logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wago - Przekaźnik 8A w systemie inteligentnego domu z PLC Siemens S7 - czy wystarczy?

PiotreKK007 13 Gru 2016 02:42 2490 6
  • #1 16123371
    PiotreKK007
    Poziom 10  
    Witam.

Przymierzam się do zrobienia prototypu domu inteligentnego.
    Mam dylemat który najlepiej (skrótowo) pokazany jest na tym obrazu.
    Wago - Przekaźnik 8A w systemie inteligentnego domu z PLC Siemens S7 - czy wystarczy?

Mianowicie - chciałbym za pomocą PLC Siemens S7 sterować przekaźnikami, które mają załączać poszczególne obwody. Oświetleniowe i kilka mniej obciążanych gniazdek.

Ciężko jest w dobrej cenie znaleźć przekaźnik o większej obciążalności znamionowej niż 8A i mający dwa przyłącza.
    Czy ma rację bytu coś takiego jak na rysunku? Tzn przekaźnik o obciążalności znamionowej mniejszej niż bezpiecznik który jest przed nim?
    Czy jeśli obciążalność znamionowa będzie na poziomie ok 14A albo chociażby 9A, to najpierw zadziała wyłącznik nadprądowy, czy prędzej spali się przekaźnik?

Może głupie pytanie, ale proszę o odpowiedź.
    Mam nadzieję, że jedynym rozwiązaniem nie jest zastosowanie przekaźników 16A DC?
  • #2 16123372
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Jeżeli masz bezp. 10A to 14 i tak za długo nie popłynie, a te 9A to wcześniej czy później przegrzeje przekaźnik, więc chyba lepiej od razu z zapasem.
    Dla bezp. prąd zadziałania masz 1,45XIn i do godz. powinien wyłączyć obwód.
    A dlaczego 16A DC?
  • #4 16125833
    e2e4
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    Dzień dobry.
    Warto rozważyć instalacje przekaźnika półprzewodnikowego,
    może nawet załączającego w zerze ( SSR zero crosing ).
    http://www.jmtcontrol.pl/Przekaznik-SSR-GD2544ZD3
    Nic nie klekocze, styki się nie wypalają.

Powodzenia,
    natenczas, e2e4.
  • #5 16132075
    PiotreKK007
    Poziom 10  
    3301 napisał:
    Jeżeli masz bezp. 10A to 14 i tak za długo nie popłynie, a te 9A to wcześniej czy później przegrzeje przekaźnik, więc chyba lepiej od razu z zapasem.
    Dla bezp. prąd zadziałania masz 1,45XIn i do godz. powinien wyłączyć obwód.
    A dlaczego 16A DC?

Ok, czyli jedynym rozsądnym rozwiązaniem będzie zastosować droższe przekaźniki do 16A.
    Z tym 1,45Xln to już zupełnie się nie orientowałem o co chodzi, ale już poczytałem i coś tam kumam.
    Miało być 16A AC a nie DC:-)

Dodano po 9 [minuty]:

pafciowaw napisał:
    Do dużych odbiorów 1-fazowych lepiej zastosować stycznik modułowy np.
    https://www.tim.pl/stycznik-modulowy-16a-1z-0r-24v-ac-ict-a9c22111#
    Przekaźnik z założenia ma tylko jedną przerwę izolacyjną między stykami (stycznik dwie) przez to szybko się wypali.

W takim razie mam inne pytanie.
    Stycznik który podałeś w linku to stycznik o max obciązeniu 16A.
    Tutaj znalazłem przekaźnik Wago 788-354 którego max obciążenie to również 16A (Link)

Jeśli w domu chciałbym załączać gniazdka zabezpieczone bezpiecznikiem nadprądowym B16 to zważywszy na to, że przekaźnik wychodzi taniej, lepiej będzie użyć przekaźnika, czy stycznika który pokazałeś?

No i nasuwa mi się kolejne, podobne pytanie - jeśli zastosuję stycznik/przekaźnik do max 16A aa dopiero za nim bezpiecznik nadprądowy B16, to ten układ da radę, czy też spali się przekaźnik/stycznik?

Dodano po 1 [minuty]:

e2e4 napisał:
    Dzień dobry.
    Warto rozważyć instalacje przekaźnika półprzewodnikowego,
    może nawet załączającego w zerze ( SSR zero crosing ).
    http://www.jmtcontrol.pl/Przekaznik-SSR-GD2544ZD3
    Nic nie klekocze, styki się nie wypalają.

Powodzenia,
    natenczas, e2e4.

Fajna sprawa, ale wolałbym pozostać przy tych przekaźnikach, ewentualnie stycznikach.
  • #6 16132136
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    PiotreKK007 napisał:

No i nasuwa mi się kolejne, podobne pytanie - jeśli zastosuję stycznik/przekaźnik do max 16A aa dopiero za nim bezpiecznik nadprądowy B16, to ten układ da radę, czy też spali się przekaźnik/stycznik?

To nie ma znaczenia.

PiotreKK007 napisał:
    Jeśli w domu chciałbym załączać gniazdka zabezpieczone bezpiecznikiem nadprądowym B16 to zważywszy na to, że przekaźnik wychodzi taniej, lepiej będzie użyć przekaźnika, czy stycznika który pokazałeś?

Przekaźnikiem wolno przerywać tylko jeden biegun (L). Stycznik posiada komory gasikowe, dzięki czemu może przerywać jednocześnie L i N. U Ciebie przerywanie N byłoby bezsensowne, więc można wykorzystać drugi tor do zdwojenia przerw dla lepszego gaszenia łuku. Stycznik będzie więc bardziej trwały, ale i głośniejszy.
    Decyzja należy do Ciebie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje stworzenie prototypu inteligentnego domu z wykorzystaniem PLC Siemens S7 do sterowania przekaźnikami. Zastanawia się nad zastosowaniem przekaźników o obciążalności 8A, które mogą być niewystarczające w przypadku obwodów zabezpieczonych bezpiecznikami B16. Odpowiedzi sugerują, że lepiej użyć przekaźników lub styczników o wyższej obciążalności, takich jak 16A, aby uniknąć przegrzewania i uszkodzeń. Wskazano również na możliwość zastosowania przekaźników półprzewodnikowych, które są bardziej trwałe. Użytkownik rozważa także, czy lepszym rozwiązaniem będą przekaźniki Wago 788-354 czy styczniki modułowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA