Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laptop + Mikser + Kolumny aktywne

SpineBiter 05 Mar 2017 17:18 1425 14
    SpineBiter
    Level 7  
    Witam!
    Z góry proszę o wyrozumiałość.
    Mam problem. Podłączam laptopa do miksera po przez przewód 2xRCA ----> Mini Jack 3,5mm następnie z miksera wychodzi sygnał na aktywne kolumny po przez XLR'y .Wszystko jest w porządku,dopóki laptop działa na baterii.Natomiast w momencie gdy podłączam do niego zasilanie (orginalny zasilacz) pojawia się dziwne sprzężenie,buczenie nie wiem do końca sam jak to nazwać.Mikser i laptop podpięte są pod listwę
    Lestar LX 810. Nie wiem co może być tego powodem.Możliwe ze to wina gnazdka? Proszę serdecznie o pomoc .Pozdrawiam
    sosarek

Level 43  
    Prędzej wina słabej filtracji samego zasilacza od laptopa.
    SpineBiter
    Level 7  
    W takim razie co mogę zrobić?Wymiana zasilacza na nowy czy może inna listwa?
    nagrywamy.com
    Level 30  
    Klasyka, pętla mas. Dwa rozwiązania - transformator separujący albo dibox stereo (tańszy będzie "samochodowy" transformator), albo zasilanie laptopa bez bolca, co jest niedozwolone, niebezpieczne i nie polecam ;)
    SpineBiter
    Level 7  
    Okej,ale nie ma jakiejś innej opcji? Czy może mieć na to wpływ uziemione lub nie uziemione gniazdko? Lub ewentualnie jakaś inna listwa? A jeżeli nie to jak mam podłączyć W/W urządzenia?
  • Helpful post
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    SpineBiter wrote:
    Czy może mieć na to wpływ uziemione lub nie uziemione gniazdko?

Oczywiście że tak. Jeżeli urządzenia są zaprojektowane tak że muszą mieć uziemienie, to podłączenie ich bez bolca będzie generowało takie skutki, i ryzyko porażenia prądem oraz uszkodzenia sprzętu. Nie ma co ryzykować z odpinaniem bolca.
    Tak czy siak separacja transformatorem sygnału audio bardzo często niweluje takie zakłócenia. Separator jaki polecił nagrywamy, lub bardziej pro, AR DTI jest bardzo przydatny w takich sytuacjach.
    SpineBiter
    Level 7  
    Rozumiem ze do tego musze mieć kabel 2xRCA ----> 2xRCA?
    SpineBiter
    Level 7  
    adambyw wrote:
    Tak. W ART możesz jeszcze wyjść ewentualnie symetrycznym jackiem albo XLR'em.

W ART???
    SpineBiter
    Level 7  
    Dziękuję wszystkim za pomoc.Ale mam jeszcze pytanko czy nie stracę bardzo na jakości i mocy sygnału używając tego separatora?
  • Helpful post
    DjMapet
    Level 43  
    To separator 1:1, więc na mocy sygnału nie ma strat. Jeśli chodzi o zakłócenia, to nikt głowy nie da za to że znikną całkowicie, ale na pewno w dużym stopniu zostaną wyeliminowane.

Syn sprawę rozwiązał definitywnie, kupując do laptopa pakiet akku 10400 mAh. Wystarcza na ok. 6h i zero problemów z zakłóceniami. Teraz ja mam ten laptop. :-)

Pozdrawiam.
  • Helpful post
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Przy transformatorze 1:1 (jak w proponowanych urządzeniach) nie zauważysz ani straty jakości ani obniżenia poziomu sygnału.
    Natomiast jeżeli zastosujesz typowego diboxa to będziesz musiał go podłączyć pod wejście mikrofonowe, bo takie trafa mają już przekładnię rzędu 1:5 - 1:10, i obniżają poziom sygnału.
    SpineBiter
    Level 7  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zdecyduje się na powyżej zaproponowany separator lub na dodatkowy akumulator. Temat uznaję za zakończony. Pozdrawiam