logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW E36 320i m52b20 vanos - dymienie na siwo/biało, zapach paliwa, brak katalizatora

luthein 02 Lut 2017 15:26 22935 41
Najlepsze odpowiedzi

Co powoduje gęste siwo-białe dymienie i zapach paliwa w BMW E36 320i M52B20 bez katalizatora mimo braku ubytków płynu i oleju?

Najbardziej prawdopodobna przyczyna okazała się nieszczelność w górze silnika: uszczelka pod głowicą, pęknięta głowica albo blok [#16257405][#16260626] Wcześniej zwracano uwagę, że zapach paliwa i spalanie ok. 18 l/100 km mogą wskazywać na zbyt bogatą mieszankę, więc warto sprawdzić sondę lambda, korekty, przepływomierz, wtryski i zrobić analizę spalin na rozgrzanym silniku [#16249330][#16251607][#16254015] Sam brak katalizatora nie był uznany za główną przyczynę usterki, tylko za powód ostrzejszego zapachu spalin [#16252016]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 16247657
    luthein
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Cześć, mam problem z BMW E36 320i z silnikiem m52b20 vanos. Auto dymi na siwo/biało, dym dość gęsty, nie zależnie od tego czy silnik jest zimny czy rozgrzany. Auto nie posiada katalizatora. Spaliny mają zapach paliwa

Przeze mnie zostało sprawdzone:
    - płyn chłodniczy: poziom był sprawdzany w ciągu 1000 km, nie ubyło go ani trochę;
    - płyn chłodniczy: nie ma w nim śladów oleju, nie pływają "oka", nie barwi się odczynnikiem Sudan III, pod mikroskopem także nie znalazłem śladów oleju;
    - poziom oleju nie zmienia się;
    - wykonałem test obecności spalin w układzie chłodzenia (zestaw z portalu aukcyjnego), testowałem zarówno silnik nabierający temperatury (od zimnego do pełnego rozgrzania) oraz na ciepłym. Płyn nie zmienił koloru z początkowego niebieskiego;
    - nie ma "bulgotania" w zbiorniku przy chłodnicy;
    - podczas dodawania gazu układ chłodzenia wytwarza podciśnienie (widać przemieszczanie się płynu z w/w zestawu w stronę chłodnicy;
    - auto ma normalną moc, przyśpiesza, nie ma falowania obrotów
    - silnik nie przekracza temperatury optymalnej (wskazówka zatrzymuje się pionowo, wisko działa)
    - dość duże spalanie c.a 18l/100km

Co może być przyczyną? Byłem u 2 mechaników i diagnoza: uszczelka pod głowicą na podstawie samego dymienia, termin do mechanika zajmującego się BMW mam dopiero na połowę lutego. Załączam krótki film obrazujący jak to wygląda (bieg jałowy, ok 700 obrotów)

Pozdrawiam
    Bartosz
    Załączniki:
    • VID_20170202_161233.mp4 (18.99 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 16248195
    luthein
    Poziom 11  
    Dokładnej historii samochodu nie znam. Mam go 2 miesiące z czego większość czasu stał. Jakiś miesiąc temu zauważyłem dość spore dymienia, mocniejsze niż z innych samochodów zimą. Na początku myślałem że woda zebrała się w układzie wydechowym, ale po kilku dłuższych przejazdach na dogrzanym silniku powinno to wypracować.

Paliwo lane Pb 95 zawsze na tej samej stacji (Orlen=
  • #5 16248408
    luthein
    Poziom 11  
    To auto właśnie nie ma katalizatora, chyba że zamiast emituje miało być eliminuje wtedy by się zgadzało. Ciekawi mnie ten problem :D
  • #6 16249330
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 271
    luthein napisał:
    Spaliny mają zapach paliwa

luthein napisał:
    dość duże spalanie c.a 18l/100km
    Więc za bogata mieszanka, to też może być przyczyna dymienia, przynajmniej częściowo. Co pokazuje sonda lambda?
  • #7 16249337
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6663
    Nie ma kata spaliny śmierdzą. Testy ok moc jest nic nie ubywa. Lataj
  • REKLAMA
  • #8 16250602
    luzik e34
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Sprawdź ciśnienie na cylindrach jakie jest i czy niema dużej różnicy a najlepiej zrobić test powietrzem zamiast świecy wkręcasz rurkę podłączasz powietrze,tłok dajesz w dół i słuchasz czy nie ulatuje być mocno powietrze przez korek wlewu oleju,może pierścienie się przypiekły. Sprawdź też przepływomierz chodzi o parametry zasysanego powietrza może okłamuje i podlewa paliwem. Mogą być też wtryskiwacze paliwa miałem taki przypadek w E39 528i śmierdziało paliwem mimo że był KAT, tyle że latem to było to nie kopciło tak jak u ciebie. Po wymianie wtrysków razem z listwą problem zapachu benzyny znikł.
  • #9 16250806
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1390
    Jak dla mnie to on wogóle nie dymi. w sensie ze brak usterki.

Zrob analize spalin.
  • #10 16251484
    Kubaska
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Dymienie wygląda normalnie jak na zimę dym jest dość lekki i wygląda jak para wodna dym ze spalonego oleju ma charakterystyczny zapach jeżeli nie ubywa żadnych płynów to myślę że wszystko jest ok.
  • #11 16251564
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6418
    luthein napisał:
    silnik nie przekracza temperatury optymalnej (wskazówka zatrzymuje się pionowo, wisko działa)
    - dość duże spalanie c.a 18l/100km

Podjedź na stacje diagnostyczną i zrób test spalin. Jest to nie normalnde że gorący silnik dymi.
  • #12 16251607
    andrzej20001
    Poziom 43  
    I sprawdz testerem jak chodzi i czy sonda lambda oraz jej korekcje. No i błędy jeśli są.
  • REKLAMA
  • #13 16251709
    luthein
    Poziom 11  
    W poniedziałek jestem umówiony na diagnostykę, dam znać co z tego wynikło
  • REKLAMA
  • #14 16251815
    Piotr Sz.
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    To jest kara boska za używanie samochodu bez katalizatora.
    Mam nadzieję, że diagnostyka wykaże, że należy wstawić katalizator albo wyzłomować samochód.

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji.

• #15 16251823
    andrzej20001
    Poziom 43  
    A co kolego ma brak kata do złomowania?
  • #16 16251891
    luthein
    Poziom 11  
    Piotr Sz. napisał:
    To jest kara boska za używanie samochodu bez katalizatora.
    Mam nadzieję, że diagnostyka wykaże, że należy wstawić katalizator albo wyzłomować samochód.

Nie moim pomysłem było jego usunięcie. Wstawienie katalizatora to najmniejszy problem, jednak tej chwili priorytetem jest określenie czy stan silnika pozwala na dalszą eksploatację, czy niestety koszty niezbędnych napraw przewyższa wartość samochodu
  • #17 16251924
    nowackahelena
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Wielu ludzi usuwa katalizator bo zużyty zapycha wydech a nowe są cholernie drogie. Jakby się dbało o środowisko w PL bo ich cena nie przekraczała by nieraz ceny auta. A że zarobki jakie sa takie sa to niektórych nie stać na kilkuletnie auto a te 15 latki maja się świetnie. W Polsce mam astrę z 1999 i jeździ świetnie. Jestem drugim właścicielem. Ma 130 tyś. Mam wyzłomować bo wywaliłam kata?

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji.

• #18 16252016
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6418
    Katalizator nie ma tu nic do gadania, jest tylko 1 sonda przed katalizatorem.

Problem pierwotny leży gdzie indziej.
  • #19 16252043
    bakubaku69
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    Ciekawe czy sonda sprawna i czy pracuje na wolnych obrotach prawidłowo. Może któryś wtrysk uszkodzony i zalewa go.
  • #20 16253114
    luthein
    Poziom 11  
    nowackahelena napisał:
    Dymienie na siwo to zbyt duże zużycie oleju. Jeśli na biło może to para z płynu chłodniczego. Sprawdź olej i płyn. Może uszczelka pod głowicą? Czy z wydechu masz krople? Weź na palec i posmakuj jak ma smak płynu chłodniczego sprawa jasna.

Dziś obserwowałem wydech, jest suchy, nie kapie z niego woda.

W poniedziałek będę miał robiona diagnostykę komputerową, sonda lambda, odma i jeśli będzie możliwość sprawdzenie sprężania. Napiszę co z tego finalnie wyszło. Mam nadzieję że nie UPG bo wtedy auto niestety pójdzie na złom.
  • #21 16253228
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1079
    Uszczelka jak uszczelka. W tych motorach często pękały głowice.
  • #22 16253474
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6367
    Pęknięta głowica, pewnie ubywa płynu. Ogólnie trzeba szukać nastepnej niestety.
    To najczęstsza przyczyna dymienia na siwo. Druga, to zalewanie silnika paliwem - albo się wtryskiwacze nie domykają, albo membrana regulatora jest dziurawa.
  • #23 16253787
    nowackahelena
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Jeżeli zdarzyło się że zmiana oleju była przeprowadzana na rozgrzanym silniku to pękła głowica.

Dodano po 1 [minuty]:

robokop napisał:
    albo membrana regulatora

Miałam auto z tym silnikiem 10lat ale czegoś takiego tam nie ma.

Moderowany przez robokop:

Dziękuję, do widzenia. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    BMW E36 320i m52b20 vanos - dymienie na siwo/biało, zapach paliwa, brak katalizatora

• #24 16254005
    luthein
    Poziom 11  
    robokop napisał:
    Pęknięta głowica, pewnie ubywa płynu. Ogólnie trzeba szukać nastepnej niestety.
    To najczęstsza przyczyna dymienia na siwo. Druga, to zalewanie silnika paliwem - albo się wtryskiwacze nie domykają, albo membrana regulatora jest dziurawa.

Gdyby ubywało płynu sprawa była by jasna ale moim zdaniem nie ubywa. Zaznaczyłem nawet specjalnie poziom płynu w zbiorniku, zrobiłem ok. 1000km i jego poziom nie spadł poniżej zaznaczonego punktu, myślałem że przy takim dymieniu w przypadku nieszczelności jego poziom zauważalnie ubędzie. Przekonamy się jutro.
  • #25 16254015
    robokop
    Ocena: 6367
    Zrób analizę spalin - na rozgrzanym silniku, bieg jałowy. Będzie widać po wskazaniach - jak CO będzie w "kosmosie", to trzeba patrzeć co z układem zasilania paliwem się stało.
  • #26 16256666
    EndrjuWiwi
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Z miejsca stawiam na układ paliwowy. Według mnie to zapchane filtry i wtryski - filtry puszczają wodę, a zapchany opiłkami z pompy wtrysk dymi. Sprawdź czy mam rację i daj znać. Powodzenia
  • #27 16256678
    szymitsu21
    Ocena: 1297
    EndrjuWiwi napisał:
    Z miejsca stawiam na układ paliwowy. Według mnie to zapchane filtry i wtryski - filtry puszczają wodę, a zapchany opiłkami z pompy wtrysk dymi. Sprawdź czy mam rację i daj znać. Powodzenia

W benzyniaku?
    nie spotkałem się jeszcze z czymś takim....
  • #28 16256764
    EndrjuWiwi
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Wybacz, byłem święcie przekonany, że to diesel :D poniedziałki <3
  • #30 16257405
    luthein
    Poziom 11  
    Drodzy koledzy, diagnoza warsztatu: obecność spalin w układzie chłodzenia, trzy możliwość: pęknięta głowica, UPG lub pękniety blok. Podobno te zestawy do sprawdzania obecności spalin w układzie chłodzenia sprzedawane w internecie są nic nie warte. Szacowane koszty: 3000-4000zł. Szkoda, bo bardzo fajnie jeździło mi się tym samochodem. :( Prawdopodobnie będzie zezłomowany...

Co do ilości dymu: glikol wytwarza o wiele więcej "pary" niż woda, wystarczy mała ilość by powodować obfite kopalnie.

Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji
    Pozdrawiam
    Bartosz

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z BMW E36 320i z silnikiem m52b20 vanos, który dymi na siwo/biało, niezależnie od temperatury silnika, a spaliny mają zapach paliwa. Auto nie ma katalizatora, a użytkownik przeprowadził szereg testów, które nie wykazały ubytków płynów ani obecności oleju w płynie chłodniczym. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące możliwych przyczyn dymienia, takich jak zbyt bogata mieszanka paliwowa, uszkodzone wtryskiwacze, pęknięta głowica lub uszczelka pod głowicą. Użytkownik planuje diagnostykę komputerową, aby potwierdzić stan silnika. Ostatecznie, po diagnozie, stwierdzono obecność spalin w układzie chłodzenia, co sugeruje poważne uszkodzenia silnika, co może prowadzić do zezłomowania pojazdu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA