logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głowice zaworów do grzejników po Wi-Fi, grzeje tylko jeden grzejnik.

barteksmrek 18 Lip 2017 20:21 9870 19
REKLAMA
  • #1 16595180
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Ocena: 224
    Witam. Mieszkam w UK i w mieszkaniu w salonie i kuchni jest upalnie zimą bo z tej strony mam słońce natomiast w sypialniach od strony północnej zimno cały czas. Jak włączę kocioł tak żeby w sypialniach było ciepło to w kuchni i salonie jest nie do wytrzymania gorąco i na odwrót.
    Wiem, że są głowice na zawory zamiast termostatycznych, pracujące po wi-fi z nastawianą temperaturą, normalnie zamknięte jeżeli temperatura jest powyżej nastawionej. Jeśli w którymś pokoju spadnie temperatura poniżej nastawionej na głowicy załącza się kocioł i grzeje tylko jeden grzejnik w mieszkaniu. Czy takie rozwiązanie znacie? Korzysta ktoś? Czy jest po kablach? Jest to dość oszczędne rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16595338
    barteksmrek
    Poziom 28  
    daro31ie napisał:
    Zwykłe głowice termostatyczne załatwią Twój problem.

Nie nie załatwiają. Głowice termostatyczne działają odwrotnie. Są normalnie otwarte a przymykają się ze wzrostem temperatury. Czy kolega czytał mój post i zrozumiał go?
  • REKLAMA
  • #4 16595398
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 845
    Cytat:
    . Są normalnie otwarte a przymykają się ze wzrostem temperatury.

Co w związku z tym? Przecież jeśli sobie kolega zamontuje zwykłą głowicę termostatyczną w salonie i kuchni to przy prawidłowej regulacji nie będzie sytuacji którą kolega opisuje (tj. nie do wytrzymania gorąco) bo się ZAMKNĄ. Cyfrowe zawory mają swoje zalety, ale nie różnią się podstawową ideą działania od tych starych z rozszerzalnym czynnikiem. A zalety są głównie w instalacjach tzw. inteligentnych gdzie przy wykryciu np. nieobecności automatycznie będą zredukowane nastawy. Dodatkowo często można znaleźć bezprzewodowe głowice, ale w systemie Z-Wave, a nie na Wifi... co nie znaczy, że WiFi nie ma.
  • REKLAMA
  • #5 16595427
    barteksmrek
    Poziom 28  
    tronics napisał:
    zwykłą głowicę termostatyczną w salonie i kuchni to przy prawidłowej regulacji nie będzie sytuacji którą kolega opisuje

Jak kolega sobie wyobraża prawidłowa regulację głowicy termostatycznej. Teraz tak. Termostat kotła mam w kuchni. Gotuję obiad. Mam 24 stopnie. W sypialni mam 16. W salonie 18. Termostat na 20. Jak mam zmusić instalację żebym miał w sypialni 20? Myślisz że głowicę termostatyczna tak prosto wyregulować? Mam wszystkie ustawić na "3" czy na zielone. Tylko jak w kuchni będzie cieplej to mi się nie załączy a reszta flata zimna.
  • #6 16595488
    tronics
    Poziom 38  
    Cytat:
    Mam 24 stopnie. W sypialni mam 16. W salonie 18. Termostat na 20. Jak mam zmusić instalację żebym miał w sypialni 20? Myślisz że głowicę termostatyczna tak prosto wyregulować? Mam wszystkie ustawić na "3" czy na zielone. Tylko jak w kuchni będzie cieplej to mi się nie załączy a reszta flata zimna.

Ma kolega w kuchni 24. Głowica w kuchni się przymyka a przepływ gorącej wody idzie na pozostałe pomieszczenia. W nich jest niższa temperatura więc stanowią mniejszy opór hydrauliczny. Szczególnie najchłodniejsze pomieszczenie. Więc one się grzeją, a kuchnia nie. Tak właśnie to działa, nie wiem czemu kolega myśli, że działa to inaczej. Jeśli mimo ustawienia na 3 wszystkich pomieszczeń są różne temperatury to POD GŁOWICĄ jest dodatkowa regulacja która dodatkowo DŁAWI zawór. Od sterowania kotłem to już prędzej regulator pokojowy niż głowica termostatyczna.
  • #7 16595502
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Ale jak w kuchni mam 24 to od dawna się nie załączy termostat kotła nastawiony na 20 bo gotuje makaron. Kolega nie rozumie że to UK i termostat załączający kocioł jest z boku kotła. Proszę o konwersację na temat mojego problemu a koledze dziękuje. Mam na myśli coś takiego:
    http://www.tanie-ogrzewanie.pl/danfoss-link-b...-danfoss-link-4-28degc-wifi-v4,,rid,1716.html
    tylko po kablu bo mam remont i mam możliwość położenia kabli.
  • #8 16595517
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1539
    Błąd polega na regulacji temperatury w całym mieszkaniu za pomocą termostatu kotła z czujnikiem umieszczonym w kuchni czyli w najcieplejszym pomieszczeniu. Ustaw ten regulator na np. 25°C a temperaturę w pomieszczeniach reguluj termostatami przy grzejnikach.
  • #9 16595523
    barteksmrek
    Poziom 28  
    goldi74 napisał:
    Błąd polega na regulacji temperatury w całym mieszkaniu za pomocą termostatu kotła z czujnikiem umieszczonym w kuchni czyli w najcieplejszym pomieszczeniu. Ustaw ten regulator na np. 25°C a temperaturę w pomieszczeniach reguluj termostatami przy grzejnikach.

Próbowałem takie rozwiązanie tej zimy. Trochę lepiej ale nie do końca dobrze. Za dużo biegania po pokojach i kręcenia głowicami o parę milimetrów. W domu rządzi kobieta ja pracuje wiec potrzeba coś bezobsługowego, bezawaryjnego i antywoman.
  • #10 16595537
    tronics
    Poziom 38  
    Cytat:
    Kolega nie rozumie że to UK i termostat załączający kocioł jest z boku kotła

Ja akurat wszystko rozumiem, natomiast kolega nie rozumie tego jak dokładnie działa instalacja grzewcza i co jest źródłem problemu. Dlatego napisałem o regulatorach pokojowych, bo sama głowica WiFi nie wnosi zasadniczo nic ponad to jak działa zwykła!
  • #11 16595571
    barteksmrek
    Poziom 28  
    tronics napisał:
    Ja akurat wszystko rozumiem, natomiast kolega nie rozumie tego jak dokładnie działa instalacja grzewcza i co jest źródłem problemu. Dlatego napisałem o regulatorach pokojowych, bo sama głowica WiFi nie wnosi zasadniczo nic ponad to jak działa zwykła!

Ogrzewanie poszczególnych pomieszczeń jest selektywne w obu przypadkach. Natomiast głowice termostatyczne nie maja wpływu na załączanie się kotła. Na przykład jeśli w pomieszczeniu gdzie mam termostat kotła panuje cały czas wysoka temperatura której nie jest źródłem kocioł mogę głowicę na grzejniku zamknąc a termostat podkrecic i na 40 ale i tak się kocioł nie załączy. Pozostałe pomieszczenia zimne. Ale przy tej samej sytuacji jak mam głowice inteligentne jeśli któraś w domu zasygnalizuje że spadła w tym pomieszczeniu temperatura , załącza ona kocioł, otwiera się i kocioł pracuje dla tego pomieszczenia nie ważne że nie złączył go termostat.
  • #12 16595661
    tronics
    Poziom 38  
    Cytat:
    Ogrzewanie poszczególnych pomieszczeń jest selektywne w obu przypadkach.

Tylko regulator pokojowy z reguły ma wyjście przekaźnikowe, a termostat WiFi nie.
    Cytat:
    Natomiast głowice termostatyczne nie maja wpływu na załączanie się kotła

Głowice WiFi również, chyba że kolega kupi cały system od Danfossa to może...
    Cytat:
    Ale przy tej samej sytuacji jak mam głowice inteligentne jeśli któraś w domu zasygnalizuje że spadła w tym pomieszczeniu temperatura , załącza ona kocioł

Teraz pytanie - jak kolega sobie wyobraża to "załączanie kotła" przez inteligentną głowicę? Bo ja (z uporem maniaka i to już mój ostatni post, bo nie widzę sensu dalszej dyskusji) będę twierdził że prostsze w tej sytuacji będzie wykorzystanie regulatora pokojowego. Ale może bardziej doświadczeni w sprawach grzewczych koledzy zaproponują rozwiązania lepiej dopasowane do kolegi wymagań. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
  • #13 16595739
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    Myślę że korzystając z linku #7 powinieneś zakupić i skonfigurować Zestaw startowy Danfoss Link z WiFI V4
    czyli Panel sterujący + trzy głowice grzejnikowe na start(lub tyle głowic grzejnikowych ile masz grzejników)oraz przekaźnik radiowy Danfoss Link do pompy lub pieca.
  • #14 16597306
    barteksmrek
    Poziom 28  
    tronics napisał:
    Teraz pytanie - jak kolega sobie wyobraża to "załączanie kotła" przez inteligentną głowicę?

Dowiedziałem się już. Głowice zasilane akumulatorami z silnikiem, komunikujące się po wi-fi z centralą. Wszystkie nastawy w głowicy dla danego pomieszczenia. Centralka odbiera od poszczególnych głowic co kocioł ma zrobić i przez styk przekaźnika załącza go lub wyłącza jak robi to zwykły termostat. Tylko że wszystkie głowice trzymają zawory normalnie zamknięte a przy spadku temperatury w pomieszczeniu zostaje otwarty zawór i uruchomiony kocił który grzeje tylko w tym grzejniku. Dziw bierze że nikt nie słyszał.
    Dodano po 47 [sekundy]:
    tronics napisał:
    z uporem maniaka i to już mój ostatni post, bo nie widzę sensu dalszej dyskusji

To nie dyskutuj bo ja prosiłem o radę nie o dyskusję.
    Dodano po 42 [sekundy]:
    tronics napisał:
    będę twierdził że prostsze w tej sytuacji będzie wykorzystanie regulatora pokojowego

Nie. Nie spełni swojego zadania i moich oczekiwań.
    Dodano po 35 [sekundy]:
    tronics napisał:
    Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Dziękuję.
    Dodano po 3 [minuty]:
    L_M napisał:
    Myślę że korzystając z linku #7 powinieneś zakupić i skonfigurować Zestaw startowy Danfoss Link z WiFI V4
    czyli Panel sterujący + trzy głowice grzejnikowe na start(lub tyle głowic grzejnikowych ile masz grzejników)oraz przekaźnik radiowy Danfoss Link do pompy lub pieca.

Właśnie. Lub coś podobnego ale czy jest coś takiego w rozwiązaniu przewodowym? Jestem na etapie małego remontu i mogę położyć przewody i na pewno osprzęt jest tańszy.
    Kolega tronics mógłby się zapoznać z tym linkiem jakie teraz są rozwiązania na rynku.
    Dodano po 23 [minuty]:
    Takie cos szt. 1 http://www.tanie-ogrzewanie.pl/danfoss-link-b...nfoss-link-do-pompy-lub-pieca,,rid,11757.html
    Takie cos szt.1 http://www.tanie-ogrzewanie.pl/danfoss-link-b...scienny-z-zasilaczem-sieciowy,,rid,11437.html
    Takie coś szt 5 http://www.tanie-ogrzewanie.pl/danfoss-link-b...-danfoss-link-4-28degc-wifi-v4,,rid,1716.html
    Czy to się sprawdzi? Ja myślę, że tak.
    Czy potrzebny jest jeszcze czujnik temperatury pomieszczenia? Chyba nie.
  • #15 16610859
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Ocena: 275
    Skoro możesz kłaść kable to przenieś regulator od pieca do sypialni gdzie jest najzimniej a w pozostałych pomieszczeniach zamontuj termostaty i wtedy piec będzie grzał aż wszędzie będzie ciepło a w kuchni wyłączy się wcześniej grzanie gdy będzie coś gotowane.
    Nie rozumiem w czym masz problem, regulator pokojowy wkłada się tam gdzie ma grzać najdłużej...
  • #16 16614646
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Właśnie tez miałem to na myśli. Zamontuję co najmniej dwa termostaty w najzimniejszych pokojach i połączę równolegle, któryś uruchomi kocioł. Trochę zabawy będzie z ustawianiem reszt termostatycznych głowic żeby zaczęły się zamykać przy temperaturze 20 stopni w pomieszczeniu ale jest to do zrobienia. To wersja najtańsza. Ale do zrobienia.
  • #17 16615295
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Żadna zabawa, zwykle zakres jest 1-5 a 20 stopni jest w okolicy 2 :))
  • #18 16615822
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Są głowice z kapilara np 1,5 m. Umożliwia to pomiar temperatury wewnątrz pomieszczenia i za pomocą czujnika zamknie głowicy przy nastawionej temperaturze.
    http://e-purmo.pl/glowice-termostatyczne/1298...ilara-2-m-m30-x-15-herz-design-h-1946098.html
    https://www.ogrzewanie.sklep.pl/pl/p/Glowica-...lara-HEIMEIER-dlugosc-kapilary-5-metrow/12348
    To może być dobre rozwiązanie razem z termostatem w najzimniejszym pomieszczeniu.
  • #19 16617231
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Osobiście używam najprostszych zintegrowanych i nie zauważam z tym większych problemów. Gdy w pomieszczeniu jest zimno zawór otwiera się całkowicie natomiast gdy dochodzi do temperatury nastawionej zdarzają się oscylacje które można wyczuć przy grzejniku, kiedyś nawet robiłem badanie tego ale to nie jest zbyt odczuwalne w pomieszczeniu i zwykłe zawory termostatyczne dają radę...
  • #20 18513614
    marcingebus
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    barteksmrek napisał:
    Właśnie tez miałem to na myśli. Zamontuję co najmniej dwa termostaty w najzimniejszych pokojach i połączę równolegle, któryś uruchomi kocioł. Trochę zabawy będzie z ustawianiem reszt termostatycznych głowic żeby zaczęły się zamykać przy temperaturze 20 stopni w pomieszczeniu ale jest to do zrobienia. To wersja najtańsza. Ale do zrobienia.

Trochę czasu minęło. Jak kolega rozwiąza problem? Ciekaw jestem doświadczeń.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik z UK zmaga się z problemem nierównomiernego ogrzewania w mieszkaniu, gdzie w kuchni i salonie jest zbyt ciepło, a w sypialniach zbyt zimno. Poszukuje rozwiązania w postaci głowic termostatycznych działających po Wi-Fi, które mogłyby załączać kocioł tylko w przypadku spadku temperatury w danym pomieszczeniu. W dyskusji poruszono różne podejścia do regulacji temperatury, w tym zastosowanie tradycyjnych głowic termostatycznych oraz regulatorów pokojowych. Użytkownicy sugerują, że kluczowe jest umiejscowienie termostatu kotła w najzimniejszym pomieszczeniu oraz rozważenie systemów inteligentnych, takich jak Danfoss Link, które mogą lepiej zarządzać ogrzewaniem w różnych pomieszczeniach. Wskazano również na możliwość użycia głowic z kapilarą do precyzyjnego pomiaru temperatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA