logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Naprawa akumulatora żelowego

Kostian95 09 Lut 2017 13:54 3906 10
  • #1 16264818
    Kostian95
    Poziom 12  
    Ocena: 91
    Witam.
    Posiadam akumulator żelowy 12v 1,2Ah firmy TALVICO który nie ukrywając zbliża się do końca swojego żywota. Wygląda to tak że trzyma napięcie lecz jego pojemność znacznie spadła- z przeprowadzonych pomiarów wynika że pojemność ta spadła do 131mAh.
    Chciałbym go jakoś zreanimować, w tym celu zdjąłem pokrywkę by dostać się do koreczków i okazało się że dwa z nich są zassane. Gdzieś na forum czytałem że jest to oznaką braku wody ale ile w tym prawdy?
    Bardzo proszę kolegów o pomoc.
    Pozdrawiam!
  • #2 16264985
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15528
    Tylko wymiana, swoją drogą jego cena (20-30zł) nie jest zaporową.
    Kostian95 napisał:
    Chciałbym go jakoś zreanimować, w tym celu zdjąłem pokrywkę by dostać się do koreczków i okazało się że dwa z nich są zassane. Gdzieś na forum czytałem że jest to oznaką braku wody ale ile w tym prawdy?

Widziałeś wodę w akumulatorze żelowym, bo ja jeszcze nie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 16265254
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Ocena: 526
    On nie jest żelowy, tylko AGM. To u nas potocznie na wszystko nie "kwasowe" mówią "żelowe".
    Takim maleństwem nie ma sensu się zajmować, wymień na nowy.
  • #4 16266641
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6370
    Wlodek22 napisał:
    On nie jest żelowy, tylko AGM. To u nas potocznie na wszystko nie "kwasowe" mówią "żelowe"

Idź stąd i nie zabieraj więcej głosu. Zarówno akumulatory żelowe, jak i AGM są akumulatorami ołowiowo -kwasowymi. Różni je tylko sposób wiązania elektrolitu, żeby nie miał postaci przelewającej się cieczy, jak w tradycyjnych akumulatorach. Nowy kosztuje w okolicach 20zł - nie ma sensu czegokolwiek z nim robić, tym bardziej że nie widzę możliwości uzupełnienia elektrolitu - jak ponownie nasączyć równomiernie "maty" wiążące ciecz?
  • #5 16266670
    Wlodek22
    Poziom 31  
    robokop napisał:

Idź stąd i nie zabieraj więcej głosu

Fakt, jaka kolwiek dyskusja z kimś takim grozi kompleksami
  • #6 16266684
    robokop
    Wlodek22 napisał:

Fakt, jaka kolwiek dyskusja z kimś takim grozi kompleksami

Kompleksy to grożą, jak się na technicznym forum czyta takie ciekawostki.
  • #7 16266693
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Jakie ciekawostki?
  • #8 16266752
    robokop
    Wlodek22 napisał:
    Jakie ciekawostki?

Takie:
    Wlodek22 napisał:
    On nie jest żelowy, tylko AGM. To u nas potocznie na wszystko nie "kwasowe" mówią "żelowe".

Zarówno AGM jak i "żelowe" są akumulatorami ołowiowo-kwasowymi.
  • #9 16266764
    Wlodek22
    Poziom 31  
    robokop napisał:
    Wlodek22 napisał:
    Jakie ciekawostki?

Takie:
    Wlodek22 napisał:

Zarówno AGM jak i "żelowe" są akumulatorami ołowiowo-kwasowymi.

Widzisz pewną delikatna różnice między "kwasowe", a kwasowe? Jako moderator, wypadało by starać się czytać ze zrozumieniem i mieć odrobinę więcej szacunku dla innych użytkowników. Nie odkryłeś także Ameryki swoim stwierdzeniem, że te akumulatory są akumulatorami kwasowymi. To jak by oczywista oczywistość.
  • #10 16266794
    robokop
    Wlodek22 napisał:
    Widzisz pewną delikatna różnice między "kwasowe", a kwasowe?
    Kolego, akumulator kwasowy, to akumulator kwasowy. Widzisz różnicę? Akumulator inny niż kwasowy, to np. akumulator zasadowy. Nie dość że zupełnie co innego, pod względem technicznym, to i chemicznym.
    Wlodek22 napisał:
    Jako moderator, wypadało by starać się czytać ze zrozumieniem
    Jak można czytać ze zrozumieniem brednie? Jeśli jeszcze masz wątpliwości, to przeczytaj sobie jeszcze raz pierwsze zdanie tego postu.
    Wlodek22 napisał:
    Nie odkryłeś także Ameryki swoim stwierdzeniem, że te akumulatory są akumulatorami kwasowymi. To jak by oczywista oczywistość.
    Więc trzymajmy się tej "oczywistości" - to forum techniczne i akumulator kwasowy, akumulatorem kwasowym niech pozostanie - niezależnie od konsystencji elektrolitu. Bo plusy dodatnie i plusy ujemne już żeśmy ćwierć wieku temu przerabiali.
  • #11 16266814
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Nie widzę sensu ci tłumaczyć różnicy, brak mi też chęci dyskutować z tobą w tym stylu. Więc ...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada akumulator żelowy 12V 1,2Ah firmy TALVICO, który stracił znaczną część swojej pojemności, osiągając jedynie 131mAh. Po otwarciu akumulatora zauważył zassane koreczki, co sugeruje brak wody. Uczestnicy dyskusji wskazują, że akumulator żelowy (AGM) nie jest przeznaczony do uzupełniania elektrolitu, a jego wymiana na nowy (kosztujący około 20-30 zł) jest bardziej sensownym rozwiązaniem. Wskazano również, że zarówno akumulatory żelowe, jak i AGM są akumulatorami ołowiowo-kwasowymi, różniącymi się jedynie formą elektrolitu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA