logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wadliwe rzeczy z chin na wesoło

karas44 08 Lut 2016 21:55 3381 21
REKLAMA
  • #1 15417631
    karas44
    Poziom 16  
    Ocena: 65
    Witam, nie wiem jak temat się przyjmie, chodzi o to aby wysyłać zdjęcia wadliwego elementu które przyprawiło nas o dobry humor lub zły.
    Aby to zobrazować wrzucę swoje 2 rzeczy
    Adapter sim z którym nic nie zrobię bo zależało mi na mini -> sim niestety niepotrzebnie otworzyłem :/
    I śrubkę która dostałem do kufra motocyklowego, przez chwile zastanawiałem się co mam z tym zrobić :)
    Mam nadzieje ze macie w domu jakiś śmieszny wadliwy element
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15417676
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    karas44 napisał:
    I śrubkę która dostałem do kufra motocyklowego, przez chwile zastanawiałem się co mam z tym zrobić
    Jak to co, nagwintować.

Dodano po 3 [minuty]:

karas44 napisał:
    Adapter sim z którym nic nie zrobię bo zależało mi na mini -> sim niestety niepotrzebnie otworzyłem :/
    Opis na zdjęciu wyraźnie mówi o nano, nie wiem czego się spodziewałeś.
  • #3 15417770
    karas44
    Poziom 16  
    Ocena: 65
    dedito napisał:

Bardziej takiego widoku :)
    A gwintowanie śrubki nie należy do moich obowiązków, nie chciałbym np; laptopa i w domu by się okazało ze muszę np; USB dolutować bo u mnie nie było.
  • #4 15417821
    dedito
    Poziom 39  
    karas44 napisał:
    Bardziej takiego widoku

Gdzie na tym widoku mowa o mini?
    karas44 napisał:
    A gwintowanie śrubki nie należy do moich obowiązków
    Nie no, naprawdę? :D.
  • #5 15417901
    nawracająca zgaga
    Poziom 20  
    Ocena: 119
    Ta śrubka to chyba nit z główką o nacięciu krzyżowym. Tylko po co taki?
    A jak rzeczywiście śrubka to przeptarz dobrze komplet, może jest w zestawie narzynka?
  • #6 15418389
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3648
    karas44 napisał:

I śrubkę która dostałem do kufra motocyklowego, przez chwile zastanawiałem się co mam z tym zrobić :)
    Na pewno było drobnym gwintem (znaczy druczkiem), że gwint jest dostępny na innej aukcji :lol: .
  • #7 15418908
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Bez przesady. Nigdy nie zdarzyło się Wam kupić np. nakrętek na kg i trafić jednej czy kilku bez gwintu? Automat jak pakuje, to nie sprawdza każdego elementu z osobna, a na każdej linii technologicznej brak może się trafić
  • REKLAMA
  • #8 15418965
    tzok
    Ocena: 6422
    dedito napisał:
    Opis na opakowaniu mówi jednak, że w zestawie powinny być adaptery:
    - nano -> micro
    - nano -> SIM
    - micro -> SIM
    Tyle, że zamiast micro -> SIM, był drugi nano -> SIM.
  • #9 15419077
    dedito
    Poziom 39  
    Zgadza się.
    Ja nawiązywałem do wypowiedzi autora
    karas44 napisał:
    mini -> sim

zakładałem, że zauważy swój błąd w słowie mini.
  • REKLAMA
  • #10 15419089
    tzok
    Ocena: 6422
    W sumie to ja też popełniłem ten sam błąd bo to co nazwałem SIM to właśnie jest mini-SIM, a normalny SIM jest wielkości karty kredytowej ;)
  • #11 15419097
    halinka1125
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Witam
    Ja kupiłem sobie sterownik REX100+ SSR 40A, jakie było zdziwienie jak po podłączeniu włączył się i tak został, po rozbiórce okazało się że FOTEK 40A
    ma w środku BTA16, a przeglądnięcie internetu zasugerowało że w wersji 25A występuje BTA10. koniec końców po przeróbce SSR steruje już BTA40.
    I działa jak ta lala;).
  • #12 15419099
    dedito
    Poziom 39  
    tzok napisał:
    W sumie to ja też popełniłem ten sam błąd bo to co nazwałem SIM to właśnie jest mini-SIM, a normalny SIM jest wielkości karty kredytowej
    Właściwie tak, ale chyba już się utarło mówić na kartę mini-sim - karta sim.
  • REKLAMA
  • #13 15419205
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1331
    karas44 napisał:
    Aby to zobrazować wrzucę swoje 2 rzeczy

Tak z ciekawości ile taki zestaw kosztuje ??
    Ja zawsze kupuje startówkę playa z 5pln i mam komplet adapterów :)
    Jak ktoś chce się pobawić to jeszcze te 5pln wygada i komplet adapterów zostanie za free :)
  • #14 15420802
    nawracająca zgaga
    Poziom 20  
    Ocena: 119
    robokop napisał:
    Bez przesady. Nigdy nie zdarzyło się Wam kupić np. nakrętek na kg i trafić jednej czy kilku bez gwintu

Bywało. Dlatego kupuję elementy złączne w firmie Śrubena. Zero braków, wszystko się nakręca.
    Robek, jak klient kupuje jakiś zestaw to ma prawo sądzić, że wszystko będzie pasowało. W tym przypadku coś nawaliło; od czego jest kontrola jakości?
    Kupiłem żonie w pewnym markecie regały do spiżarni. Miało być prosto i bez stresu dla mnie, ale żaden otwór nie pasował, wszystko musiałem przerabiać. Taniej by wyszło gdybym kupił kątowniki 20x20x2 i to pospawał. Oczywiście baildonkami albo esab'ami; bo te chińskie elektrody to smarkają, więcej szlaki jak spawu.
    A tak ogólnie to brakuje na elce działu "co polecamy"
    Sprawdzone narzędzia.
    Do cięcia polecam brzeszczoty Morse Bi-Metal. Takie białe. Siada przy nich IRVIN, siada Bahco (sandvik).
    Tarcze to tylko Unifam.
  • #15 15423460
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    dedito napisał:
    Jak to co, nagwintować.

Tej "stali" nie da się nagwintować. Jest tak miękka, że narzynka przetoczy ją na mniejszą średnicę. Śruby z tego materiału są jednorazowe, po odkręceniu gwint jest zerwany. A mnie w szkołach uczyli, że połączenia gwintowe są rozłączne. Dzięki Chińczykom już nie. Cieszcie się, dzieci AliExpress.
  • #16 15423483
    dedito
    Poziom 39  
    dybas napisał:
    Tej "stali" nie da się nagwintować
    Po zdjęciu rozpoznać rodzaj stopu, pogratulować :D
  • #17 15423506
    TechLOG
    Poziom 19  
    Ocena: 72
    Kolega wyżej ma rację. Tak małych śrub się nie gwintuje, gwint powstaje na skutek wykonania jego odcisku w formie złożonej z 2 lub więcej części, maszynowo i szybko. Gwintowanie każdej śrubki z osobna zajęłoby za dużo czasu i energii.
    Inną metodą jest odlanie wkręta/śruby w formie - już z gwintem. Popatrz na śrubki komputerowe.
  • #18 15423523
    dedito
    Poziom 39  
    TechLOG napisał:
    Tak małych śrub się nie gwintuje

A zna kolega definicję słowa gwintowanie ?
    TechLOG napisał:
    gwint powstaje na skutek wykonania jego odcisku w formie złożonej z 2 lub więcej części, maszynowo i szybko

A to już nie jest gwintowanie?
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Gwintowanie

Cytat:
    Gwintowanie - formowanie gwintów różnymi metodami, ręcznie lub maszynowo.
  • #19 15423725
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 15423750
    TechLOG
    Poziom 19  
    Ocena: 72
    Kiedyś miałem okazję naprawiać kalkulator. Właścicielka zgłosiła się do mnie, bo przestał działać a miał według zapewnień sprzedawcy oraz napisów na obudowie podwójne zasilanie (bateria + oczko "słoneczne"). Po rozkręceniu okazało się, że zasilany jest tylko baterią - element słoneczny był tylko kawałkiem plastyku z ładnie namalowaną od góry imitacją ogniwa (na dodatek przyklejony taśmą biurową):

• #21 15423848
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wadliwych produktów z Chin, które wywołały humorystyczne lub frustrujące sytuacje. Użytkownicy dzielili się zdjęciami i doświadczeniami związanymi z nieudanymi zakupami, takimi jak adaptery SIM, które nie spełniały oczekiwań, oraz nietypowe śrubki, które nie pasowały do zestawów. Wiele osób zauważyło problemy z jakością chińskich produktów, w tym błędy w opisach i brakujące elementy. Pojawiły się również anegdoty o innych wadliwych produktach, takich jak kalkulatory z fałszywymi panelami słonecznymi. Dyskusja podkreśliła znaczenie kontroli jakości oraz doświadczenia użytkowników z zakupami online.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA