logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gwałtowne spadki transferu dysku WD Caviar Blue 1TB w grach (Wiedźmin 3)

karix98 16 Maj 2016 18:24 1476 25
REKLAMA
  • #1 15678330
    karix98
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Wolne wczytywanie textur w grach , oraz gwałtowne zacięcia obrazu gry przy wczytywaniu większych lokacji, najlepiej to widac w Wiedzminie 3. Komputer jest świeży ponieważ to drugi dysk. Ze wczesniejszym były takie same problemy tylko jeszcze gwałtowne przycięcia występowały w kazdej grze.
    Mając włączonego hd tune zaobserwowałem duże spadki nawet przy prostej czynnosci jak otworzenie folderu. Co jest nie tak? Co moze powodowac takie spadki? Czy powinnem zastanowic sie nad kupnem ssd? Dysk mam raptem jakies 3 tygodnie.

Moja specyfikacja : Gwałtowne spadki transferu dysku WD Caviar Blue 1TB w grach (Wiedźmin 3)
    Zasilacz Antec VP 500 - 500W
    Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3
    Płyta główna Asus B85M-G, B85,
    Procesor Intel CORE i5-4460, 3.2GHz
    Karta graficzna MSI GeForce GTX 960 4GB GDDR5 128 Bit,

stary dysk:Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM
    obecny dysk: Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM
  • REKLAMA
  • #2 15678359
    lukasixthm
    Poziom 23  
    Ocena: 380
    Wygląda na uszkodzenie dysku. Pewnie jest na gwarancji więc wiesz co robić...

Pokaż jeszcze smart z crystal disk.
  • #3 15678378
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Pokaż SMART dysku. Zakładka Health.
    Masz dwa takie same dyski podłączone?
    Na jakim jest system? Jeżeli na którymś Blue, to zły pomysł, bo one parkują głowice co kilka sekund. Musisz użyć wdidle3 i wydłużyć czas między parkowaniami.
  • #4 15678427
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    Z jakiego oprogramowania zabezpieczającego korzystasz? Próbowałeś go wyłączać na czas testów?
  • #5 15678454
    karix98
    Poziom 9  
    Nie mam żadnego programu antywirusowego. zle mnie zrozumiales , mam jeden dysk.

Dodano po 1 [minuty]:

• #6 15678480
    lukasixthm
    Poziom 23  
    karix98 napisał:
    Nie mam żadnego programu antywirusowego

Tutaj może leżeć problem. Pobierz AdwCleaner, przeskanuj, usuń to co znajdzie. Pobierz jakiegoś antywira np Kingsoft Antywirus albo AVG i zrób pełny skan dysku.
  • #7 15678489
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    karix98 napisał:
    mam jeden dysk.

I system na nim?
    karix98 napisał:
    stary dysk:Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM
    obecny dysk: Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM

Zmieniałeś dysk na identyczny? W jakim celu?
  • #8 15678490
    Krnlmgr
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    A robiłeś scan na bad-y?
  • REKLAMA
  • #9 15678498
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    W SMART dysk wypada dobrze. Sprawdź czy wartość C0 nie wzrasta po wykonywaniu testu w którym występują problemy.

Jeżeli nie, to powodem takich objawów jest najpewniej to, że jest to dysk systemowy. Akurat podczas jego wykonywania system dokonuje jakiś operacji na dysku tym samym obniżając odczytywany transfer.

By to zweryfikować, możesz albo przetestować dysk korzystając z innego dysku jako systemowym albo skorzystać z LiveCD np Hiren's BootCD.
  • #10 15678502
    karix98
    Poziom 9  
    Pisownia
    Miałem 1 dysk i występowały właśnie też przycięcia , odesłałem i przysłali mi nowy taki sam , dlatego napisałem 2 dyski, stary i nowy , nowy ten co jest obecnie w komputerze.

Dysk jest podzielony na 2 partycje po 400 GB dla systemu i dla gier 600 GB.

Dodano po 3 [minuty]:

Tutaj może leżeć problem. Pobierz AdwCleaner, przeskanuj, usuń to co znajdzie. Pobierz jakiegoś antywira np Kingsoft Antywirus albo AVG i zrób pełny skan dysku.[/quote]

Sprawdziłem nie ma żadnych wirusów itp , komputer ma raptem 3 tygodnie , sam robiłem wszystko , gry oryginalne, nic podejrzanego nie pobierane z internetu.

Dodano po 9 [minuty]:

Nie mam pojęcia jak to się robi. Nie znam się jeszcze tak na komputerach.

Dodano po 4 [minuty]:

Zrobiłem ,nic nie wykazuje.
  • #11 15678573
    Krnlmgr
    Poziom 17  
    Jakis screen\y, moze svchost(re-konfiguracja\instalacja aktualizacji)?.
  • #12 15678597
    karix98
    Poziom 9  
    Krnlmgr napisał:

Jeśli chodzi o aktualizacje systemowe to mam wylaczone poniewaz stwierdzam ze po aktualizacjach system gorzej chodzi

Gdzie jest ten svchost?

Dodano po 2 [minuty]:

Krnlmgr napisał:

W procesach nie mam nic ciekawego.
  • REKLAMA
  • #13 15678610
    Krnlmgr
    Poziom 17  
    Robisz błąd wyłączając je, w menedzerze po kliknięciu na 'pokaż wszystkie procesy użytkowników', ale teraz to nie ma jak bo nie ma obciążenia, wyraźnie widać użycie procesora 0%
  • #14 15678624
    karix98
    Poziom 9  
    Krnlmgr napisał:
    Robisz błąd wyłączając je, w menedzerze po kliknięciu na 'pokaż wszystkie procesy użytkowników', ale teraz to nie ma jak bo nie ma obciążenia, wyraźnie widać użycie procesora 0%

Dodano po 3 [minuty]:

Krnlmgr napisał:

No to chyba dobrze ze procesor nie jest obciążony.

Dodano po 3 [minuty]:

Epic napisał:
    W SMART dysk wypada dobrze. Sprawdź czy wartość C0 nie wzrasta po wykonywaniu testu w którym występują problemy.

Jeżeli nie, to powodem takich objawów jest najpewniej to, że jest to dysk systemowy. Akurat podczas jego wykonywania system dokonuje jakiś operacji na dysku tym samym obniżając odczytywany transfer.

By to zweryfikować, możesz albo przetestować dysk korzystając z innego dysku jako systemowym albo skorzystać z LiveCD np Hiren's BootCD.

Zrobie to tylko w tej chwili nie mam pendriva i dam znac jak bedzie gotowy, to najpewniej jutro.
  • REKLAMA
  • #15 15678683
    Krnlmgr
    Poziom 17  
    Zrób test obciążenia np. programem OCCT ze wszystkimi opcjami i zwracaj uwage na temperatury i stabilność działania.
  • #16 15678714
    karix98
    Poziom 9  
    Krnlmgr napisał:
    Zrób test obciążenia np. programem OCCT ze wszystkimi opcjami i zwracaj uwage na temperatury i stabilność działania.

tak wyglada
  • #17 15678785
    lukasixthm
    Poziom 23  
    karix98 napisał:
    tak wyglada

Ale puść ten test do końca. Po wszystkim zrobią się screeny - wrzuć je tu.
  • #18 15678815
    karix98
    Poziom 9  
    lukasixthm napisał:
    karix98 napisał:
    tak wyglada

Ale Gwałtowne spadki transferu dysku WD Caviar Blue 1TB w grach (Wiedźmin 3) Gwałtowne spadki transferu dysku WD Caviar Blue 1TB w grach (Wiedźmin 3) Gwałtowne spadki transferu dysku WD Caviar Blue 1TB w grach (Wiedźmin 3) Gwałtowne spadki transferu dysku WD Caviar Blue 1TB w grach (Wiedźmin 3) Gwałtowne spadki transferu dysku WD Caviar Blue 1TB w grach (Wiedźmin 3) Gwałtowne spadki transferu dysku WD Caviar Blue 1TB w grach (Wiedźmin 3) Gwałtowne spadki transferu dysku WD Caviar Blue 1TB w grach (Wiedźmin 3) Gwałtowne spadki transferu dysku WD Caviar Blue 1TB w grach (Wiedźmin 3) Gwałtowne spadki transferu dysku WD Caviar Blue 1TB w grach (Wiedźmin 3) Gwałtowne spadki transferu dysku WD Caviar Blue 1TB w grach (Wiedźmin 3) Gwałtowne spadki transferu dysku WD Caviar Blue 1TB w grach (Wiedźmin 3) Gwałtowne spadki transferu dysku WD Caviar Blue 1TB w grach (Wiedźmin 3) Gwałtowne spadki transferu dysku WD Caviar Blue 1TB w grach (Wiedźmin 3) Gwałtowne spadki transferu dysku WD Caviar Blue 1TB w grach (Wiedźmin 3) puść ten test do końca. Po wszystkim zrobią się screeny - wrzuć je tu.
  • #19 15678947
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    karix98 napisał:
    Mając włączonego hd tune zaobserwowałem duże spadki nawet przy prostej czynnosci jak otworzenie folderu. Co jest nie tak?

Od początku panowie. Wszystko jest dobrze. Gość robi test w HDTune i jednocześnie próbuje wykonać inną operacje na dysku. Co dziwnego że na wykresie jest spadek? Jest będzie i być powinien. Wiemy tyle że nic nie wiemy.
    Stan fragmentacji plików na dysku?
  • #20 15678969
    Krnlmgr
    Poziom 17  
    A freezy w grach?, ten test to z godzinke tak co najmniej i przy temp. otoczenia 20>
  • #21 15678992
    310artur
    Poziom 43  
    Nie wywróżę. Jak jest z tą fragmentacją plików? Defragmentacja nigdy nie zaszkodzi. Dysk jest OK i w nim bym problemu nie upatrywał.
    Nie wiem jak z temperaturami bo po 3 minutach test przerwałeś a one wciąż rosły ostro czyli jeszcze pójdą w górę.
    Wstępnie sugeruje uruchomić w tle HWiNFO w trybie sensor only i grać aż wystąpią problemy. Być może coś się pokażę choć wątpię.
    Ja tam nie wykluczam że wszystko jest OK. Co dziwnego że lokacje nie wczytują się w locie?
    Jaki to w ogóle system operacyjny diagnozujemy? Zgaduje że win 7.
  • #22 15679073
    karix98
    Poziom 9  
    Win 7 Ultimate 64.

Temperatury w normie, podczas grania dysk max 40 stopni, CPU 60, grafa 60 , problem występuje od razu po uruchomieniu gry . Wiedźmin 3 nie tnie się w zablokowanych 30 fps , na 60 są już przycięcia, freezy i wolne wczytywanie tekstur. fragmentacja jest nie potrzeba , dysk nie jest zawalony, nic z tych rzeczy, przypomina ze wcześniej miałem identyczny dysk , problem zaczął się robić po złapaniu jakiś poważanych wirusów które spowolniły kompa i wymiany karty na GTX 960 4 GB, ale w tam tym dysku były definitywnie spadki transferu bez jakiejkolwiek czynności.
  • #23 15679306
    310artur
    Poziom 43  
    karix98 napisał:
    nic z tych rzeczy

Co ma zawalenie do fragmentacji? Windows lubi kroić pliki na małe kawałeczki i zapisywać gdzie popadnie.
    Skoro na 30FPS jest OK a na 60FPS jest nie OK to dysk nie może tu mieć znaczenia.
    W 60 stopni na CPU nie uwierzę - nie twierdzę że tu jest problem ale 60 stopni na rdzeniu to miałeś po 30s testu w OCCT. Problemu szukałbym w ustawieniach gry/ sterowniku grafiki. Usterka sprzętowa tu jest mało prawdopodobna.
  • #24 15679568
    karix98
    Poziom 9  
    To co mogę dalej uczynić? Może to wina kart graficznej?

Edytowałem. Nie cytuj w całości postu poprzedzającego, nie ma takiej potrzeby.
    RADU23
  • #25 15680094
    Krnlmgr
    Poziom 17  
    karix98 napisał:
    problem zaczał sie robic po złapaniu jakis powazanych wirusów które spowolniły kompa i wymiany karty na gtx 960 4gb

Dlaczego tego na początku nie napisałeś?, powinno do 'kosza' tafić.
  • #26 15680955
    310artur
    Poziom 43  
    Na początek może usuń sterowniki karty graficznej tym:
    http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html
    Dla pewności uruchom to narzędzie w trybie awaryjnym (F8 przy starcie systemu).
    Jak usuniesz to reset i w normalnym już trybie zainstaluj ponownie sterowniki. Zacznij może od sterowników ze strony MSI.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z wolnym wczytywaniem tekstur i zacięciami w grach, szczególnie w Wiedźminie 3, na nowym dysku WD Caviar Blue 1TB. Problemy występują mimo nowej konfiguracji sprzętowej, a użytkownik zauważył spadki transferu podczas prostych operacji. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenie dysku, problemy z parkowaniem głowic, a także konieczność skanowania pod kątem wirusów. Użytkownik potwierdza, że nie ma wirusów, a dysk jest podzielony na partycje. Wskazówki obejmują testy SMART, defragmentację, oraz sprawdzenie ustawień systemowych i sterowników graficznych. Ostatecznie sugerowane jest usunięcie i ponowna instalacja sterowników karty graficznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA