logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 1.7 DTI - Nagrzewnica gorąca, brak ciepłego powietrza z nawiewu

wąskacz 13 Lut 2017 11:41 3333 9
REKLAMA
  • #1 16275098
    wąskacz
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam. W mojej astrze została wymieniona nagrzewnica oraz termostat i teraz nagrzewnica jest gorąca a pomimo ustawienia nawiewu na ciepły nie leci nawet delikatnie ciepłe powietrze. Linka od klapy ciepłe zimne jest dobra. Pomocy bo już nie wiem co jest. Silnik to 1.7 dti
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16275140
    wąskacz
    Poziom 8  
    A jak to mogę ręcznie sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #5 16275218
    wąskacz
    Poziom 8  
    Ok zaraz pojadę nagrzeje i sprawdzę

Dodano po 15 [minuty]:

Właśnie wróciłem i oba węże są gorące jeden jest delikatnie mniej ciepły
  • Pomocny post
    #6 16275270
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 985
    Zawór i klapka, to tak robili ?
    Jak sprawdziłeś linkę i czy klapka się domyka ? Masz to wszystko rozebrane, że wiesz że wymieniony grzejnik jest gorący ?
    W "moim" oplopodobnym modelu, grzejnik podtrzymuje i dociska plastykowy klips, jak pęknie, grzejnik opada i powietrze zamiast przepływać przez żeberka grzejnika, omija je lecąc obok grzejnika, nie nagrzewając się.
  • REKLAMA
  • #7 16275292
    wąskacz
    Poziom 8  
    Plastik który jest pod nagrzewnica jest gorący. Linka od sterowania klapy była zmieniana bo myślałem że jest za długa i nie domyka ale przed zm iana zamknąłem na max aby jeszcze ją sprawdzić i nic nie pomogło

Dodano po 1 [minuty]:

Ten plastik pod nagrzewnica jest popękany przy śrubach przez to musiałem strasznie uważać podczas zmiany nagrzewnicy
  • Pomocny post
    #8 16275392
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 985
    To zainteresowałbym się jak trzyma się grzejnik w obudowie, przepływ powietrza przez grzejnik jest utrudnione, bo powietrze musi przepychać się przez żeberka.
    Każda większa szczelina, dziura, niedomknięta klapka, to luźny, swobodny przepływ powietrza obok grzejnika, i powietrze z tego skorzysta. Przy ujemnych temperaturach ustawienie w okolicach 1/3 ciepłego już powoduje znaczny spadek temperatury z nawiewów.
    Jak jest u Ciebie, skoro sam wymieniałeś, jak zamocowany jest grzejnik w obudowie ?

Pancerz linki jest zamocowany z obydwu stron ?
    Jeśli odczepisz linkę z mechanizmu przy klapce, ruch z palca dźwigienką od ośki klapki, nie wiem jak tam masz, w każdym razie czujesz z palca że domykasz klapką i ta staje w krańcowej pozycji ? Słyszysz "pyk" gdy osiąga koniec ruchu ? Ośka, dźwigienka dalej połączona jest z klapką ciepłe/zimne ?

Popękane ?
    Gdy kupiłem samochód, to miałem zagwozdkę, było zmieniane czy nie. Obudowa nagrzewnicy była skręcona na odp...l się, wiało bokami przez tą niepodociskaną obudowę. U mnie akurat grzejnik można wymienić bez zdejmowania deski, od dołu, ale że dostęp paskudny, to komuś już nie chciało się być dokładnym przy skręcaniu. Nie dmucha obudową ? Z kratek mocno wieje ?
  • #9 16275451
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6400
    SKoro 1,7 dti to astra G , a skoro tak to do sprawdzenia czy linka do końca domyka przesłonę.
  • #10 16275475
    wąskacz
    Poziom 8  
    g107r dzięki za pomoc rozebralem to jeszcze raz i się okazało że grzejnik opadł

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku ciepłego powietrza z nawiewu w Oplu Astrze 1.7 DTI, pomimo gorącej nagrzewnicy i wymienionego termostatu. Użytkownik sprawdził linkę od klapy ciepłe-zimne oraz stwierdził, że oba węże nagrzewnicy są gorące, co sugeruje, że woda krąży. Uczestnicy dyskusji zasugerowali sprawdzenie zaworu nagrzewnicy, klapki oraz mocowania nagrzewnicy w obudowie, wskazując na możliwość, że powietrze omija nagrzewnicę z powodu uszkodzeń lub niewłaściwego montażu. Ostatecznie użytkownik odkrył, że nagrzewnica opadła, co mogło być przyczyną problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA