logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Leon 1M 1.6 105KM 2002r - Wypadanie zapłonu , nie pali na 4 cylinder .

lukaszzet 08 Maj 2017 19:59 13950 10
REKLAMA
  • #1 16463915
    lukaszzet
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Witam , borykam się z problemem w leonie , przestaje palić na 4 cylinder , sytuacja ma miejsce tylko i wyłącznie jak auto chodzi na wolnych obrotach i zapala się wtedy kontrolka check engine i miga , podczas jazdy nigdy to sie nie zdarza , po skasowaniu błędu nawet na odpalonym silniku od razu zaczyna palić na wszystkie cylindry .Auto ma gaz.

Wymieniłem ;
    świece
    kable
    cewkę
    sterownik gazu
    oraz sprawdziłem kompresję na wszystkich cylindrach .

Co ustaliłem :
    że , to nie układ zapłonowy jest winny bo wszystko wymieniłem , a sygnał do wtryskiwacza nagle znika sterowanie masą na 4 wtryskiwacz , po skasowaniu błędu sygnał powraca . Sprawdziłem przewód między wtryskiem a sterownikiem i jest ok , i nic po drodze nie ma . Co może być przyczyną tego że nagle sygnał znika ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16463943
    bucek21
    Poziom 15  
    Ocena: 86
    Spróbuj podmienić wtryskiwacze z 4 na 3.
  • #4 16463981
    lukaszzet
    Poziom 12  
    Na gazie taka sama sytuacja no bo komputer od gazu bierze sygnał z wtrysku paliwa , a jak sygnału brak to i 4 wtryskiwacz gazu nie chodzi . Pytanie czy uszkodzony wtryskiwacz może spowodować ,że ECU wyłączy sygnał ? Ale też na logikę biorąc to jak chodzi na gazie to wtryskiwacz od benzyny nie pracuje a mimo to sygnał ginie .
  • REKLAMA
  • #5 16464150
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5053
    Jakieś błędy w ECU, co widzi sonda?
    Jakie oznaczenie silnika?
    Gdy sterownik widzi wypadanie zapłonów i dzieje się to zbyt długo to może odciąć sterowanie wtryskiwacza na cylindrze który nie pracuje by nie doszło do uszkodzenia katalizatora.
    Wykasujesz błąd i uważa że usterka jest usunięta.
    Jakie było to ciśnienie na zimnym i na ciepłym.
    Już to kiedyś przerabiałem i przyczyną był wypalony zawór.
  • #6 16464207
    lukaszzet
    Poziom 12  
    Błędy tylko i wyłącznie związane z wypadaniem zapłonu , Zaobserwowałem ,że faktycznie słychać jak zaczyna przerywać i wtedy zapala się kontrolka check engine i już w ogóle nie chodzi na 4 cylinder, tylko czemu to się dzieje na wolnych obrotach a podczas jazdy ok ? czy objawy wypalonego zaworu nie występują na wyższych obrotach ? Co do ciśnienia było sprawdzane na ciepłym silniku i było na 1i2 cylinder 16 a 3i4 14,5.

oznaczenie silnika AUS
  • Pomocny post
    #7 16464426
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Właśnie zazwyczaj nie widać objawów wypadania zaplonu na wyższych obrotach.
    Pamiętaj o tym że wypadanie zaplonu to nie tylko brak iskry. Przyczyn może byc kilka jak np niedostateczne ciśnienie sprężania, zły skład mieszanki (zbyt uboga, zbyt bogata) a przyczyn tego jest wiele.
    Brak sterowania wtryskiwacza to w tym przypadku rezultat wypadania zapłonu a nie jego objaw.
    Napisałeś że słychać że zaczyna przerywać a później zapala się kontrola czyli jest jak wyżej napisałem i będzie tez to widać w blokach pomiarowych gdzie zliczane jest wypadanie zaplonu że zanim ten cylinder przestanie pracować to już jest na nim rejestrowane wypadanie zapłonu.
  • #8 16464957
    lukaszzet
    Poziom 12  
    A jeszcze pytanie na podstawie czego (jakiego czujnika) sterownik "widzi" wypadanie zapłonu ?
  • #9 16465285
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Nie ma specjalnego czujnika który jest tylko do tego.
    Pomiar czasu pomiędzy pracą każdego cylindra - czujnik wału, wałka.
  • REKLAMA
  • #10 16466008
    lukaszzet
    Poziom 12  
    Podmienię jeszcze sterownik ,bo mam inny , a potem trzeba będzie się zabrać za sprawdzenie tych zaworów .
  • #11 16490500
    lukaszzet
    Poziom 12  
    Wymiana sterownika silnika przyniosła oczekiwany skutek , póki co jeździ dobrze .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z silnikiem w Seacie Leon 1M 1.6 z 2002 roku, który przestaje pracować na czwartym cylindrze podczas wolnych obrotów, co skutkuje migającą kontrolką check engine. Po wymianie świec, kabli, cewki, sterownika gazu oraz sprawdzeniu kompresji, problem nadal występuje. Użytkownik zauważa, że sygnał do wtryskiwacza na czwartym cylindrze znika, a po skasowaniu błędu sygnał wraca. W odpowiedziach sugerowane jest podmiana wtryskiwaczy oraz sprawdzenie błędów w ECU, które mogą wskazywać na wypadanie zapłonów. Użytkownik ustala, że przyczyny mogą być związane z ciśnieniem sprężania lub składem mieszanki. Ostatecznie wymiana sterownika silnika przynosi pozytywne rezultaty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA