logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyjaśnienie schematu: preamp lampowy gitary basowej

Rafer4322 14 Wrz 2016 16:00 1755 19
REKLAMA
  • #1 15931035
    Rafer4322
    Poziom 10  
    Witam, znalazłem projekt preampu lampowego na 2 x 12AX7 do gitary basowej ( autor nie odpowiada od dłuższego czasu), chcę użyć tego schematu w swoim projekcie wzmacniacza lecz na załączonym schemacie mam problemy z niektórymi oznaczeniami, nie wiem jakie trafo będzie mi potrzebne do zasilenia układu.
    oznaczenia których nie rozumiem: Rser, wiper=. , nie wiem także gdzie znajduje się wejście sygnału, moja prośba dotyczy osób które mają większe doświadczenia z lampami ode mnie, proszę o korektę układu w sposób bardziej czytelny dla osoby z mniejszym doświadczeniem z góry dzięki !
    Załączniki:
    • Wyjaśnienie schematu: preamp lampowy gitary basowej 123123.jpg (126.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15931166
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1970
    Wyjaśnienie schematu: preamp lampowy gitary basowej
    Transformator będzie potrzebny taki aby uzyskać po wyprostowaniu i filtracji około 200V, tak więc powinien on mieć uzwojenie wtórne o napięciu około 140V i obciążalności 20mA lub większej oraz drugie uzwojenie 6,3V / 1A
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15931224
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2807
    Rafer4322 napisał:
    Transformator będzie potrzebny taki aby uzyskać po wyprostowaniu i filtracji około 200V,

To nawiasem mówiąc jest dziwnie mało jak na przedwzmacniacz do gitary.

SlawekKedra napisał:
    oraz drugie uzwojenie 6,3V / 1A

Alternatywnie 12,6V, da się też zasilic żarzenie napięciem 25V.

Rafer4322 napisał:
    oznaczenia których nie rozumiem: Rser, wiper=.

To jest schemat do symulacji, Rser to rezystancja wewnętrzna źródła sygnału, wiper to względne położenie ślizgacza potencjometru (.5 - pośrodku).

Rafer4322 napisał:
    nie wiem także gdzie znajduje się wejście sygnału

V2 - generator włączony na wejście.
  • #4 15934320
    Rafer4322
    Poziom 10  
    Dzięki za rozrysowanie układu, od razu czyta się go lepiej jak nie pojawiają się tajemnicze oznaczenia ;]
    Cytat:

To nawiasem mówiąc jest dziwnie mało jak na przedwzmacniacz do gitary.

więc jakie napięcie byś proponował? o ile nie zmieni to zbytnio charakterystyki układu. szukałem na allegro i w sklepach trafo 140v i trochę ciężko znaleźć właśnie taki. Zastanawia mnie także jakiej mocy powinienem kupić rezystory żeby uzyskać jak najlepszy efekt, stawiam że dla kondensatorów minimalne napięcie >200v
  • REKLAMA
  • #5 15934332
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Rafer4322 napisał:
    szukałem na allegro i w sklepach trafo 140v

To napięcie może być wyższe. Będzie można go ewentualnie obniżyć za pomocą jakiegoś stabilizatora lub filtra RC
    Rafer4322 napisał:
    jakiej mocy powinienem kupić rezystory

0,5W będą wystarczające
    Rafer4322 napisał:
    stawiam że dla kondensatorów minimalne napięcie >200v

Nie wszystkie pracują tam przy takim napięciu ale nie przeszkadza to w zastosowaniu wszystkich na napięcie >200V
  • #6 15934931
    Rafer4322
    Poziom 10  
    Ok, a jesteś w stanie napisać mi które kondensatory pracują na jakich napięciach, po cóż wydawać dużo więcej pieniędzy jeśli jest to niepotrzebne.
    Pojawia się także pytanie jaką charakterystykę potencjometrów zastosować dla poszczególnych regulacji ( EDGE / GAIN / TREBLE / MIDDLE / BASS )
  • #7 15935453
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    C5, C6, C7, C11, C16 mogą być niskonapięciowe.
    Rafer4322 napisał:
    Pojawia się także pytanie jaką charakterystykę potencjometrów

Przejrzyj sobie schematy jakichś wzmacniaczy gitarowych. Korektor barwy jest podobny w większości z nich. Tam powinno być opisane który jaki być powinien.
  • #8 15940309
    Rafer4322
    Poziom 10  
    OK, już prawie wszystko wiem, trafo zamówione, zbieram się do kompletowania części i niedługo polutowania tego, ostatnie dwa pytania, czy dla napięcia 6,3v muszę zastosować jakąś filtrację ( mostek kondensatory) czy może być "prosto z trafo", drugie pytanie: jaka filtracja będzie wystarczająca dla napięcia anodowego ( ile i jakie kondensatory ) mostek myślę ze znajdę już sam
  • #9 15940350
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    Rafer4322 napisał:
    dla napięcia 6,3v muszę zastosować jakąś filtrację ( mostek kondensatory)
    Raczej nie, chociaż lampa U3 w tym układzie pracuje jako wysokorezystancyjny wtórnik katodowy przy małym poziomie sygnału, więc przydźwięk z żarzenia może się pojawić, choć nie musi. Z reguły uziemia sie do masy jeden z przewodów linii 6,3 VAC, albo stosuje 12,6VAC z uziemionym środkiem uzwojenia. Zasilanie żarzenia filtrowanym DC to już trochę ,,Audio Voodoo", nie sądzicie Koledzy ? . Filtracja napięcia anodowego to 2x 50 µF/ 350 V przedzielone rezystorem 2,2 kΩ /2 W. Tu pobór prądu jest znikomy, więc filtracja łatwa :D Jakie lampy Kolega zamierza użyć - oryginalne USA czy europejskie np. ECC85 ?
  • REKLAMA
  • #10 15940359
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Z reguły uziemia sie do masy jeden z przewodów linii 6,3 VAC

Czasem stosuje się potencjometr montażowy 100 Ohm podłączony zewnętrznymi wyprowadzeniami do napięcia żarzenia 6,3V a suwakiem do masy. Reguluje się go na najmniejsze brumienie.
    Zasilanie żarzenia filtrowanym DC to już trochę ,,Audio Voodoo", nie sądzicie Koledzy ?

W tym przypadku nie będzie to potrzebne ale we wzmacniaczach gitarowych o wysokim wzmocnieniu czasem, w celu zmniejszenia przydźwięku, jest stosowane napięcie stałe do żarzenia pierwszej lampy.
  • #11 15940772
    Rafer4322
    Poziom 10  
    Jakie lampy Kolega zamierza użyć - oryginalne USA czy europejskie np. ECC85 ?

stawiam na oryginalne 12AX7, jakiego producenta jeszcze nie wiem, ECC83 także chciałbym spróbować, każda z tych lamp zawsze będzie mieć delikatną różnice w brzmieniu. Co do żarzenia zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce, jeśli pojawią się nieprzyjemne przydźwięki pomyślę o filtracji tego napięcia, ew jakiś stabilizator
  • #12 15941677
    aksakal
    Ocena: 3009
    Kolegi , 2 sposoby zmniejszenia przydźwięku od zarzenia, które wspominaliście można uzupełnić trzecim . Dla tego wykorzystuje się anodowe napięcie które przez dzielnik podaje się na nici zarzenia. Na zdjęciu wszystkie 3 warianty .Wyjaśnienie schematu: preamp lampowy gitary basowej Wyjaśnienie schematu: preamp lampowy gitary basowej
  • #13 15941697
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Wariant 3 ????? :?: Żarzenie pracujące pod pełnym napięciem anodowym w takim wzmacniaczyku ?? Coś nie tak, Kolego Uzbeku. Ja i moi Starzy Indianie pierwszy raz to na oczy widza :cry:
  • #14 15941769
    aksakal
    Kolega, nominał górnego rezystora widzisz ? Które pełne anodowe napięcie ? Dzielnik 1/10.
  • #16 15941827
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    ... Starzy Indianie pierwszy raz to na oczy widza ...
    Jeden z "dowcipniejszych" sposobów walki z przydźwiękiem. Najgorętszym elementem w lampie jest żarzenie i może ono być źródłem pasożytniczej emisji (a więc jakby katodą), a katoda lampy (będąca na potencjale dodatnima) mogła by sie zachowywać jak anoda i tą modulowaną napięciem 50Hz emisję by chwytała.
    Odwrócenie polaryzacji (żarzenie = pasożytnicza "katoda" jest dodatnia) powoduje, że wyemitowane elektrony są odpychane przez katode lampy.
    Też tak robiłem, dopóki nie "weszły" tranzystory ...

"Lampowe" brzmienie przedwzmacniacza, to również szumy, przydźwiek i mikrofonowanie lamp ...
  • #17 15941857
    aksakal
    Zdziwiony, że Azjata z jaskini zna to, co jest nie znane Europejczykowi . Popatrz schematy radioodbiorników i wzmacniaczy 30-40 lat ubiegłego stulecia, ten sposób jest znany więcej 80 lat.Na zdjęciu schemat zasilacza 9 lampowego radioodbiornika . Strzałkami wskazano to, co na moje zdziwienie ci nie znajomo . I jeśli ci że to jest nie znane, to to nie oznacza . że jego nie ma . Wyjaśnienie schematu: preamp lampowy gitary basowej

Dodano po 5 [minuty]:

Ty jeszcze na pewno bardzo młody człowiek i nie znasz jak zaznaczały się nominały rezystorów w epokę lamp. 1,0 - to 1 mOm .
  • #18 15941895
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @aksakal ( Off-Top - Nie obrażaj się, bo tylko żartuję. Mnie tez pytano o kraj i pochodzenie, nawet za ten fakt zbanowano, gdy się upierałem :cry:) Pomyliłeś wartości rezystorów, a po drugie, ten system, zaproponowany przez Ciebie, zaliczył bym w chwili obecnej do Audio Vodoo; stosowany był prawdopodobnie bardzo dawno temu, w np. woltomierzach lampowych, bądz innej aparaturze laboratoryjnej. (kol. Rzuff). W przypadku zastosowania tego układu, oraz tego nieszczęsnego dzielnika z omyłkowa (?) wartością 1Ω, w tym urządzeniu stwarzało by niebezpieczeństwo dla użytkownika i sprzętu. Zgoda ?
  • #19 15941979
    aksakal
    Żeby nie myślałeś, że taki sposób wykorzystuje sie tylko w Azji, przedstawiam schemat zasilacza wzmacniacza produkcji Niemiec. Niebezpieczeństwa dla użytkownika i sprzętu nie więcej niż, od każdego lampowego wzmacniacza czy radioodbiornika . . Wyjaśnienie schematu: preamp lampowy gitary basowej
  • #20 15942041
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @aksakal Dziękuję, nauczyłem się czegoś nowego. Mój protest wzbudziła jedynie omyłkowo odczytana wartość rezystora.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie związane z budową lampowego przedwzmacniacza do gitary basowej opartego na lampach 12AX7. Użytkownicy wymienili się informacjami na temat odpowiednich transformatorów zasilających, sugerując, że powinny one dostarczać około 200V po wyprostowaniu, z uzwojeniem wtórnym 140V i 6,3V do zasilania żarzenia. Wyjaśniono również oznaczenia w schemacie, takie jak Rser (rezystancja wewnętrzna źródła sygnału) oraz wiper (położenie ślizgacza potencjometru). Użytkownicy podzielili się wskazówkami dotyczącymi filtracji napięcia anodowego oraz doboru kondensatorów i rezystorów, a także omówili różne metody redukcji przydźwięku. Wspomniano o lampach 12AX7 i ECC83, które różnią się brzmieniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA