logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzony kabel trójfazowy pomiędzy budynkami. Zwarcie na 1 fazie.

folkien 20 Wrz 2017 22:07 3102 7
  • #1 16710991
    folkien
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie,

Piszę jako nie elektryk więc proszę o wyrozumiałość.

Opis otoczenia.
    Na działce na które mieszkam są dwa budynki, A - mieszkalny, B - gospodarczy. Budynki jak i instalacja są z lat 70-tych. 90% instalacji jest wykonana z miedzianych przewodów, oprócz tytułowego kabla. Kabel trójfazowy + N jest pociągnięty z budynku A do budynku B w ziemi, zakopany na głębokości ok 70-80cm. Kabel ma podwójną izolację(mam na myśli że każda żyła ma swoją izolację, a wszystkie żyły otacza kolejna warstwa izolacji). Kabel bezpośrednio styka się izolacją z gruntem, nie leży w żadnym kortyku, peszlu itd.

Opis problemu.
    Wykonano prace ziemnych związane z tymczasowym wjadzem do garażu(wykop 25cm) nad kablem. Po wykonaniu prac wszystko było ok. Kilka dni później po spadnięciu pierwszych deszczy wybił wyłącznik nadprądowy fazy L2. Po przeanalizowaniu połączeń w całym budynku odkryto że jest zwarcie na fazie L2 na w/w kablu. Kabel odłączono. Wykonano pomiary rezystancji pomiędzy L2 a N(nie mam miernika impedancji ani izolacji), które wskazały zwarcie i rezystancję kilku ohm. Następnie kabel odkopano na odcinku 3m. Nie miał on żadnych zewnętrznych oznak uszkodzenia izolacji. Wykonano pomiar rezystancji L2 a N kolejny raz i wyniósł on 15MOhm. Wykonano kolejne pomiary w deszczu i w suchy dzień na pomiędzy każdą z faz a N i po uśrednieniu są one następujące
    - L1 a N = 30MOhm,
    - L2 a N = 15MOhm,
    - L3 a N = 30MOhm.
    Zwarcie tak jakby zniknęło i ani razu nie zmierzono rezystancji mniejszej niż 15MOhm.

Pytania do was.
    - Czy to oznacza, że kabel wygląda z zewnątrz OK ale wewnątrz izolacja może być uszkodzona? Np. pod wpływem uderzenia czy starzenia się?
    - Czy warunki w jakich kabel leżał przez 40 lat mogły uszkodzić izolację tak że nie jest to widoczne gołym okiem ale realne i np mokra ziemia i woda gdy się dostają do izolacji to powodują zwarcie?
    - Jeszcze jakiś inny powód ..?

Konkluzja
    Czy kabel należy całkowicie wymienić i położyć nowy?
  • #3 16711030
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6384
    A czy to na pewno jest kabel a nie przewód i jest on z Aluminium?

Tak czy inaczej trzeba go wymienić , byle mądrze dobrać.
  • #4 16711034
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 16711041
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6574
    folkien napisał:
    Wykonano pomiary rezystancji pomiędzy L2 a N(nie mam miernika impedancji ani izolacji)

Więc czym te megaomy były zmierzone? Multimetrem??
    Najpierw miernik Riso z napięciem pomiarowym 2,5kV.
    Oczywiście w rękach pomiarowca, który wie co robi.
  • #6 16711052
    folkien
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Użyłem słowa "kabel" gdyż zgodnie z tą definicją https://pl.wikipedia.org/wiki/Kabel_elektryczny odpowiadałby on kablowi aluminiowemu z czarna powłoką YKY. Bo w istocie jest to kabel 4-żyłowy z czarną izolacją zewnętrzną.

Mierzyłem multimetrem AX-594 gdyż tak jak powiedziałem jako nie elektryk nie posiadam specjalistycznych mierników. Gdybym zaprosił elektryka to zapewne nie pytałbym tutaj na forum, bo prawdopodobnie On zmierzyłby poprawnie profesjonalnym sprzętem i doradził mi co dalej. Zanim to zrobię, chciałem zapytać specjalistów na forum.
  • #7 16711127
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 16711134
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1283
    Bez odkopania tego kabla pomiary nie mają sensu. Może być tak, że powłoka kabla jest uszkodzona, dostaje się do środka woda. Przy zwarciu ta woda "odparowuje" i chwilowo jest "ok".
    Skoro stwierdzono uszkodzenie kabla, a nie urządzenia, to tylko kopanie....

Podsumowanie tematu

✨ Na forum poruszono problem uszkodzonego kabla trójfazowego pomiędzy budynkami A i B, który uległ zwarciu na fazie L2. Użytkownik, nie będący elektrykiem, opisał, że kabel jest zakopany na głębokości 70-80 cm, ma podwójną izolację i bezpośrednio styka się z gruntem. Po pracach ziemnych związanych z wjazdem do garażu, po deszczu wyłącznik nadprądowy wybił, co wskazało na zwarcie. Uczestnicy dyskusji sugerowali wymianę kabla, wskazując na możliwość uszkodzenia izolacji oraz konieczność przeprowadzenia dokładnych pomiarów rezystancji. Zwrócono uwagę na użycie odpowiednich narzędzi pomiarowych, takich jak miernik Riso, oraz na konieczność odkopania kabla w celu dokładnej diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA