logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Megane 1 ph 2 1.4 16V - Jak to jest z tym podciśnieniem?

Uzytkowinik19 28 Lip 2016 17:45 5424 28
REKLAMA
  • #1 15835344
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Ocena: 343
    Wskazanie z MAP Sensora zmniejsza się gdy powstaje nieszczelność.
    Wskazanie z MAP Sensora zmniejsza się gdy uchylam przepustnicę.
    Wskazanie z MAP Sensora na wyłączonym silniku wynosi 95kpa
    Wskazanie z MAP Sensora na biegu jałowym wynosi 45kpa
    Gdy depnę gaz do podłogi na niskich obrotach i wysokim biegu wskazanie wynosi 95kpa

W takim razie jest to wskazanie ciśnienia czy podciśnienia?

95kpa na wyłączonym silniku sugeruje że czujnik podaje ciśnienie które musimy odjąć od ok 1000kpa ciśnienia atmosferycznego i wyjdzie nam podciśnienie. To dało by ok 65kpa podciśnienia w dolocie.

Jednak celowe rozszczelnienie dolotu powoduje spadek wskazań do wartości 35kpa więc podciśnienie wynosiło by ok 60kpa, ale z tego co wiem to lewe powietrze powoduje zmniejszenie podciśnienia.
  • REKLAMA
  • #2 15835417
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1676
    Uzytkowinik19 napisał:

I jest to w tym wypadku ciśnienie atmosferyczne.
    Uzytkowinik19 napisał:
    95kpa na wyłączonym silniku sugeruje że czujnik podaje ciśnienie które musimy odjąć od ok 1000kpa ciśnienia atmosferycznego i wyjdzie nam podciśnienie. To dało by ok 65kpa podciśnienia w dolocie.

Ciśnienie atmosferyczne wynosi ok. 100 kPa lub ok. 1000hPa. Ciśnienie 1000kPa = 10 barom.
    Uzytkowinik19 napisał:

I podciśnienie w tym wypadku wynosi 95 kPa - 45 kPa = 50 kPa.
    Uzytkowinik19 napisał:
    Gdy depnę gaz do podłogi na niskich obrotach i wysokim biegu wskazanie wynosi 95kpa

I to jest normalne zjawisko - przepustnica całkowicie otwarta i na niskich obrotach silnik nie jest w stanie stworzyć dużego podciśnienia, ono powinno się zwiększać w miarę jak silnik zacznie nabierać obrotów, ale nie osiągnie takiej wartości jak na wolnych obrotach.

Dodano po 10 [minuty]:

Uzytkowinik19 napisał:

I jest to w tym wypadku ciśnienie atmosferyczne.
    Uzytkowinik19 napisał:

Ciśnienie atmosferyczne wynosi ok. 100 kPa lub ok. 1000hPa. Ciśnienie 1000kPa = 10 barom.
    Uzytkowinik19 napisał:

I podciśnienie w tym wypadku wynosi 95 kPa - 45 kPa = 50 kPa.
    Uzytkowinik19 napisał:

I to jest normalne zjawisko - przepustnica całkowicie otwarta i na niskich obrotach silnik nie jest w stanie stworzyć dużego podciśnienia, ono powinno się zwiększać w miarę jak silnik zacznie nabierać obrotów, ale nie osiągnie takiej wartości jak na wolnych obrotach.

Uzytkowinik19 napisał:
    Jednak celowe rozszczelnienie dolotu powoduje spadek wskazań do wartości 35kpa więc podciśnienie wynosiło by ok 60kpa, ale z tego co wiem to lewe powietrze powoduje zmniejszenie podciśnienia.

Coś w tym co napisałeś nie pasuje - mieszasz pojęcia ciśnienia bezwzględnego z podciśnieniem. Rozszczelnienie dolotu powoduje taki sam efekt jak uchylenie przepustnicy - czyli w tym wypadku rośnie ciśnienie bezwzględne (w odniesieniu do próżni) i maleje podciśnienie (w odniesieniu do ciśnienia atmosferycznego).
  • #3 15835611
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    gimak napisał:
    Coś w tym co napisałeś nie pasuje

Na rozszczelnionym dolocie jest 35kpa czyli 95-35=60kpa i to jest wartość podciśnienia tak?
  • #4 15835773
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3479
    Uzytkowinik19 napisał:
    W takim razie jest to wskazanie ciśnienia czy podciśnienia?

Jak sama nazwa wskazuje - Manifold Absolute Pressure - ciśnienie absolutne w kolektorze ssącym. Atmosferycznego masz około 100kPa więc wszytko co poniżej to podciśnienie.
    Uzytkowinik19 napisał:

Za dużo. Masz nieszczelność, za małe luzy zaworowe, wypalone zawory lub źle ustawiony rozrząd.
  • #6 15836043
    celinoko
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    ladamaniac napisał:
    i pracującym EGRerze
    nagłówek chociaż przeczytałeś?
  • REKLAMA
  • #7 15836049
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    ociz napisał:
    Za dużo. Masz nieszczelność, za małe luzy zaworowe, wypalone zawory lub źle ustawiony rozrząd.

Auto ma pewne 132 tyś przebiegu, w tym silniku są hydrauliczne kasatory luzu więc to chyba nie to, rozrząd robiony 2000km temu, jedynie co kilkaset kilometrów pojawia się Check z błędem małej wydajności katalizatora, czy to może być powodem wzrostu podciśnienia?

Oringi na przepustnicy wymieniałem razem z nową przepustnicą około miesiąca temu.

Jak zatkałem ręką dolot to silnik nie gaśnie, czuć jedynie zwiększone podciśnienie ale odczyty z Map sensora się nie zmieniają.

Odkręciłem jeszcze korek wlewu oleju, wtedy z zatkanym dolotem nie czuć żeby mocno zasysało dłoń. Ale to chyba normalne bo odma jest połączona z dolotem
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 15836557
    gimak
    Poziom 41  
    Uzytkowinik19 napisał:
    Jak zatkałem ręką dolot to silnik nie gaśnie, czuć jedynie zwiększone podciśnienie ale odczyty z Map sensora się nie zmieniają.

Bo na wolnych obrotach, powietrze silnik dostaje za pośrednictwem silnika krokowego z odmy.
  • #10 15836754
    Podkręcony
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    W samochodzie jest czy nie ma koła zmiennych faz rozrządu?
  • #11 15836963
    celinoko
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    gimak napisał:
    za pośrednictwem silnika krokowego z odmy.

Podkręcony napisał:
    koła zmiennych faz rozrządu?

Sami znawcy, szkoda zabierać głos .
  • Pomocny post
    #12 15837058
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6657
    Uzytkowinik19 napisał:
    Jak zatkałem ręką dolot to silnik nie gaśnie

No jaki wniosek?
    gimak napisał:
    powietrze silnik dostaje za pośrednictwem silnika krokowego

Przepustnica elektryczna.

Po mojemu oringi zwykłe nie serwisowe bo szkoda było 90zł.
  • #13 15837093
    Podkręcony
    Poziom 11  
    andrzej20001 napisał:

.

A skąd, linka. Nie ma tam serwomotora przepustnicy.
  • #14 15837143
    gimak
    Poziom 41  
    celinoko napisał:
    gimak napisał:
    za pośrednictwem silnika krokowego z odmy.

Podkręcony napisał:
    koła zmiennych faz rozrządu?

Sami znawcy, szkoda zabierać głos .

Więc po co zabierasz głos. O ile się nie mylę chodzi o taki sam silnik (K4J) jak w mojej megance, więc ....
  • #15 15837368
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    ociz napisał:
    Za dużo. Masz nieszczelność

Gdy powstaje nieszczelność to ta wartość jeszcze spada

gimak napisał:
    Bo na wolnych obrotach, powietrze silnik dostaje za pośrednictwem silnika krokowego z odmy

Nie ma silnika krokowego

andrzej20001 napisał:

Po mojemu oringi zwykłe nie serwisowe bo szkoda było 90zł.

Oringi są te które były już założone na nowej przepustnicy.
    I to może być to, bo jak zatykam ręką dolot to widzę jak "wciąga" oringi

Podkręcony napisał:
    A skąd, linka. Nie ma tam serwomotora przepustnicy.

Jest linka ale ona łączy tylko pedał gazu z potencjometrem, przypominam silnik to K4J 714 który znacząco różni się od K4J 750
  • Pomocny post
    #16 15837408
    Podkręcony
    Poziom 11  
    Jak powstaje celowa nieszczelność to ta wartość spada z tego względu, że silnik zwiększa obroty biegu jałowego (bo dostał powietrza), ale przepustnica jest zamknięta.
    Dlatego też nie ma szansy na to, że przy nieszczelności na drodze od przepustnicy do grzybków zaworów ssących silnik utrzymał prawidłowe niskie obroty biegu jałowego; no chyba, że ta powstanie na odcinku gdzie jest zasilany w powietrze tylko jeden cylinder; ten będzie miał zubożoną mieszankę poniżej granicy palności; zacznie utykać i uwidoczni się hamujące działanie tego cylindra.
    Jeżeli na biegu jałowym masz podciśnienie 40kpa i nagle dodasz gazu to owo przez chwilę musi przyjąć wartość niemal równą wartości ciśnienia atmosferycznego, gdyż otworzyłeś kanał powietrza ale silnik jeszcze nie zdążył zwiększyć obrotów.
  • #17 15837444
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Podkręcony napisał:
    jeżeli na biegu jałowym masz podciśnienie 40kpa i nagle dodasz gazu to owo przez chwilę musi przyjąć wartość niemal równą wartości ciśnienia atmosferycznego, gdyż otworzyłeś kanał powietrza ale silnik jeszcze nie zdążył zwiększyć obrotów.

Zgadza się, 95kpa ciśnienia atmosferycznego - 45kpa ciśnienia w dolocie = 50kpa podciśnienia czy to zbyt mało?

Nurtuje mnie jeszcze jedno, wiem, że kolektor ssący jest połączony z odmą.
    Otwarcie korka oleju jednak nie powoduje zasysania lewego powietrza i tym samym nie zmienia się praca silnika. Z korka nawet lekko czuć jak dmucha powietrze
    Jednak gdy zatykam dolot a otworze korek to silnik ciągnie powietrze przez odmę, wtedy przestaje dmuchać z korka a nawet lekko czuć ssanie jednak dużo słabsze niż przy dolocie.

Więc jak to się dzieje? połączenie dolotu z odmą nie jest cały czas otwarte?
  • #18 15837454
    Podkręcony
    Poziom 11  
    A ta odma to gdzie jest, przed czy za przepustnicą?
  • Pomocny post
    #19 15837456
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6657
    Jak zatkasz przepustnice a silnik chodzi a na wolnych na litr poj ma 6kg powietrza zassac to skąd je bierze?
  • #20 15837458
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Podkręcony napisał:
    A ta odma to gdzie jest, przed czy za przepustnicą?

Za

Dodano po 1 [minuty]:

andrzej20001 napisał:
    Jak zatkasz przepustnice a silnik chodzi a na wolnych na litr poj ma 6kg powietrza zassac to skąd je bierze?

Z obserwacji wychodzi że spod pokrywy zaworów. Mam tylko nadzieje że nie zassało mi tam oleju przez zatykanie dolotu :)
  • #21 15838165
    Podkręcony
    Poziom 11  
    Z drugiej strony- zmotoryzowana przepustnica w megane 1 faza 2? W Sirius 32 ? Co to za model?
  • #22 15838191
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Tak jak pisałem jest to silnik z oznaczeniem 714 i ma on właśnie elektroniczną przepustnicę.
    750 ma tradycyjną na linkę z silniczkiem krokowym i czujnikiem położenia.
    Oba te silniki występują w phase 2.

Phase 1 były z silnikami 8 zaworowymi
  • #23 15839702
    Jamrug
    Poziom 17  
    Ocena: 176
    pisałeś że: ,,jedynie co kilkaset kilometrów pojawia się Check z błędem małej wydajności katalizatora, czy to może być powodem wzrostu podciśnienia? ''
    Sam sobie tu odpowiedziałeś a skoro go trzyma na wydechu to i podciśnienie wariuje.Warto sprawdzić kata.
  • #24 15839709
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Katalizator mam w planach wymienić tylko najpierw uporam się z inną niedogodnością opisaną w innym temacie.
  • #25 15840091
    00Scania
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Po co wymieniać?
  • #26 15840335
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    A co mam wyciąć jak typowy Janusz?
  • #27 15840487
    00Scania
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Nie ma potrzeby go ruszać.
  • #28 15840517
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Sugerujesz że jednak jest sprawny? przed wymianą i tak mam w planach badanie emisji aby pozbyć się wątpliwości.
  • #29 15841841
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2067
    Jeśli podejrzewasz zatkany katalizator, to wykręć sondę lambda i uruchom sinik, zmierz podciśnienie, czy się zmieniło. Oczywiście na rozgrzanym silniku.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem związany z pomiarami ciśnienia i podciśnienia w silniku Renault Megane 1 faza 2 z silnikiem K4J 714. Użytkownik zauważył, że wskazania z MAP sensora zmieniają się w zależności od stanu silnika i nieszczelności w dolocie. Wskazania ciśnienia atmosferycznego wynoszą około 95 kPa, a na biegu jałowym 45 kPa, co sugeruje podciśnienie na poziomie 50 kPa. Uczestnicy dyskusji wskazali na możliwe przyczyny nieszczelności, takie jak uszkodzone oringi, problemy z zaworami lub rozrządem. Zwrócono również uwagę na wpływ nieszczelności na obroty silnika oraz na konieczność sprawdzenia katalizatora, który może wpływać na podciśnienie. Użytkownik podkreślił, że silnik nie gaśnie przy zatykananiu dolotu, co może sugerować problemy z odma.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA