logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena dipolowa do skanera - budowa czy gotowa? Zasięg do 20 km, montaż w bloku

JL. 18 Mar 2017 22:32 3069 13
REKLAMA
  • #1 16355213
    JL.
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam, jaką antene do skanera polecacie? Jestem początkującym a na antenie z zestawu sięga mi ok 8km.
    Chciałbym tak +- 20km. Czytałem, że na dipolu można dużo zdziałać. Tylko czy się opłaca bawić czy lepiej i prościej kupić gotową?
    Mieszkam w bloku, więc spokojnie na wysokość ok 20m udałoby mi się ją zamontować. Czy może kupić kabel 50 i połączyć go do anteny z zestawu i dać na dach? Co mówicie?

Moderowany przez c2h5oh:

Regulamin punkt 3.1.17. Nie wysyłaj pytań bardzo podstawowych, na które odpowiedzi można znaleźć w instrukcji obsługi lub ogólnie dostępnych źródłach. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji. Dziękujemy.
    Regulamin punkt 3.1.16. Nie wysyłaj pytań, na które odpowiedź można łatwo znaleźć w Internecie lub na forum elektroda.

• REKLAMA
  • #2 16355249
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 16355288
    JL.
    Poziom 7  
    dziękuje kolego. a jaki kabel proponujesz? a zauważyłem że przy niektórych konstrukcjach przy antenie jest owinięty kabel kilka razy taka spirala do czego ona służy?

Dodano po 8 [minuty]:

Mam na razie unidena ubc69xlt II ale później planuje kupić coś stacjonarnego. Aaa i antena ma być do unidena. nie planuje wykorzystać jej do późniejszych zakupów.
  • #4 16355407
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    No właśnie nie za bardzo wiadomo, czy budowa wewnętrznego dipola (w bloku) ma sens. Tu chodzi o to, żeby antenę wyrzucić poza tą żelbetonową klatkę Faradaya.
  • #5 16355691
    JL.
    Poziom 7  
    Na dachu będzie.
  • #6 16356245
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Rozejrzyj się w projektach dipoli, niedawno był taki wątek na Elektrodzie.
  • REKLAMA
  • #7 16356500
    JL.
    Poziom 7  
    to to ja wiem, bo co to za filozofia. Dwa druty albo rurki połączyć. Kolego nie czytasz ze zrozumieniem tak samo jak debilowaty admin z jednego działu -nie będe mówił wymieniał który.
    A jaki to by najlepiej kabel zastosować? no, no kabla będzie z 25m spokojnie...

Moderowany przez ANUBIS:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

• #8 16356566
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1651
    JL. napisał:
    zauważyłem że przy niektórych konstrukcjach przy antenie jest owinięty kabel kilka razy taka spirala do czego ona służy?

To jest balun służy do dopasowania impedancji anteny 75Ω do impedancji odbiornika lub nadajnika 50Ω.
    Długość tego przewodu to odpowiednio 1/4 fali.

Dodano po 1 [minuty]:

JL. napisał:
    A jaki to by najlepiej kabel zastosować? no, no kabla będzie z 25m spokojnie...

Najlepszy fider to H1000 lub H150.
  • #9 16356910
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 16357196
    Rezystor240
    Poziom 42  
    cristal2242 napisał:
    ojjjj pójdzie w koszty niestety tanio to nie będzie

Tanio nie będzie, ale za to będzie mało stratny fider.
    Więc jeżeli chcemy mieć bardzo dobry sygnał to podstawą jest:
    -Solidna antena.
    -Mało stratny fider.
    -Odbiornik z dobrą selektywnością.
  • #11 16357368
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Rezystor240 napisał:
    ...To jest balun służy do dopasowania impedancji anteny 75Ω do impedancji odbiornika lub nadajnika 50Ω.
    Długość tego przewodu to odpowiednio 1/4 fali. ...

Jesteś tego pewien? Możesz zamieścić schemat takiego czegoś?
    Możesz nam powiedzieć co to znaczy "BALanced to UNbalanced"?
    Co daje w takim razie balun 1:1?
    Czy przypadkiem nie ma to czegoś wspólnego z dopasowaniem symetrycznego dipola do niesymetrycznego kabla?

Poszukaj w internecie i odpowiedz nam na te pytania.
  • REKLAMA
  • #12 16357846
    Rezystor240
    Poziom 42  
    c2h5oh napisał:
    Co daje w takim razie balun 1:1?

Dopasowanie impedancji anteny do impedancji fidera?
    Balun dzieli impedancję anteny, przykładowo dipol zamknięty stroi na 300Ω po zastosowaniu baluna 1/4 długości fali otrzymamy 75Ω, a przynajmniej tak to rozumiem.
  • #13 16358004
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Rezystor240 napisał:
    ...Balun dzieli impedancję anteny, przykładowo dipol zamknięty stroi na 300Ω po zastosowaniu baluna 1/4 długości fali otrzymamy 75Ω, a przynajmniej tak to rozumiem.

Widzisz, nie chciało Ci się poczytać a z taką pewnością doradzasz Koledze JL. .
    Skoro mówimy o czymś co nazywa się balun 1:1 to jak on ma dopasowywać impedancję anteny do impedancji fidera? Przecież on by zmienił na przykład 50Ω na 50Ω. To by było bez sensu.
    Nie dało Ci do myślenia ro co pisałem wcześniej (BALanced to UNbalanced)? A może po przetłumaczeniu: "SYMETRYCZNY NA NIESYMETRYCZNY".
    Proponuję Tobie i Koledze JL. dowiedzieć się z internetu lub z innych źródeł co to jest BALUN PRĄDOWY i do czego on służy. Będzie tam coś o prądach niesymetrii płynących po oplocie (ekranie) fidera :). Czy ma to szczególne znaczenie przy antenie odbiorczej?
    Piszesz, że "balun dzieli impedancję anteny". Co robi w takim razie transformator impedancji? Oczywiście balun może być JEDNOCZEŚNIE transformatorem impedancji ale tak się dzieje gdy go odpowiednio wykonamy. Nie jest to jednak jego podstawowe zadanie.
    To o co pytał Autor tematu to balun prądowy 1:1 i na pewno nie dopasowuje IMPEDANCJI anteny do fidera. Co robi? Odpowiedź do poszukania w internecie.
    Myślę, że nie będziecie z Kolegą JL. mieli już dylematu "co to jest i do czego służy".

p.s. Dodam jeszcze, że prądy niesymetrii można usuwać pierścionkami ferrytowyni a balun-y często są wykonywane jako transformatory 1:1, 1:4, 1:6 lub 1:9 więc nie tylko zmieniają 300Ω na 75Ω...
  • #14 16365077
    JL.
    Poziom 7  
    ja na szczęście chyba nie muszę bawić się w to?
    Mam dwie miedziane rureczki i bezpośrednio do chich podłączam antenę a na drugim końcu anteny do odbiornika tak? dobrze ? czy trzeba jeszcze coś zastosować oprócz wtyków antenowych?

Dodano po 4 [minuty]:

a możecie koledzy mi wytłumaczyć. Jeżeli kupię przewód 50Ω to nic robił nie musze? nie zrobi mi się więcej albo mniej Ω ?
    Przepraszam, proszę o wyrozumiałość ale nie interesuje się tym mimo iż już dłuższy czas jestem radioamatorem
    Moderowany przez c2h5oh:

Skoro zadajesz takie pytania to znaczy, że nawet nie chciało Ci się poszukać i poczytać ani w internecie ani na elektrodzie,
    Zgodnie z punktem 3.1.17. regulaminu który mówi, że: Nie wysyłaj pytań bardzo podstawowych, na które odpowiedzi można znaleźć w instrukcji obsługi lub ogólnie dostępnych źródłach. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji temat z działu serwisowego przenoszę do bardziej odpowiedniego działu.
    Cały temat właściwie powinien trafić do kosza ale dam Koledze szansę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje anteny do skanera Uniden UBC69XLT II, z zamiarem zwiększenia zasięgu do około 20 km. Dyskutanci sugerują budowę dipola jako prostą i efektywną opcję, jednak podkreślają, że kluczowe jest umiejscowienie anteny poza żelbetonowym budynkiem, aby uniknąć tłumienia sygnału. Wskazują na znaczenie wyboru odpowiedniego kabla, zalecając fider o niskim tłumieniu, jak H1000 lub H150, oraz omawiają rolę balunów w dopasowywaniu impedancji. Użytkownik pyta o konkretne zastosowanie kabli 50Ω oraz o dodatkowe elementy potrzebne do podłączenia anteny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA