logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa kolumny średnio-wysokotonowej, obudowa i dobór głośnika wysokotonowego.

DJ Evolution 30 Sie 2017 18:12 2151 16
REKLAMA
  • #1 16671851
    DJ Evolution
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam chciałbym zrobić kolumny 2 drożne na 15'' które już posiadam (Beymę E-100N) oraz driver 1'' lub 2''. Patrząc po internecie natknąłem się na kilka modeli ,chciałbym żebyście pomogli mi w doborze żeby nie był za cichy i chodzi mi głównie o dobry czysty i głośny środek bo podejrzewam że basu ani wysokich mi nie braknie.
    http://stx.pl/d-18-1500-16-ti.html
    http://stx.pl/d-14-1000-8-ti.html
    -Driver HB4515
    -BEYMA CP 140
    -Beyma CP380M
    ewentualnie macie jakieś propozycje z górą ?
    Jaki jest najlepszy rodzaj budowy kolumny chcąc uzyskać średnie i wysokie ? Może być to skomplikowana konstrukcja nie koniecznie BR lub Closed ponieważ nie będę sam jej robił tylko zlecę go komuś ale nie jestem obeznany z tymi częstotliwościami więc jeśli zamknięta byłaby ok to zrobiłbym taką. Myślałem też nad hornami głównie to na tej stronie http://stx.pl/category/estrada-glosniki-horny który byłby najlepszy chyba że znacie jakiś inny sklep z dobrymi?
    Dałby radę mi ktoś obliczyć litraż takiej kolumny ? Biorąc pod uwagę wymiar szerokości który miałby wynosić 53cm(razem z mdf-em) Nie chciałbym również kwadratowego pudła wolałbym inny kształt. Dałby ktoś radę wyrazić swoją opinie i mi pomóc przy budowie i obliczeniach ?

Chyba że kupiłbym 4x8'' i zrobił na nich paczki po dwa na strone + na środku driver jakiś. I byłaby to lepsza kolumna. zależy mi na tej szerokości bym mógł je położyć na basach. Zna ktoś jakieś dobrej jakości 8'' w cenie ok 150-300 za sztuke?
  • REKLAMA
  • #2 16671908
    marian133
    Poziom 38  
    Ocena: 571
    Głośnik 15" na nadstawki, które mają mieć:

DJ Evolution napisał:
    dobry czysty i głośny środek

...to nie zbyt dobry pomysł.
    Do tego dochodzi słabsze pokrycie.

Ale jeśli już masz ten głośnik, chcesz dokupić drivery oraz zlecić komuś obudowy, to wal od razu do Granata:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/uzytkownik150678.html

http://granataudio.pl/

On Wykona Tobie obudowy, a przedtem doradzi w sprawie driverów oraz poprawnie zaprojektuje zwrotnicę do tych głośników przy pomocy pomiarów i będziesz miał PRO.

Wystrzegaj się ludzi którzy będą Tobie wmawiać że można zwrotnice zaprojektować na kolanie, a takich ludzi tutaj pełno.
  • #3 16671961
    DJ Evolution
    Poziom 10  
    Jeżeli chodzi o zwrotnice to chciałbym kupić gotowe, a o wykonaniu kolumn miałem na myśli znajomego stolarza który ma potrzebny do tego sprzęt i już parę projektów wykonywał. Jaki rozmiar głośnika mi polecasz ? Ta 15'' z tego co wiem nie jest typowo basowym głośnikiem. Chciałbym zaoszczędzić na robociźnie a wydać więcej na głośniki oczywiście robić wszystko tak jak należy i nie wątpię iż źle mi to wyjdzie. Chciałbym trochę teoretyki posmakować. dobry driver nie zapełni luki ? Popatrzyłbyś na parametry tego głośnika ?

Jeżeli chodzi o zwrotnice być może kupie od niego ;)

Mam również 2x mccauley1540 lecz to głośnik typowo basowy być może wykonać 2x15'' + 2'' driver i lepiej by to grało bo mccauley brałby najniższe średnie i bas (który i tak mam na subwooferach ) choć wolałbym nadstawki na 1 glosniku(lżejsze)

Subwoofery to 4xmcauley 1540
  • #4 16672028
    marian133
    Poziom 38  
    DJ Evolution napisał:
    Jeżeli chodzi o zwrotnice być może kupie od niego

Ok, ale najpierw Granat musi pomierzyć gotowe kolumny żeby móc zaprojektować te zwrotnice.

Napisz do Niego, przedstaw sytuację że masz te głośniki a obudowy ma robić znajomy. Granat na pewno doradzi w sprawie drivera oraz objętości obudowy. Potem pewnie dogadacie się w sprawie pomiarów.

Dodano po 3 [minuty]:

DJ Evolution napisał:
    Jaki rozmiar głośnika mi polecasz

Jako nadstawka prawie każdy mniejszy głośnik (firmowy) zagra lepiej na średnicy niż 15".
    Nie napiszę jaki dokładnie głośnik polecam, już dawno nie interesowałem się PA i nie wiem co jest teraz na topie w dobrej cenie.
  • #5 16672054
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9234
    DJ Evolution napisał:
    Jeżeli chodzi o zwrotnice to chciałbym kupić gotowe
    DJ Evolution napisał:
    chodzi mi głównie o dobry czysty i głośny środek
    Wiesz, że te dwa zdania wzajemnie sobie przeczą?
    Zwrotnicę się projektuje pod konkretne zastosowanie do konkretnych głośników.
    Jak wyżej - z 15" głośnika (nie ważne jakiego) środka nie uzyskasz dobrego, a czystego na pewno.
    DJ Evolution napisał:
    dobry driver nie zapełni luki ?

W pewnym stopniu tak, ale czy się w ogóle opłaca targać dwie 15" nadstawki gdy masz do nich suby ?

Masz dwa Mc Culeje - wykorzystaj je do subniskotonowych kolumn, a nadstawki zrób na 12" lub 2x10".
  • REKLAMA
  • #6 16672064
    marian133
    Poziom 38  
    Jedna nadstawka na głośniku 12", a nawet dobre 10" spokojnie może współpracować z dwoma basami na głośnikach 15".
  • REKLAMA
  • #7 16672102
    bimberboy32
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Witam
    Jeśli chcesz koniecznie wykorzystać głośnik 15'' do nadstawki może zainteresuj się konstrukcją trójdrożną, czyli dodatkowy głośnik w zakresie środkowego pasma. Rzadko się słyszy dobrą nadstawkę na głośniku 15 cali, owszem mają zejście, ale z średnimi tonami kiepsko. Po prostu za ciężka membrana itp.
    Pozdrawiam
  • #8 16672126
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9234
    bimberboy32 napisał:
    Jeśli chcesz koniecznie wykorzystać głośnik 15'' do nadstawki może zainteresuj się konstrukcją trójdrożną,
    W Elmuzach ten głośnik był właśnie stosowany wraz z średnio i wysokotonowym. I wcale nie miał mało basu. Co to więc za nadstawka, w której trzeba wycinać częstotliwości poniżej 100-120Hz ? Jeśli mają pracować z Subwooferem to wręcz konieczne ?
  • #9 16672196
    DJ Evolution
    Poziom 10  
    Szczerze mówiąc trochę chodzę po klubach i w energy 2000 czy tam w krakowie w klubach mają podwieszone 15'' i dodatkowo subwoofery. Na internecie jest dużo kolumn 2 drożnych lub nawet 3 drożnych opartych na 15'' i driverze świetnych producentów np. jbl lub polaudio. Mają nagłośnienie z górnej półki sat 215 pol audio 2x15 i tylko jeden driver 2 ''. Chciałbym tylko spytać czemu tak jest ?

Proponujecie mi jakieś głośniki 10'' ???
    Patrzyłem na http://stx.pl/w-25-400-8-mcx.html /stx-a http://stx.pl/w-25-300-8-mc.html <- śmieszny jak na estrade ? oczywiście paczka 2x10 + driver 2'' lub 1'' oczywiście jest mocniejsza wersja ale jak dla mnie cena o niebo wyższa a moc troszkę w góre. Podajcie propozycje ponieważ tylko tak pytam cena mniej więcej 250-350 za głośnik

3 drożna odpada
  • #10 16672241
    marian133
    Poziom 38  
    DJ Evolution napisał:
    Szczerze mówiąc trochę chodzę po klubach i w energy 2000 czy tam w krakowie w klubach mają podwieszone 15'' i dodatkowo subwoofery.

To spytaj dlaczego takie mają.
    Przyczyn może być kila, kasa, moc, umiejscowienie kolumny, cięcie pomiędzy nadstawką a basem.

DJ Evolution napisał:
    Na internecie jest dużo kolumn 2 drożnych lub nawet 3 drożnych opartych na 15'' i driverze świetnych producentów np. jbl lub polaudio. Mają nagłośnienie z górnej półki sat 215 pol audio 2x15 i tylko jeden driver 2 ''. Chciałbym tylko spytać czemu tak jest ?

Tylko zauważ jakie głośniki POLAUDIO stosuje.
    Oczywiście, duża kolumna 2way na dobrych głośnikach ma sens jeśli chodzi o techniczne sprawy (głośnik basowy który ciągnie wysoko + duży driver z min. 2" wylotem którego można nisko ciąć). Natomiast zastosowanie to już inna sprawa.

DJ Evolution napisał:
    Proponujecie mi jakieś głośniki 10'' ???
    Patrzyłem na stx-a http://stx.pl/w-25-300-8-mc.html <- śmieszny jak na estrade ?

Nikt nie wspomniał tu o STX.
    Tak, proponujemy mniejszy głośnik na nadstawki ponieważ w połączeniu z basami ma to sens.

DJ Evolution napisał:
    Podajcie propozycje ponieważ tylko tak pytam cena mniej więcej 250-350 za głośnik

W tej cenie to chyba tylko Celestion Truvox.
    Ale jak już pisałem, zapytaj Granata, On jest na bieżąco.

PS. mam pytanko:
    -jakimi wzmacniaczami dysponujesz?
    -masz crossover? jaki?
    -co chcesz nagłaśniać tym sprzętem?
  • REKLAMA
  • #11 16672476
    DJ Evolution
    Poziom 10  
    Wzmacniacz INUKE3000DSP I INUKE6000DSP oba Mają crossover wbudowany także pełne pole cięcia ,co chce to robię. Nagłaśniać chce duże imprezy na 100-150 osób oraz średnie-małe plenery festyny itp. Oczywiście subwoofery mam jak już wspomniałem 2 głośniki na stronę 1540.

Ja też chciałem zastosować 2'' , do tych 10'' jakiś mniejszy ?
  • #12 16673584
    marian133
    Poziom 38  
    DJ Evolution napisał:
    Ja też chciałem zastosować 2'' , do tych 10'' jakiś mniejszy ?

Do równej charakterystyki przetwarzania (tylko) może być mniejszy driver (ponieważ mniejszy głośnik basowy zazwyczaj ma bardziej rozciągnięte pasmo użyteczne), ale większy driver (mowa tu o takim z 2" wylotem) będzie lepszy z dwóch powodów:

1. lepiej się połączy z głośnikiem basowym z racji możliwości niższego podziału
    2. niższy podział woofera spowoduje jego niższe zniekształcenia które rosną wraz z częstotliwością przenoszenia
    3. driver + SZEROKI horn ma lepszą dyspersję na średnicy niż woofer, dlatego lepsze jest niskie cięcie którego nie osiągniesz mając mały driver.

DJ Evolution napisał:
    Nagłaśniać chce duże imprezy na 100-150 osób oraz średnie-małe plenery festyny itp.

Wiesz, każdy kiedyś zaczynał, ale jak chcesz to robić na poważnie (i pewnie za pieniądze) to rób tak aby sprzęt był porządny. Raz że nie będziesz miał z tym sprzętem wiecznie problemu, a dwa że nie będziesz męczył ludzi słabym dźwiękiem.
    Jeśli chcesz iść w kolumny DIY to rób tak aby to jakoś wyglądało, wystarczy się przyłożyć i już sprzęt wygląda na profesjonalny.
  • #13 16673640
    DJ Evolution
    Poziom 10  
    Napisałem do Granata odnośnie głośników jakie poleca i czekam na odpowiedź, Horn umiejscowiony po środku czy góra ? Szeroki horn? mam rozumieć szeroki a jak z wysokością bo są różne .podesłałbyś coś ? jakaś aukcje,sklep ? wygłuszenie pełne ? zamknięta czy br ?
  • #14 16674038
    marian133
    Poziom 38  
    O wszystkim dowiesz się od Granata.
    On będzie projektował zwrotnicę więc najlepiej aby On wszystko dobierał.
  • #15 16714818
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    15" Beyms występowała z cm8b albo 8m60 i do tego cp16 lub cp22. Kopiowanie nie ma sensu - za 700-800zł kupisz kompletne Elestry. Ostatnio sprzedałem po 400zł szuka saty Elestry na cp380+12mi100. Szukaj używek - w samoróbki się nie baw.
  • #16 16715904
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    Ciekawe, czy kolega @DJ Evolution coś wykombinował na tych E-100N.
    Od biedy, można by je pożenić z PSD-2002, lub D-1500.
    Jak by tanio trafić dobre, używane drivery to jeszcze tak, ale inwestowanie w nowe drivery, to wg. mnie mało opłacalny interes, zważywszy na to że uzyskamy niezbyt dużej (ok, 200W) mocy nadstawki.

Pozdrawiam.
  • #17 16752002
    DJ Evolution
    Poziom 10  
    Kupiłem używane kolumny na 2x12 Eminence legend oraz z driverem UNNS 1.25''bodajże i odbudowałem kolumnę a głośniki w stanie nienagannym teraz zastanawiam się jak to wszystko obciąć na crossoverze żeby brzmiało jak należy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować kolumny średnio-wysokotonowe z głośnikiem 15'' Beyma E-100N oraz driverem 1'' lub 2''. Poszukuje pomocy w doborze odpowiednich driverów oraz konstrukcji obudowy, preferując skomplikowane rozwiązania, takie jak trójdrożne kolumny. W dyskusji podkreślono, że głośnik 15'' nie jest idealny do reprodukcji średnich tonów, a lepsze rezultaty można osiągnąć z mniejszymi głośnikami, np. 10'' lub 12''. Użytkownik rozważa również zakup gotowych zwrotnic oraz współpracę z fachowcem, który zaprojektuje obudowy i zwrotnice. Wskazano na znaczenie odpowiedniego doboru driverów oraz ich parametrów, a także na konieczność pomiarów dla optymalizacji dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA