżeli odłożymy słuchawkę na bazę i zapali się dioda to oznacza że styki zewnętrzne działają ( + i - ) środkowy styk wcale nie musi łączyć aby zapaliła się dioda po odłożeniu słuchawki.
    Naprawiam te telefony i to jest najczęstrza przyczyna braku łączności.
    Jeżeli to nie pomoże to jeszcze coś innego jest spalone w telefonie.
  • #14 1591096
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    "Jacekc3" przecież o tym co piszesz była już mowa, chyba nie czytałeś wcześniejszych postów?

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Panasonic KX-TC1000 po uszkodzeniu wskutek wyładowania atmosferycznego nie łączy się z bazą mimo wymiany uszkodzonych elementów takich jak dławiki, zenerka 30V i stabilizator 8V oraz nowego zasilacza. Słuchawka ładuje się, lecz po naciśnięciu przycisku TALK pojawia się sygnał dźwiękowy, cisza, a następnie szybkie sygnały z buzzera i wyłączenie. Brak reakcji na zmianę kanałów. Zalecane jest sprawdzenie styków ładowania i środkowego styku przekazującego kody między bazą a słuchawką. Do wykrycia impulsów kodujących można użyć oscyloskopu lub wzmacniacza m.cz., podłączając go do środkowego styku bazy. Impulsy są słyszalne i widoczne, co wskazuje na prawidłowe przesyłanie sygnału z bazy do słuchawki. Problem może leżeć w uszkodzeniu procesora lub innych elementów elektronicznych w bazie, co jest częste po przepięciach burzowych. Dioda sygnalizacyjna przy włączonej słuchawce powinna się świecić, co nie występuje w uszkodzonym egzemplarzu. Wskazano również na możliwość uszkodzenia modułu wyłącznika ładowania w bazie, gdzie często środkowy styk nie łączy prawidłowo, co uniemożliwia komunikację. Pomimo wymiany elementów i sprawdzenia styków, brak łączności może oznaczać poważniejsze uszkodzenia procesora lub scalaków, co czyni naprawę nieopłacalną. Wartość telefonu jest niska, więc naprawa ma charakter hobbystyczny. Drugi, starszy model Panasonica ma podobne problemy z szumem i zmianą kanałów, ale tam dioda się świeci, co wskazuje na inne uszkodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA