logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolorystyka kabli 25x4x0,8 na łączówkach Krone - jak rozszyć?

Szymon222 20 Kwi 2017 21:52 3918 7
  • #1 16425406
    Szymon222
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam serdecznie:

Potrzebuje pomocy nie wiem jak rozszyć kabel 25x4x0,8 na łączówkach krone mianowicie chodzi o kolorystykę, proszę o pomoc, bardzo pilne.
  • #3 16425533
    Szymon222
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Nie wszędzie jest taki układ kolorów
  • #4 16425549
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    Skoro kabel 25x4x0,8 to powinno być 25 wiązek po 4 żyły - jeśli dobrze zdjąłeś izolację zewnętrzną powinno to być dość łatwe.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 16425757
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 691
    Będzie 5 wiązek po 5 czwórek. Każda wiązka owinięta kolorową tasiemką (folią)
    kolory - kolejność ta sama dla wiązek co dla poszczególnych czwórek w wiązce.
    A jakie po kolei kolory, to wtedy trzeba się dowiedzieć "lokalnie" jak ma być.

Dodano po 4 [minuty]:

sosarek napisał:
    Skoro kabel 25x4x0,8 to powinno być 25 wiązek po 4 żyły

Jeśli to kabel telekomunikacyjny
    xTKMx(pw) 25x4x08 to będzie 5 wiązek, każda oznaczona tasiemką. W każdej wiązce 5 czwórek (10 par). Wtedy wystarcza kod 5-kolorowy :) Ta sama kolejność dla wiązki co dla czwórek w wiązce.
    Gdyby było 25 wiązek, to trzeba te wiązki jakoś oznaczyć, a jak to zrobić dla 25sztuk?
  • #6 16426517
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    Jawi_P napisał:

A jakie po kolei kolory, to wtedy trzeba się dowiedzieć "lokalnie" jak ma być

Nie ma coś takiego "dogadać się lokalnie" :!: Kabel ma być rozszyty tak jak przewiduje norma kolorów. Przynajmniej mnie tak uczono i tak później sam wymagałem. Po to właśnie żeby nie trze ba było się "dogadywać".
  • #7 16426526
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    Rozszywasz z jednej strony kabla? Czy z obu stron kabla?
    Czy czasami z jednej strony kabek jest zamontowany?
    Daj zdjęcie baz płaszcza.
  • #8 16427606
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 691
    Zutket napisał:
    Nie ma coś takiego "dogadać się lokalnie" :!: Kabel ma być rozszyty tak jak przewiduje norma kolorów. Przynajmniej mnie tak uczono i tak później sam wymagałem. Po to właśnie żeby nie trze ba było się "dogadywać".

W #2 podałem schemat kolejności. Pomyliłem zamiast biały na końcu jest fioletowy.
    Mylisz się, jeśli sądzisz, że "dogadywać" się nie potrzeba. Pracowałem u operatora, to dogadywać się nie trzeba. Jak robisz na różnych budowach... to trzeba, przynajmniej się upewnić czy wszyscy wiedzą to samo.
    Robiłem sieć wew. biurowca, dawno temu. Właściwie rozbudowa.
    Właściciel/inwestor tylko określił, że ma być zachowany istniejący standard jak dla istniejącej już sieci i nie był zgodny z tym co podałem.
    W ogóle zauważyłeś odpowiedź autora wątku? Stwierdził, ze nie wszędzie jest taki układ kolorów, pewnie trafiał na różne sytuacje.
    Ogólnie jest tak, że pierwszy pęczek jest czerwony (licznikowy), jeśli pęczków jest więcej, to drugi pęczek, zwany kierunkowym jest niebieski. Zaczynamy oczywiście od rdzenia.
    Czyli w rdzeniu może być czerwony pęczek(lub więcej), na zewnątrz tego też będzie czerwony i dalej niebieski i już wiemy w którą stronę liczymy.
    A kolory w pęczku dla czwórek jak podałem. Może być tak, że pęczki są po 10 czwórek jeśli kabel jest dużej pojemności, wtedy w pęczku może być 10x4, i będzie 2x czerwona, 2x niebieska itd. Wtedy czwórki różnią się kolorem ostatniej żyły w czwórce, pierwsze są te z żyłą "D" w kolorze szarym, a w następnej kolejności te z żyłą "D" w kolorze pomarańczowym.
    Czyli: Czerwona, niebieska, żółta, brązowa, fioletowa - z szarym i potem to samo z pomarańczowym.

A w ogóle: PN-T-90335:1992

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w zakresie rozszywania kabla 25x4x0,8 na łączówkach Krone, zwracając uwagę na kolorystykę. Odpowiedzi wskazywały, że kabel składa się z 5 wiązek po 5 czwórek, z kolorami oznaczonymi tasiemkami. Wskazano, że kolory mogą się różnić w zależności od lokalnych standardów, a także podkreślono znaczenie stosowania norm kolorów, aby uniknąć nieporozumień. Użytkownicy podali przykładowe kolory, takie jak czerwony, niebieski, żółty, brązowy i biały, oraz zasugerowali, że ważne jest, aby ustalić standardy przed rozpoczęciem pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA