logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porównywanie stringów w C++: dlaczego mój kod nie działa?

Jakub17 04 Cze 2016 11:11 5793 35
REKLAMA
  • #1 15719847
    Jakub17
    Poziom 6  
    Ocena: 15
    Witam, piszę tu nie wiem który raz odnośnie programowania w C i C++

Tym razem mam taki kodzik:

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Kod polega na zapalaniu diody gdy otrzymana odpowiedź modułu bluetooth na komendę AT pokrywa się z tą zadaną na początku ("odpowiedz")
    Nie wiem dlaczego dioda zapala się bez względu na to jaką otrzymam "odpowiedz". Nawet jak wpisuje byle co w monitor portu szeregowego to bluetooth zwraca w odpowiedz ERROR(0) czyli że komenda jest nie obsługiwana a dioda i tak się zapala. W moim założeniu dioda powinna się zapalić kiedy otrzymam odpowiedz w której zawarty będzie adres urzadzenia sparowanego z modułem czyli "98ff:d0:bbd84d". Sparowania dokonywałem komendą AT+BIND a odpowiedz na nią wygląda tak: "+BIND:98ff:d0:bbd84d" (szukana odpowiedź to substring ale mniejsza o to, w kodzie jakoś to zrobię). Nie chce żeby dioda się zapalała jak wpisuje byle jaką komendę tylko chcę aby się zapalała jak uzyskam konkretną odpowiedz z modułu. Ktoś potrafi powiedzieć dlaczego to źle działa?
  • REKLAMA
  • #2 15719928
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 15720023
    Jakub17
    Poziom 6  
    Fakt, jestem niechlujny ale to dlatego że mam dużo teraz na głowię i piszę w biegu.
    Nie piszę dla przyjemności tylko z przymusu, nie znam podstaw języka i nie mam czasu czytać książki o programowaniu bo jestem zajęty nauką czegoś innego ale muszę wykonać projekt...

Zrobiłem tak. Dioda po otrzymaniu komendy odpowiedzi "OK" się nie zapala. W drugiej linii jest constant String "odpowiedź". Tylko tak się zastanawiam czy po konwersji na char "command" nie powinien być tablicą.
  • #4 15720050
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 15720074
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Jakub17 napisał:
    Witam, piszę tu nie wiem który raz odnośnie programowania w C i C++

Tak na marginesie, po pierwsze pytanie nie dotyczy standardu C++ tylko dialektu Arduino, a tam string pisze się z wielkiej litery. Piotr ma rację, błąd jest widoczny jak kobyła.

Jakub17 napisał:
    ...piszę tu nie wiem który raz odnośnie programowania w C i C++

Fakt, ... po drugie nie mogę zaakceptować uczenia się języków programowania z forum.

Dodano po 1 [minuty]:

xoree napisał:
    A nie prościej :

if( strcmp( str1, str2 ) == 0 )
    {
    coś tam coś tam
    }
    else
    {
    coś tam coś tam 2
    }

Myślę że nie. Nawet jesli to jest dialekt Arduino, jak już zaczęliśmy z dialektowym Stringiem to się trzymajmy.

Dodano po 2 [minuty]:

Piotrus_999 napisał:

Jakub17 napisał:
    Fakt, jestem niechlujny ale to dlatego że mam dużo teraz na głowię i piszę w biegu.

To nie pisz :) Bo masz wtedy jeszcze więcej na głowie.

Możesz mieć tez inne błedy - ale po tej linijce analizowanie reszty mija się z celem.

Kolejny programista dyslektyk, który w cywilu jest dyslektykiem czy dysgrafikiem ale podobno pisze niezawodny kod? Brak podstawowej staranności ...
  • REKLAMA
  • #8 15720098
    JacekCz
    Poziom 42  
    xoree napisał:
    W Arduino strcmp działa poprawnie.
    (kilka razy używałem).

Ja nie mówię że nie działa. Wszędzie działa *) Tylko ze mieszanie jest w złym stylu.
    Na przykład gdybyś w tym stylu przenosił np kod na pececie z epoki znaków 8bit do unikodu by było ciężko, a tylko na własną prośbę.

*) nawiasem mówiąc tam po drodze jeszcze po cichu zachodzą konwersje itd. Nie dziwiłbym się jakby twój sposób, pozornie tak rdzenny "C" był wolniejszy o kilka taktów czy kilka bajtów chwilowego zużycia stosu, w porównaniu do konsekwentnego Arduino.
  • #9 15720151
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 15720157
    JacekCz
    Poziom 42  
    Piotrus_999 napisał:
    @JacekCz & inny - problem lezy gdzie indziej - nie trzeba mącić człowiekowi. Cokolwiek wpisze w nawiasie w swoim if-ie to i tak nie zadziała.

agree :)
  • #12 15721183
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 15721190
    Jakub17
    Poziom 6  
    Chodzi oczywiście o ten średnik... Jestem idiotą. Dopiero teraz to zauważyłem.

Choć mimo że poprawiłem błąd to i tak nie działa:/
    Przynajmniej dioda nie zapala się jak wpisze cokolwiek...

Aktualnie tak wygląda mój kod:

• REKLAMA
  • #14 15721215
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 15721221
    Jakub17
    Poziom 6  
    Mam zaznaczone w terminalu żeby po kazdej komendzie dodawał \r\n

Mam też taki kod, ale tutaj nic się nie wyświetla nawet jak wpiszę komendę do terminala. A dziwne, bo wydaje mi się że jest wszystko dobrze...

Ale i tak wolałbym się skupić na kodzie analizowanym poprzednio...
  • #16 15721236
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 15721246
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 15721353
    Jakub17
    Poziom 6  
    Znalazłem na stronie Arduino fajny program do analizy znaków:

W monitorze portu szeregowego wpisuję: OK

I uzyskałem następujący raport:

Wygląda na to że miałeś rację. Za OK występują jeszcze dwie spacje.
    Tylko teraz pytanie:

Czy bluetooth też wysyła to "OK" w takim formacie. Okazuje się że chyba nie, bo wpisałem w kodzie w miejsce dwie spacje po OK i nie działa:

Więc próbowałem ten kod diagnostyczny zaimplementować do programu z tematu:

Problem jest taki:

Wpisuję "AT" to nie otrzymuje odpowiedzi "OK" a następnie jest ona rozbijana na czynniki pierwsze i analizowana tylko wpisuję AT to mam rozbijane na czynniki pierwsze AT, wpisuje OK - to OK...

Przy czym komunikat o znakach jest bardzo ubogi bo tylko tyle:

Piotrus wiesz co tu jest schrzanione?
  • #20 15721358
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #21 15723033
    Piotrek1970
    Poziom 18  
    Ocena: 152
    Drogi Jakubie odbierane przez Ciebie znaki po OK też nie są spacjami tylko... zajrzyj do tabeli znaków ASCII gdzie odnajdziesz znaki o wartościach jakie są w linii ASCII value a to wyjaśni Twój błąd lub posłuchaj Piotrus_999 i zacznij szukać opisu funkcji, która sprawdza czy string1 zawiera string2.

Miłej nauki
  • #22 15723138
    Jakub17
    Poziom 6  
    Piotrus czy o to Ci chodziło?

Założyłem pesymistycznie że nie znajdzie "OK" no i nie znalazł - dostaję komunikat "no find" zaraz po "wydrukowaniu" na monitorze portu szeregowego "OK" po wpisaniu komendy "AT"

Jaki są według Ciebie dalsze kroki?

• #23 15723174
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 15723312
    ditomek
    Poziom 22  
    Ocena: 230
    Już nie mogę tego czytać...

zmienna_liczbowa=String_zawierajacy_szukany_fragment.indexOf("szukany_fragment");

Zmienna_liczbowa jest większa od zera (a dokładnie to wskazuje na miejsce w przeszukiwanym stringu) kiedy zawiera on szukany fragment.

Podstawy Arduino bez problemu dostępne w Google
  • #25 15723452
    Jakub17
    Poziom 6  
    Poprawiłem i dupa....

Sprawdziłem w tabeli ASCII kody znaków: 10 i 13 http://www.ascii-code.com/

Okazuje się że są to znaki kontrolne \r\n. Próbowałem na kilka sposobów i bez rezultatu.....

Co ciekawe jak w monitorze portu szeregowego ustawię opcję "brak zakończenia linii" to w ogóle nie działa kiedy wpisuję komendę np. AT\r\n. Dopiero jak zaznaczę "zarówno NL jak i CR" i wpisuję AT to pojawia się reakcja. Zatem prawdopodobnie teraz tu leży problem ale nie wiem jak go rozwiązać. Nie wiem czemu karetka i nowa linia tutaj nie działa;/

• #26 15723476
    ditomek
    Poziom 22  
    Nie rozumiem tu czegoś.
    do zmiennej command zapisujesz odebrane znaki,
    później zmienna comman wystawiasz na port szeregowy,
    ZERUJESZ
    i w pustym stringu chcesz coś znaleźć....
  • #28 15723514
    ditomek
    Poziom 22  
    W stringu który odbierasz szukasz czegoś takiego
    String odpowiedz = "OK\r\n";
    Czyli OK+CR+LF
    Dlaczego dziwisz się ze jak usuniesz w terminalu wysyłanie tych znaków to porównanie nie działa?

dopisz sobie gdzieś zeby po kazdej próbie przeszukania tego stringu na port został wysłane dwie zmienne: ta której szukasz i ta W której szukasz, Wtedy będziesz miał przynajmniej pewność ze w stringach masz to co powinno być[/code]
  • #29 15723627
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 15723675
    JacekCz
    Poziom 42  
    Piotrus_999 napisał:
    Jakub17 napisał:
    mySerial.find("OK");
    if(mySerial.find("OK")==false)

przerażasz mnie. Zaczynam wątpić czy to zadanie znalezienia stringu w stringu jest dla Ciebie wykonalne.

Mnie też.

Widzę że w czasie weekendu wątek się w ilości sztuk wypowiedzi rozwinął (w jakości i pozytywnym rozwoju ku osiągnięciu celu nie bardzo)
    Dodał bym to i owo merytorycznie, ale to nie ma sensu.

Proponuję zamkniecie z braku postępu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem porównywania stringów w kodzie C++ używanym w kontekście Arduino, szczególnie w interakcji z modułem Bluetooth HC-06. Użytkownik miał trudności z poprawnym porównywaniem odpowiedzi z urządzenia, co prowadziło do braku reakcji na komendy AT. Wskazano na błędy w kodzie, takie jak niepoprawne użycie średnika w instrukcji warunkowej oraz konieczność uwzględnienia znaków kontrolnych (CR, LF) w porównaniach. Uczestnicy dyskusji sugerowali użycie metod klasy String, takich jak `indexOf`, aby sprawdzić, czy odebrany string zawiera oczekiwaną odpowiedź. Ostatecznie, po poprawkach, użytkownik zauważył, że kod działa poprawnie, gdy odpowiedź zawierała znaki końca linii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA