logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

mój kochany wzmacniacz na TDA, jak obudowa co myślicie :) ?

mufi 04 Sie 2005 00:04 39530 104
  • cześć
    już od dawna się męcze z tym wzmacniaczem i nie mogłem go skończyć, bo nigdy czasu nie było ale wreszcie jest moje dziecko :) najwięcej czasu zabrała mi chyba obudowa (tak obstawiam ze 3/4 :) ), co do środka to są 2 kanały po 100W, według schematu który dostałem od kolegi (dzięki Łukasz), wsadziłem CDka nie wiem czy potrzebnie, jakieś wejście na słuchawki dla własnych potrzeb :), oczywiście zasilacz od kompa :) bo najtaniej wychodzi i chłodziwo z procków :) pare gniazdek włączników kabli i gra gitara :) WZMACNIACZ DZIAŁA :D:D:D newet nieźle i bardzo cieszy bo własnręcznie wykonany :)

co do kosztów:
    -elektronika (TDA+reszta) jakieś - 80zł
    -gniazda kable przełączniki - 20zł
    -CD-ROM (z allegor z przesyłką) - 25zł
    -zasilacz od kompa (allegro) - 10zł
    -radiatorki na chłodzenie+wentylatory(allegro) - 15zł
    -klej, śrubki, deski farba, panele na wykonczenie - około 40zł

rachunek nie tak tragiczny, jeszcze da sie scierpieć, przynajmniej fajnie wygląda i nie wisi w pokoju "na pająka", teraz jestem w trakcie budowy kolumn do niego :)

piszcie co wam się podoba a cobyście zmienili, może się czegoś naucze na przyszłość ;] oceniajcie , pytajcie :)
    z góry dzieki
    Załączniki:
    • mój kochany wzmacniacz na TDA, jak obudowa co myślicie :) ? w6.JPG (100.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mój kochany wzmacniacz na TDA, jak obudowa co myślicie :) ? w5.JPG (115.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mój kochany wzmacniacz na TDA, jak obudowa co myślicie :) ? w4.JPG (141.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mój kochany wzmacniacz na TDA, jak obudowa co myślicie :) ? w9.JPG (86.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mój kochany wzmacniacz na TDA, jak obudowa co myślicie :) ? w8.JPG (80.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mój kochany wzmacniacz na TDA, jak obudowa co myślicie :) ? w7.JPG (74.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mój kochany wzmacniacz na TDA, jak obudowa co myślicie :) ? w3.JPG (100.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mój kochany wzmacniacz na TDA, jak obudowa co myślicie :) ? w2.JPG (82.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mój kochany wzmacniacz na TDA, jak obudowa co myślicie :) ? w1.JPG (74.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    mufi
    Poziom 12  
    mufi napisał 99 postów o ocenie 3, pomógł 2 razy. Mieszka w mieście Jaworzno. Jest z nami od 2003 roku.
  • #2 1704756
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10267
    fajne, pozytywne! też mysle o takim wykorzystaniu cd-romu :). Daje dobry dzwiek, czy masz jakies problemy? Oczywiscie audio pobierasz analogowo z tego cd-romu?
  • #3 1704774
    mufi
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    tak analogowo, na poczatku troszke charczało od masy ale miałem jeden zimny lut dałem troszke grubszy przewód i działa alegancko, a co do CDka opłaca sie wrzucic bo tanio wychodzi...chyab ze sie ma inne źródło dźwięku
  • #4 1704839
    bocian90
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Witam!Bardzo mi sie podoba ,ładnie wygląda drewniana obudowa,napisz jak zrobiłeś wskażnik ledowy kokół potencjometra.Pozdrawiam!
  • #5 1704856
    Moon voyager
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Jesteś genialny i jeżeli z powodu drewnianej obudowy nic na niego ani on na nic nie "sieje" zakłóceniami (Nie ekranowane pole). To, jest to najfajniejsze urządzenie jakie ostatnio widziałem Szczerze GRATULUJE!!!!!:D
  • #6 1704947
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Problem obudowy i wykończeń, to zawsze był najtrudniejszy, ale widzę, że sobie świetnie poradziłeś, jeżeli mogę coś jeszcze doradzić, to kup oprawki do tych diod, takie małe czarne, plastykowe, to kosztuje grosze, powiększysz tylko te dziurki i wciśniesz je od przodu, mają takie kołnierze wykańczające, będzie to jeszcze lepiej wyglądać.
    Pozdrawiam
  • #7 1704998
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    wzmacniacz wygląda naprawde super , w przyszłości możesz dołożysz jakieś sterownie cdromem (na procku z wyświetlaczem ) do tego pilot i sprzęt marzenie :) Co do diód to według mnie teraz jest dobrze , nie modyfikuj tego bo możesz popsuć wygłąd. Pozdrawiam
  • #8 1705000
    Marcin_126
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Podoba mi się obudowa bardzo oryginalna.
    Co do zakłóceń to ten zasilacz od kompa nie wprowadza żadnych?
    Do CD-ka możnaby się jeszcze podpiąć jakimś prockiem i masz wtedy pełnowatościowy odtwarzacz (o wiele wygodniejsze niż z sterować przycisków na cd-ku) :)
    Jest tam jakiś przedwzmacniacz?
  • #9 1705015
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    Ładna obudowa!!!
    Zrobilem już nie jeden wzmacniacz ale najwiekszym problemem to byla ladna obudowa.
    Twoja mi sie bardzo podoba!!
    troche nie pasuje wg mnie ten cdromek ale to twój WZM
    wg mnie gdybys pomalował to lakierem typu cos pod machoń lub cos ciemniejszego bylo by bardziej eleganckie, no i gałka od potencjometru
    zrobił bym idealnie walcowatą z ledem Φ3 z lekka fazka np 3x3mm.
  • #10 1705019
    xml2000
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    przy oglądaniu twojego wzmacniacza wpadł mi pomysł chodzi o sterowanie tego cd obiło mi się o uszy że jest jakiś kit avt lub coś podobnego i chyba jest to z wyświetlaczem więc można by dorobić ciekawy dodatek do istniejącego zestawu pamiętam że były tam przyciski next prev play pause a normaline masz tylko 2 przyciski

jeśli można poprosić to wrzuć na forum schematy lub wyślij na maila
    karololszewski(_at_)lycos.co.uk
  • #11 1705161
    plik4
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    mnie najbardziej podoba sie z tego wszystkiego ta gałka potencjometra jest najlepsza !! Normalnie szok !!

Te diody przy potencjometrze to pokazuja jakie jest wzmocnienie ?? Tzn im dalej przekrecisz galke tym wielej diod sie zapala ?? JEzeli tak powiedz jak to zrobiles. Ogólnie obudowa super. Moja ocena 5.

Daj jeszcze to sterownie tego cd'eka tak jak pisal XML2000 i bedzie super.

Ps: Nie myslales aby tego cd-roma panel przedni pokryc fornirem mogl by lepiej wygladac bo teraz tak szczeze lekko nie pasuje.
  • #12 1705228
    Michal_WWL
    Poziom 26  
    Ocena: 284
    Bardzo oryginalne podejście do tematu wykonania obudowy. Jedynie CDROM mi tu nie pasuje. Gdyby był trochę ciemniejszy...
    Czy gałka to element kupiony, czy konstrukcja własna? Ogólnie 5 za oryginalność.
  • #13 1705254
    mufi
    Poziom 12  
    bocian90: jeśli chodzi o ten wskaźnik to to była masakra :) najpierw rysowałem sobie żeby diody były idealnie rozmieszczone w równych odstępach :) CorelDRAW :):) poźniej wytrawiłem taką samą płytke zaznaczyłem na paneli gdzie wiercić i dawaj ,,,,poźniej musiałem troszke przedłużyć pokrętło od potencjometru zeby dać tam ten cały mechanizm, bo jakoś nie miełem ochoty robic zeby to działało na zasadzie zmiany rezystancji itp itd. ogólnie było z tym troszke zabawy, ale poxilina sie przydała :)

jeśli chodzi o zakłucenia, to fakt musi stać troszke dalej np od monitora bo w przeciwnym wypadku transformator nie daje mu żyć :) zasilacz od kompa nie sprawia problemów, w razie czego zawsze mozna dołożyc jakieś płytki blaszane z kazdej strony i po kłopocie jest troszke miejsca :D, ale planuje tam wrzucić jeszcze 2 wzmacniacze na TDA1558 (2x22W) zeby sobie zasilać jeszcze dodatkowe kolumienki.

całość ma wymiary 430x330x95

co do sterowania CDromu - będzie zrobione na ATmega8L - ten procesor łatwo się programuje w C++ i z powodzeniem wykorzystywałem go już w innnych konstrukcjach ,mozna go zasilić napięciem z zalilacza z kompa bo już jest w sodku, wystarczy byle jaki pilot i będzie mozna działać :)

wrzuce jeszcze schemacik płytki drukowanej pod diody :) fi8 sa fajnie schowane i nieły to sprawia efekt, wszsytkim sie podoba,

acha jeszcze dodam ze w zeczywistości lepiej to wszsytko się prezentuje niż na zdjęciach :)
    Załączniki:
    • mój kochany wzmacniacz na TDA, jak obudowa co myślicie :) ? w10.JPG (38.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1705265
    mufi
    Poziom 12  
    gałka od potencjometru to kawałek oszlifowanej (papier 220) i uciętej nogi od starego stołu kuzynka (dzięki Piotrek)

wogóle to pół tego wzmacniacza zrobiłem u niego w piwnicy na jego sprzęcie :):)
  • #15 1705313
    mizgu
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    mufi rozumiem że to jest zaśilane zaśilaczem od pc no ale jak tak to jak to ma uzyskać 2x100 po pierwsze na zaśilaczach moc jest zawyrzona a po drugie moc zaśilacza od pc to moc sumaryczna wszystkich napięć czyli 12v,5v,3,3v np prawdziwa moc odawana przy 12v zaśilacza od pc300w to 130w przy 12v,jeżeli to jest zaśilane 12v to weź trafo od starego prostownika czasami na giełdach morzna dostać takie stare samorubki lub radzieckie prostowniki do akumulatorów najczęściej trafo tam jest coś około 1Kw więc wtedy będzie to czym zaśilać.
    No ale konstrukcja mi się podoba a szczegulnie obudowa kturej mi się nigdy nie chciało robić do moich konstrukcji
  • #16 1705340
    mufi
    Poziom 12  
    mizgu nie zrozumielismy się :) końcówki zasilane są przez trafo, wogóel to nie wyobrazam sobie jak ja zasilic takim czymś przy takim napięciu byłby taki prąd ze to by się zaraz ugotowało :) :) widać go na zdjęciach a zasilacz z kompa ma zasilać te malem koncóweczki 2x22W i całą elektronike :) zoabczymy czy da rade ;] obejrzyj dokłądnie te pierwsze fotki tam jest dość "pokaźny" trafo 2x22V
  • #17 1705596
    bocian90
    Poziom 27  
    Jak trafo jest 22v i w końcówce jest tda7294 to max tego wzmacniacza to 60W\4ohm.
  • #18 1705686
    mufi
    Poziom 12  
    napiecie po wyprostowaniu ject chyba koło 28V styka a kolumny będą 4 ohmy ujdzie w tłumie :)
  • #19 1706194
    MotoMan
    Poziom 14  
    Wzmacniacz bardzo fajny i orginalny.

Dziwią mnie troche te przekladki miedzy sclakiem a radiatorem, czy przypadkiem niezagrube, może to wpłynąć niezbyt dobrze na chłodzenie scalaka. Z czego one sa wykonane??
  • #20 1706203
    mufi
    Poziom 12  
    miedziane :)
  • #21 1706243
    MotoMan
    Poziom 14  
    Aha a ja myślalem że to jakieś przekładki izolacyjne ;)
  • #22 1706539
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    mufi , ja osobiście nie radziłbym Ci zasilać z osobnego trafa niż z AT czy ATXa . Ja miałem problemy właśnie z tytułu zasilania z prockami 89c51/52 różnie się zachowywały ,(wariowały) podłoczone do zasilacza PC. Dlatego że zasilacz ten sieje mase śmieci na wyjściu. Pozdro
  • #23 1706631
    djpeterek
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    Witam
    Odrazu widać ze chłopak z Jaworzna potrafi :). Co do konstrukcji to bardzo mi się podoba, oceniam na 6 z małym minusem. Ponieważ przydałby się jakiś mały wyświetlacz , który by pokazywał jaka piosenka jest aktualnie odtwarzana.
    pozdrawiam
  • #24 1707169
    dalex1
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    a ten tda nie jest izolowany ??
  • #25 1707228
    mufi
    Poziom 12  
    co rozumiesz pod pojęciem izolowany ?
  • #26 1707273
    bocian90
    Poziom 27  
    czy jest pod nim podkładka mikowa lub sylikonowa aby odizolowac obudowę scalaka ok radiatora.
  • #27 1707291
    Moon voyager
    Poziom 21  
    Któryś z kolegów zauważył, że zasilacz impulsowy "sieje" jesli i ty to zauważysz u siebie spróbuj przewinąć ze dwa - trzy zwoje wychodzących z zasilacza przewodów przez pierścień ferytowy.
  • #28 1707470
    DJCHUCKY
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Nie no lipa.!! Kompletna.

Jakby ten CD rom był zrobiony z drewna to by jeszce jako tako wyglądało a tak jest mieszanie epoki kamienia
    łupanego z technologią kosmologiczną bleee.. kosmopolityczną blee ... kosmiczną . :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Na poważnie dodam że nawet fajny pomysł z takim czymś.
  • #29 1707568
    Moon voyager
    Poziom 21  
    Cytat:
    Jakby ten CD rom był zrobiony z drewna to by jeszce jako tako wyglądało a tak jest mieszanie epoki kamienia
    łupanego z technologią kosmologiczną bleee.. kosmopolityczną blee ... kosmiczną . :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Jak jeszcze raz napiszesz coś takiego mufiemu to namówię kogoś i wyłączymy ci prąd i sprzedamy twoje kable od internetu:cry::cry::cry:
    A na poważnie: własnie , że jest fajne:D:D:D
  • #30 1707603
    mufi
    Poziom 12  
    co do tego CDka to nawet sie przymierzałem zeby go całego wpuścic do srodka i zrobić praktycznie niewidoczny przyciski przenieść gdzie indziej, ale stwierdziłem ze tak będzie lepiej, moze w przyszłości coś zmienie jak mi sie znudzi...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy samodzielnie wykonanego wzmacniacza audio opartego na układach TDA, z dwoma kanałami po 100W każdy, zasilanego głównie z transformatora oraz zasilacza komputerowego, który zasila elektronikę i mniejsze końcówki mocy (TDA1558, 2x22W). Autor wykorzystał napęd CD-ROM jako źródło dźwięku, z analogowym wyjściem audio, oraz dodał wejście słuchawkowe. Najwięcej pracy zajęła mu drewniana obudowa, która spotkała się z pozytywnymi opiniami, choć pojawiły się sugestie dotyczące poprawy estetyki frontu CD-ROM (np. oklejenie fornirem lub wykonanie frontu z drewna) oraz dodania otworów wentylacyjnych dla lepszej cyrkulacji powietrza. Wzmacniacz posiada wskaźnik LED wokół potencjometru, którego wykonanie wymagało precyzyjnego rozmieszczenia diod i mechanizmu sterującego, a jego działanie polega na zapalaniu się kolejnych diod wraz ze wzrostem głośności. Dyskutowano o problemach z zakłóceniami pochodzącymi od zasilacza komputerowego, które można ograniczyć przez odpowiednie ekranowanie i zastosowanie pierścieni ferrytowych. Poruszono też kwestie chłodzenia, stosowania miedzianych przekładek między scalakami a radiatorami oraz izolacji termicznej układów TDA. Wiele osób prosiło o schematy wzmacniacza i wskaźnika LED, a także o sterowanie napędem CD-ROM, które planowane jest na mikrokontrolerze ATmega8L. Wzmiankowano o alternatywnych układach i gotowych kitach dostępnych na rynku. Pojawiły się także uwagi dotyczące mocy transformatora i możliwości zasilania wzmacniacza z zasilacza komputerowego, podkreślając konieczność stosowania odpowiedniego transformatora dla końcówek mocy. Ogólnie konstrukcja została oceniona jako oryginalna i funkcjonalna, z potencjałem do dalszej rozbudowy i ulepszeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA