logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polska nazwa na "mod wire" oraz drucik do spinania zwiniętych kabli

damago1 09 Wrz 2017 16:22 2280 7
REKLAMA
  • #1 16690061
    damago1
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Mam problem. Chcę kupić mod wire (drucik do robienia tzw wiremod czyli połączeń pomiędzy różnymi punktami na pcb) np. przy reperacji pcb i nie wiem jak się tendrucik nazywa, co wpisać np. w allegro?

Drugi temat: od dłuższego czasu szukam takiego miękkiego drutu w plastikowym opakowaniu (jakby izolacji) którego się używa do spinania kabli przy szykowaniu ich do sprzedaży. Np jak kupujemy ładowarkę to przewód do niej jest fabrycznie spięty tym drucikiem. Owinięty i skręcony na końcu. Jak taki drucik się nazywa i gdzie go kupić?
  • REKLAMA
  • #2 16690174
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4854
    damago1 napisał:
    Jak taki drucik się nazywa i gdzie go kupić?
    https://www.rajapack.pl/tasmy-samoprzylepne-s...skowa-biala-100x4mm-1000-szt_skuLIM10BLA.html

Dodano po 2 [minuty]:

damago1 napisał:
    Chcę kupić mod wire
    Możesz szukać drut nawojowy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16690183
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Drut do wiązania wiązałkowy 20cm czarny.
    Najlepiej chyba kupić przewód "krosówkę" i ciąć. Ewentualnie zworki do płytek prototypowych. Polska nazwa na "mod wire" oraz drucik do spinania zwiniętych kabli
  • #4 16690205
    pietrucha
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Do lutowania - na ebay po wpisaniu "0.1mm wire" najprawdopodobniej znajdziesz to czego szukasz. Na allegro również, np. "drut miedziany 0.1mm 15m". Rolka za 4zł albo poniżej dolara. Możesz też szukać drutu nawojowego samolutującego - to ten specjalny rodzaj emalii, który można łatwo stopić lutownicą, w przeciwieństwie do zwykłej.
  • Pomocny post
    #5 16690308
    niedlasmogu
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dzień dobry.

1. Przewód do łączenia punktów na płytkach PCB - proszę szukać pod hasłem Kynar lub drut w izolacji Kynar.

2. Drut w plastiku do wiązania - czasami można kupić w dobrym sklepie AGD lub papierniczym, gdzie jest duży wybór artykułów opakowaniowych. Albo w sklepie z opakowaniami.
  • REKLAMA
  • #6 16690960
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    Taki do spinania kabli to kupisz (proszę się nie śmiać) w ogrodniczym i to cała szpulkę, tylko kolor raczej bedzie zielony.
  • REKLAMA
  • #7 16699905
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    Justyniunia napisał:
    Taki do spinania kabli to kupisz (proszę się nie śmiać) w ogrodniczym i to cała szpulkę, tylko kolor raczej bedzie zielony.

białe i czarne też miewają, nawet w marketach na działach ogrodniczych. :D
    Trzeba tylko dobre obcinaczki bo w środku jest drut żelazny.
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #8 16700504
    damago1
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jestem po zakupach i chciałbym podsumować:

* odnośnie drutu do spinania kabli: kluczowe magiczne słowo to "wiązałkowy" i czynność nazywa się wiązanie kabli.

* odnośnie drutu do tworzenia połączeń mostkowych na płytkach: tanie rozwiązanie to drut nawojowy, aczkolwiek magiczne słowo to "kynar". Kynar jest o tyle fajny, że izolację da się z niego zdjąć za pomocą zapalniczki lub nawet lutownicy, a przy tym wyraźnie widać do którego miejsca izolacja jest zdjęta. Więc jest to bardzo wygodne. A koszt całkowity jeżeli nie potrzebujemy tego dużo jest niewiele większy niż nawojowego (uwzględniając przesyłkę).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutowali na temat zakupu drutu do tworzenia połączeń na płytkach PCB oraz drutu do wiązania kabli. W kontekście drutu do PCB, polecano szukać pod hasłem "Kynar" lub "drut nawojowy", który jest łatwy do lutowania. Dla drutu do wiązania kabli sugerowano użycie drutu wiązałkowego, który można znaleźć w sklepach ogrodniczych lub papierniczych. Użytkownicy podkreślili, że Kynar ma zaletę łatwego usuwania izolacji, co czyni go wygodnym w użyciu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA