logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VOLVO XC60 D3 - Wymiana AIRBAG

kornias 17 Sty 2017 13:41 17265 15
REKLAMA
  • #1 16206400
    kornias
    Poziom 10  
    Ocena: 44
    Jestem zainteresowany kupnem VOLVO XC60 D3 AWD Kinetic
    163.000 km
    05/2011
    120 kW (163 PK)
    Diesel (Roetfilter)
     Cena: 10000 euro z tym że był powypadkowy przód został naprawiony oprócz poduszek przednich (kierowcy i pasażera reszta jest OK) bym musiał sam je wymienić tutaj gdzie mieszkam.
    Znalazłem taki zestaw z allegro Link
    Pytanie czy to wszystko co bym musiał wymienić w systemie airbag jest zawarte w tej aukcji?
    Wystarczy skasować błąd wystrzelonych poduszek czy też komp do wymiany?
    Opłaca się kupić ten samochód??
    Robiłem dużo rzeczy ale nigdy nie miałem okazji wymieniać poduszek stad moje pytanie.
    VOLVO XC60 D3 - Wymiana AIRBAG VOLVO XC60 D3 - Wymiana AIRBAG Dodaje foto.
  • REKLAMA
  • #2 16206434
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1691
    Trzeba jeszcze kupić lub naprawić sensor air bag. Nie polecam bał bym się tym jeździć, poza tym widziałem kilka regenerowanych desek dla mnie to szambo po 2,3 latach wygląda jak papa na dachu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16206452
    Matylda_26
    Poziom 13  
    Ocena: 45
    coperfild napisał:
    Trzeba jeszcze kupić lub naprawić sensor air bag. Nie polecam bał bym się tym jeździć, poza tym widziałem kilka regenerowanych desek dla mnie to szambo po 2,3 latach wygląda jak papa na dachu.

Jakimś cudem jeździ pełno ulepów powypadkowych i wyglądają jak nowe.
    Lepiej kupić auto po kolizji gdzie wystrzeliły poduszki niż po wypadku zrobione dla handlarza gdzie zamiast poduszek są rezystory.
    Co do zestawu to wystarczy. Potem trzeba będzie skasować crashdata lub wymienić sterownik na inny o tych samych numerach z samochodu niebitego lub zakupić nowy sterownik airbag.
  • REKLAMA
  • #4 16206467
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6645
    Ooo regeneracja deski z 500-600 plus sensor i rezystorki. Lepiej zrobic deskę zakupić poduszki pasy i ulepic sobie samemu , i wiesz co masz. A czy się opłaca to musisz przeliczyc sam. Dojdą opłaty, transport , części ,lakierowanie, pierwsza swoja obsługa serwisowa i pewne z 20 innych pierdół.
  • REKLAMA
  • #5 16206475
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6396
    Matylda_26 napisał:
    Potem trzeba będzie skasować crashdata lub wymienić sterownik na inny o tych samych numerach z samochodu niebitego lub zakupić nowy sterownik airbag.

Ale nie w tym modelu w volvo nie wymienisz żadnego komponentu bez wizyuty w serwisie.

Także albo naprawa sensora albo pogodzenie się z brakiem airbaga i informacjami.

Możesz zrobić deskę i zlećić komuś ogarnięcie airbagów ale trzeba się liczyć że 2000-3000zł na to zdecydowanie nie starczy.
  • #6 16206476
    Matylda_26
    Poziom 13  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Ale nie w tym modelu w volvo nie wymienisz żadnego komponentu bez wizyuty w serwisie.

A to dlaczego? Chodzi o sprzęt diagnostyczny?
  • #7 16206480
    Poziom 43  
    W ogóle miałeś kiedyś volvo z tych roczników, wiesz z czym to się wiąże?
  • #8 16206516
    Matylda_26
    Poziom 13  
    Mam BMW X6. Zadałam pytanie, na które widzę, że nie możesz odpowiedzieć.
  • #9 16206554
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6645
    Ochrona komponentów i programowanie online
  • #10 16206947
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5046
    Odpuść sobie ten zestaw chyba że chcesz mieć tanio i byle by było.
    Wiem jak takie deski wyglądają później i jak się zachowują w czasie wypadku.
    Sprzedawcy zapewniają że jak fabryka a poduszka wychodzi dołem lub bokiem bo nie potrafi rozerwać deski, do tego jeszcze szpachlem możesz dostać.
    Po to to jest by było bezpieczniej a nie odwrotnie. Już lepiej zakupić zestaw używany.
  • #11 16207022
    vollvek
    Poziom 15  
    Ocena: 99
    Link do aukcji nie działa. Oprócz poduszek masz do wymiany co najmniej napinacz i dopinacz pasa kierowcy ale pasów do wymiany może być znacznie więcej. Bez odczytu auta komputerem nie można określić czy moduł poduszek będzie do wymiany(ewentualnie czyszczenie crash'a) czy tylko wystarczy kasowanie kodów. Co do opłacalności to musisz sobie policzyć . Widziałeś ten naprawiony przód o d wewnątrz i od spodu ? bo tam może być kaszanka. Kupno rozbitego auta ma plusy i minusy.
  • #12 16207069
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1691
    Cytat:
    Bez odczytu auta komputerem nie można określić czy moduł poduszek będzie do wymiany(ewentualnie czyszczenie crash'a) czy tylko wystarczy kasowanie kodów

Daj spokój, to nie stary VW że skasujesz błędy kabelkiem.
  • #13 16207384
    kornias
    Poziom 10  
    Ocena: 44
    Dzięki za wszystkie informacje.
    coperfild napisał:

za skasowanie craschdata od 150zl do 250zl

andrzej20001 napisał:
    Dojdą opłaty, transport , części ,lakierowanie, pierwsza swoja obsługa serwisowa i pewne z 20 innych pierdół.

opłaty w pl, transport, lakierowanie odpada auto zostaje w Luxemburgu i tutaj też chciałbym go poskładać
  • #14 16207636
    vollvek
    Poziom 15  
    coperfild napisał:
    Cytat:
    Bez odczytu auta komputerem nie można określić czy moduł poduszek będzie do wymiany(ewentualnie czyszczenie crash'a) czy tylko wystarczy kasowanie kodów

Obecnie w dobie "chińczyków" to nawet zwykli użytkownicy posiadają Vide. To nie te czasy że poza ASO nikt nie mógł nawet kodów skasować w poduszkach.
  • #15 16207892
    Poziom 43  
    vollvek napisał:
    Obecnie w dobie "chińczyków" to nawet zwykli użytkownicy posiadają Vide.

Nie skasujesz crasza vidą, no co ty. Tylko programator, zresztą nie wiem co siedzi w tym sterze.
  • #16 16208072
    vollvek
    Poziom 15  
    Zależy od sterownika w niektórych można kasować crash'a Vidą dla przykładu XC60 2013 albo 14 można ale i tak miałem miałem na myśli tylko kasowanie kodów w poduszkach .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup VOLVO XC60 D3 AWD z 2011 roku, który był powypadkowy i wymaga wymiany poduszek powietrznych. W dyskusji poruszono kwestie związane z wymianą komponentów systemu airbag, w tym konieczność zakupu lub naprawy sensora airbag oraz ewentualnej wymiany sterownika. Użytkownicy podkreślają, że naprawa powypadkowego pojazdu wiąże się z dodatkowymi kosztami, takimi jak transport, lakierowanie i serwis. Wskazano również, że do skasowania błędów systemu airbag może być potrzebny specjalistyczny sprzęt diagnostyczny, a niektóre modele mogą wymagać wizyty w serwisie. Użytkownicy ostrzegają przed zakupem tanich zestawów do naprawy, które mogą nie zapewnić odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA