Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką wiertarko-wkrętarkę wybrać: HITACHI DS12DVF3 czy BOSCH GSB 1080?

cravixix 27 Dec 2016 12:06 1314 16
    cravixix
    Level 6  
    Witam pisze do was z prośba o pomoc w wyborze wiertarko wkrętarki. A mianowicie zastanawiam się nad
    1. HITACHI DS12DVF3
    2. BOSCH GSB 1080

Może ktoś z was ma albo użytkował gdzies i może polecić którąś z nich lub poleci zupełnie inną do 450zł ?

Moja musi mieć zasilanie od 9.5V do 15V
    Akumulator może być mały bo będzie użytkowana sporadycznie
    Moment obrotowy w granicach 24-30 Nm

Czekam na wasze opinie lub jakies dodatkowe opcje
    Tom20
    User under supervision
    HITACHI DS12DVF3
    Nie ma co kupować nie ma mocy po 1 ładowaniu wymieniałem baterie
    BOSCH GSB 1080
    Boscha nie ma co kupować firma upadła bateria jest 2 razy droższa
    Ja polecam Black&Decker Bdcdc18bafc baterio działa bardzo długo! Cena to ok 400 zł.
    krzysztofh
    Level 29  
    Ja bym radził się zastanowić czy w ogóle będzie Ci potrzebna akumulatorowa wkrętarka.
    Sens kupowania takiego sprzętu jest wtedy jak się go często lub ciągle używa. Jak leży to szybko szlag trafi akumulatory i po roku będzie szmelc, a dokupowanie nowych aku jest ekonomicznie nieuzasadnione.
    Przy sporadycznym użytkowaniu można sobie najczęściej poradzić sprzętem na 230V i trochę pocierpieć ciągając za sobą kabel.
    Tom20
    User under supervision
    krzysztofh wrote:
    a dokupowanie nowych aku jest ekonomicznie nieuzasadnione.

Możesz dać do regeneracji za 40zł.
    cravixix
    Level 6  
    Tom20 wrote:
    HITACHI DS12DVF3
    Nie ma co kupować nie ma mocy po 1 ładowaniu wymieniałem baterie
    BOSCH GSB 1080
    Boscha nie ma co kupować firma upadła bateria jest 2 razy droższa

Co do hitachiego to bateria mogła być ferelna bo czytając opinie innych użytkowników nie trafiłem na taki problem,jak sprawuje się sama wkrętarka?
    Co do bosha to tylko pytanie czemu tak twierdzisz,ze firma upadła? czysto z ciekawości pytam bo jestem zielony.

Dodano po 1 [minuty]:

krzysztofh wrote:
    Ja bym radził się zastanowić czy w ogóle będzie Ci potrzebna akumulatorowa wkrętarka.
    Sens kupowania takiego sprzętu jest wtedy jak się go często lub ciągle używa. Jak leży to szybko szlag trafi akumulatory i po roku będzie szmelc, a dokupowanie nowych aku jest ekonomicznie nieuzasadnione.

Masz sporo racji tylko problem tkwi w tym,że na działce mam sporo pracy a tam nie mam dostępu do prądu więc nie będe specjalnie kupować agregatu,dlatego bezprzewodowa poki co wchodzi w grę,masz jakies sprawdzone modele do tej ceny?
    krzysztofh
    Level 29  
    Ja mam zaufanie do firmy Makita. Wszystkie sprzęty mam tej firmy.
    Co do wkrętarki, akurat nie mam. Jak kiedyś budowałem dom i sam włożyłem swój wkład w postaci instalacji alarmowych, elektrycznych itd oraz ocieplenia poddasza, to na ten czas kupiłem niskobudżetowy sprzęt, który wytrzymał ciągła pracę ok roku i zarobił na siebie, szczególnie przy ocieplaniu poddasza. Potem nieużywany leżał w szafce i teraz jest do wyrzucenia bo aku padły i nie bardzo opłaci się je wymieniać. Obecnie majsterkuję przy użyciu narzędzi zasilanych z sieci.
    Tom20
    User under supervision
    cravixix wrote:
    co do bosha to tylko pytanie czemu tak twierdzisz,ze firma upadła? czysto z ciekawości pytam bo jestem zielony.

Mój tata ma wiertarkę z boscha i popsuł się włącznik w sklepie boscha powiedzieli, że maja ostatnią sztukę bo firma splajtuje w polsce są ostatki boscha. Niedługo bosch przestanie istnieć. :-(
    cravixix
    Level 6  
    Wybrałem jeszcze 3 dodatkowe na kabelku jednak,może którąś z nich mi ktoś poleci lub wręcz obrzydzi ?
    1.GRAPHITE 58G792
    2. BLACK&DECKER MT350K
    3.MAKITA 6413
    yanes
    Level 30  
    Makita nie,bo to nie jest wkrętarka która ma te same funkcje co akumulatorowa.Dwie pozostałe idealnie zastępują akumulatorowy odpowiednik i ja też do sporadycznych zastosowań takie polecam.
    cravixix
    Level 6  
    yanes wrote:
    Makita nie bo to nie jest wkrętarka która ma te same funkcje co akumulatorowa.Dwie pozostałe idealnie zastępują akumulatorowy odpowiednik i ja też do sporadycznych zastosowań takie polecam.

Dzięki za swoją opinie :D

Może ktoś jeszcze coś by dołożył z własnego doświadczenia lub wiedzy ?
    wojtek1234321
    Level 36  
    Mam takiego Graphita, kupiony w OleOle na alegro za 169 zł. Używam, fakt że sporadycznie, już prawie rok, i jak na razie sprawuje się dobrze, wkręcił już troszkę wkrętow, wywiercił sporo dziur i za tą cene może być. Kabel dość długi (około 6 metrów), tak że przedłużacz prawie niepotrzebny, sprzęgło działa dość dobrze, tak że za 170 złociszy nadaje się do amatorskiej roboty. Mam kilka narzędzi (czyli marki Graphite firmy Topex) jak: pilarka tarczowa, wiertarko - wkrętarka sieciowa, opalarka, wkrętak akumulatorowy
    58G150, wiertarka udarowa 58G726 i jak na razie sprawują się, jak dla amatora, bez zarzutu...
    krzysztofh
    Level 29  
    Jeżeli ma posiadać funkcje typowej wkrętarki aku to wybrałbym podobnie jak inni Graphite.
    Ale dodam, że ja osobiście nie grzebałbym tematu Makity. Dużo zależy od wprawy i zdolności osoby, która się nią posługuje.
    Można z powodzeniem wkręcać takim sprzętem, a przy tym jest też wiertarką o sporej prędkości obrotowej co nie jest bez znaczenia jak przyjdzie coś wywiercić.
    Graphite na pewno będzie wygodniejsze do pracy typowej dla wkrętarek.
    yanes
    Level 30  
    Pracowałem i taką Makitą i wkrętarką sieciową Skil to mam porównanie.Do wkręcania wkrętów w drewno praca Makitą wymaga maksymalnego skupienia a zawsze coś wyjdzie nie tak.Jak chodzi o wiercenie to ta wkrętarka sieciowa Graphit też powinna mieć zmianę obrotów na wyższe.
    wojtek1234321
    Level 36  
    yanes wrote:
    Jak chodzi o wiercenie to ta wkrętarka sieciowa Graphit też powinna mieć zmianę obrotów na wyższe.

Jeśli chodzi o to, to jest dwubiegowa - maksymalna prędkość obrotowa wrzeciona wynosi na I biegu od 0 do 400, a na II biegu od 0 do 1450 obrotów na minutę.
    cravixix
    Level 6  
    A jeszcze mam do was prośbę o pomoc w wyborze wiertarki bo wkrętarke wybiorę chyba ta graphite bo ma sporo dobrych opini.

A co do wiertarek mam 2 typy i powiedzcie, na którą byście się wy zdecydowali ?
    1. CELMA PRCZ13IEO
    2. BLACK&DECKER KR705K

Z góry dzięki za pomoc :)
    yanes
    Level 30  
    Ja osobiście to Celmy nie kupuje już co najmniej od 25 lat,nie warte tej ceny a i rozwiązania znane z innych marek.
    krzysztofh
    Level 29  
    Jak już kupisz wkrętarkę, to wiertarka jako drugie narzędzie powinna być do mocniejszych prac.
    Dobrze by było aby oprócz elektronicznej regulacji obrotów miała przekładnie do zmiany zakresów obrotów. Dzięki temu na wolniejszych obrotach będzie mocniejsza.
    Tak na prawdę jak chcesz się zabezpieczyć na każdą ewentualność to nie da się załatwić tematu jednym narzędziem.
    Taka wiertarka załatwi ci wiele spraw, ale np. jak zaczniesz działać w betonie, to udar takiej wiertarki (mechaniczny) niestety jest mizerny i do cięższych prac polecam wiertarkę z uchwytem SDS z udarem pneumatycznym, z możliwością podkuwania, czyli udar z zatrzymanym uchwytem.
    To wszystko niestety trochę kosztuje ale jak więcej majsterkujesz z pewnością się przyda.