logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja instalacji: oświetlenie zewnętrzne, zabezpieczenia, gniazda 230V, pilarka 2,3kW

dziubas34 09 Lip 2016 00:42 1875 25
  • #1 15795925
    dziubas34
    Poziom 9  
    Ocena: 28
    Witam,
    Planuję założyć oświetlenie na zewnątrz budynku. Oczywiście to nic trudnego ale po nitce do kłębka uświadomiłem sobie, że przy tej okazji warto nieco zmodernizować część instalacji. Prąd będę ciągnął z gniazda siłowego. Instalacja jaką posiadam to stara instalacja bez oddzielnego PE, a bezpieczniki to zwykłe topiki gF 25A każdy. Cały dom jest zasilany z 1 fazy, dlatego teraz chciałbym skorzystać z innej fazy aby nie obciążać tej najbardziej wysilonej. W nowej części chcę zrobić to oświetlenie i gniazdka 230V przy czym jedno będzie do pilarki 2,3kW. Myślałem nad zabezpieczeniem tej nowej części 1-fazowej oraz nad dodatkowym zabezpieczeniem przed starym gniazdem siłowym (eski). Wiele czytałem i słyszałem na ten temat, ale wciąż mam wątpliwości czy zakładać i ewentualnie co? Jeśli założę eski np 20A (albo 16A wg norm selektywności) a w razie czego wywali mi 25A topiki to chyba szkoda kasy na te zabezpieczenia i lepiej zostawić po staremu...
  • #2 15796021
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 335
    Witam. Kolego, po tym co napisałeś widać, że nie masz pojęcia o wykonywaniu instalacji elektrycznych. Prąd z gniazda siłowego zgroza. Zleć wykonanie wykwalifikowanemu elektrykowi.
  • #3 15796076
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 505
    dziubas34 napisał:
    Wiele czytałem i słyszałem na ten temat, ale wciąż mam wątpliwości czy zakładać i ewentualnie co?

Musisz czytać dotąd aż zrozumiesz. Na razie niczego nie rozumiesz i rady dla Ciebie mogą być niebezpieczne. A jak już poczujesz, że to co przeczytałeś zaczynasz rozumieć, staw się na egzamin aby uzyskać Świadectwo Kwalifikacyjne. Zgodnie z prawem, pracami montażowymi dotyczącymi instalacji elektrycznych mogą zajmować się wyłącznie osoby posiadające ważne ŚK.
    Dlatego opcja z wynajęciem osoby kompetentnej jest godna rozważenia.
  • #4 15796085
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    dziubas34 napisał:
    Witam,
    Planuję założyć oświetlenie na zewnątrz budynku. Oczywiście to nic trudnego ale po nitce do kłębka uświadomiłem sobie, że przy tej okazji warto nieco zmodernizować część instalacji. Prąd będę ciągnął z gniazda siłowego. Instalacja jaką posiadam to stara instalacja bez oddzielnego PE,

Przypominam, że nowo wykonywane instalacje, a nawet ich części, powinny posiadać oddzielny przewód ochronny. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690, wraz z późniejszymi zmianami.
  • #5 15796146
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 949
    dziubas34 napisał:
    Jeśli założę eski np 20A

Wartość zabezpieczeń nie dobiera się do własnego widzi mi się, jaki jest przekrój przewodu zasilającego gniazdo :?:

Obawiam się że nie posiadasz minimalnej wiedzy do wykonywania instalacji elektrycznej.
  • #6 15796291
    dziubas34
    Poziom 9  
    Bardzo dziękuję za hejty. W zasadzie to chciałem tylko uzyskać pomoc z ewentualnym dodatkowym zabezpieczeniem nadprądowym. Jeśli byłby ktoś tak dobry to proszę o sugestię, bo nie chce robić doświadczeń i metodą prób i błędów dobierać. Bezpieczniki topikowe gF 25A => kabel 4x4mm^2 => kabel 4x2,5mm^2 => gniazda siłowe. Czy mogę zastosować eski (jeśli tak to jakie i o jakiej ch-ce) między tym kablem 4x2,5 a gniazdem do którego podłączany jest silnik 5,5kW? Byłoby wtedy po prostu wygodniej.
  • #8 15796488
    dziubas34
    Poziom 9  
    Właśnie taki "rozbój" planuję wykonać. Nie zakładałem nigdy esek za topikami dlatego pytam ;)

Schemat obwodu obecnego (górny) i planowanego (dolny). Na czerwono jest zaznaczona nowa część.

Modernizacja instalacji: oświetlenie zewnętrzne, zabezpieczenia, gniazda 230V, pilarka 2,3kW
  • #9 15796507
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3508
    Faktycznie, jest to rozbój w biały dzień.
    Nie do przyjęcia !
  • #10 15796510
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6568
    dziubas34 napisał:
    Właśnie taki "rozbój" planuję wykonać.

No faktycznie " rozbój".
    Jaki układ sieciowy? PEN to umowy czy z kapelusza?
    Gdzie jest PE ?
    Gdzie RCD dla obwodu gniazda ?
    Dlaczego obwód gniazda pomieszany z oświetleniem ?
  • #11 15796537
    Krzysztof Reszka
    Ocena: 1545
    Kolego to nie są " hejty" to obawa o twoje życie skłania do takich przemyśleń. Rysunek kolegi to tylko potwierdził.
  • #12 15796543
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3508
    Aż musiałem zajrzeć do wikipedii, by dowiedzieć się, co "oznacza" - hejty.
    Stary już jestem :(
  • #13 15796600
    dziubas34
    Poziom 9  
    Ludzie wy na prawdę nie mieszajcie nowych instalacji z instalacją w moim domu rodzinnym. Wielu elektryków a raczej "elepśtryków" grzebało coś przy prądzie u mnie i wiem że nie jest najlepiej. Podejrzewam że instalacje w większości domów które mają ponad 30-40lat mają instalacje nie do przyjęcia. Wiem jak powinna wyglądać nowa instalacja od podstaw, wiem że stosuje się zabezpieczenia różnicowoprądowe itd. Można by o tym dyskutować godzinami. W moim przypadku jedynym zabezpieczeniem są topiki za licznikiem i "jakieś" w tzw. pionie do których dostęp ma energetyka (przed licznikiem). Cały dom zasilany jest z 1 fazy i nie ma podziału na oświetlenie czy gniazdka. Skoro ja robię rozbój to jak ma to wyglądać fachowo? PE nigdy nie było oddzielnie w gniazdku. Uziemienie idzie tylko z ziemi do tej skrzynki energetyków (nie mam prawa do niej zaglądać).
  • #14 15796604
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3448
    Rozbój możesz zrobić- najwyżej się coś popali, albo prąd kobitę ukatrupi.
  • #15 15796638
    Krzysztof Reszka
    dziubas34 napisał:
    Wiem jak powinna wyglądać nowa instalacja od podstaw, wiem że stosuje się zabezpieczenia różnicowoprądowe itd

To tak zacznij , i nie chodzi tylko o przepisy ale o zdrowy rozsądek .
    Na twoim rysuneczku PEN cudownie zamienią się w N, dlaczego wyprowadzone tylko dwa przewody z starej instalacji .
  • #16 15796650
    zbich70
    Poziom 43  
    dziubas34 napisał:
    Ludzie wy na prawdę nie mieszajcie nowych instalacji z instalacją w moim domu rodzinnym.

Ludzie nic nie mieszają, ludzie wiedzą co piszą.
    Chcesz wyprowadzić kawałek nowej instalacji, więc robisz to zgodnie przepisami i zasadami obowiązującymi dzisiaj.
    A dzisiaj jest obowiązek stosowania oddzielnej żyły ochronnej w instalacjach odbiorczych (patrz post #4).

Są też przepisy o posiadaniu kwalifikacji.
    Posiadasz je ?

To nie jest "hejt", jak napisano wyżej to troska o życie twoje i twoich bliskich.
    A także o twoją odpowiedzialność przed prokuratorem.
  • #17 15796667
    CYRUS2
    Poziom 43  
    dziubas34 napisał:
    Skoro ja robię rozbój to jak ma to wyglądać fachowo?
    Ma to wyglądąć tak jak dziś wymagają zasady sztuki.
    dziubas34 napisał:
    Można by o tym dyskutować godzinami.
    Nie ma dyskusji na ten temat - ma tak być.
  • #18 15797247
    dziubas34
    Poziom 9  
    Na rysunku - mój błąd. Nie ma żadnej zamiany z PEN na N, cały czas jest PEN. Rozumiem, że nowa część należy wykonać inaczej a PEN rozdzielić na N i PE i uziemić, oddzielić część zasilania gniazdek od oświetlenia ale nadal nie wiem co z tymi esami? Czy ktoś wie, bo wydaje mi się jakby każdy pomijał moje główne pytanie? Mam topiki gF 25A i chce dalej założyć takie esy żeby w pierwszej kolejności wywalało esa a nie topik. Czy ktoś posiada wiedzę na ten temat?

zbich70 napisał:

Są też przepisy o posiadaniu kwalifikacji.
    Posiadasz je ?

Tak, posiadam kwalifikacje choć sam papier i teoria o niczym nie świadczy. Wszystko będzie wykonane bezpiecznie. Chciałem założyć dodatkowe zabezpieczenie to będzie tragedia. Cudów nie zrobię ale na pewno nie będzie gorzej. A propos nowych przepisów - jeśli teraz z mojego TNC nie pociągnę dalej na TNC-S to będzie tragedia, natomiast 95% starej instalacji jest już OK ;D
  • Pomocny post
    #19 15797283
    CYRUS2
    Poziom 43  
    dziubas34 napisał:
    Mam topiki gF 25A i chce dalej założyć takie esy żeby w pierwszej kolejności wywalało esa a nie topik. Czy ktoś posiada wiedzę na ten temat?
    Przy przeciążeniu będzie to selektywne, przy zwarciu niekonieczne.
    Taka opcja nie daje gwarancji selektywności zwarciowej.
    W celu doboru S-sek musisz podać zmierzone IPZ na gniazdach.
    I system ochrony zalecony przez ZE.
  • Pomocny post
    #20 15797770
    Dandre
    Poziom 14  
    dziubas34 napisał:
    Ludzie wy na prawdę nie mieszajcie nowych instalacji z instalacją w moim domu rodzinnym. Wielu elektryków a raczej "elepśtryków" grzebało coś przy prądzie u mnie i wiem że nie jest najlepiej. Podejrzewam że instalacje w większości domów które mają ponad 30-40lat mają instalacje nie do przyjęcia. Wiem jak powinna wyglądać nowa instalacja od podstaw, wiem że stosuje się zabezpieczenia różnicowoprądowe itd. Można by o tym dyskutować godzinami. W moim przypadku jedynym zabezpieczeniem są topiki za licznikiem i "jakieś" w tzw. pionie do których dostęp ma energetyka (przed licznikiem). Cały dom zasilany jest z 1 fazy i nie ma podziału na oświetlenie czy gniazdka. Skoro ja robię rozbój to jak ma to wyglądać fachowo? PE nigdy nie było oddzielnie w gniazdku. Uziemienie idzie tylko z ziemi do tej skrzynki energetyków (nie mam prawa do niej zaglądać).

1. Jakie masz topiki w "pionie", skoro za licznikiem - na instalację - masz 25 A ? Nawet w starych czasach ZE bardzo rzadko godziły się na 32 A, zatem wygląda mi na to, że powielone są wkładki w "pionie" i za licznikiem ? Chyba po to, aby wspomniany silnik 5,5 kw się uruchamiał ? Jeśli tak, to o jakiejkolwiek selektywności nie ma mowy. No chyba że na przekór wszystkim, wykonasz swoją przeróbkę i dasz ES-y 6A - to będzie dość selektywnie.
    2. Jaki system zasilania obowiązuje w Twojej sieci 0,4 kV ? Piszesz o PEN - zatem może TN-C. Ale dalej wspominasz o uziemieniu do skrzynki ZE. Może to być uziemiony PEN, ale też może być dodatkowe uziemienie lokalne, bo system zasilania to TT ............ masz tego świadomość ? Jest radykalna różnica w połączeniu przewodów w systemie TN-C i TT w gniazdkach.
    Co do stosowania nowych przepisów do starych instalacji, to moja prywatna opinia jest taka, że lepiej nic nie mieszać. Należy jedynie uzyskać całkowitą pewność, jaki układ sieciowy obowiązuje i stosownie do tej wiedzy wykonać ten kawałek instalacji. A gdy pracę wykona doświadczony elektryk z uprawnieniami, to dobierze odpowiednie przewody i dodatkowe zabezpieczenia( jakieś ES-ki :D + odpowiednie zabezpieczenie silnikowe do wspomnianego silnika 2,3 kW ), a też wepnie się tam gdzie należy.
    Widać z tego jednak, że bez dodatkowej , choćby niewielkiej szkrzynki, się nie obejdzie.
  • #21 15798467
    dziubas34
    Poziom 9  
    Dandre napisał:

1. Jakie masz topiki w "pionie", skoro za licznikiem - na instalację - masz 25 A ? Nawet w starych czasach ZE bardzo rzadko godziły się na 32 A, zatem wygląda mi na to, że powielone są wkładki w "pionie" i za licznikiem ? Chyba po to, aby wspomniany silnik 5,5 kw się uruchamiał ? Jeśli tak, to o jakiejkolwiek selektywności nie ma mowy. No chyba że na przekór wszystkim, wykonasz swoją przeróbkę i dasz ES-y 6A - to będzie dość selektywnie.
    2. Jaki system zasilania obowiązuje w Twojej sieci 0,4 kV ? Piszesz o PEN - zatem może TN-C. Ale dalej wspominasz o uziemieniu do skrzynki ZE. Może to być uziemiony PEN, ale też może być dodatkowe uziemienie lokalne, bo system zasilania to TT ............ masz tego świadomość ? Jest radykalna różnica w połączeniu przewodów w systemie TN-C i TT w gniazdkach.
    Co do stosowania nowych przepisów do starych instalacji, to moja prywatna opinia jest taka, że lepiej nic nie mieszać. Należy jedynie uzyskać całkowitą pewność, jaki układ sieciowy obowiązuje i stosownie do tej wiedzy wykonać ten kawałek instalacji. A gdy pracę wykona doświadczony elektryk z uprawnieniami, to dobierze odpowiednie przewody i dodatkowe zabezpieczenia( jakieś ES-ki :D + odpowiednie zabezpieczenie silnikowe do wspomnianego silnika 2,3 kW ), a też wepnie się tam gdzie należy.
    Widać z tego jednak, że bez dodatkowej , choćby niewielkiej szkrzynki, się nie obejdzie.

1. Nie mam pojęcia co tam siedzi w pionie ale skoro nie wywala to się nie martwię. Na pewno to co mam za licznikiem to oryginalne 25A topiki bo widziałem też takie po "tuningu" - to jest dopiero tragedia! Do tej pory kilka osób majstrowało w mojej instalacji jeden zwalał winę na drugiego i poprawiał. Faktycznie, pewnie założył 25A żeby nie wywalało mniejszych - ja nie mam niestety wiedzy co było dokładnie robione - ja tylko widzę stan obecny i mówię co jest.
    2. W gniazdkach mam 2 przewody, nie mam nigdzie oddzielnego PE, faktyczne uziemienie z ziemi idzie do skrzynki ZE. Wnioskuję stąd, że to TNC. A da się to inaczej sprawdzić? Pismo do ZE? Tylko czy w ogóle mi dadzą rzetelną odpowiedź. Do tej pory żaden elektryk nie zapytał mnie o typ sieci tylko coś dłubał, więc nie wiem czy da się to na oko zobaczyć? Ja sądzę po tym co widzę, że to TNC. Druga sprawa w pk-cie 1 piszesz, że nie zachowam selektywności ale "A gdy pracę wykona doświadczony elektryk z uprawnieniami, to dobierze odpowiednie przewody i dodatkowe zabezpieczenia( jakieś ES-ki :D + odpowiednie zabezpieczenie silnikowe do wspomnianego silnika 2,3 kW ), a też wepnie się tam gdzie należy." Czyli JA nie uzyskam selektywności a najęty fachowiec zamontuje eski i będzie OK ;D
  • Pomocny post
    #22 15798513
    zbich70
    Poziom 43  
    dziubas34 napisał:
    A propos nowych przepisów - jeśli teraz z mojego TNC nie pociągnę dalej na TNC-S to będzie tragedia, natomiast 95% starej instalacji jest już OK ;D

Post #16 - w ostatnim zdaniu wspominałem o prokuratorze.
    Nie bez przyczyny, bo gdy zdarzy się tragedia (porażenie lub pożar) w starej instalacji i masz kwity z pomiarów 5-letnich, to prokurator odczepi się od ciebie.

Ale gdy wykonasz kawałek nowej instalacji z pogwłaceniem obecnych przepisów - i tam wydarzy się nieszczęście - to niestety prokurator ma cię w garści jak wróbelka.
    Nie wspomnę, że ubezpieczyciel także.

PS. Dziwne, że jako posiadacz ŚK, takich prostych spraw nie rozumiesz...
    Ale tak jak piszesz, ŚK to tylko papier... :|
  • Pomocny post
    #23 15798561
    Krzysztof Reszka
    dziubas34 napisał:
    A gdy pracę wykona doświadczony elektryk z uprawnieniami, to dobierze odpowiednie przewody i dodatkowe zabezpieczenia( jakieś ES-ki + odpowiednie zabezpieczenie silnikowe do wspomnianego silnika 2,3 kW ), a też wepnie się tam gdzie należy." Czyli JA nie uzyskam selektywności a najęty fachowiec zamontuje eski i będzie OK ;D

Nie będzie Ok , bo dobry elektryk wyciągnie od tablicy nowe przewody do zasilania nowego obwodu . Partacz zrobi jak ty chcesz zrobić . Zauważ nie wykonujemy na twoje zlecenie tej roboty, więc nie możesz nas posądzić ze chcemy wydębić od ciebie kasę. My ci dobrze doradzamy.
  • #24 15798582
    dziubas34
    Poziom 9  
    zbich70 napisał:

Post #16 - w ostatnim zdaniu wspominałem o prokuratorze.
    Nie bez przyczyny, bo gdy zdarzy się tragedia (porażenie lub pożar) w starej instalacji i masz kwity z pomiarów 5-letnich, to prokurator odczepi się od ciebie.

Ale gdy wykonasz kawałek nowej instalacji z pogwłaceniem obecnych przepisów - i tam wydarzy się nieszczęście - to niestety prokurator ma cię w garści jak wróbelka.
    Nie wspomnę, że ubezpieczyciel także.

Chore przepisy, powinno być jakieś ujednolicenie, ale masz rację w 100% i chylę czoła. Co do pomiarów 5-letnich, proszę zejdź na ziemię, nikt takich w okolicy nie posiada. W zakładach i to nie wszystkich jest to przestrzegane choć wiem że powinno, ale odgórnie. Jeśli spojrzymy na obecne przepisy i stan faktyczny domów jednorodzinnych to większość z nich ma instalację do zrobienia od podstaw, ale nie na tym się chciałem skupić w tym temacie.
    zbich70 napisał:

PS. Dziwne, że jako posiadacz ŚK, takich prostych spraw nie rozumiesz...
    Ale tak jak piszesz, ŚK to tylko papier... :|

Może jeszcze kiedyś zrozumiem... ;D
    Gdyby poprzedni fachowcy mieli tyle rozumu co ja-bezmózg to pewnie nie byłoby tyle problemów ;)

btw. Rozumiem, że na tym forum dostałem książkowe wsparcie (choć z esami dalej nic - pewnie się nie da), ale całej instalacji nie wywalę przecież bo chcę głupią lampkę założyć i nowe gniazdko aby odciążyć jedną fazę. Dziękuję wszystkim za porady te bardziej i mniej pomocne również, warto podyskutować. Ja sam nie jestem chojrakiem i jak ktoś mądrze prawi to wysłucham aby się coś nowego nauczyć ;)
  • #25 15798796
    zbich70
    Poziom 43  
    Krótkie pyatnie - wiesz ile wynosi przewidywany prąd zwarcia w danym punkcie instalacji ???
    A jak juz będziesz wiedzieć, to wtedy nałoż go na charakterystyki czasowo-prądowe obydwu zabezpieczeń i porównaj które zadziała wcześniej.
  • #26 15798829
    retrofood
    Ocena: 4781
    dziubas34 napisał:

Kolego, Ty nie przyjmujesz do wiadomości tego co Ci piszą, próbujesz natomiast wymusić akceptację swoich niedowarzonych pomysłów. Tak się nie da, po prostu. Zgodnie z pkt 3.1.1. regulaminu, na forum nie są tolerowane rozwiązania sprzeczne z obowiązującym prawem. Ponadto, zaglądnij do tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1489955.html i zapoznaj się z pkt 13. W dziale "Początkujący" nie udzielamy rad dotyczących projektowania ani sprawdzania projektów instalacji elektrycznych. To nie są prace dla dyletantów, dlatego temat zamykam w trosce o bezpieczeństwo Twoje i Twoich bliskich.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje modernizację instalacji elektrycznej, w tym oświetlenia zewnętrznego oraz gniazd 230V, zasilanych z gniazda siłowego. Obecna instalacja jest stara, bez oddzielnego przewodu ochronnego PE, z bezpiecznikami topikowymi gF 25A. Użytkownik rozważa zastosowanie zabezpieczeń nadprądowych (esek) w nowej części instalacji, ale ma wątpliwości co do ich doboru i selektywności w przypadku przeciążenia i zwarcia. W dyskusji podkreślono konieczność przestrzegania przepisów dotyczących instalacji elektrycznych, w tym posiadania oddzielnego przewodu ochronnego oraz kwalifikacji do wykonywania prac elektrycznych. Użytkownik został ostrzeżony o potencjalnych zagrożeniach związanych z nieodpowiednią modernizacją oraz o odpowiedzialności prawnej w przypadku awarii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA