logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przyjąć zwrot, czy nie? Jakie mam prawo.

Rezystor240 07 Wrz 2019 15:17 2073 55
REKLAMA
  • #1 18156021
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1648
    Witam!

Sprzedałem ostatnio Toskę 303 przez olx-a za stosunkowo małe pieniądze. Przyjechał kupujący, pooglądał pokręcił gałkami i powiedział, że bierze. Wszystko mu się podobało, jedyne co to radio szumiało bo na szybko podłączyłem szpulkę z cyną zamiast anteny. Więc logiczne że nie będzie dobrze odbierać wszystkich stacji.
    Niestety po kilku godzinach otrzymałem telefon, że sprzęt nie działa jak należy. Przerywa jeden kanał i tego typu pierdów się nasłuchałem.
    Muszę przyjąć ten sprzęt z powrotem? I co może ewentualnie zrobić nabywca sprzętu, aby 'umilić' mi życie?
    Nabywca zna jedynie mój numer kontaktowy, i adres.
  • REKLAMA
  • #2 18157348
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4854
    Rezystor240 napisał:
    Muszę przyjąć ten sprzęt z powrotem?
    Nabywca ma prawo zwrotu (chyba przez 10 dni roboczych) nawet bez podania przyczyny.
  • #3 18157457
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    Zwrot do 14 dni ale takiego który został zakupiony przez internet, na odległość. Gość był u Ciebie, sprawdził towar, towar używany, w trakcie sprzedaży nie działał prawidłowo (sam słyszał), jeśli to sprzedaż sporadyczna nie sklep i ciągły handel to twoja dobra wola czy przyjmiesz. Jeśli pójdzie do sądu to jaki argument będzie miał przeciwko Tobie? Nie oszukałeś go, widział co kupuje, towar używany, sprawdzał go.
  • #4 18157494
    Rezystor240
    Poziom 42  
    ewoo napisał:
    Jeśli pójdzie do sądu

Szczerzę to raczej nie będzie takiego obrotu sprawy, Sądować się o głupie 200zł? Komu by się chciało....
    A mam jeszcze kilka filmów z tym sprzętem, który u mnie działał bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • #5 18159203
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6636
    Życia nie znasz... trafisz na cepa to róznie bywa. Ale kupił w domu ,sprawdził i niech d... nie zawraca. Ty jesteś na prawie raczej nie on. Spytaj w swoim starostwie ,jest w każdym rzecznik konsumenta, bezpłatnie musi ci doradzić.
  • #6 18159243
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Jak będę mieć trochę czasu tu skorzystam z takiej porady.
  • #7 18159251
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6636
    Masz nawet 2 u siebie :)
  • #8 18159257
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6641
    Skoro odebrał osobiście to tylko twoja dobra wola czy przyjmiesz. Bo obowiązku żadnego nie masz.
  • #9 18160493
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1860
    10 dni/14 dni bez podania przyczyny - od kiedy taki zwrot przysługuje w przypadku osoby prywatnej?
    Rzecznik tu nie ma nic do tego, sprzedaż była miedzy osobami fizycznymi.
    Nie ma znaczenie także, że to towar używany

Ważne też jest jak przedmiot był opisany.

"100% sprawna, nic nie trzeszczy, jak nowa z fabryki" - taki przykładowy opis to tylko proszenie się o kłopoty, w przypadku 30 letniego sprzętu, jak ktoś wie jak poruszać się w przepisach K.C.

Tutaj obowiązuje rękojmia i przepisy K.C a nie dobra wola.
  • REKLAMA
  • #10 18160500
    Norbert1222
    Poziom 2  
    Specjalnie założyłem konto żeby to tu napisać.
    W życiu nie przyjmować! To są oszuści, jeśli masz jakiś sprzęt z rzadkimi podzespołami tacy ludzie biorą, wyciągają dobre i wkładają zepsute po czym oddają i mówią ze tak już było!
    To jest proceder znany i szerzony po całym kraju, a tu to ewidentnie padłeś ofiara takiego oszusta. Pozdrawiam
  • #11 18160501
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Norbert1222 napisał:
    Specjalnie założyłem konto żeby to tu napisać

I głupoty wypisywać o rzadkości tego sprzętu, że specjalnie kupił aby coś tam wyjąć.

Takie są przepisy w Polsce a nie tam gdzie mieszkasz i dotyczy to także przedmiotów używanych.
  • #12 18160540
    Norbert1222
    Poziom 2  
    Zacznę od tego ze cisne z was bekę tak samo jak reszta polski , zaczynajac od mojej byłej już szkoły branżowej , zarówno uczniów jak i nauczycieli , poprzez resztę wyedukowanych ludzi a skończywszy na całym internecie. Takiego poziomu pychy arogancji przy jednoczesnym braku wiedzy na temat tego co się mówi to nie widziałem nigdzie.

Odnosząc się do twojej wypowiedzi - zawsze chciałem użyć tego popularnego u was zwrotu : Google nie gryzie.

Niestety tu będę musiał cię zmusić do tej jakże wymagającej czynności żebyś ja wykonał sam jako ze nie mogę zamieszczać linków.
    Nie ma czegoś takiego jak zwrot przedmiotu kupionego osobiście , nawet w firmie.
    Gdy kupujemy od osoby prywatnej to nie przysługuje żaden zwrot - nawet ten wysyłkowy, jedynie jeśli ktoś wyśle wadliwy to jedynie rękojmia o ile uda się wykazać ze wada była już wcześniej.
    Pozdrawiam wasze wielce wykształcone (w waszym osobistym mniemaniu) towarzystwo.
    Moderowany przez ArturAVS:

Złośliwości będą "nagradzane".

• #13 18160553
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2237
    Ja bym nie przyjmował, odebrał osobiście, wiedział co kupuje, a jaką masz pewność że nie zaczął już w nim "grzebać" i nie zepsuł czegoś ?
  • #14 18160691
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 780
    Mógł kupić radmora za 999zł, byłby większy lans.
    Dla świętego spokoju chyba lepiej to od niego zabrać (ale niech sam przywiezie a Ty sprawdzisz czy sprzęt jest +/- w stanie podobnym jak był).
    Zacznie szukać przysłowiowych skwarek w gównie a tacy Janusze są nieobliczalni i będzie dzwonił o 22, to nie warte tych pieniędzy.
  • #15 18160984
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    Rezystor240 napisał:

Muszę przyjąć ten sprzęt z powrotem? I co może ewentualnie zrobić nabywca sprzętu, aby 'umilić' mi życie?
    Nabywca zna jedynie mój numer kontaktowy, i adres.

Ja takie sprawy jak ww. rozwiązuję tak:
    Panie, przywieź pan urządzenie, zwrócę pieniądze i rozstajemy się w pokoju. Nie zwykłem zarabiać na cudzej niewiedzy czy niezadowoleniu, szczególnie gdy chodzi o kilka groszy. Wolę jak nabywca się cieszy z tego co ode mnie kupił. Dotąd nie było ani jednego niezadowolonego!
    Kilka razy zrobiłem też tak:
    Zaproponowałem obniżkę ceny. Przykładowo zamiast zapłacić 200 zł zapytałem czy w tej sytuacji 150 zł będzie ok. Zawsze się zgadzają.

Zrobisz jak uważasz. Jak go nie wprowadziłeś w błąd w opisie, w mowie i przy transakcji, to nie masz obowiązku przyjmować zwrotu, gdyż towar był kupiony na miejscu i klient miał możliwość zapoznania się ze stanem urządzenia.

Przy transakcji zdalnej masz obowiązek przyjąć zwrot (nawet gdy klient zwraca bez podania przyczyny). Klient ma 14 dni roboczych na zwrot, gdy go poinformowałeś o takiej możliwości lub 1 rok na zwrot gdy go nie poinformowałeś o takiej możliwości.
  • #16 18161014
    bestboy21
    Poziom 40  
    Nie wiemy na dobrą sprawę o co "kolesiowi" chodzi.
    Czy potencjometry trzeszczą, czy isostaty, czy co mu tam jeszcze zdechło.
    Sprzęt nie używany (a już zwłaszcza unitra) ma to do siebie że na pierwszy rzut oka gra poprawnie a po 2-3 dniach zaczynają wychodzić kwiatki.

Może niech autor sam sobie odpowie, czy był w 100% pewny że sprzęt działa czy tylko "działał" i 2 lata temu schował go do szuflady.... i był pewny że działa.

Kasa to żadna a trucie dupy przez Janusza jest nie warte żadnej ceny, widocznie był to przypadkowy "kupiec" który chciał tani wzmacniacz ale nie wiedział czym Polska pachnie.

Odpowiedzmy sobie Panowie kto dzisiaj kupi Toskę?
    -albo przypadkowy pacan (z naciskiem na pacan)
    -albo ten kto wiedział co kupuje, jak ktoś lubi polską "duszę" niech mu tam ;) hobby jak hobby.
  • #17 18161062
    Rezystor240
    Poziom 42  
    bestboy21 napisał:
    Może niech autor sam sobie odpowie, czy był w 100% pewny że sprzęt działa czy tylko "działał" i 2 lata temu schował go do szuflady.... i był pewny że działa

Jeśli u mnie radio grało przez około miesiąc to raczej wszystko było sprawne.... Było a ktoś się dotknął i ma do mnie pretensje że zepsuł. Tak mało w tym logiki ale użerać się z dziadem muszę.
  • #18 18161098
    bestboy21
    Poziom 40  
    Rezystor240 napisał:
    bestboy21 napisał:
    Może niech autor sam sobie odpowie, czy był w 100% pewny że sprzęt działa czy tylko "działał" i 2 lata temu schował go do szuflady.... i był pewny że działa

Jeśli u mnie radio grało przez około miesiąc to raczej wszystko było sprawne.... Było a ktoś się dotknął i ma do mnie pretensje że zepsuł. Tak mało w tym logiki ale użerać się z dziadem muszę.

Radio grało, czyli sprzętu "nie dotykałeś" ;), wziął, zaczął pstrykać i mu isostaty zdechły.
    Tak stary sprzęt bez chociaż kilku godzinnego przeglądu nigdy nie będzie sprawny a jeśli już ktoś poświęci te parę godzin to albo nie sprzeda albo podniesie cenę o 200% (a to parę elektrolitów, a to potencjometr...) .

On ma prawo (być pacanem) i być niezadowolonym co nie znaczy że Ty jesteś winny.

Niech odwiezie na swój koszt, będą jaja jak się okaże że spalił wzmacniacz bo podłączył jakieś 4Ω i sobie robił umcyk-umcyk z kompa....
  • REKLAMA
  • #19 18161112
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    bestboy21 napisał:

Niech odwiezie na swój koszt, będą jaja jak się okaże że spalił wzmacniacz bo podłączył jakieś 4Ω i sobie robił umcyk-umcyk z kompa....

Wtedy można mu dodatkowo zaproponować naprawę i przy całym tym interesie jeszcze dorobić :)
  • #20 18161208
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1704
    ^ToM^ napisał:
    Przy transakcji zdalnej masz obowiązek przyjąć zwrot (nawet gdy klient zwraca bez podania przyczyny). Klient ma 14 dni roboczych na zwrot, gdy go poinformowałeś o takiej możliwości lub 1 rok na zwrot gdy go nie poinformowałeś o takiej możliwości.

Tylko w przypadku jak sprzedajesz jako firma.
  • #21 18161245
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    ^ToM^ napisał:

Pokaż ten przepis, o zwrocie, po co wprowadzasz w błąd o jakiś zwrotach

bestboy21 napisał:
    Odpowiedzmy sobie Panowie kto dzisiaj kupi Toskę?

Ja kupie Toske:
    Wymień dlaczego mam nie kupić, oprócz że jestem pacan.

Normalnie powinien Toske przyjąć do naprawy, naprawić, pokazać jak działa pod głośnikami a nie pokazy typu "na drucik"
  • #22 18161333
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6018
    Nie musisz przyjmować zwrotu: osoba fizyczna, sprzęt używany, odbiór osobisty przy sprawdzeniu sprzętu przy tobie.
    Tym niemniej jeśli faktycznie do uszkodzenia doszło w zaledwie po paru godzinach to trochę dziwne, warto się dogadać.

Cytat:

W opisanej sytuacji kupującemu nie przysługuje prawa do odstąpienia od umowy na podstawie art. 27 ustawy o prawach konsumenta – nie przysługuje mu status konsumenta.

Odstąpić od umowy można w ramach rękojmi. Należy pamiętać, że zgodnie z art. 556 Kodeksu Cywilnego Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę fizyczną lub prawną (rękojmia).

Odpowiedzialność z tytułu rękojmi można rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć. Wyłączenie lub ograniczenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest bezskuteczne, jeżeli Sprzedawca w opisie Transakcji zataił podstępnie wadę przed Kupującym. Rękojmia nie rozciąga się na wady towaru, o których Kupujący wiedział, w szczególności na te, które Sprzedający ujawnił.

Nawet nie wiem, czy rękojmia wchodzi w grę, skoro kupujący miał okazję sprzęt sprawdzić. To nie jest samochód, że nie można wszystkiego od razu sprawdzić. Ale tak jak wspomniałem - po co masz mieć wrogów.
  • #23 18161381
    Millaka
    Poziom 24  
    Ocena: 226
    gulson napisał:
    Nawet nie wiem, czy rękojmia wchodzi w grę, skoro kupujący miał okazję sprzęt sprawdzić.

Nie całkiem, jeśli Rezystor240 w ogłoszeniu napisał, że się na tym zna i gwarantuje za funkcjonalność, to gościu który "nie wie jak to sprawdzić" będzie miał prawo robić mu piekło.
    To się nazywa chyba „świadome wprowadzanie w błąd”.
  • #24 18161543
    bestboy21
    Poziom 40  
    HD-VIDEO napisał:
    Ja kupie Toske:
    Wymień dlaczego mam nie kupić, oprócz że jestem pacan.

Normalnie powinien Toske przyjąć do naprawy, naprawić, pokazać jak działa pod głośnikami a nie pokazy typu "na drucik"

Ja nie twierdzę że Unitra i Tosca jest zła, ale przypadkowy zakup w dzisiejszych czasach jest co najmniej podejrzany.
    Dlaczego masz nie kupić?
    -wysoka awaryjność (mechaniczno-elektryczna)
    -nieznany stan (co, ktoś wymieniał, o ile w ogóle)
    -jakość przestrojenia
  • #25 18161558
    Rezystor240
    Poziom 42  
    bestboy21 napisał:
    jakość przestrojenia

Akurat ta tosca była idealnie przestrojona. Łapała kilkanaście stacji na kawałku cyny.

bestboy21 napisał:
    nieznany stan (co, ktoś wymieniał, o ile w ogóle)

Więc dlatego ktoś ogląda przed zakupem aby nie mieć później niespodzianek.

bestboy21 napisał:
    wysoka awaryjność

Ten typ tak ma, czego się spodziewasz po 35 letnim sprzęcie. To i tak bardzo dobry wynik. Jaki współczesny sprzęt tyle wytrzyma? Raczej żaden, a ten jeśli nie był by tak sponiewierany bo już nie działa prawidłowo to przeżył by drugie tyle.

Co się dzieje przy Tosce, ciekawe jakbym sprzedawał Radmora. Wolę nie myśleć.
  • #26 18161591
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    bestboy21 napisał:
    Dlaczego masz nie kupić?
    -wysoka awaryjność (mechaniczno-elektryczna)
    -nieznany stan (co, ktoś wymieniał, o ile w ogóle)
    -jakość przestrojenia

Tutaj odnosimy się to Toski a nie ogólnie do urządzeń Unitra.

Wysoka awaryjność - o taki żart, mechaniczno - linka skali się ślizga?, stroiki się nie obracają i niestroją; elektryczna - to nie wiadomo do czego się odnieść, do żarówek skali, że się przepaliły.
    Urządzenie w 100% naprawialne pomimo ponad 30lat, koszt niewielki - spróbuj naprawić współczesne.

Przy poprawnym przestrojeniu co ma "jakość przestrajania", Toska pokrywa 100% skali 88-108MHz, nie przeciąga nawet przy ponad 30 stacjach.

Tylko ten nizany stan, powoduje że można trafić na Toske opisaną jak "100% sprawne", zdewastowane po przypadkowych serwisantów lub które leżało latami w wilgoci. Ale to zależy od uczciwości sprzedającego, czy o tym napisze czy nie, zrobi zdjęcia środka.

Rezystor240 napisał:
    Co się dzieje przy Tosce, ciekawe jakbym sprzedawał Radmora. Wolę nie myśleć.

Ale w czym problem, kupujący stwierdził jakieś usterki Ty powinnaś się do tego odnieść a szukasz porady "co mi może zrobić".
  • #27 18161670
    bestboy21
    Poziom 40  
    HD-VIDEO napisał:
    Toska pokrywa 100% skali 88-108MHz, nie przeciąga nawet przy ponad 30 stacjach.

Ja nie umniejszam zdolności sprzedającego - i niech to będzie jasne.
    Sam dobrze wiesz że szumy otoczenia (komputer, LEDy, telewizor) bywają zabójcze.
    Wystarczy zwykły laptop żeby radio zdechło (bo sieje na 60-200...)

Przecież tu nie chodzi o jakość tunera ale o to że "kolesiowi" coś zdechło.... (jeden kanał?)
  • #28 18161730
    krisRaba
    Poziom 31  
    Ocena: 434
    Zrób tak jak serwisy producenta, jeśli znasz się na naprawach. Niech kupujący stawi się u Ciebie wraz ze sprzętem i opisze/pokaże problem. Zaznacz przy tym, że sprzęt kupił osobiście, sprawdził go przy Tobie i wszystko było sprawne, ale możesz rzucić okiem co się stało.
    Jeśli zaglądając do środka stwierdzisz, że coś było grzebane, sprzęt roztrzaskany albo spalony kanał - przepraszam, ale to wina użytkownika. Możesz ewentualnie odpłatnie naprawić, ale o zwrocie nie ma mowy.
    Jeśli natomiast okaże się, że faktycznie dolega mu coś, co mogło pojawić się "ze starości" i raczej użytkownik nie miał na to wpływu - możliwość zwrotu albo nieodpłatnej naprawy.
  • #29 18162831
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 320
    Rozmawiałem z tym gościem telefonicznie i stwierdzam, że jest niereformowalny.
    Każdy normalny człowiek w razie wątpliwości poprosiłby o podłączenie czegoś innego niż szpulka cyny.
    Facet jest z typu wszechwiedzących i nieomylnych.

Szkoda gadać.
  • #30 18163813
    bestboy21
    Poziom 40  
    yes2mike napisał:
    Rozmawiałem z tym gościem telefonicznie i stwierdzam, że jest niereformowalny.
    Każdy normalny człowiek w razie wątpliwości poprosiłby o podłączenie czegoś innego niż szpulka cyny.
    Facet jest z typu wszechwiedzących i nieomylnych.

Szkoda gadać.

Po primo, tu chyba nie chodzi o radio. Pomijam tak prozaiczny fakt że ilość zakłóceń w 2 różnych miejscach może się różnić o 100%.
    Ultimo, a nie mówiłem że pacan.

Podsumowanie tematu

✨ Sprzedający Toskę 303 przez olx-a napotkał problem po sprzedaży, gdy kupujący zgłosił, że sprzęt nie działa prawidłowo. Użytkownicy forum dyskutowali na temat praw do zwrotu, wskazując, że w przypadku sprzedaży osobistej, sprzedający nie ma obowiązku przyjęcia zwrotu, zwłaszcza gdy kupujący miał możliwość sprawdzenia sprzętu przed zakupem. Wskazano na różnice w przepisach dotyczących sprzedaży między osobami fizycznymi a przedsiębiorcami, a także na możliwość reklamacji w przypadku stwierdzenia wad. Użytkownicy podkreślali, że sprzedający powinien być ostrożny, aby nie stać się ofiarą oszustwa, oraz sugerowali, aby w przypadku problemów z urządzeniem, kupujący przywiózł sprzęt do sprzedającego w celu sprawdzenia ewentualnych usterek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA