logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy te same służby nadają na innych częstotliwościach?

14 Sie 2017 09:39 7470 18
REKLAMA
  • #1 16641327
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 16641481
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    w wojsku (lata 90) byłem uczony o częstotliwościach zapasowych, np popularna radiostacja do wozów bojowych pozwalała przygotować (rodzaj analogowej / mechanicznej pamięci) łącznie cztery. Częstotliwość zapasowa była niejawna. Straż czy policja mniej działa "w obliczu wroga", nie wiem na ile to jest podobne. Wozy dowodzenia wyższego szczebla miały 2 radiostacje wg przyporzadkowania "w górę" "w dół", bo jest też taki element organizacji.

Wiele radiostacji szeregowego strażaka ma możliwość na tylko dwa kanały ustawiane na serwisie. Być może są programowane na kanał jednostki własnej i nadrzędnego szczebla, ale to domniemanie.
    W ogóle u profesjonalistów nie ma czegoś takiego, że "terenowy" funkcjonariusz ustawi częstotliwość jaką sobie wybierze. To nie są pasjonaci radia, działają w stressie itd ... nie ma sensu dawać im takiego "udogodnienia"
  • #3 16641642
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    JacekCz napisał:
    w wojsku (lata 90) byłem uczony o częstotliwościach zapasowych
    :?:
    JacekCz napisał:
    W ogóle u profesjonalistów nie ma czegoś takiego, że "terenowy" funkcjonariusz ustawi częstotliwość jaką sobie wybierze
    A po co miałby to robić? :!: ,(pewnie po to aby nie słyszał poleceń, lub może też po to aby go nie podsłuchiwć). :cry:
    Tak więc: "terenowy" dowódca akcji ratowniczej nie ma "prawa" żądać od swoich "podwładnych" przełączenia TRX na inny kanał aby nie blokować podstawowego :?:
    Pozdrawiam.
  • #4 16641678
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1650
    Policja nadaje na częstotliwości 172,250MHz, w modulacji NFM (czyli wąski FM)
    Nie polecam nadawać na tej częstotliwości, wiadomo jak to się skończy.
    Można jedynie słuchać.
  • REKLAMA
  • #5 16641709
    gumisie
    Poziom 43  
    Rezystor240 napisał:
    Skoro tak twierdzisz to może i tak jest. (nie jedne służby nadał korzystają z analogowych FM_ek) :D .
    Rezystor240 napisał:
    I tu w 100% zgadzam się z Tobą, dodałbym jedynie że nadawanie na jakiejkolwiek częstotliwości bez uprawnień również może skończyć się tym samym.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 16641711
    belzebub24
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Straż pożarna ma przydzielone coś około 50 kanałów (różnych częstotliwości) W tym kanały ratowniczo-gaśnicze przydzielane do różnych akcji przez dyponującego zależnie od sytuacji , kanały wojewódzkie, kanały ogólnopolskie, kanały lokalne dla jednostek miejscowych PSP i OSP. Cały system jest ze sobą spięty więc w np. w ekstremalnej sytuacji (wymyślonej) mógłbyś usłyszeć np. komendę wojewódzką z wielkopolski w Krakowie albo np. dowódcę z KG PSP słyszeć w Gdańsku.
  • #7 16641744
    Rezystor240
    Poziom 42  
    gumisie napisał:
    Skoro tak twierdzisz to może i tak jest.(nie jedne służby nadał korzystają z analogowych FM_ek).

Na przykład pociągi gadają na 150,150MHz
    Można tu usłyszeć: ''45WE gotowy do odjazdu za stacji Skierniewice Rawka''

Dodano po 14 [minuty]:

gumisie napisał:
    I tu w 100% zgadzam się z Tobą, dodałbym jedynie że nadawanie na jakiejkolwiek częstotliwości bez uprawnień również może skończyć się tym samym.

Już jeden z drugim 'podłączyli' się pod częstotliwość pociągów i kiepsko na tym wyszli.

http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/353765...ymywali-pociagi-za-pomoca-nadajnika-radiowego
  • #8 16642378
    gumisie
    Poziom 43  
    Rezystor240 napisał:
    Można tu usłyszeć: ''45WE gotowy do odjazdu za stacji Skierniewice Rawka''
    Można również usłyszeć "Pociąg relacji Warszawa - Gdynia jest opóźniony o zaplanowane dwie godziny, podróżnych prosimy o odsunięcie się od torów.
    Rezystor240 napisał:
    gumisie napisał:

Już jeden z drugim 'podłączyli' się pod częstotliwość pociągów i kiepsko na tym wyszli.
    A jak mieli wyjść.
    Pozdrawiam.
  • #9 16642738
    Rezystor240
    Poziom 42  
    gumisie napisał:
    Można również usłyszeć "Pociąg relacji Warszawa - Gdynia jest opóźniony o zaplanowane dwie godziny, podróżnych prosimy o odsunięcie się od torów.

Tak, lecz to słyszysz na peronie z głośnika :wink:
    A nie w domu prawie 1000m od peronu.
  • #10 16642756
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6360
    gumisie napisał:

Nie podłączyli się, tylko bawili się sygnałem "radiostop" PKP, powodując zamieszanie. A że w sumie wyszła z tego nieomal próba obalenia demokracji, zamach stanu i sabotaż, to chłopaki trochę z rodzinami się nie widzieli. Ogólnie wygląda to tak, że spektrum radiowe jest uporządkowane i podzielone. Każda służba ma swój zakres częstotliwości, podzielony na kanały i jednostki korzystają każda ze swojego. Informacje bez problemu dostępne w sieci.
  • #11 16642761
    Rezystor240
    Poziom 42  
    robokop napisał:
    Nie podłączyli się, tylko bawili się sygnałem "radiostop" PKP, powodując zamieszanie.

Tak bawili się sygnałem radio-stop, który powinien służyć tylko w sytuacjach awaryjnych.
    Oni jednak wysyłali go 'dla zabawy'
    A jeden z nich był maszynistą metra.

robokop napisał:
    to chłopaki trochę z rodzinami się nie widzieli.

Nie, cała trójka dostała wyrok w zawiasach, więc do pensjonatu nie trafili.

Pozdrawiam kolegę, yes2mike.
  • #12 16642776
    gumisie
    Poziom 43  
    Witam.
    @robokop,, z przykrością stwierdzam że to nie gumisie napisał:
    robokop napisał:
    gumisie napisał:
    lecz:(#7)
    Rezystor240 napisał:
    Gumisie odradza, ostrzega czym może skończyć się taka zabawa.#5, #8
    gumisie napisał:
    Rezystor240 napisał:
    gumisie,odpowiedział:
    Oby "pierdlem" a nie tragedią niewinnych osób.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #13 16650235
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    wracając do tematu: w moim rejonie służby nie posiadają wspólnych częstotliwości. Wynika to chyba przede wszystkim z tego, że odpowiednie służby mają przydzielone swoje zakresy. Straż posiada kanał ogólny wojewódzki - u mnie to 149.100MHz. Ale ogólnie podczas akcji ratunkowych przechodzą na Kanały Ratowniczo Gaśnicze - jest ich 8. Wtedy niepotrzebnie nie blokują kanału głównego dla regionu.
    Może też czasami dziwić, że słychać u mnie straż na 147.8875 i od razu na 171.025MHz - okazuje się, że mają zainstalowany przekaźnik umożliwiający dogadanie się w terenie górzystym.
    Znajomemu policjantowi zamawiałem mały sprzęt - Zastone ZT2R - jako odbiornik pozostałych służb - tak aby wiedział co się dzieje. Problem wspólnych częstotliwości jest poruszany przez służby od dawna - ale temat nie za bardzo rusza do przodu w moim obszarze. Może nieuchronna digitalizacja coś zmieni - ale wtedy my już nie będziemy mieli co ponasłuchiwać...
  • #14 16650768
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    ...
    Rezystor240 napisał:
    robokop napisał:
    Nie podłączyli się, tylko bawili się sygnałem "radiostop" PKP, powodując zamieszanie.

Tak bawili się sygnałem radio-stop, który powinien służyć tylko w sytuacjach awaryjnych.
    Oni jednak wysyłali go 'dla zabawy'
    A jeden z nich był maszynistą metra.

robokop napisał:
    to chłopaki trochę z rodzinami się nie widzieli.

Nie, cała trójka dostała wyrok w zawiasach, więc do pensjonatu nie trafili.

Pozdrawiam kolegę, yes2mike.
    Plotka głosiła że 2 z 3, to z pół roku w Łowiczu na wakacjach do sprawy odpoczywało.
  • #15 16650982
    czacheur
    Poziom 2  
    Rezystor240 napisał:

Oczywiście nie tylko na 172.250 MHz.
    Wrocław to 164.525-167.475 i 172-174.
  • #16 16651258
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Interesant napisał:
    Plotka głosiła że 2 z 3, to z pół roku w Łowiczu na wakacjach do sprawy odpoczywało.

Nie prawda, znam tę sprawę, nikt nie trafił do ZK Łowicz.
    Wróćmy proszę do tematu.

czacheur napisał:
    Rezystor240 napisał:

Oczywiście nie tylko na 172.250 MHz.
    Wrocław to 164.525-167.475 i 172-174.

Ja podałem jakie częstotliwości wykorzystuje się w moim mieście.
    Tak samo z pociągami 150,150MHz czyli 2 kanał w mym mieście obowiązuje.
  • #17 16652584
    czacheur
    Poziom 2  
    Rezystor240 napisał:

Ja podałem jakie częstotliwości wykorzystuje się w moim mieście.

No tak. W miejscowościach, w których jest jedna jednostka wykorzystuje się jedną częstotliwość. We Wrocławiu jednostek jest więcej, stąd mój poprzedni wpis.
  • #18 16660500
    jkk
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    Dodajmy jeszcze do tego służby, które wykorzystują pracę przez ripitery z dość dużym odstępem TX/RX (bodajże KMP Koszalin), Straż Pożarną, która oprócz kanałów operacyjnych wykorzystuje częstotliwości przeznaczone do zdalnego uruchamiania syren OSP, kolej, gdzie oprócz 10 kanałów drogowych (R 0- R 9), których topografia na sieci jest ogólnie znana - użytkuje też częstotliwości przeznaczone dla ruchu manewrowego, lokomotywowni, wagonowni oraz pociągów roboczych. Swój ogólnopolski kanał mają również sokiści. Swoją tabelę mają lotnicy i marynarze. Nie wiem, czy ktoś z Kolegów zwrócił też uwagę, że wiele urządzeń profesjonalnych przenośnych nie ma możliwości regulacji głośności "do zera" - tak, by użytkownik nie mógł go zupełnie wyciszyć. Są również tzw. kanały współdziałania, do koordynacji pracy służb w przypadku większych zdarzeń. Wreszcie funkcjonariusz Policji ma możliwość wezwania poprzez swą stację nasobną dyżurnych pogotowia ratunkowego czy Straży Pożarnej bez pośrednictwa swego dyspozytora. Temat rzeka, szykuje się dłuższa dyskusja...
  • #19 16666099
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    ...
    @jkk wszystko wrzuciłeś do jednego kotła. O ile na Kolei do niedawna operatorem odpowiedzialnym za łączność radiofoniczną było TK-Telekom, o tyle teraz po podziale i sprzedarzy TK-Telekomu przejeła to PKP-PLK poprzez spółkę córkę - PKP-Utrzymanie. Wracając do meritum, na torach PKP-PLK panują kanały simpleksowe z krokiem 25kHz i oprócz, 8 drogowych kanałów i dwóch kanałów utrzymania, reszta kanalów (Manewrowe, Rewidenckie z pasma 150MHz) wykorzystywana przez przewoźników z grupy PKP jest dzierżawiona od PKP- PLK, inaczej się tyczy sprawa prywatnych przewoźników wykorzystujących własną invfrastrukturę, wtedy przejazd lub manewry na bocznicy mogą odbywać się w paśmie 171MHZ z odstępem międzykanałowym wynoszącym 12,5kHz. Służby rządowe podległe MSW posiadają kilka pasm, Najbardziej znanym jest kilka wycinków w paśmie VHF (Dla WCZK, PSP, SW, BOR, PP, itp) Tam łączności mogą odbywać się w simpleksie, duosimpleksie (przez "proste" przemienniki i przemienniki stref Trunkingowych) z odstępami międzykanałowymi 6.25-12.5-25.0kHz. W przypadku pojedyńczych przemienników, dana służba wykorzystuje te same dwie częstotliwości (Kanał), W przypadku Stref Trunkingowych, różne służby mogą wykorzystywać tę samą grupę kanałów

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące częstotliwości używanych przez służby ratunkowe, takie jak straż pożarna i policja. Użytkownicy wskazali, że służby te korzystają z różnych częstotliwości, w tym kanałów ogólnych, wojewódzkich oraz lokalnych, a także kanałów ratowniczo-gaśniczych, które są przydzielane w zależności od sytuacji. W ekstremalnych warunkach możliwe jest, że różne jednostki mogą komunikować się na wspólnych częstotliwościach. Użytkownicy podkreślili, że nadawanie na częstotliwościach służb bez odpowiednich uprawnień jest nielegalne i może prowadzić do poważnych konsekwencji. Wspomniano również o sprzęcie radiowym, który nie pozwala na całkowite wyciszenie, co ma na celu zapewnienie ciągłej łączności w sytuacjach kryzysowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA