logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić zasilacz maszynki do tatuażu z 1,5 A na 3 A?

MijMleko 21 Lis 2016 18:59 2820 18
REKLAMA
  • #1 16077004
    MijMleko
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,
    Chciałbym zapytać osoby znające temat czy istnieje możliwość przerobienia zasilacza maszynki do tatuażu z 1,5 A na 3 A?
    Poniżej wrzucam zdjęcia.

Jak widać zasilacz posiada zakres regulacji od 1,5 do 18 volt, tych parametrów nie chciałbym zmieniać, chciałbym aby było tak, jak jest, aczkolwiek zależy mi na 3 amperach. Dodam również że zasilacz wydaje dzwięki bardzo wysokiej częstotliwości, co bardzo denerwuje, da się temu jakoś zaradzić? Co powinienem zrobić?

Jeśli ktoś wyraża chęć bądź z nudów chciałby się podzielić swoją wiedzą to byłbym naprawdę wdzięczny.
    Pozdrawiam Serdecznie!
    Rafał.
    Załączniki:
    • Jak przerobić zasilacz maszynki do tatuażu z 1,5 A na 3 A? 15126144_1840525109501078_751485695_o.jpg (99.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak przerobić zasilacz maszynki do tatuażu z 1,5 A na 3 A? 15134198_1840525189501070_1212790063_o.jpg (80.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak przerobić zasilacz maszynki do tatuażu z 1,5 A na 3 A? 15134199_1840525336167722_1045740252_o.jpg (56.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16077066
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4309
    Co to znaczy przerobić na 3A?
    Maszynka do tatuażu (jak każdy inny odbiornik) pobiera prąd zależny od jej mocy przy danym napięciu zasilania.
    Jeżeli np. ma moc 27W przy 18V to pobiera maksymalnie 1,5 A i przerobienie zasilacza na 3A niczego nie zmieni.
  • REKLAMA
  • #3 16077343
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1651
    Odbiornik (ta maszynka) pobierze tyle prądu ile potrzebuje.
    Jakby zastosować zasilacz 10A to odbiornik i tak pobierze 1,5A
    Piszczenie możesz zlikwidować poprzez zalanie cewek np. termoglutem chodź nie gwarantuje to całkowitego zaniknięcia piszczenia.
  • #4 16077944
    MijMleko
    Poziom 9  
    Dzieki za pomysl z termoglutem a co do 3a chodzi mi o to zeby zasilacz mial wieksze mozliwosci i byl bardziej elastyczny a mianowicie nie zasila odpowiednio maszynki cewkowej ....jest troche za slaby . Czy w takim wypadku nalezy zainteresowac sie jedynie zmiana transformatora oraz scalaka ?
  • #5 16077970
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5164
    MijMleko napisał:
    Czy w takim wypadku nalezy zainteresowac sie jedynie zmiana transformatora oraz scalaka ?
    Czyli co ?? Kompletna przebudowa całej przetwornicy ? Nonsens. Ponieważ w tym pudełku, obudową szumnie zwanym, dominuje powietrze zamiast elektroniki, można by zastosować gotową przetwornicę 230VAC / 24VDC/10A, oraz także gotowy impulsowy regulator napięcia. Tylko po co ? Koledzy napisali.
  • #6 16078135
    vodiczka
    Poziom 43  
    MijMleko napisał:
    chodzi mi o to zeby zasilacz mial wieksze mozliwosci i byl bardziej elastyczny a mianowicie nie zasila odpowiednio maszynki cewkowej ....jest troche za slaby
    Po czym to wnioskujesz? Włącz amperomierz pomiędzy zasilacz i "maszynkę", sprawdź jaki prąd płynie przy różnych napięciach zasilania np. 3-6-9-12-15-18V.
    Sprawdź też czy jak masz ustawione 18V to na wyjściu jest faktycznie 18V. Może zasilacz jest uszkodzony?
  • #7 16078438
    MijMleko
    Poziom 9  
    Maszynkę rozkręcam maksymalnie do 10volt bo przy większej wartości bije po prostu za szybko jak dla mnie i robi krzywdę powierzchni xD Natomiast kiedy ustawiona jest na optymalną dla mnie pracę tj 8Volt to czasem nie jest w stanie wbić się tak jak należy pod skórę. Czyli proponujecie po prostu zakup innego zasilacza ?
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #8 16078490
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2802
    MijMleko napisał:
    Maszynkę rozkręcam maksymalnie do 10volt bo przy większej wartości bije po prostu za szybko jak dla mnie i robi krzywdę powierzchni xD Natomiast kiedy ustawiona jest na optymalną dla mnie pracę tj 8Volt to czasem nie jest w stanie wbić się tak jak należy pod skórę.

To jest problem z maszynką i jej regulacją...

MijMleko napisał:
    Czyli proponujecie po prostu zakup innego zasilacza ?

Problem z zasilaczem polegający na zbyt małej wydajności prądowej objawiałby się przysiadaniem napięcia (niemożnością jego regulacji powyżej pewnej granicy) i/lub objawami typu wyłączanie sie zasilacza (zadziałanie zabezpieczenia nadprądowego) lub jego przegrzewaniem.
  • #9 16078508
    MijMleko
    Poziom 9  
    Czyli mówicie ze większe natężenie prądu nie powinno wpływać na słabsze/mocniejsze bicie kotwicy w maszynce cewkowej pracującej na 10 zwojowych cewkach ? Chodzi mi dokladnie o ten produkt z stajni workhousa. Jak również o to że na dniach powinna mi przyjść inna maszynka 12 zwojowa.
    Załączniki:
    • Jak przerobić zasilacz maszynki do tatuażu z 1,5 A na 3 A? supreme_black_d2.jpg (52.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 16078667
    jdubowski
    MijMleko napisał:
    Czyli mówicie ze większe natężenie prądu nie powinno wpływać na słabsze/mocniejsze bicie kotwicy w maszynce cewkowej

Nie mówimy tak - zwróć uwagę że prąd zależy od napięcia, a jaki on jest możesz zmierzyć amperomierzem. Zmiana wydajności prądowej źródła nie przekłada się bezpośrednio na prąd płynący w obwodzie jesli owa wydajność nie jest przekroczona.
    Od prądu płynącego zależy siła przyciągania kotwicy, a zależności czasowe (drgania szybkie czy wolne) zależą od mechanicznych własności układu drgającego (masa kotwicy, elastyczność sprężystego jej mocowania) i przerywacza (odstęp styków itp.).

Powyższe dotyczy maszynek z przerywaczem mechanicznym, działających jak dzwonek.

MijMleko napisał:
    Chodzi mi dokladnie o ten produkt z stajni workhousa. Jak również o to że na dniach powinna mi przyjść inna maszynka 12 zwojowa.

A producent nie podaje parametrów zasilania maszynek?
  • #11 16078695
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Jaki opór ma to maszynka i jakim napięciem ją zasilasz?
  • #12 16078754
    jdubowski
    Rezystor240 napisał:
    Jaki opór ma to maszynka

Trzeba zmierzyć.

Rezystor240 napisał:
    i jakim napięciem ją zasilasz?

To już jest napisane w poście #7.
  • #13 16078910
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    MijMleko napisał:
    Czyli mówicie ze większe natężenie prądu nie powinno wpływać na słabsze/mocniejsze bicie kotwicy w maszynce cewkowej pracującej na 10 zwojowych cewkach ? Chodzi mi dokladnie o ten produkt z stajni workhousa. Jak również o to że na dniach powinna mi przyjść inna maszynka 12 zwojowa.
    Może Pan Tatuażysta zapozna się łaskawie z Prawem Ohma, chocby w Wikipedii, zamiast wypisywać tu bzdury. Kol. Jdubowski wyraźnie i przejrzyście opisał problem. Mało tego, z relacji Kolegi wynika, że do ograniczania się napięcia przez zasilacz jeszcze dużo brakuje.

MijMleko napisał:
    10 zwojowych cewkach
    Jakich 10 zwojowych ? Skąd te dane ? Poza tym na zdjęciu widać przerywacz( mosiężna moletowana śruba), czyli także jest to podstawowy element regulacyjny (częstotliwości i amplitudy drgań kotwicy).
  • #14 16078945
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Poza tym na zdjęciu nie widać przerywacza, czyli ten zasilacz dostarcza prawdopodobnie kilkuhercowy przebieg prostokątny, do zasilania tego wibratora.

Raczej nie tam jest taki włącznik działa to na zasadzie 'dzwonka'
    W stanie wyłączonym styki są zwarte magnes wyciąga kotwicę prąd przestaje płynąć i przebieg się zamyka.
    MijMleko Jesteś w posiadaniu oscyloskopu? To by rozwiało wątpliwość.
  • #15 16079014
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Rezystor240 napisał:
    Raczej nie tam jest taki włącznik działa to na zasadzie 'dzwonka'
    Zmienilem post po obejrzeniu zdjęcia - przepraszam. Co do reszty - oscyloskopu itd. nie kpij prosze Kolego :D
  • #16 16080132
    MijMleko
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie za powyższe wyczerpujące odpowiedzi te o wiele bardziej i te mniej przydatne również. :D
    Nie mam kompletnie żadnych przyrządów do pomiaru czegokolwiek co elektroniczne.
    do Kolegi Krzyśka 10 zwojowe cewki bo tak podaje producent akurat do tego modelu.

Producent nie podał wartości jakie powinien posiadać zasilacz, natomiast w swojej ofercie ma zasilacze minimum 3A. Więc siłą rzeczy coś w tym musi być, ale zwyczajnie przesadził z ich ceną. Początkowo wydawało się że wszystko jest ok jednak na dłuższą metę widać, że maszyna nie radzi sobie z grubszą skórą. Dodam że z maszyną rotacyjną takiego problemu nie ma. W końcu zasilana przez normalny silniczek. Także już sam nie wiem. ;/
  • Pomocny post
    #17 16080170
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Proszę bardzo, oto zasada działania Twojej maszynki. Zapoznaj się z tym
    link: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dzwonek_elektryczny
  • #18 16081413
    vodiczka
    Poziom 43  
    MijMleko napisał:
    Producent nie podał wartości jakie powinien posiadać zasilacz, natomiast w swojej ofercie ma zasilacze minimum 3A.
    Nie napisałeś wcześniej, że masz nieoryginalny zasilacz. Poproś kolegę albo sąsiada który ma miernik uniwersalny aby pomierzył to o co prosiłem w poście #6,
    inaczej nadal będziemy gdybać :cry:
  • #19 17998304
    MijMleko
    Poziom 9  
    Kupiłem nowy zasilacz

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość przerobienia zasilacza maszynki do tatuażu z 1,5 A na 3 A, zachowując zakres regulacji napięcia. Odpowiedzi wskazują, że zasilacz nie musi być przerabiany, ponieważ maszynka pobiera tylko tyle prądu, ile potrzebuje, a zwiększenie wydajności prądowej zasilacza nie wpłynie na jego działanie. Problemy z piszczeniem zasilacza można próbować rozwiązać poprzez zalanie cewek termoglutem. Użytkownik rozważa zakup nowego zasilacza, ponieważ obecny nie radzi sobie z grubszą skórą. Wskazano również na konieczność pomiaru prądu i napięcia, aby lepiej zrozumieć działanie maszynki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA