logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Brava 1,4 12V 96r - rozrusznik nie kręci, brak reakcji po przekręceniu kluczyka

Krzysiek27 14 Lut 2017 18:38 789 13
REKLAMA
  • #1 16278832
    Krzysiek27
    Poziom 13  
    Ocena: 51
    Witam.
    Wygląda to tak że czasami zapali, aktualnie nie. Nie kręci w ogóle rozrusznik, bendiksa też nie słychać , cisza jak makiem zasiał, a prąd płynie do rozrusznika (cewki) bo słychać po pompie paliwa i widać przygasanie kontrolek(ponad 20 A cewka pobiera.) Klemy akumulatora czyszczone i dokręcone. Cewka do rozrusznika kupiona nowa. bendiks wygląda jak nowy, polałem go olejem półsyntetycznym. tulejki mają jakiś luz ale myślę że to nie ma wpływu na błogą ciszę po przekręceniu kluczyka. podpinałem już nawet rozruch pod masę silnika i tak samo czyli zero efektów. Napięcia przy sprawnym rozruchu min. 10 V . Akumulator raczej dobry bo 3 dni wcześniej kręcił rozrusznik jak oszalały w pozytywnym znaczeniu oczywiście.
  • REKLAMA
  • #2 16278840
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2452
    Daj na kable i pytaj dalej dopiero.
  • REKLAMA
  • #3 16278847
    Krzysiek27
    Poziom 13  
    Chodzi ci żeby kablami rozruchowymi spiąć 2 aku z innego samochodu ? Mam zrobiony rozruch na trafie z mikrofali i 12 V 60 A i nie pomaga , więc inny samochód też nie pomoże :-) ok sprawdzę i za chwilkę dam znać.
  • #4 16278993
    marfur30
    Poziom 28  
    Ocena: 378
    Witam kolego a jak wyglądają szczotki w rozruszniku ?
  • REKLAMA
  • #5 16278994
    Krzysiek27
    Poziom 13  
    Sprawdziłem, nic nie daję podpięcie kabli z aku innego wózka. kiepski pomysl , przewidziałem go.

Szczotki są nówki ( 3 szt ) od miesiąca
  • REKLAMA
  • #6 16279038
    marfur30
    Poziom 28  
    Ocena: 378
    Jeśli plus z akumulatora jest ok masa na silniku też ok i sterowanie automatem rozrusznika również jest ok to musi kręcić, w przeciwnym razie rozrusznik do regeneracji.
  • #7 16279051
    Krzysiek27
    Poziom 13  
    Panowie mam pewną teorie, jeśli rdzeń cewki zostanie wysunięty na ponad 1 cm to jest to pole magnetyczne tak słabe że ledwo sam rdzeń się wciąga, a gdzie jeszcze energia ściśnięcia sprężynki i wysunięcie bendiksa ? Wydaje mi się że za daleko wyrzuca ten rdzeń i to się uciągnąć nie może. Mam taki pomysł może wydać się szalony ale mam zamiar rozwiercić w obudowie od czoła 6 mm gwint i śrubeczką ustawić maksymalne wysunięcie elektromagnesu. Co wy na to ?
  • #8 16279055
    szymitsu21
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1288
    skoro nie słychać automatu, a rozrusznik a dokładnie obieramy cewka pobiera 20 A to chyba coś jest bardzo nie tak..

wręcz chyba nie możliwe.

Więc albo Twoje pomiary, są nie prawdziwe albo nie wiesz co robisz.
  • #9 16279072
    Krzysiek27
    Poziom 13  
    Takie wypociny niczego nie wnoszą typu (nie wiesz co robisz , twoje pomiary są nie prawdziwe ) , wręcz tylko wkur..... założyciela tematu, więc proszę nie pisz więcej postów w moim temacie.

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

Reg. 3.1.5-3.1.7 Nie wysyłaj treści, które naruszają dobre obyczaje. Nie wyzywaj drugiej strony dyskusji, nawet jak posiadasz odmienne zdanie.

• #10 16279221
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2452
    Krzysiek27 napisał:
    Panowie mam pewną teorie, jeśli rdzeń cewki zostanie wysunięty na ponad 1 cm to jest to pole magnetyczne tak słabe że ledwo sam rdzeń się wciąga, a gdzie jeszcze energia ściśnięcia sprężynki i wysunięcie bendiksa ? Wydaje mi się że za daleko wyrzuca ten rdzeń i to się uciągnąć nie może. Mam taki pomysł może wydać się szalony ale mam zamiar rozwiercić w obudowie od czoła 6 mm gwint i śrubeczką ustawić maksymalne wysunięcie elektromagnesu. Co wy na to ?

Zgłoś do VW lub Nobla szalony człowieku :D
    Chyba że też nie życzysz sobie abym cos pisał w temacie :D :D :D

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji.

• #11 16279403
    Krzysiek27
    Poziom 13  
    Nie obraziłeś mnie :D tylko jak się wyciąga ten rozrusznik i wymienia na inny enty raz nie wspominając o holowaniu tego szrota , łatwo stracić równowagę. Zawsze są jakieś niedociągnięcia w samochodzie pytanie tylko czy nie celowo :D
  • #12 16279629
    thomas48
    Poziom 21  
    Ocena: 81
    Rozrusznik sprawdzony na stole ?
    Podłączony pod akku na stole czy kręci bez obciążenia? Ale tylko na chwilę (1-2s)
  • #13 16280941
    Krzysiek27
    Poziom 13  
    Znam to na stole będzie kręcił jakby nigdy nic. Przecież ja go na stole miałem jakieś tydzień temu bo wymieniałem cewkę, bo sądziłem że to było przyczyną, pomogło na tydzień . Stara cewka była sprawna. Ciekawe jest to że jak się rozgrzeje silnik to potem już chodzi bezbłędnie za każdym strzałem, chociaż ostatnio dzień przed całkowitą awarią miał problem z zazębieniem bendiksa. Rozrusznik pracował na pusto , dopiero za 4 próbą łapał koło zamachowe. Mi się wydaję że problemem może być dźwignia przenosząca ruch rdzenia na bendiks. Po prostu powoduje to za duże wysunięcie się rdzenia i nie ma to siły na tyle aby wciągnąć do środka . Testowałem to na stole , naprawdę nie jest to silne jeśli się wysunie ponad cm. wyciągnąć rozrusznik i tak będę musiał :D
    Wyciągnąłem go i widzę problem . Dźwignia jest wyczerpana ma duże luzy i ta blaszka wygląda też na wyeksploatowaną i smarowanie nie pomoże.
    Fiat Brava 1,4 12V 96r - rozrusznik nie kręci, brak reakcji po przekręceniu kluczyka
    Jeśli nie dokupię takiej dźwigni to wygnę tą blaszkę na niej, żeby elektromagnes nie wykonywał takiego długiego suwu. Rozrusznik po wyjęciu testowałem rozruchem potem aku i cisza. Elektromagnes nie dał rady. Potrząsłem rozrusznikiem i znów działa (na stole)
    Zlikwiduję luzy na dźwigni wkładając tulejki fi 8 zewnątrz o grubości 0,5 mm , troszkę rozpiłuję ten bialy plastik (bo jest elipsa 7x8 ). Mam taki genialny pomysł bo elektromagnes nie ma siły wciągnąć tego rdzenia przy 14.2 V (kablami) , więc co wy na to żeby podbić to napięcie np do 20 V ? Wymuszając większy prąd elektromagnesu tylko przez 1 sekundę (czyli do wciagnięcia ) , np jakiś podwajacz napięcia , czy coś w stylu DC-DC 12-24V.
    Jak nie pomoże usunięcie luzu to widzę rozrusznik nowy za 250 zł na allegro . Mam dość używanych rozruszników bo to już 4 awaria w ciągu 7 lat :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z rozrusznikiem w Fiacie Brava 1,4 12V z 1996 roku, który nie kręci, a po przekręceniu kluczyka nie słychać żadnej reakcji. Prąd dociera do rozrusznika, a akumulator jest sprawny. Po wymianie cewki i sprawdzeniu szczotek, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być zbyt duży luz w dźwigni przenoszącej ruch rdzenia na bendiks. Po wymianie dźwigni i zlikwidowaniu luzu, rozrusznik zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA