logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi a3 8l spalona instalacja do zasilania radia ??

addio 28 Maj 2017 10:10 10701 9
REKLAMA
  • #1 16499073
    addio
    Poziom 7  
    Witam, chcialem wymienic radio w swojej aczy z jakiegos noname na Pineera [MVH-190UB] , po podlaczeniu nowego radia 0 reakcji (bylo sprawdzane u kumpla w nissanie i dziala), stare radio dzialalo normalnie, stwierdzilem ze pewnie zle kable ida w zlaczce iso, podczas proby "dosztukowania" kabelkow tak zeby szly dobrze, przypadkiem zetknely mi sie 2 i doszlo do zwarcia, od tej pory zadne radio nie dziala, bezpieczniki ok. Zlacze iso mam juz nowe . Audi a3 8l spalona instalacja do zasilania radia ??

Nie znam sie na elektryce, moja wiedza konczy sie na tym ze wiem ze zeby dzialalo cos to napewno musi miec + ^^
    Tak wyglada zlacze wychodzace z auta :
    Audi a3 8l spalona instalacja do zasilania radia ?? Audi a3 8l spalona instalacja do zasilania radia ?? Audi a3 8l spalona instalacja do zasilania radia ??

A tak kostka do radia : Audi a3 8l spalona instalacja do zasilania radia ??

Jakies rady co moge sprawdzic albo zrobic? Czy lepiej oddac do jakiegos elektryka?
    PS. Moze ktos z Gliwic i moglby sprawdzic to w razie czego ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16505156
    wzielonymgaju18
    Poziom 18  
    Ocena: 110
    Być może przy kostce także jest bezpiecznik, posprawdzaj czy jest masa (-) i plus stały, plus po stacyjce. Ale jeżeli nie czujesz się na siłach, to oddaj to do jakiegoś elektryka albo kogoś kto się zna na elektryce, bo złe podłączenie w skrajnych przypadkach może nawet wywołać pożar.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16505227
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2807
    addio napisał:
    podczas proby "dosztukowania" kabelkow tak zeby szly dobrze, przypadkiem zetknely mi sie 2 i doszlo do zwarcia,

Klemę masową z akumulatora ściągamy przed tego rodzaju pracami.

addio napisał:
    bezpieczniki ok

Zidentyfikowałeś wszystkie skrzynki bezpieczników w aucie? Jesteś w stanie wskazać bezpiecznik od radia? Nie był aby "zawatowany" spinaczem?
  • REKLAMA
  • #4 16505693
    addio
    Poziom 7  
    jdubowski napisał:
    Zidentyfikowałeś wszystkie skrzynki bezpieczników w aucie? Jesteś w stanie wskazać bezpiecznik od radia?

Wszystkie tzn? Jedna jest w środku (z boku kokpitu), druga skrzynka pod maska. Te wewnątrz sprawdzałem po schematach z forum, jak sprawdzałem bezpieczniki od świateł itp to się wszystko zgadzało. Tych pod maska w zasadzie nie sprawdzałem, tylko zerknąłem na nie okiem, z tego co teraz pamiętam to były tam tylko bezpieczni "przypominające kostkę" , nie było tam żadnych typu 10A/15A itp. , choć jest miejsce na nie, co mnie trochę zdziwiło.
    Co masz na myśli pisząc
    jdubowski napisał:
    Nie był aby "zawatowany" spinaczem?

Schematy z ktorych korzystalem:
    Audi a3 8l spalona instalacja do zasilania radia ?? Audi a3 8l spalona instalacja do zasilania radia ??
  • Pomocny post
    #5 16505947
    jdubowski
    addio napisał:
    Schematy z ktorych korzystalem:

No i gdzie tam bezpiecznik od radia znalazłeś?
    Jeśli masz pewność że taki tam jest (tyle że opis na tyle pokrętny że go nie identyfikuje) to trzeba wszystkie bezpieczniki po sztuce wyjąć i każdy omomierzem sprawdzić.

addio napisał:
    Co masz na myśli pisząc
    jdubowski napisał:
    Nie był aby "zawatowany" spinaczem?

Jak zamiast bezpiecznika jest wstawiony drut to wtedy zamiast bezpiecznika pali się coś innego.
  • #6 16506262
    addio
    Poziom 7  
    jdubowski napisał:
    No i gdzie tam bezpiecznik od radia znalazłeś?
    Jeśli masz pewność że taki tam jest (tyle że opis na tyle pokrętny że go nie identyfikuje) to trzeba wszystkie bezpieczniki po sztuce wyjąć i każdy omomierzem sprawdzić.

Tak, numer 42 , próbowałem zamieniać go z innymi, bez skutku.
  • Pomocny post
    #7 16506396
    jdubowski
    addio napisał:
    Tak, numer 42 , próbowałem zamieniać go z innymi, bez skutku.

Jeszcze nr 37. Sprawdzony?
  • REKLAMA
  • #8 16506415
    addio
    Poziom 7  
    jdubowski napisał:
    Jeszcze nr 37. Sprawdzony?

Tak. Dla pewności posprawdzałem wszystkie bezpieczniki. Na żadnym brak jakichkolwiek oznacz spalenia. Jak nowe.
  • Pomocny post
    #9 16506473
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5053
    Weź żarówkę od przedniego postojowego i sprawdź czy zaświeci na włączonym zapłonie, na włączonych światłach gdy podłączysz ją pomiędzy masę i czerwono-biały, masę i niebiesko-szary oraz masę i czarny w kostce z 4 przewodami.
    Jeżeli bezpieczniki sprawne to mogła uszkodzić sie kostka stacyjki - styk S.
    Jak sprawdzisz opisane powyżej to będzie wiadomo czego brakuje i gdzie szukać.
  • #10 16510020
    addio
    Poziom 7  
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi, sytuacja rozwiązana. Podjechałem do znajomego mechanika, diagnoza - Brak zasilania do podtrzymania pamięci radia , jakoś podłączył mi bez tego, lecz tak samo jak w poprzednim radiu będę musiał radio włączać i wyłączać z guzika. Tylko zastanawia mnie czemu tak jest, skoro w poprzednim radiu nie było żadnych łączonych kabli jak teraz on to zrobił, a tak samo musiałem z guzika uruchamiać. Jeszcze raz wszystkim dzięki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik miał problem z wymianą radia w Audi A3 8L, gdzie po podłączeniu nowego radia Pioneer MVH-190UB nie było reakcji. Po zwarciu kabli w złączu ISO, żadne radio nie działało, mimo że bezpieczniki były sprawne. Użytkownik otrzymał porady dotyczące sprawdzenia bezpieczników, masy oraz zasilania. Ostatecznie, po diagnozie u mechanika, stwierdzono brak zasilania do podtrzymania pamięci radia, co wymusiło ręczne włączanie i wyłączanie radia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA