logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zdalne sterowanie systemem alarmowym - DloadX - Integra 24 + ETHM-1

Wosiek21 14 Wrz 2017 14:54 7530 17
  • #1 16699014
    Wosiek21
    Poziom 9  
    Witam

Posiadam centralę alarmową Integra 24 oraz moduł ETHM-1. Zapoznałem się z instrukcją, lecz mam problem z połączeniem się przez program DloadX z centralą. Tutaj zapożyczam od kogoś co zrobiłem w centrali korzystając z manipulatora:
    "1) ([HASŁO SERWISOWE][*][9] ) -> opcje -> opcje.telefon
    a) Modem zewn - ustawić "T"
    b) Odpow.modem - ustawić "T"
    c) Modem ISDN/GSM - ustawić "T"
    (ustawienie "T" klawiszem "8" , zdjęcie znacznika klawiszem "6")
    2) Struktura ->Sprzęt->Manipulatory->Ustawienia->ETHM-1->Klucz DloadX
    (ustawić tam dowolny ciąg znaków i wpisać potem taki sam w DloadX)
    a) odpisać Port DloadX - standardowo 7090
    c) sprawdzić czy przy Z DloadX jest "T"
    3) Stan->IP/MAC ETHM-1 - sprawdzić czy jest przypisany adres IP"

No to przebiega sprawnie, lecz już problem pojawia się przy sprawdzeniu IP, ponieważ go automatycznie nie przypisuje a opcja do automatycznego pobierania jest włączona, no ale dobra, sam wpisałem ip, brame i dns. Na komputerze pinguje dane ip no i wyświetla mi się strona do sterowania przez przeglądarkę, wiec można powiedzieć że wpisane ip jest poprawne. Ale od 3 dni próbuję połączyć się przez DloadX i ciągle pojawia się napis "Centrala nie jest gotowa, Rozłączanie". Dziś dzwoniłem do wsparcia technicznego Satela, powiedzieli mi, że powinno działać, a problem może być z przewodem, bo ustawienia według nich są poprawne. Korzystałem z przewodu oryginalnego z zieloną naklejką, ale właśnie dowiedziałem się, że powinno być z czerwoną, więc kupiłem oryginalne. Dziś też sprawdzałem czy uda mi się połączyć przez GuradX i zajęło mi to jakoś 10 minut, wszystko poprawnie działa, a z DloadX siedzę 3 dzień i już nie mam sił. Ma ktoś pomysł z czym może być problem? Wersja centrali najnowsza, dzisiaj także zatualizowałem moduł na najnowszą wersję, niestety dalej napis "Centrala nie jest gotowa, Rozłączanie". W załaczniku przesyłam ustawienia.
    Załączniki:
    • Zdalne sterowanie systemem alarmowym - DloadX - Integra 24 + ETHM-1 opcje2.JPG (108.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zdalne sterowanie systemem alarmowym - DloadX - Integra 24 + ETHM-1 opcje1.JPG (56.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zdalne sterowanie systemem alarmowym - DloadX - Integra 24 + ETHM-1 opcje_wynik.JPG (32.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zdalne sterowanie systemem alarmowym - DloadX - Integra 24 + ETHM-1 opcje.JPG (50.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zdalne sterowanie systemem alarmowym - DloadX - Integra 24 + ETHM-1 opcje_guard.JPG (26.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 16699131
    bartek0808
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam
    W zakładce konfiguracja połączenia
    Połączenie TCP IP
    zmień z WLAN / LAN na ETHM

Pozdrawiam
  • #3 16699155
    Wosiek21
    Poziom 9  
    bartek0808 napisał:
    Witam
    W zakładce konfiguracja połączenia
    Połączenie TCP IP
    zmień z WLAN / LAN na ETHM

Pozdrawiam

Próbowałem, dalej to samo :(
  • Pomocny post
    #4 16699570
    bartek0808
    Poziom 17  
    Zrób zdjęcie kabla, który masz między ethm a centralą
    Nie masz przypadkiem takiej awarii na centrali "brak sygnału dtr na porcie rs"

Przez WWW i Guardx uzyskasz połączenie bez tego kabelka natomiast przez dloadx już nie

Pozdrawiam
  • #5 16699620
    Wosiek21
    Poziom 9  
    bartek0808 napisał:
    Zrób zdjęcie kabla, który masz między ethm a centralą
    Nie masz przypadkiem takiej awarii na centrali "brak sygnału dtr na porcie rs"

Przez WWW i Guardx uzyskasz połączenie bez tego kabelka natomiast przez dloadx już nie

Pozdrawiam

Poniżej przedstawiam zdjęcie centrali wraz z modułem, na zdjęciu przewód jest ZIELNY, lecz od wsparcia technicznego Satela dowiedziałem się, że przewód powinien być CZERWONY, który wygląda identycznie. Przewód został wymieniony, lecz nie posiadam aktualnego zdjęcia centrali z czerwonym przewodem. Z tego co się również dowiedziałem od wsparcia technicznego to mogło być powodem braku połączenia, lecz po zmianie przewodu problem nadal występuje.

Zdalne sterowanie systemem alarmowym - DloadX - Integra 24 + ETHM-1

Możliwe że gdzieś widziałem taki komunikat, ale nie jestem pewien, jutro się upewnię. Czy to może być powodem braku połączenia? Przewód zakupiłem oryginalny, więc "powinien" być dobry.
  • Pomocny post
    #6 16699739
    bartek0808
    Poziom 17  
    Kable może z zewnątrz wyglądają idedentycznie, różnią się połączeniami w środku (krosami)
    Nigdy nie miałem takiej sytuacji że pomyliłem kable.
    Jak dla mnie konfiguracja wygląda ok, informacja jaka Ci wyskakuje, wskazuje na problem z tym kablem, oby nie było takiej sytuacji że pomyłka kabla na początku nie skutkowała uszkodzeniem.

Chyba że jestesteś połączony przez Guarda i probojesz połączyć się jeszcze przez Dloadx ,chociaż wtedy wyskoczyła by Ci informacja że centrala jest zajęta
  • Pomocny post
    #7 16699777
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15523
    Wyłącz Downloading.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 16699832
    Wosiek21
    Poziom 9  
    sosarek napisał:
    Wyłącz Downloading.

To była rzecz, którą zrobiłem na początku, jednak nic to nie dało. Znaczy generalnie ja nie wiedziałem że jest zielony i czerwony przewód, oba wyglądają identycznie, a w moim zakupionym zestawie był tylko zielony, wiec nim się wpiąłem. Siedzę nad tym 4 dzień, już powoli nie mam siły. Instrukcje już znam na pamieć, ale nic mi to nie daje, bo stosuje się do niej ale żadnych efektów. A jest jakiś sposób aby sprawdzić czy przewód jest sprawny? W sumie mam jeszcze przewód PIN5/PIN5, spróbuję jutro wpiąć się tym przewodem. Myślałem że może coś źle robię w ustawieniach, ale jeśli wszsytko wygląda dobrze to zostaje kwestia przewodów, może kupiony przewód był uszkodzony, a może przez podłączenie złego przewodu uszkodziłem moduł, nie wiem, jutro coś będę kombinował, dam znać czy przyniosło to jakieś efekty.

Dziękuje za sugestie, Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 16699839
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15523
    Łączysz się w sieci lokalnej czy zdalnie?
    Ustaw w module stały adres IP z puli DHCP routera i wtedy próbuj.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #10 16699985
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Wosiek21 napisał:
    PIN5/PIN5

Nawet nie próbuj...
    PIN5 w tej konkretnej centrali nie służy do programowania. Nie można po omacku tak wkładać kabla raz tu a raz tam. Trzeba robić zgodnie z dokumentacją.

Wosiek21 napisał:
    A jest jakiś sposób aby sprawdzić czy przewód jest sprawny?

Otworzyć dokumentację do modułu ETHM-1, znaleźć tam odpowiedni dla siebie schemat i posłużyć się multimetrem, aby sprawdzić, czy poszczególne przewody mają ciągłość.
  • Pomocny post
    #11 16700153
    PRO-TECH Emil Miron
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    sosarek napisał:
    Łączysz się w sieci lokalnej czy zdalnie?
    Ustaw w module stały adres IP z puli DHCP routera i wtedy próbuj.

Adres stały modułu ustawia się z poza puli adresów DHCP :P
    Przykład adresacja DHCP ustawiona jest od 2-199.Adres modułu ustawiasz na 200
  • Pomocny post
    #12 16705476
    Mar_rcin

Poziom 14  
    Ocena: 8
    Cytat z instrukcji ETHM-1
    Cytat:
    DLOADX serwer [Adres DloadX] – adres komputera z programem DLOADX. Jeżeli komputer ten nie znajduje się w tej samej sieci lokalnej, musi to być adres publiczny. Można wpisać adres IP lub nazwę domeny.

Z tego co widzę to ustawiłeś ręcznie adres modułu i serwera dloadx na taki sam, z końcówką x.x.x.1 to raczej nie zadziała, wpisz tam adres kompa z dloadx.
    Nie odpowiedziałeś @sosarek jak się łączysz? a to ważne chcesz się połączyć z zewnątrz czy z sieci lokalnej?

kabel ma być taki:

Kabel RJ/PIN5
    pozdrawiam
    m.
    Konto firmowe:
    Alarmy Krakow
    os. Krakowiaków 45A, Kraków, 31-964 | Tel.: 607XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://alarmy.krakow.pl
  • Pomocny post
    #13 16705498
    PRO-TECH Emil Miron
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    hmm jaki adres w sieci wewnętrznej ma twój komputer ??
  • #14 16705524
    Wosiek21
    Poziom 9  
    Mar_rcin napisał:
    Cytat z instrukcji ETHM-1
    Cytat:
    DLOADX serwer [Adres DloadX] – adres komputera z programem DLOADX. Jeżeli komputer ten nie znajduje się w tej samej sieci lokalnej, musi to być adres publiczny. Można wpisać adres IP lub nazwę domeny.

Z tego co widzę to ustawiłeś ręcznie adres modułu i serwera dloadx na taki sam, z końcówką x.x.x.1 to raczej nie zadziała, wpisz tam adres kompa z dloadx.
    Nie odpowiedziałeś @sosarek jak się łączysz? a to ważne chcesz się połączyć z zewnątrz czy z sieci lokalnej?

kabel ma być taki:

Kabel RJ/PIN5
    pozdrawiam
    m.

Posiadam właśnie taki kabel. Generalnie opcja przypisywania automatycznego ip modułowi nie działała, ponieważ sieć z której korzystam ma dużo zabezpieczeń, więc postanowiłem wziąć router i połączyłem się przewodem z kompa do routera i moduł ETHM-1 do routera i wtedy gdy włączyłem opcje przypisywania ip to zrobiłem test i działało, pozmieniałem w programie ip no i dalej ten sam problem, albo mam jakiś wadliwy kabel, albo faktycznie już mogłem uszkodzić jakoś ten moduł. Na razie dostałem inne zadanie, do centrali mam wrócić za tydzień, wtedy zrobię wszystko od początku i zobaczę jaki będzie tego efekt :)
  • Pomocny post
    #15 16705548
    Mar_rcin

Poziom 14  
    Ocena: 8
    Cytat:

a zrobiłeś coś z tym?

Jesli zadziałał DHCP z routera i na kompie i na ethm to w konfiguracji dloadx, ethm i konfiguracji połączenia musiś zmienić adres serwera dloadx na adres kompa, łapiesz?
    Konto firmowe:
    Alarmy Krakow
    os. Krakowiaków 45A, Kraków, 31-964 | Tel.: 607XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://alarmy.krakow.pl
  • #16 16705730
    Wosiek21
    Poziom 9  
    Mar_rcin napisał:
    Cytat:

a zrobiłeś coś z tym?

Jesli zadziałał DHCP z routera i na kompie i na ethm to w konfiguracji dloadx, ethm i konfiguracji połączenia musiś zmienić adres serwera dloadx na adres kompa, łapiesz?

teraz rozumiem, okej na razie nie ma mnie w domu, dam znać jak wrócę i to przetestuje, ale myślę że to mogło być powodem braku połączenia :)
  • #17 16712157
    Wosiek21
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany.

Zgłosiłem że moduł jest zepsuty bo już mi brakło sił, dostałem nowy ETHM-1 PLUS, bo bez plusa już nie produkują, na tych samych ustawieniach za pierwszym razem się połączyłem... Czyli po prostu moduł był zepsuty ;)

Dziękuje wszystkim którzy próbowali pomóc,
    Pozdrawiam :)
  • #18 19112553
    Solitary-Wolf
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    Witam,

Mam podobny problem, z tym że ja posiadam Integre 32 mam do niej moduł ETHM-1 Plus i podłączony do niego INT-GSM co sparawia że centrala alarmowa widzi go w systemie jako ETHM+GSM... No i właśnie... co powinienem zrobić aby połączyć się z centralką przez program DLOADX, albo po kablu LAN albo po GSM? od chwili odpalenia centralki i zczytania modułów nie wiem jak to skonfigurować aby było połączenie... zrobiłem tak samo jak jest opisane na tym forum, czyli:
    "1) ([HASŁO SERWISOWE][*][9] ) -> opcje -> opcje.telefon
    a) Modem zewn - ustawić "T"
    b) Odpow.modem - ustawić "T"
    c) Modem ISDN/GSM - ustawić "T"
    (ustawienie "T" klawiszem "8" , zdjęcie znacznika klawiszem "6")
    2) Struktura ->Sprzęt->Manipulatory->Ustawienia->ETHM-1->Klucz DloadX
    (ustawić tam dowolny ciąg znaków i wpisać potem taki sam w DloadX)
    a) odpisać Port DloadX - standardowo 7090
    c) sprawdzić czy przy Z DloadX jest "T"
    3) Stan->IP/MAC ETHM-1 - sprawdzić czy jest przypisany adres IP"

Ale niestety, nic to nie dało, centrala wyświetla mi poniższe błędy:
    1. Błąd inicjacji modułu GSM
    2. Brak kabla 2 ETHM+GSM (2)
    3. Błąd ustawień 2 ETHM+GSM (2)

Ktoś mógłby mi wyjaśnić krok po kroku jakie funkcje (i jaka jest do nich ścieżka) krok po kroku aktywować lub dezaktywować aby to działało, połączyło się z serwerem satel, ściągnęło sobie IP i można było połączyć się przez DloadX?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada centralę alarmową Integra 24 oraz moduł ETHM-1, z problemem w połączeniu z programem DloadX. Po skonfigurowaniu ustawień w centrali, użytkownik napotkał trudności z przypisaniem adresu IP do modułu ETHM-1, mimo włączenia opcji automatycznego pobierania. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie kabla łączącego moduł z centralą, ponieważ różne kable mogą mieć różne połączenia wewnętrzne. Po wymianie kabla na oryginalny problem nadal występował. Użytkownik próbował różnych ustawień, w tym ręcznego przypisania adresu IP, ale ostatecznie stwierdził, że moduł mógł być uszkodzony. Po zgłoszeniu problemu otrzymał nowy moduł ETHM-1 PLUS, z którym udało się połączyć bez problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA